Skip to main content
Marathon
Marathon

Marathon   >  De 6 største maratonløb

Marathon   >

 De 6 største maratonløb

The Major 6 Maratonløb

The Major 6 maratonløb er en samling af verdens største maratonløb på tværs af kontinenterne. Hvert maraton har sine egne unikke udfordringer og historie. I denne informative blog med viden og tips tager vi dig med på en rejse gennem de unikke maratonløb fra New York til Berlin, Tokyo til London og Boston til Chicago. Hvad er så specielt ved lige præcis disse 6 maratonløb, udover at de er de største? Og hvordan forbereder du dig bedst muligt?

Marathon

Historien bag Major 6 marathonløbene

“World Marathon Majors” er en konkurrence for maratonløbere, der startede i 2006. Konkurrencen er baseret på seks store konkurrenceløb, der er anerkendt som de mest udfordrende og prestigefyldte maratonløb. De seks største maratonløb i verden er Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago og New York. Mere end 200.000 løbere fra 190 lande deltager hvert år i et af disse maratonløb gennem storbyerne. Med Abbotts 10-årige sponsorat vil disse seks maratonløb fortsætte med at vokse hvert år, både i deltager- og tilskuerantal. Desuden elsker rigtig mange løbeentusiaster at følge med i disse maratonløb, fordi der ofte bliver sat en ny verdensrekord under en “Major”. For eksempel blev verdensrekorden i maraton for både kvinder og mænd slået i 2023 under Berlin Marathon (Tigst Assefa på 2.11.53) og Chicago Marathon (Kelvin Kiptum på 2.00.35).

3grunde til at deltage i Major 6 maratonløbene

Opsomming 1

Unik oplevelse med masser af tilskuere

Du behøver ikke at løbe alle seks “Majors” for at nyde et storbymaraton. Du kan sagtens nøjes med at vælge det maraton, der står højest på din ønskeliste, og træne målrettet mod det. Du vil helt sikkert ikke blive skuffet, for ved alle de store maratonløb er der rigtig mange tilskuere, der hepper på dig langs ruten. Hver by har sin egen rute med blandt andet broer, flotte udsigter og historiske lokationer. Vi er sikre på, at du vil få en oplevelse for livet.

Opsomming 2

Opnå 6 Star medaljen

Hvis du er en ægte “maratonjunkie”, kan du gå efter den berømte Six Star-medalje. Hvis du har løbet alle seks maratonløb, vil du modtage en unik, personlig Six Star-medalje under din sidste “Major”. Den er enorm og har billeder af de seks skylines fra de byer, hvor maratonløbene afholdes. En unik medalje, som kan få en rigtig flot plads i trofæskabet hos den passionerede maratonløber. Bag hver Six Star-medalje er der en historie om udholdenhed, lidelse og fokus. I det store hele er du nødt til at holde dig i form i flere år for at kunne deltage i alle disse maratonløb.

Opsomming 3

Oplev en ægte storby og opnå en milepæl

Når man løber et maraton i en storby, får man faktisk samtidig en rigtig god rundtur i byen. Selvfølgelig har du ikke din fulde opmærksomhed, mens du løber, men du indånder atmosfæren og kommer utvivlsomt til at få øje på mange af byens højdepunkter. Efter din maratonpræstation kan du planlægge et par dage til at udforske en af disse store verdensbyer, så du får den ultimative storbyoplevelse.

Nike Stride 21RUN high 5
MarathonRunner
"De seks største maratonløb i verden er Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago og New York. Mere end 200.000 løbere fra 190 lande deltager hvert år i et af disse maratonløb gennem storbyerne."

Daan Glorie – Produktekspert

Vidste du…

Indtil videre er der 208 danskere, der har gennemført alle 6 Majors, hvoraf 160 er mænd og 48 kvinder. Det er i øvrigt ligegyldigt, hvornår du gennemfører Major 6, da der kan gå lige så mange år, som du har brug for mellem maratonløbene. Sluttiden er heller ikke vigtig, så længe det lykkes dig at gennemføre inden for den maksimale sluttid.

