Skip to main content
Hardlooprugzakken
De beste hardlooprugzakken

Test

De 5 bästa löparryggsäckarna

Löparryggsäckar är perfekta om du tänker ge dig ut och springa långa sträckor. Du kan enkelt bära med dig vattenflaska, sportnäring och andra tillbehör. Oavsett om du tränar inför ett maraton eller en traillöpning är en löparryggsäck oumbärlig om du hela tiden vill få i dig mat och dryck när du är ute. Men vad bör du tänka på när du köper en löparryggsäck? I den här bloggen diskuterar vi fördelarna med löparryggsäckar, tar upp de vanligaste frågorna och avslutar med en topplista med de 5 bästa löparryggsäckarna.

Shoppa ryggsäckar
De best running backpacks

3fördelar med löparryggsäckar

Ha alltid tillräckligt mycket vätska med dig

Alla löparryggsäckar är gjorda för att du ska kunna ha vatten med dig. Vissa västar har plats för två mjuka flaskor på vardera 500 ml och andra har ett fack med plats för en 1,5 liters vätskeblåsa. Vätskeblåsan är försedd med en lång slang så att du enkelt kan dricka utan att behöva stanna när du springer. Det finns också löparryggsäckar som har plats för både mjuka flaskor och en hel 1,5-2 liters vätskeblåsa.

Förvaringsmöjligheter för alla dina tillhörigheter

De flesta löparryggsäckar har också plats för sportnäring, betalkort och torra kläder. Vissa löparvästar har dragkedjefickor där du kan ha din mobil. De dyrare ryggsäckarna har fickor på bröstet, midjan och ryggen så att du lätt kan komma åt det du behöver.

Stora ryggsäckar för stora äventyr

Gillar du trailrunning och tävlingar som sträcker sig över flera dagar? I etapptävlingar behöver du ta med dig flera liter vatten eftersom stationerna är färre. Och på besvärliga stigar behöver du ofta ha med dig trailstavar, navigationsutrustning, extra rena kläder och ännu mer sportnäring. Då behöver du givetvis också större utrymme. Det finns löparryggsäckar med extra stor kapacitet så att du kan ge dig ut i spåret i flera dagar. Ett alternativ är Mountain Vest från varumärket Ultimate Direction.

The best running backpacks
Backpack for running
The best running backpacks
Oavsett om du tränar inför ett maraton eller en traillöpning är en löparryggsäck oumbärlig om du hela tiden vill få i dig mat och dryck när du är ute

Daan Glorie – Produktexpert

Trail running backpacks

4Frågor och svar om löparryggsäckar

Varför skaffa en löparryggsäck?

Det finns ryggsäckar för olika distanser. Ju längre du springer, desto mer behöver du ha med dig. Förutom sportnäring behöver du också ha torra kläder, en vattentät löparjacka och en keps mot sol och regn. Tänk också på hur mycket vatten du behöver ha med dig. En allmän tumregel är att du behöver dricka cirka 500 ml per timme. Mängden beror givetvis på flera faktorer, men du måste fylla med på vätska om du vill prestera bra. Så fundera över vad du vill ha med dig och ungefär hur mycket plats som krävs för det.

För vilken distans ska du köpa en löparryggsäck?

Det finns ryggsäckar för alla typer av löpare. Har du precis börjat springa längre sträckor eller har du hållit på med maratonlöpning i flera år? Hos Salomon hittar du löparryggsäckar för olika typer av löpare. Här nedan ser du de tre olika kategorierna av ryggsäckar:

  • Active Skin. De här löparryggsäckarna passar nybörjare inom löpning som vill pröva på längre sträckor. Salomon Active Skin 8-setet har en kapacitet på 8 liter och levereras med två mjuka vattenflaskor på vardera 500 ml.
  • Advanced Skin. Den här kollektionen med löparryggsäckar riktar sig till den erfarne löparen eller traillöparen som tävlar i maratonlopp och traillöpning. Advanced Skin 12-setet rymmer 12 liter, har 2 mjuka vattenflaskor och även öglor på baksidan där du kan transportera dina trailstavar.
  • Sense Pro. Kollektionen Salomon Sense Pro är inriktad på högt tempo, låg vikt och komfort. Dessa funktionella löparryggsäckar har gott om förvaringsmöjligheter och är gjorda av lättviktsmaterial som effektivt leder bort svett. Sense Pro 10 är en av de mest kompletta löparryggsäckarna med vattenflaskor, en stor bakre ficka på 10 liter och en visselpipa för nödsituationer.

