Skip to main content
HOKA Trail

Köpguide

HOKA Trail

HOKA:s trailkollektion är framtagen för att du ska klara varje utmaning. Oavsett om du är en erfaren traillöpare som tränar för toppresultat, en entusiastisk nybörjare eller bara någon som älskar att vara ute i naturen har HOKA den perfekta trailskon för dig. För HOKA:s del började passionen för trailrunning i Annecy-området och numera används HOKA:s trailskor av traillöpare över hela världen. Men vilken HOKA trailsko är rätt för just dig? Och vilka skillnader finns det mellan olika trailskor? Detta kan du läsa om i den här bloggen.

Shoppa HOKA Trail

Om HOKA Trail

HOKA grundades 2009 av de två hängivna traillöparna Jean-Luc Diard och Nicolas Mermoud. Idén till HOKA:s löparskor uppstod i samband med Jean-Lucs besök i USA. Han imponerades av de ultralöpare han såg där och fick inspiration till att utforma ett par skor med bättre prestanda och komfort för längre distanser. 2010 fick HOKA sitt genombrott när de introducerade sin första modell Mafate. Skon utmärkte sig genom sin karakteristiska tjocka mellansula som gav utomordentlig dämpning och skyddade mot stötar i ojämn terräng. Alltsedan dess har HOKA utökat sin kollektion av trailskor så att både motionärer och elitlöpare kan uppleva dämpning och stabilitet under sina trailrundor.

Visste du att…

HOKA Speedgoat är uppkallad efter den amerikanske ultralöparen Karl Meltzer. Han har vunnit flera ultramarton på 100 miles och även slagit hastighetsrekord på långdistanstrail i USA. Numera är Karl tävlingsarrangör för Speedgoat 50 km i Sandy Utah.

"Grepp, komfort och extremt slitstark! Speedgoat är en av de mest mångsidiga trailskor jag testat, den är en riktig allroundsko för allt från alpina bergstoppar till sanddyner."

Tom Bellord – Produktexpert

3fördelar med HOKA trailskor

Opsomming 1

Skyddar fötterna

HOKA trailskor har en speciellt utformad och förstärkt ovandel. På så sätt hålls dina fötter skyddade från vassa hinder på vägen. Vissa modeller finns också i en GTX-version. Dessa utmärks av en vattentät ovandel tack vare en särskild beläggning på skons insida.

Opsomming 2

Alltid optimalt grepp med HOKA trailskor

HOKA samarbetar med företaget Vibram för att utforma yttersulor med bra grepp och hög slitstyrka. En av de senaste innovationerna är Vibram Megagrip med en Litebase-konstruktion. Här använder man högkvalitativt gummi som gör skon 25-30% lättare. Tekniken har tillämpats i bland annat HOKA Tecton X 2.

Opsomming 3

Unik mjuk dämpning för både korta och långa distanser

Jämfört med andra märken är HOKA:s mellansulor aningen tjockare. På så sätt får du mer dämpning vid varje steg du tar. Detta är behagligt när du springer längre distanser men även fördelaktigt under kortare sträckor. Maximal dämpning kombineras med en Meta-Rocker. Det innebär att hälen respektive framfoten på skon är något upphöjda så att du får en mjukare löparupplevelse.

HOKA trailskor i korthet

HOKA Challenger

HOKA Challenger ATR

HOKA Challenger ATR7 är en allround trailsko för neutrala löpare. Challenger är en mångsidig trailsko utformad för löpning på olika underlag med allt från asfalt till mjuk terräng. Denna sko erbjuder rejält med dämpning och passar därför även för långa traildistanser som halv- och helmaraton.

HOKA Stinson

HOKA Stinson ATR

HOKA Stinson ATR 6 är en bekväm trailsko. Denna är storebror till Challenger ATR7 och erbjuder ännu mer dämpning och komfort för ultradistanser på varierande underlag. Den perfekta trailskon för lite tyngre löpare och nybörjare som vill ha massor med dämpning.

HOKA Speedgoat

HOKA Speedgoat

HOKA Speedgoat 5 är en neutral trailsko. Speedgoat är en av HOKA:s mest populära modeller tack vare mångsidigheten och den låga vikten. Med CMEVA-mellansulan och Meta-Rocker-geometrin får du ett snabbt avstamp och en rejäl skjuts framåt.