5spørgsmål og svar om Major 6 maratonløb

Opsomming 1

Er der et begrænset antal startnumre til Major 6 maratonløb?

Til de fleste maratonløb skal man deltage i en lodtrækning, fordi der er flere løbere, der ønsker at være med, end der er startnumre. For eksempel er TCS London Marathon et af de største velgørenhedsløb, hvor mange løbere får lov til at deltage, fordi de samler penge ind til velgørenhed. Til Boston Marathon er der strenge kvalifikationskrav for hver aldersgruppe. For opdaterede maksimaltider, tjek maratonarrangørernes hjemmesider.

Opsomming 2

Hvordan forbereder jeg mig til Major 6 maratonløb?

Det starter naturligvis med tilmeldingen, og i nogle tilfælde skal du først opnå et maksimaltid, før du kan deltage i et Major 6 maratonløbene. Du kan måske deltage gennem et rejseselskab, der arrangerer både startbillet, overnatning og fly. Er alt med tilmeldingen i orden? Så mangler du bare at træne. En god maratonforberedelse tager normalt mellem 3 og 6 måneder. Sørg for at opbygge de lange udholdenhedsløb, test sportsernæring og husk hviledage i dit program, særligt lige op til det store løb.

Opsomming 3

Hvilken sportsernæring tilbydes under Major 6 maratonløbene?

Ved alle maratonløb udleveres en kombination af sportsdrikke og vand ved forfriskningsposterne, der er placeret for hver 5 km. Ved nogle maratonløb vil du også få udleveret sportsgels. Vi anbefaler, at du tester disse på forhånd, da det er meget individuelt, hvilken gel der fungerer for dig (også i forhold til smag). Ved London Marathon udleveres sportsgel af mærket Lucozade, mens der ved Berlin Marathon udleveres Maurten Sports Drink 160 Mix.

Opsomming 5

Er der nogle gode forberedelsesløb til de seks største maratonløb i verden?

Vi anbefaler, at man først løber et halvmaraton, før man deltager i et Major 6 maratonløb. Mange løbere får deres maratondebut under New York Marathon. Det er selvfølgelig vidunderligt, da man straks får en stor oplevelse i et af de største maratonløb med millioner af tilskuere. Man skal dog ikke undervurdere maratonløbet, da det stadig er 42,195 kilometer. Desuden skal du tage højde for træthed under selve rejsen til byen, samt påvirkningen fra menneskemængderne omkring et storbymaraton. Du kan med fordel løbe et maratonløb i Danmark inden, så du er sikker på, at du kan gennemføre maratondistancen. Eller måske et stort maratonløb i Holland som Rotterdam og Amsterdam.

Opsomming 6

Hvordan får man Six Star-medaljen?

Hvis du har løbet fem af de seks største maratonløb i verden, kan du sende en e-mail til Abbott World Marathon Majors og fortælle dem, hvor du gerne vil modtage din medalje. Ved målstregen på dit sidste løb modtager du så en medalje for dit sidste maraton og derefter den gigantiske Six Star-medalje.

Nike Stride 21RUN high 5

Major 6 Marathon-kalender

Hvornår på året afholdes Major 6 maratonløbene? Herunder kan du se en liste over de seks største maratonløb i verden, så du kan se, i hvilken måned de afholdes.

Maraton Måned
Tokio Marathon März
Londen Marathon April
Boston Marathon April
Berlin Marathon September
Chicago Marathon Oktober
New York Marathon November

De vigtigste egenskaber i Major 6 maratonløbene

Vi gennemgår de vigtigste egenskaber ved hvert af de 6 store maratonløb, så du kan være godt forberedt. Alle maratonløb er unikke, og det gælder bestemt også for verdens seks største maratonløb. Normalt udleveres der ikke gels, så sørg for at medbringe dine egne.

