Skip to main content
Trailrunning shoes
Top ten trailrunning shoes

Test

10 bästa trailskor

Letar du efter bra terrängskor för traillöpning? Oavsett om du ska upp i bergen, vandra i skogen eller utforska egna spår är trailskor det perfekta alternativet när du ska ge dig ut och löpa på grusvägar. Dessa specialdesignade skor har extra grepp och skydd så att du inte slipper oroa dig för hala och vassa stenar under fötterna. Men vilken trailsko ska du välja? Vi har listat de 10 bästa terrängskorna för trailrunning. Kliv ur dina vanliga skor och ge dig ut på upptäcktsfärd med dina nya trailskor!

Shoppa trailskor för damerShoppa trailskor för herrar
Top 1o trailshoes

3fördelar med trailskor

Opsommingicoon 1

Överdel särskild utformad för trailrunning

Överdelen på trailskor har en extra tålig yta som skyddar mot stenar och kvistar. De flesta trailskor är vattenavvisande, men det finns även Gore-Tex-modeller som är helt vattentäta så att dina fötter håller sig torra och sköna.

Opsommingicoon 2

Grov sula med dubbar för optimalt grepp

Den största fördelen med trailskor är de ger dig bra grepp när du springer på obelagda stigar. Tack vare den unika sulan med dubbar får du mycket bra grepp även i de tuffaste förhållande (t.ex. i gyttja och snö). Därmed håller du dig på benen och kan också lättare hålla tempot. Ju större avstånd det är mellan dubbarna, desto lättare släpper gyttjan och leran från skon.

Opsommingicoon 3

Extra stabilitet och skydd för fötterna

Trailrunning kan vara krävande för kroppen. Visserligen är underlaget mjukare och det ger en viss dämpning, men nackdelen är att stabiliteten försämras för fotlederna och kroppen. Det är därför många trailskor är försedda med en så kallad stenplatta. Denna skyddar fötterna och förhindrar att foten vrids vilket minskar risken för stukningar.

Trail shoes 21run
Top ten trailshoes
Trail shoes 21run
Det är viktigt att veta vad man har för mål när man väljer trailskor. Till exempel, vill du klara av din terrängbana eller siktar du på en medaljplats?

Daan Glorie – Produktexpert

De fyra kategorierna av trailskor

Innan du väljer trailskor är det viktigt att du tänker över vilka dina mål är. Vissa löpare vill fullfölja sin löprunda medan andra vill ha upp tempot och kanske tävla om en pallplats. Oavsett vilken sorts löpare du är finns det en lämplig trailsko för dig. Man kan i stort sett dela in trailrunningskor i fyra kategorier.

  • Allround: dessa trailskor passar alla distanser och alla träningspass.
  • Långa sträckor: trailskor med extra dämpning för långdistanslöpning (från 21 km).
  • Hybrid: trailskor som passar för löpning på både landsvägar och i terrängen.
  • Hastighet: lätta trailskor med eller utan kolfiberplatta för snabb trailrunning

