Skip to main content
Carbon trailrunning

Trailrunning

Allt om traillöpning

Traillöpning är kanske den vackraste typen av löpning som du kan ägna dig åt. Du är ute i naturen och tar dig upp och nerför kullar, springer i lera och sicksackar genom högt gräs. Att springa på obanade stigar i terrängen har blivit mer populärt än någonsin. Men hur kommer man igång med traillöpning? Vilken utrustning behöver man? Och måste man verkligen ha speciella trailskor? Vi har skrivit flera artiklar om traillöpning där vi besvarar de här frågorna.

Alla märken erbjuder trailskor och speciellt utformade trailkläder och tillbehör så att du kan ge dig ut på stigarna säkert och väl förberedd. Oavsett om du springer i bergen eller ute i skogen har du stor nytta av rätt trailskor så att du kan få ut ännu mer av din traillöpning.

Läs mer
"Traillöpning är som ett slags miniäventyr. Du kommer ut och springer på nya platser och stigar, du vet inte alltid var du kommer att hamna och du möts av vackra vyer när du har kämpat dig uppför en backe."

Daan Glorie – Produktexpert

Carbon Trailschoenen
Salomon Sense Ride 5 trail running

Vad är trailrunning?

Traillöpning är löpning på obanade stigar ute i terrängen. Det kan handla om allt från att springa i skogen bakom husknuten eller att springa i de höga bergen i Schweiz. Kort och gott innebär det att du springer i naturen istället för på vägar, asfalt och gatsten. Många löpare tycker det är mycket roligare att springa längs stigar eftersom det känns mer äventyrligt, du fokuserar mindre på tiden och trotsar naturens utmaningar.

Kom igång med traillöpning

Om du vill börja med traillöpning är det faktiskt ganska enkelt. Med de flesta allround-löparskor kan du även springa en bit på vanliga vägar. Men om du springer på tekniskt utmanande stigar ute i terrängen kan det vara svårt att vara utan trailskor. De här löparskorna har en tekniskt utformad ovandel som skyddar mot vassa hinder men som också håller fötterna torra när du springer i blöta förhållanden. Det finns också helt vattentäta löparskor med GORE-TEX som har en särskild beläggning på insidan av skon. Ju tuffare din traillöpning är, desto mer grepp behöver skon ha. Så när du köper trailskor ska du också tänka på profilen på yttersulan.

Shoppa trailskorTill Online Shoe Advisor

4olika typer av trailskor

Precis som löparskor för vanliga vägar skiljer sig trailskor åt när det gäller stöd, stabilitet och dämpning. Du kan också läsa vårt blogginlägg om de 10 bästa trailskorna. Generellt sett kan trailskor delas in i fyra olika kategorier:

Opsomming 1

Trailskor med fokus på hastighet.

Dessa trailskor är lätta, har ofta en mer flexibel sula och har ibland en kolfiberplatta för ökad hastighet.

Opsomming 2

Trailskor för bekväm (långdistans) löpning

Dessa trailskor har mer dämpning, tjockare sulor och en blandning av grova och platta dubbar för att ge optimalt grepp.

Opsomming 3

Trailskor som är vattentäta.

Dessa trailskor har en vattentät ovandel i GTX (Gore-Tex). Ovandelen har ett extra skyddande lager på insidan för att hålla fötterna torra även i regn och snö.

Opsomming 4

Hybrid-trailsko

Dessa trailskor lämpar sig för löpning på stigar men även på asfaltsvägar och grusvägar. De här trailskorna har ofta något plattare dubbar.