  • Boston Marathon har en kuperet rute. Især under anden del af maratonløbet skal man gennem mange højdemeter ved Newton Hills. Et yderligere element er vejret, da det er et A til B maraton. Så du kan risikere at have modvind i alle 42 km. Bostons fordel er, at der kun er 3 (skarpe) sving på ruten.
  • Under London Marathon løber du forbi alle Londons højdepunkter på en relativt flad rute. Nogle af de udfordrende dele af ruten inkluderer Tower Bridge og St James’ Park.
  • Chicago Marathon er et ægte bymaraton med start og mål i Grant Park, som ligger i byens centrum. Chicago kaldes også “Windy City”, så der er en høj sandsynlighed for en del vind.
  • Berlin Marathon er det hurtigste maratonløb i Major 6. Ruten er flad, og vejret er som regel rigtig fint i september. Desuden har ruten kun 17 sving sammenlignet med Chicago (31 sving) og New York (26 sving).
  • Ruten i Tokyo Marathon er for det meste flad og hurtig. Starten går ved Tokyo Metropolitan Government-bygningen, en stor skyskraber i Tokyos forretningscentrum.
  • New York Marathon tager dig med gennem flere af byens forskellige kvarterer, nemlig: Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan. Målstedet ligger helt centralt i byen, nemlig i Central Park. Dette maraton er relativt hårdt på grund af de mange broer, du skal over, og de skiftende vejrforhold i november måned.
Sports nutrition
Maurten sports bar

Hvilken kost bør jeg indtage op til verdens 6 største maratonløb?

Har du husket at tænke over, hvad du skal spise og drikke om morgenen på maratondagen? Det er meget vigtigt for at undgå bøvl med maven. Nogle ting er bedst at undgå morgenen før løbet:

  • Mad med højt fedt- og/eller fiberindhold
  • For sen morgenmad. Sørg for, at du spiser morgenmad senest 2,5 timer før start
  • For stærk eller for meget kaffe

På selve dagen skal du indtage en letfordøjelig morgenmad (hvidt brød, marmelade, honning) op til tre timer før løbet. Drik lidt mere end normalt indtil cirka halvanden time før start (for at undgå toiletpauser).

Sportsernæring under maratonløbet

Et af de oftest stillede spørgsmål om maraton er: “Hvor meget sportsernæring skal man tage med?” Det afhænger af, hvordan du har trænet med sportsernæring, for din mave skal være vant til det. De fleste mærker af sportsernæring anbefaler, at man indtager mellem 60 og 90 gram kulhydrater i timen. I gennemsnit ender man så med at indtage 1-2 gels i timen suppleret med sportsdrikke og vand. Mærket Maurten anbefaler, at man tager en gel hver 6. km for at holde kulhydratforsyningen oppe. Så hvor mange kulhydrater er der i de forskellige produkter? Vi har lavet en praktisk tabel, så du kan få et overblik over, hvor mange kulhydrater hvert produkt indeholder.

Sportsernæring Mængde kulhydrater Anbefalet pr. time
SIS Gel 22 gram 1-3 stk
SIS Beta Fuel Gel 40 gram 1-2 stk
Maurten Gel 100 25 gram 1-3 stk
Maurten Gel 100 CAF 100 25 gram 1-2 stk
Qwin Gel 23 gram 1-3 stk
Powerbar Powergel 26,7 gram 1-3 stk
Clif Bar 38 gram 1-2 stk
Clif Energy Bloks 31 gram (per 4 vingummier) 4-8 stk

Tag et grundigt kig på ruten for verdens seks største maratonløb. Når du ser på ruten, får du også et overblik over forplejningsstationerne, og hvad der tilbydes. Det er bedst at tage 1 til 2 kopper vand pr. station, fordi en kop normalt kun indeholder mellem 100 og 150 ml vand. Du bør indtage omkring 300-500 ml væske i timen for at undgå, at dit præstationsniveau påvirkes negativt. Boston og New York Marathon har mange højdemeter, og derfor vil du forbrænde en relativt større mængde kulhydrater. Tilpas din ernæring og pacingstrategi derefter, så du kan løbe et stabilt løb.

