Skip to main content
Nike ZoomX Ultrafly Trail running shoes
Nike ZoomX Ultrafly Trail running shoes

Test

Nike ZoomX Ultrafly Trail; Super karbonskor för traillöpning

Gillar du fart? Gillar du också terränglöpning? Och du vill kombinera dessa två tillsammans? Då är Nike ZoomX Ultrafly Trail något för dig. Ultrafly är Nikes helt nya tävlingssko för terränglöpning i vilken teknologier som finns i deras tävlingsskor för väglöpning har använts.

Köp modeller för damerKöp modeller för herrar
Nike Zoom X Ultrafly Trail Nienke

3skäl till varför Nike ZoomX Ultrafly Trail passar just dig

Opsomming 1

Du letar efter en karbonsensation också för terränglöpning

Tack vare ZoomX-mellansulan och karbon Flyplate är Ultrafly en unik trailsko som är enbart fokuserad på racing.

Opsomming 2

Du springer på snabba trails

Ultraflys sula består av små dubbar som är ganska långt ifrån varandra. Detta gör skon lätt men mindre lämplig för väldigt blöt eller tekniskt utmanande terräng.

Opsomming 3

Du letar efter en lätt trailsko

Inte bara mellansulan men även yttersulan är gjorda av väldigt lätt material. Ultraflys ovandel är också superlätt. Detta gör att skon är lättare än 300 gram, vilket är väldigt lätt för en trailsko.

Nike Zoom X Ultrafly Trail
Nike Zoom X Ultrafly Trail
Nike Zoom X Ultrafly Trail
Allt som allt är det här en av de bästa allround löparskorna som jag har testat i år.

Menno Munster – Produktexpert

Nike ZoomX Ultrafly Trail i detalj

Nike ZoomX Ultrafly Trail
Vaporweave ovandel
ZoomX mellansula
Flyplate
Vibram yttersula

3egenskaper hos Nike ZoomX Ultralfy Trail

Opsomming 1

Vaporweave ovandel

Detta är den ovandel vi känner till från den första Nike Vapor Fly Next%. Den är stadig och superlätt. Dessutom är ovandelen ytterligare förstärkt vid kragen och mellanfoten som gör att skon omsluter foten väl och ger en behaglig känsla.

Opsomming 2

ZoomX mellansula

Detta superfoam är också känt från Nikes tävlingsskor för löpning på väg som lade grunden för karbonrevolutionen. Materialet ger mycket dämpning men är också väldigt energiåtergivande. För att skydda materialet mot omgivningen finns ett fastare lager på utsidan. Ultrafly är Nikes första trailsko med en karbonplatta i sulan. Plattan ger styrka till det mjuka ZoomX-materialet och ger extra framåtdriv vid frånskjut.

Opsomming 3

Vibram yttersula

För första gången har Nike samarbetat med varumärket Vibram för en yttersula på deras terrängskor. Litebase-designen i kombination med Megagrip-gummit ger det extra grepp som löpare behöver under terränglöpning

Nike ZoomX Ultrafly Trail i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Läs snart produktexperten Menno Munsters omdöme här.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Specifikationer Nike ZoomX Ultrafly Trail

Drop
8,5 mm
Vikt herrsko
Ca. 300 gram
Vikt damsko
Ca. 249 gram
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Trailskor

Fit

“Ultrafly känns direkt väldigt bekväm när man tar på sig den. Jag kände redan till Vaporweave-materialet från mina gamla Vaporflys men i den här skon känns det lite annorlunda. Det finns nämligen ett extra lager undertill. Det gör att materialet veckar sig mindre och foten får bättre skydd. Plösen är tunn men bekväm och skosnörena har lagom längd. Ovandelen sitter ganska tight runt mellanfoten. Hälkappan är mindre än vad jag är van vid hos trailskor men det är inget jag störs av när jag springer. Passformen i framfoten är ganska bred så jag måste snöra skon lite hårdare än jag brukar. Det innebär inga problem vid enklare traillöpning men vid tuffare traillöpning kan en sko som Nike Zoom Wildhorse, som har en fastare ovandel, kännas bättre.”

Nike ZoomX Ultrafly Trail

Stride

“Mellansulan känns verkligen rejält studsig. Det är den där känslan av ZoomX-materialet som man också märker hos Vaporfly. Vid avstampet känner jag också att kolfiberplattan ger extra skjuts framåt. Först när jag såg skon undrade jag lite över stabiliteten men när jag sprang blev jag positivt överraskad. Tack vare bredden på sulan hålls fotleden ordentligt på plats och jag märker att jag inte behöver vara överdrivet försiktig.”

Nike ZoomX Ultrafly Trail Stride

Grip

“Dubbarna under Ultrafly är inte särskilt djupa. Därmed hålls vikten nere på ett bra sätt och mönstret ger tillräckligt med grepp på enklare stigar. Jag hade heller inte förväntat mig att en vit trailsko skulle ha särskilt djupa dubbar som passar för gyttja och lera. Ultrafly fungerar också bäst på hårdare stigar där tempot är aningen högre.”

Nike ZoomX Ultrafly Trail Grip

Nike Trail Kollektionen

Nike har en mycket omfattande kollektion av trailskor för att förse olika typer av traillöpare med rätt skor. Pegasus Trail är en sko som kan användas bra för road-to-trail. Kiger är en lätt och direkt sko för kortare trailavstånd. Zegama och Wildhorse är mer för långa sträckor, medan Zegama har ZoomX-material.

Slutspurt

Nike ZoomX Ultrafly Trail är en unik löparsko för terränglöpning. Nike har skapat en trailsko som egentligen är helt inriktad på hastighet och har verkligen lyckats med det. Precis som med tävlingsskorna för löpning på väg, är det inte det mest hållbara alternativet på grund av det tunna gummit och superlätta ovandelen, men det är inte det en tävlingssko handlar om. Med Ultrafly flyger du över terräng.

Blev du lika intresserad som vi? Se Nike ZoomX Ultrafly Trail på vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.