Skip to main content
Trailrunning shoes
Top ten trailrunning shoes

Råd

Vad är trailrunning?

Trailrunning är kanske den trevligaste formen av löpning. Man är ute i naturen, springer över kullar, i gyttja och snirklar sig fram genom högt gräs. Löpning på obelagda vägar är mer populärt än någonsin. Men hur kommer man igång med trailrunning? Vilken utrustning krävs? Och måste man verkligen ha speciella trailskor?

Tänk dig detta: Du springer genom skogen mitt i sommaren och ser solen skina ner mellan träden. Medan du springer ser du en vacker sandkulle och du gör en sprint upp till toppen. Däruppe får du belöning för ansträngningen: en underbar utsikt över fåglar, träd och stigar. För ett kort ögonblick känner du dig lika fri som de där fåglarna. Du ser allt klart och får nya insikter. Där och då är det inget som stör, du har inga förpliktelser och känner ingen stress. Ja, du är verkligen fri. En underbar känsla som man ofta får när man springer i naturen.

I den här bloggen berättar vi allt som är värt att veta om trailrunning så att också du kan komma igång med denna fantastiska löpargren.

Shoppa trail utrustning
What is trailrunning

7De 7 vanligaste frågorna

Opsomming 1

Vad är trailrunning?

Trailrunning eller som det också heter, terränglöpning betyder att man springer på obelagda vägar. Man kan springa i skogen alldeles utanför dörren eller i de höga bergen i Schweiz. Själva vitsen är att du springer ute i naturen istället för på vägar, asfalt och gatsten. Många löpare tycker att det är betydligt roligare med trailrunning eftersom det känns mer äventyrligt, man tänker mindre på tiden och mer på alla utmaningar som naturen bjuder på.

Opsomming 2

Vad är det som är så roligt med trailrunning?

Trailrunning känns alltid som ett litet äventyr. Man börjar springa på nya platser och längs nya spår, man vet inte riktigt var man hamnar och när man kämpat sig uppför en backe möts man av vidunderliga vyer. Efter en jobbig uppförsbacke kommer det alltid en belöning i form av en fantastisk nedförsbacke i full fart. Vår kollega Daan berättar om en av sina traillöpningar:

“På söndagar kör jag alltid ett långt uthållighetslopp. Ibland för att förbereda mig inför ett maraton, men ofta bara för att jag tycker det är kul. En gång sprang jag och min kollega Lisanne en trailrunda i Schoorl. Lisanne tränar ofta i Schoorl och känner väl till stigarna där. Vi sprang längs en vacker sträcka med start vid Klimduin. Detta är en fantastisk brant sandbacke som direkt får pulsen att rusa i höjden. Därefter fortsatte vi längs nya stigar till stranden Hargen. Väl på stranden föreslog Lisanne att vi skulle ta av oss skorna och springa ut i Nordsjön. En härlig energikick halvvägs in i löpningen. Jag brukar annars aldrig stanna under ett långt uthållighetslopp men det här var en trevlig paus. Slutligen, efter doppet i havet, tog vi oss uppför de långa trapporna vid besökscentret. Det här var en av mina roligaste, vackraste och mest äventyrliga löprundor någonsin!”

Trail shoes 21run
New Balance Fresh Foam X Trail More v3 Damen-Trail-Schuhe
New Balance Fresh Foam X Trail More v3 Damen-Trail-Schuhe
Trailrunning känns alltid som ett litet äventyr. Man börjar springa på nya platser och längs nya spår, man vet inte riktigt var man hamnar och när man kämpat sig uppför en backe möts man av vidunderliga vyer.

Daan Glorie – Produktexpert

Opsomming 3

Behöver man verkligen ha trailskor som nybörjare?

Om du vill komma igång med trailrunning kan du utan problem springa i skogen, på sanddyner och på stranden med vanliga löparskor. Men om du ska springa i väldigt kuperade landskap eller i mer krävande terräng (lera, stenar och klippor) är trailskor verkligen att rekommendera eftersom de ger dig bättre grepp och stabilitet.

Opsomming 4

Vad är skillnaden mellan vanliga löparskor och trailskor?

