Skip to main content

Guide

De 10 bästa vattentäta löparskorna

Om det regnar ute och du ändå vill ge dig ut på en löprunda men slippa bli blöt om fötterna kan det vara bra med ett par vattentäta löparskor. Genom att ha en löparsko med vattentät ovandel blir det mycket bekvämare att springa i regnet. Det särskilda GORE-TEX-materialet som finns i många vattentäta löparskor stoppar regnet från att tränga in i skon men leder också bort svett. Vill du veta hur detta fungerar och vilka vattentäta löparskor som passar dig bäst? Läs då vidare.

Shoppa vattentäta löparskor

3fördelar med vattentäta löparskor

Opsomming 1

Håller fötterna torra

Finns det något mer irriterande än att springa med blöta strumpor? Fötterna blir iskalla och med fukten ökar risken dessutom att få blåsor. Med vattentäta löparskor kan du vara säker på att inget vatten sipprar in genom skons ovandel och du håller fötterna torra även när du springer i vattenpölar. Men ta det försiktigt. Vatten kan ändå komma in vid sidorna.

Opsomming 2

Ventilerande

Säkert har du haft vattentäta kläder på dig som inte andats. De håller dig visserligen torr på utsidan men om du rör dig mycket och kroppen blir varm blir du inte av med svetten, vilket faktiskt leder till att du blir blöt på innanför de vattentäta kläderna. Den stora fördelen med vattentäta löparskor är att ångan kan passera genom membranet, men att regnet inte kommer in.

Opsomming 3

Vindtäta

Även när det inte regnar kan det ibland vara skönt att använda vattentäta löparskor. Materialet släpper inte heller igenom särskilt mycket vind och därför är vattentäta skor också är sköna att använda när det är kallt och blåsigt. Då blir du inte kall om fötterna lika snabbt utan håller dig varm och bekväm.

"Det speciella GORE-TEX-materialet som används i många vattentäta löparskor förhindrar regn från att tränga in samtidigt som det leder bort svett."

Daan Glorie – Produktexpert

Salomon Speedcross 6 trail shoes women

Hur fungerar vattentäta löparskor?

Nästan alla vattentäta skor har ett GORE-TEX-membran. GORE-TEX-materialet finns mellan det inre lagret och det yttre lagret på ovandelen. Membranet innehåller en miljard mikroskopiska porer per kvadratcentimeter. Dessa porer är mindre än en vattendroppe, men större än en vattenångmolekyl. Regnvatten från utsidan kan inte passera genom membranet men den ånga som kommer från fötterna kan enkelt ta sig ut. GORE-TEX-membranet är därför ett vattentätt material med hög andningsförmåga. Materialet används inte bara i skor utan även i kläder.

1obästa vattentäta löparskorna

Nedan hittar du en lista över våra topp 10+1 vattentäta löparskor. Dessa är listade i slumpmässig ordning. De fyra sista modellerna är lämpliga för traillöpning.

Opsomming 1

Asics Gel Cumulus 25 GTX

ASICS Cumulus GTX

Asics Gel Cumulus 25 GTX är en mycket bekväm allround-löparsko. Mellansulan av FF Blast+ ger utmärkt energiåtergivning och med PureGEL i hälen blir även nedtrampet landningen mycket behagligt. Cumulus kan du ha för alla dina dagliga löprundor och tack vare den relativt låga vikten passar den också bra för snabbare träningsrundor.

Vikt: ca. 266 gr  Drop: 8mm (37,5 mm – 29,5 mm)

Shoppa ASICS GEL Cumulus GTX
Opsomming 2

Brooks Ghost 15 GTX

Brooks Ghost 15 GTX

Brooks Ghost 15 GTX är en allroundlöpsko som passar bäst för hällöpare. DNA Loft v2-skummet innebär perfekt balans mellan dämpning och responsivitet. Ghost 15 är en sko som också erbjuder mycket stöd och som du även kan ha när du är ute och vandrar.

Vikt: ca. 261 gr dam / 289 gr herr  Drop: 12 mm (35 mm – 23 mm)

Shoppa Brooks Ghost GTX
Opsomming 3

New Balance Fresh Foam X 880v13 GTX

New balance Fresh Foam 880 GTXFör neutrala löpare är New Balance Fresh Foam X 880 v13 GTX den perfekta allround löparskon. Spring korta eller långa löprundor; Fresh Foam X 880 klarar av allt. Detta gör den lämplig för både nybörjare och erfarna löpare. Få ut det mesta av varje steg med denna allround löparsko!

Viktt: ca. 238 gr dam/ 300 gr herr  Drop: 10 mm (34 mm – 10 mm)

Shoppa New Balance Fresh Foam X 880v13
Opsomming 4

Mizuno Wave Rider GTX

Mizuno Wave Rider GTX

Mizuno Wave Rider GTX är bekväma allroundlöparskor som passar till de flesta typer av löpning. Ovandelen i GORE-TEX-material både andas och är vattenavvisande. Tillsammans med den rundade plösen omsluter den bekvämt fötterna. Hälkappan är mjuk och behaglig. I mellansulan hittar vi den ikoniska Wave-plattan som omges av Mizuno ENERZY. Materialet erbjuder mycket dämpning och hög energiåtergivning.