HOKA Mafate Speed

HOKA Mafate Speed

HOKA Mafate Speed 4 är en trailsko för neutrala löpare. Trailskon är välkänd för sin fantastiska dämpning och lämpar sig bra för löpare som vill ge sig ut på längre traillöpningar. Tack vare den breda underdelen passar den också bra för lite tyngre löpare.

HOKA Tecton X

HOKA Tecton X

HOKA Tecton X 2 är en bekväm trailsko för neutrala löpare. Dessa löparskor har låg vikt och är perfekta när du är ute på tekniska och krävande trailrundor. Tecton X 2 är HOKA:s enda trailsko med parallella kolfiberplattor som ger extra framåtdriv.

HOKA Torrent

HOKA Torrent

HOKA Torrent 3 är en snabb trailsko för neutrala löpare. Torrent 3 är framtagen för trailrunning i högt tempo. Du kan också använda Torrent 3 som tävlingssko om du vill ha bekväm dämpning när du springer ditt lopp.

HOKA ZInal

HOKA Zinal

HOKA Zinal är en trailsko för neutrala löpare och den är perfekt för kortare distanser i ojämn terräng. Zinal erbjuder grepp, dämpning och följsamhet och är den senaste nykomlingen i HOKA:s trailskosortiment. Knepig teknisk terräng? Inte med Zinal. Tack vare skons följsamhet springer du smidigt utan att tappa fart.

Vilka HOKA trailskor passar dig bäst?

Undrar du vilken HOKA trailsko som passar bäst för just dig? Det beror på vilka mål du har med din traillöpning, vilket underlag du springer på och hur långt du planerar att springa. I HOKA:s trail-kollektion finns trailskor för både korta och långa distanser. Om du satsar på tempolöpning erbjuder HOKA även trailskor med låg vikt, och här finns till och med modeller med kolfiberplatta. Vi har gjort en sammanställing av alla HOKA trailskor i en lättläst tabell och förklarar vilken modell du bör välja.

HOKA Challenger ATR7

All terrain

Vikt
207 gr (D)
252 gr (H)

Drop
5 mm

Sulans tjockslek
31/26 mm
29/24 mm

Dubbar
4 mm

Typ av trail
Långa / Ultra

HOKA Stinson ATR 6

All Terrain

Vikt
229 gr (D)
277 gr (H)

Drop
5 mm

Sulans tjockslek
36/31 mm
37/32 mm

Dubbar
4 mm

Typ av trail
Långa / Ultra

HOKA Speedgoat 5

Tekniska trails

Vikt
226 gr (D)
276 gr (H)

Drop
5 mm

Sulans tjockslek
31/26 mm
34/29 mm

Dubbar
5 mm

Typ av trail
Långa / Ultra

HOKA Mafate speed 4

Tekniska trails

Vikt
241 gr (D)
295 gr (H)

Drop
4 mm

Sulans tjockslek
30/26 mm
33/29 mm

Dubbar
5 mm

Typ av trail
Långa / Ultra

HOKA Torrent 3

Tekniska trails

Vikt
213 gr (D)
248 gr (H)

Drop
5 mm

Sulans tjockslek
21/16 mm
23/18 mm

Dubbar
5 mm

Typ av trail
Korta/medium
Temposkor

HOKA Zinal

Tekniska Trails

Vikt
199 gr(D)
242 gr (H)

Drop
4 mm

Sulans tjockslek
21/17 mm
22/18 mm

Dubbar
4 mm

Typ av trail
Kort/medium
Tävling

HOKA Texton X2

Tekniska trails
Med kolfiberplatta

Vikt
211 gr (D)
252 gr (H)

Drop
5 mm

Sulans tjockslek
30/25 mm
32/27 mm

Dubbar
4 mm

Typ av trail
Korta/långa/Ultra
Tävling

Våra upplevelser av HOKA trailskor

Våra skor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Tom Bellord och Daan Glorie kom fram till.