Trailskor är ofta lite tyngre och kraftigare än vanliga löparskor. De har dessutom en särskild dubbprofil som ger extra bra grepp och stabilitet. Beroende på vilken typ av trailrunning du ska ge dig ut på kan du alltid hitta en specifik trailsko som passar just dig. Går din löprunda genom gyttjiga och sumpiga marker? Eller springer du långa distanser med stora höjdskillnader? Under nästa fråga tar vi en titt på vår kollektion av trailskor.

Opsomming 5

Vad ska man tänka på när man köper trailskor?

Precis som med vanliga löparskor skiljer sig trailskor åt i fråga om stöd, stabilitet och dämpning. Läs gärna vår blogg också, om de 10 bästa trailskorna. Kortfattat kan man säga att det finns fyra kategorier av trailskor:

 • Trailskor för högt tempo
  De här trailskorna är lätta, har ofta en mer flexibel sula, är ibland försedda med en kolfiberplatta och har ofta något grövre dubbar för bättre grepp (bland annat HOKA Tecton X, ASICS Fuji Speed och Salomon Pulsar Trail).
 • Trailskor för bekväm (längre) löpning
  De här trailskorna har mer dämpning, ofta tjockare sulor och en blandning av grova och något plattare dubbar (bland annat HOKA Speedgoat, New Balance Fresh Foam X Trail More och Salomon Speedcross).
 • Trailskor som är vattentäta
  De här trailskorna har en GTX-överdel som är vattentät. Överdelen har ett extra skyddande skikt på insidan för att hålla fötterna torra även vid regn och snö. (Bland annat ASICS Gel Trabuco GTX och Salomon Speedcross GTX)
 • Hybrid-trailskor
  De här trailskorna passar utmärkt för trailrunning men kan också användas på vanliga vägar med t.ex. asfalt och grus. Dessa trailskor har ofta en något plattare dubbprofil (till exempel HOKA Challenger ATR och Salomon Sense Ride).
Se alla trailskor
Opsomming 6

Kan man springa på vanliga vägar med trailskor?

De flesta trailskor lämpar sig inte för löpning på vägar. Detta för att många trailskor har dubbar och väldigt lite dämpning. Därmed blir löpningen hårdare på asfalt och dubbarna slits ut relativt snabbt.

Om du även vill springa på vägar kan du välja ett par hybrid-trailskor, eftersom dessa har lite mer dämpning och mindre grova dubbar. Några exempel på hybridskor är:

Opsomming 7

Vad behöver man för trailrunning?

Förutom speciella trailskor kan det även vara bra att ha utrustning som särskilt är tänkt för trailrunning. Exempelvis har Nike Trail en kollektion med ett stort utbud av löparskor, kläder och tillbehör för trailrunning. Du kan läsa mer om den i vår blogg om Nike Trail. Här följer en översikt över produkter som kan vara användbara vid trailrunning.

 • Trail-väst
  En väst med plats för en vätskeblåsa så att du kan ta med dig 1,5 till 3 liter vatten. Det finns olika typer av västar, bland annat: med vätskeblåsa, med flaskor, lätta och avsedda för korta traillöpningar, men också västar med mängder av förvaringsalternativ. Läs även vår blogg om de 5 bästa ryggsäckarna
 • Vattenflaskor, till exempel softflaskor
  De här vattenflaskorna är kompakta och går att pressa ihop så att du enkelt kan ta med dig dina drycker. Ofta finns det plats för softflaskor i ryggsäcken så att du kan ta med dig ännu mer dryck.
 • Speedcup
  Det här är en drickmugg i silikon. Vid vissa tävlingar är plastmuggar förbjudna av miljöskäl så du måste ta med din egen mugg.
 • Kläder för traillöpning
  Till exempel en vattentät löparjacka så att du håller dig torr under både korta och längre löprundor.
 • Klockor med navigering
  De Polar Grit X är utrustad med en navigeringsfunktion. På den här klockan kan du spara och följa natursköna rutter. Ett praktiskt verktyg för att hitta nya vägar.
Handla dricksystem och flaskorShoppa trail och löparkläder

Vill du veta mer?

På 21RUN hittar du ett brett utbud av trailskor, specialkläder och tillbehör. Vill du veta mer om särskilda kollektioner för trailrunning? Då är det bara att kontakta vår kundtjänst. Våra löparexperter hjälper dig mer än gärna att hitta de rätta trailskorna och den bästa löparjackan.