Viktt: ca. 235 gr dam / 310 gr herr  Drop: 12 mm (38,5 mm – 26,5 mm)

Shoppa Mizuno Wave Rider GTX
Opsomming 5

adidas Supernova 3 GTX

adidas Supernova 3 GTXadidas Supernova 3 GTX är löparskon som du behöver om du letar efter en neutral allround löparsko. Detta är en perfekt sko för långdistanslöpning. Supernova är lämplig för löpare på alla nivåer. Upplev en ny löpnivå med denna allrounder! Denna produkt är en del av adidas Primegreen-etikett. Primegreen består av en rad högpresterande material, tillverkade av återvunna komponenter för att leverera en mer hållbar produkt.

Vikt: ca. 309 gr  Drop: 9 mm (25 mm – 16 mm)

Shoppa adidas Supernova 3 GTX
Opsomming 6

ASICS GT-2000 12 GTX

ASICS GT2000 GTX

ASICS GT-2000 12 GTX är en allround löparsko för löpare med överpronation som är perfekt för din dagliga löpning. Den här skon klarar av alla tempon, oavsett om det är en snabb 5 km löptur eller långdistanslöpning. Sulan har en något bredare bas och det finns ett korrigeringsblock på insidan av skon, som ser till att din fot får stöd och inte kan sjunka inåt.

Vikt: ca. 235 gr dam / 290 gr herr  Drop: 8mm (23 mm – 15 mm)

Shoppa ASICS GT-2000 12 GTX

Vattentäta trailskor

Opsomming 7

Hoka Speedgoat 5 GTX

HOKA Speedgoat GTX

HOKA Speedgoat 5 GTX är en neutral trailsko i herrmodell. Speedgoat är en av HOKA:s mest populära modeller tack vare mångsidigheten. I Dual Density CMEVA-mellansulan finns ett skum med högre densitet i framfoten som ger en responsiv och energifylld känsla och snabba steg. Meta-Rocker-geometrin gör övergången från häl till tå snabb och ger den explosiva känsla som är typisk för Speedgoat 5.

Vikt: ca. 226 gr dam / 276 gr herr  Drop: 4 mm (33 mm – 29 mm)

Shoppa Hoka Speedgoat 5 GTX
Opsomming 8

New Balance Fresh Foam X Hierro v7 GTX

NEW BALANCE FRESH FOAM X HIERRO V7 GTX

New Balance Fresh Foam Hierro v7 GTX är en neutral trailsko. Hierro erbjuder rejält med dämpning så den passar utmärkt för längre trailrundor upp till maratondistans. Trailskon uppfyller kraven i New Balances GreenLeaf-standard. Det innebär att Hierro v7 består av minst 50 % miljövänliga material.

Vikt: ca. 301 gr  Drop: 8 mm

Shoppa New Balance Fresh Foam X Hierro v7 GTX
Opsomming 9

Nike Pegasus Trail 4 GORE-TEX

NikeReactPegasusGTX

Om du vill ge dig ut på äventyr både på landsväg och i terräng är Nike React Pegasus Trail 4 GTX rätt sko för dig. En hybrid trailsko med extra dämpning för asfalterade vägar och en särskild yttersula för extra bra grepp på stigar!

Vikt: ca. 289 gr  Drop: 10 mm

Shoppa Nike Pegasus Trail 4 Gore-Tex
Opsomming 10

Saucony Peregrine 14 GTX

Saucony Peregrine 14Saucony Peregrine 14 GTX är en multifunktionell löparsko som kan betraktas som en riktig road-to-trail-sko. Denna modell har egenskaper som är viktiga för att vara effektiv på både asfalt och oasfalterade stigar. Förutom bra dämpning när man springer på asfalterade vägar, ger skon även bra grepp på ojämna underlag. Låt inga hinder stoppa dig med denna pålitliga trailsko! (Bilden är fortfarande från modell 13)

Vikt: ca. 230 gr dam / 260 gr herr  Drop: 4 mm(28 mm – 24 mm)

Shoppa Saucony Peregrine 14 GTX
Opsomming 11

Salomon Speedcross 6 GTX

Salomon Speedcross GTX

Redo för en tuff trailrunda? Då är Salomon SPEEDCROSS 6 GTX skon du letar efter! Den här skon är gjord för att klara många höjdmetrar och utmanande underlag som leriga och steniga stigar. Denna tekniska trailsko kan användas för både långa och korta trailrundor. Med denna pålitliga trailsko finns det inget som kan stoppa dig!

Vikt: ca. 279 gr dam / 328 Gr herr  Drop 10 mm (33 mm – 23 mm)

Shoppa Salomon Speedcross 6 GTX

Slutspurt

Vilken vattentät löparsko passar dig bäst? Det beror främst på vad du tänker använda skon till. Ska du springa på landsvägar, i terrängen eller vill du ha en sko för både och? Graden av dämpning och komfort skiljer sig också åt mellan olika vattentäta skor. Det bör du också titta på när du bestämmer dig för vilken sko du ska ha.
Om du vill ha hjälp med att hitta en passande sko är du alltid välkommen att kontakta produktexperterna på vår kundtjänst.

Shoppa vattentäta löparskor