Vill du springa med en vätskeblåsa eller mjuka flaskor?

Det finns löparryggsäckar med mjuka vattenflaskor och löparryggsäckar med fack för en vätskeblåsa. Detta är en vattenpåse där du kan ha vatten eller sportdryck och som ofta har en lång slang ansluten så att du enkelt kan dricka utan att behöva stanna. Nathan Quick Start på 3 liter har en vätskeblåsa på 1,5 liter och en mobilficka med dragkedja på framsidan. Slangen fäster du enkelt med ett clips på västens framsida.

Opsomming 4

Letar du efter en löparryggsäck för dam eller herr?

Det finns trailryggsäckar för både dam och herr. Vätskevästar för dam är särskilt utformade för att passa kvinnors anatomi. Dessa ryggsäckar har ofta bredare axelremmar och fördelar vikten bättre över kroppen så att belastningen på rygg och axlar bli mindre. Ett exempel är Salomon Advanced Skin 5-setet som är extra bekvämt på grund av de breda fickorna framtill. När du köper en bra ryggsäck ska du också tänka på storleken. Mät ditt bröstomfång och se till att västen inte sitter för tight eller för löst.

De 5 bästa löparryggsäckarna

Nathan Backpack

Nathan Quick Start 3L

Quick Start 3L är den perfekta vätskevästen för nybörjarlöpare. Västen har en vattenbehållare på 1,5 liter och är gjort av ett fuktavledande tyg som gör den väldigt bekväm. På framsidan finns en dragkedjeficka med plats för mobiltelefon och även ett fack för en mjuk flaska.

Shoppa Nathan Quikstart
Dynafit Alpine 8

DYNAFIT ALPINE 8 VÄST

Alpine 8-västen är superlätt (235 gram) och kan anpassas perfekt efter din kropp. Detta gör den utmärkt för långa löpsträckor. Denna multifunktionella ryggsäck har 11 fack som man lätt kan nå utan att behöva ta av sig den. Väskan har även öglor för stavar. Har du lite med dig? Du kan enkelt minska ryggsäcken och göra den kompaktare.

Shoppa Dynafit Alpine 8
Salomon Active Skin 4 set

Salomon Active Skin 4 set

Salomon Active Skin 4-setet är en vätskeväst för nybörjare inom (trail)löpning. De strategiskt placerade bröstfickorna har plats för två 500 ml mjuka flaskor som också medföljer västen. Huvudfacket rymmer en vätskeblåsa på 1,5-liter (medföljer ej). I de stora ytterfickorna på framsidan får du plats med all nödvändig sportnäring. Tack vare Sensifit-tekniken är västen mycket bekväm över rygg och axlar.

Shoppa Salomon Active Skin 4 set
Ultimate Direction Mountain Vest

Ultimate Direction Mountain Väst

Ultimate Direction Mountain Väst är utformad för mycket långa traillöpningar och löpartävlingar som sträcker sig över flera dagar. Med en volym på 13,4 liter och två stora bröstfickor för bland annat flaskor kan du verkligen ta med dig allt du behöver. Det stora huvudfacket har plats för torra kläder, en löparjacka och övernattningsutrustning.

Shoppa Ultimate Direction Mountain Väst

Salomon Advanced Skin 5 Set

Salomon Advanced Skin 5 Set är en funktionell löparryggsäck med 5 liters kapacitet, två mjuka flaskor på vardera 500 ml och gott om förvaringsutrymme. Västen är också försedd med en visselpipa för nödsituationer samt öglor där du kan transportera dina trailstavar. Advanced Skin-serien är känd för sin lätta vikt och höga kvalitet. Den här ryggsäcken är flitigt använd under tävlingar i både hemlandet och utomlands.

Shoppa Salomon Advanced Skin 5 set

Slutspurt

Vilken är den bästa löparryggsäcken? Tänk först på vilken utrustning du behöver ha med dig. Kanske blir sträckan längre än vad du först tänkt dig, så se alltid till att du har tillräckligt med sportnäring med dig, till exempel bars och gel. Och bestäm om du vill springa med mjuka flaskor eller hellre föredrar en vätskeblåsa. På hemsidan finns måttdiagram för varje ryggsäck så att du alltid kan vara säker på att beställa rätt storlek.

Har du ytterligare frågor om löparryggsäckar? Hör då av dig till en av våra produktexperter via vår kundtjänst.