Speedgoat 5 (Tom)

HOKA Speedgoat 5

„Grepp, komfort och extremt slitstark! Speedgoat är en av de mest mångsidiga trailskor jag har testat, den är en riktig allroundsko för allt från alpina bergstoppar till sanddyner. Tack vare att den är så bekväm är den en perfekt sko för långa och extremt långa distanser!”

HOKA Zinal (Daan)

HOKA Zinal„Snabb och lätt – detta är HOKA Zinal i ett nötskal. Den här trailskon är fjäderlätt, och jag springer främst korta, snabba trailrundor på inte alltför tekniska stigar i den här modellen. Jag springer mycket i Heemskerk-området och där finns det mest plan skogsmark och sanddyner. Och där är Zinal perfekt! Jag springer faktiskt bara tempolopp på upp till 10 km i den här skon eftersom den har aningen mindre dämpning än andra trailmodeller.”

HOKA Challenger ATR7 (Tom)

HOKA Challenger ATR 7

„Jag har använt Challenger ATR i över 3 år. Den här trailskon har blivit standard bland de skor jag byter mellan. Just den här skon använder jag mest när jag ska springa en snabb runda på hårt underlag och även trailrundor där tempot inte är så viktigt. Detta är verkligen en fantastisk löparsko för lugna uthållighetsrundor, återhämtningspass och långa uthållighetsrundor inför ett maraton. Om du vill ha maximalt grepp bör du inte välja den här skon, för jag gled emellanåt en del när jag sprang på gyttjigt och lerigt underlag. Men löpningen blir smidig tack vare den maximala dämpningen och rundningen på sulan.”

HOKA Torrent 3 (Daan)

HOKA Torrent 3

„Torrent 3 är i själva verket storebror till Zinal. Den här trailskon har låg vikt men ger betydligt bättre grepp än Zinal. Jag har sprungit en hel del i leriga spår med Torrent 3 och där är greppet verkligen superbra! Framfoten är också lite rymligare än hos Zinal, vilket är bra när du springer lite längre träningspass. Jag har använt Torrent 3 främst för lugna uthållighetslöpningar på upp till 60 minuter i medelhögt tempo. Den här modellen har aningen mindre dämpning än Speedgoat och Challenger. En perfekt trailsko för löpare som vill ge sig ut i terrängen under vintertid!”

HOKA Tecton X 2 (Tom)

HOKA Tecton X 2

„Redo att öka tempot? Vänta inte längre utan snöra på dig Tecton X 2. Det här är den överlägset bästa skon om du snabbt och enkelt vill springa i uppförs- och nedförsbackar. Trailskon har två parallella kolfiberplattor och man märker hur man drivs framåt. Jag gav mig för ett tag sedan ut på en uthållighetsrunda med tempoblock och där kom Tecton X 2 verkligen till sin rätt! Jag har aldrig tidigare sprungit lika lätt längs stigarna. Finns det några nackdelar med den? Skon är ganska responsiv, så personligen skulle jag inte välja den här skon för lugna och långa uthållighetspass. Använd dem istället för tempoträning och tävlingar!”

Stinson ATR 6 (Daan)

HOKA Stinon ATR 6

„När det gäller dämpning är detta HOKA:s flaggskepp i trailvärlden. Den tjocka mellansulan ger bra skydd på både obelagda och belagda underlag. Modellen är något bredare i framfoten, lite stabilare än Challenger ATR och passar därför även den något tyngre löparen och nybörjaren. Med Stinson ATR kan du utan ansträngning springa ultradistanser.”

Slutspurt

HOKA presenterar ständigt nya tekniker och innovationer i sin trailkollektion. De experimenterar med nya dämpningsmaterial, tekniska ovandelar och Vibram-sulor. Därmed kan alla löpare hitta vad de söker i deras breda utbud av trailskor. HOKA har trailskor för både nybörjare och rutinerade löpare. Oavsett vad framtiden har att bjuda kommer varumärket HOKA fortsätta sina innovationer så att fler löpare får chansen att uppleva optimalt grepp, mycket dämpning under foten och en smidig löparkänsla tack vare Meta-Rocker (rundning av sulan).
Om du har frågor kring någon om HOKA:s trailprodukter är du välkommen att kontakta vår kundtjänst. Våra löparexperter hjälper dig mer än gärna att välja rätt HOKA trailskor.

Shoppa HOKA trail