ASICS

Allround
Trabuco
Hybrid
Sanoma

Långa sträckor
Trabuco Max
Hastighed
Fuji Speed

Saucony

Allround
Peregrine
Hybrid
Peregrine

Långa sträckor
Xodus Ultra
Hastighed
Endorphin Edge

Nike

Allround
Pegasus Trail
Hybrid
Pegasus Trail

Långa sträckor
Zegama Trail
Hastighed
Terra Kiger

Salomon

Allround
Speedcross
Hybrid
Sense Ride

Långa sträckor
Ultra Glide
Hastighed
Pulsar Trail/Pro

HOKA

Allround
Challenger ATR
Hybrid
Speedgoat

Långa sträckor
Challenger ATR
Hastighed
Tecton X

Altra

Allround
Lone Peak
Hybrid
Outroad

Långa sträckor
Olympus
Hastighed
Superior

Dynafit

Allround
Alpine
Hybrid
Ultra 50

Långa sträckor
Ultra 100
Hastighed
Sky

adidas

Allround
Agravic Flow
Hybrid
Agravic Flow

Långa sträckor
Agravic Ultra
Hastighed
Terrex Speed Ultra

ON

Allround
Cloudventure
Hybrid
Cloudvista

Långa sträckor
Cloudultra
Hastighed

New Balance

Allround
Fresh Foam X Hierro
Hybrid
Fresh Foam X Hierro

Långa sträckor
Fresh Foam X
Trail More
Hastighed
Fuellcell Summit
Unknown

Allround
Långa sträckor
Hybrid
Hastighet
ASICS
Trabuco
Trabuco Max
Sanoma
Fuji speed
Saucony
Peregrine
Xodus Ultra
Peregrine
Endorphin Edge
Nike
Pegasus Trail
Zegama Trail
Pegasus Trail
Terra Kiger
Salomon
Speedcross
Ultra Glide
Sense Ride
Pulsar Trail/Pro
HOKA
Challenger ATR
Speedgoat
Challenger ATR
Tecton X
Altra
Lone Peak
Olympus
Outroad
Superior
Dynafit
Alpine
Ultra 100
Ultra 50
Sky
adidas
Agravic Flow
Agravic Ultra
Agravic Flow
Terrex Speed Ultra
ON
Cloudventure
Cloudultra
Cloudvista
-
New Balance
Fresh Foam X Hierro
Fresh Foam X Trail More
Fresh Foam X Hierro
Fuelcell Summit Unknown

10 bästa trailskor

Här listar vi de 10 bästa terrängskor åt dig. I nedanstående lista hittar du trailskor från olika kategorier. Listan är slumpmässigt ordnad och efter varje modell kan du läsa om varför just den skon skulle vara lämplig för dig.

ASICS trabuco Max

ASICS TRABUCO MAX

ASICS Trabuco Max är en neutral trailsko med maximal dämpning. Tack vare den 28 mm tjocka Flytefoam-mellansulan och ASICSGRIP-teknologin kan du springa långa distanser med optimalt grepp. Den här trailskon har ett system med snabbsnörning så att du enkelt kan ta på och av dig skon. Trabuco Max erbjuder ett bekvämt steg tack vare GUIDESOLE-tekniken som innebär att skons häl- och tåparti är förhöjda. Trabuco Max passar för den som vill springa långa distanser och har en aningen smalare fot.

Typ: Långa sträckor  Drop: 5 mm  Vikt: 294 gr herrar / 250 gr damer

Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100 är neutrala terrängskor designade för ultralång distanslöpning. Om du planerar att springa 50 km och längre är Ultra 100 rätt för dig. Ovandelen rör sig med foten och skyddar mot damm, sand och stenar. Tack vare POMOCA-yttersulan har du grepp i upp- och nedförsbackar samt i skarpa svängar. Dessa trailskor är lämpliga för alla typer av ultralöpare på grund av ett lägre drop på 6 mm.

Typ: Långa avstånd  Drop: 6 mm  Vikt: 310 gr herrar / 270 gr damer

Saucony Peregrine

Saucony Peregrine 13

Saucony Peregrine 12 är en neutral och allround trailsko med en mångsidiga egenskaper. PWRRUN-mellansulan ger bra energiåtergivning och ett responsivt steg. Slitsulan av PWRTRAC-gummi med vertikalt mönster med dubbar fungerar på alla typer av obelagda ytor. Peregrine passar löpare som vill ha en lätt och flexibel trailsko.

Typ: Allround + Hybrid   Drop: 4 mm  Vikt: 275 gr herrar / 235 gr damer

Nike Pegasus Trail

Nike Pegasus Trail 4

Nike Pegasus Trail 4 är en hybridsko för neutrala löpare. Springer du lite på asfalt innan du ger dig ut i terrängen? Det fungerar utmärkt med Pegasus Trail 4, eftersom denna trailsko har en behaglig React-skumdämpning och en mellanprofil med dubbar så att du kan springa bekvämt på både asfalt och skogsstigar. Pegasus Trail är lämplig för nybörjare som springer distanser från 5 km upp till en halvmara.

Typ: Allround + Hybrid  Drop: 10 mm  Vikt: 295 gr herrar / 243 gr damer

Salomon Speedcross

Salomon Speedcross 6

Salomon Speedcross 6 är en allround trailsko för neutrala löpare. Den här trailskon har ett uppdaterat EnergyCell+ skum och en Mud Contagrip-slitsula som ger massor med energiåtergivning och maximalt grepp. Den här ikoniska trailskon är lätt att ta på och av tack vare snörningssystemet Quicklace. Speedcross 6 passar för långa distanser och avancerade stigar.

Typ: Allround  Drop: 10 mm  Vikt: 298 gr herrar / 262 gr damer
Blog: Läs mer om modellen här

adidas Agravic Flow

Adidas Agravic Flow 2

adidas Agravic Flow 2 är bekväma och neutrala trailskor. Med Lightstrike-dämpningen får du stabilitet och respons med varje steg. Denna trailsko ger bra grepp i både torra och blöta förhållanden tack vare slitsulan i Continental Rubber som är välkänt från cykel- och bildäck. Agravic Flow 2 lämpar sig för nybörjare inom trailrunning som vill springa både korta och långa sträckor.

Type: Allround + Hybrid  Drop: 8 mm  Vikt: 300 gr herrar / 275 gr damer

HOKA Speedgoat

HOKA Speedgoat 5

HOKA Speedgoat 5 är en av de mest populära trailskorna för neutrala löpare. Den här mångsidiga modellen är utmärkt för långa och snabba traillöpningar. Den omarbetade CMEVA-mellansulan känns väldigt kraftfull under fötterna och Meta-Rocker ger dig skjuts framåt i steget. Skon är lättare än sin föregångare och erbjuder hög hållbarhet och mycket bra grepp tack vare Vibram MegaGrip-yttersulan med 5 mm dubbar. Speedgoat 5 passar för den som vill springa långa distanser på grusvägar. Tack vare det utmärkta greppet kan du också använda Speedgoat på avancerade och krävande spår.

Typ: Långa sträckor  Drop: 4 mm  Vikt: 276 gr herrar / 226 gr damer

Altra LonePeak

Altra Lone Peak 7

Altra Lone Peak 7 är en trailsko för neutrala löpare. Denna sjunde modell är Altras flaggskepp vad gäller trailskor och är särskilt populär bland långdistanslöpare. Trailskon har en Orginal FootShape Fit med gott om plats i framfoten. AltraEGO-mellansulan erbjuder utmärkt dämpning och energiåtergivning så att du kan ge dig ut på både korta och längre traillöpningar. Tack vare Zero Drop-tekniken passar Altra Lone Peak 7 extra bra för en mellan- och framfotslöpare. Den här trailskon är perfekt för dig som har aningen bredare fötter.

Typ: Allround  Drop: 0 mm  Vikt: 314 gr herrar / 261 gr damer

On Cloudultra

On Cloudultra

On Cloudultra är en neutral trailsko med maximal dämpning för traillöpare som springer medellånga och långa distanser. De två skikten av Helion-skum och Cloud-inslag ger dämpning vid nedtrampet och överför energin till en framåtriktad rörelse vid avstampet. Tack vare MissionGrip-yttersulan får du bra grepp i varje steg du tar. Cloudultra passar utmärkt för långa och avancerade trailrundor.

Typ: Långa sträckor  Drop: 8 mm  Vikt: 295 gr herrar / 245 gr damer

New Balance Ff Trail More

New Balance Fresh Foam More Trail v3

New Balance Fresh Foam X Trail More v3 är neutrala trailskor med extremt mycket dämpning. Fresh Foam More kan även användas på landsvägar, men trailversionen har en mer tekniskt avancerad överdel och ett mer slitstarkt Vibram-gummi med dubbade yttersulor vid hälen och framfoten. Fresh Foam X-skummet i mellansulan ger en mycket mjuk och bekväm känsla och mellanfoten har blivit 8 mm bredare för att ge dig bättre stabilitet under dina löprundor. Fresh Foam X Trail More v3 lämpar sig för långdistanslöpare och löpare med aningen tyngre kroppsbyggnad.

Typ: Långa sträckor  Drop: 4 mm  Vikt: 295 gr herrar / 238 gr damer

Nike ZoomX Ultrafly Trail

Nike ZoomX Ultrafly Trail

ZoomX Ultrafly Trail är den perfekta skon för distanser upp till och med maraton, men även för långa löpturer i högt tempo. Nike ZoomX Ultrafly Trail är neutrala traillöpare som är designade för snabb träning och tävling. Njut av den perfekta balansen mellan grepp, skydd och stabilitet och utforska orörd natur med denna trailsko!

Typ: Långa sträckor  Drop: 8,5 mm  Vikt: 300 gr herrar / 249 gr damer

Slutspurt

Vilken är då den bästa trailskon för dig? Bestäm först vilka mål du har med din trailrunning och se vilken kategori av skor som passar dig utifrån det. Tänk på att skor med högre offset i allmänhet fungerar bäst för löpare som landar på hälen. Trailskor med ett drop på 5 mm eller lägre passar i allmänhet bäst för mellan- eller framfotslöpare.

Har du ytterligare frågor om trailskor? Då är du välkommen att kontakta en av våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.