Læs mere om sportsernæringShop sportsernæring

Sko og tøj

Der er nogle ting, du ikke kan undvære under maratonløbet, såsom dine løbesko og din sportsernæring. Men der er også nogle ting, du får brug for, som du måske ikke umiddelbart tænker over. Derfor har vi lavet en maraton-tjekliste, så du ikke glemmer noget, den kan du finde i vores blog om maratonforberedelse.

Hvilke sko egner sig bedst til maratonløb?

De fleste vælger en komfortabel løbesko med relativt høj dæmpning som f.eks. ASICS Nimbus og HOKA Clifton. Hvis du går efter en hurtig tid, anbefaler vi en carbonsko med superfoam, der giver dig et ekstra boost på din tid. Nogle af de mest populære løbesko til maraton er Nike Vaporflyadidas Adios Pro og ASICS Metaspeed Sky.

Hvilket tøj bør du have på under et maraton?

Tag primært det tøj på, som du også har brugt under din træning. Løbeshorts med ekstra lommer er praktiske, hvis du vil have gels eller anden sportsernæring med. I varmt vejr bør du hovedsageligt sørge for at have let og luftigt tøj på, f.eks. en singlet, og i meget koldt vejr bør du bruge termotøj for at holde varmen.

Stance Running Socks women

Hvordan undgår man at få vabler under et maraton?

Det kan sagtens undgås at få vabler under maratonløbet. Sørg for, at du har løbet i dine løbesko i mindst 40 km, før du bruger dem under maratonløbet. Brug også et par gode løbestrømper, der er lavet af syntetiske materialer og som kan give lidt ekstra støtte til dine ankler. Tænk også over størrelsen på dine løbesko, for på de lange distancer vil dine fødder ofte komme til at synke mere sammen. Det betyder, at dine tæer vil sprede sig mere og have brug for ekstra plads i skoen. Køb altid løbesko, der er 1 til 1,5 størrelse større end dine normale hverdagssko.

5Tips til de seks største maratonløb i verden

Opsomming 1

Rejs i god tid op til maratonløbet

De seks største maratonløb finder sted på forskellige kontinenter og i forskellige tidszoner. For eksempel er rejsetiden til Tokyo ca. 13 timer, men der er også en tidsforskel på otte timer. Så tag højde for jetlag. Sørg for at rejse flere dage før start, så du kommer i form til maratonløbet.

Opsomming 2

Hold fast i dine vaner

Det er meget fristende at prøve en ny hverdagsrytme i et andet land. Maden, klimaet og den daglige rytme er anderledes end derhjemme. Prøv alligevel at fastholde så mange vaner, som muligt i de sidste dage før maratonløbet. Går du altid i seng kl. 22? Spiser du normalt morgenmad med en skål yoghurt? Se, om du kan fortsætte nogle af vanerne, så din krop, herunder din mave, ikke bliver sat ud af kurs. Og lad være med at indtage for mange fibre eller fedtrig mad i 2 dage op til maratonløbet. Det kan komme til at blive til gene for dig under maratonløbene.

Opsomming 3

Hold varmen

Ved de store bymaratonløb skal du være klar i startområdet i god tid for at få en plads. Nogle gange skal du stå der i op til 30 minutter, før maratonløbet starter. Hold dig varm i startfeltet ved at medbringe en gammel trøje eller poncho. Du kan også vælge noget så simpelt som en affaldssæk, hvor du laver nogle huller til dine arme og dit hoved. Og medbring en vandflaske eller en flaske med sportsdrik i, så du holder dig velhydreret.

Opsomming 4

Sæt dig ind i reglerne for løbet

Sportvoeding All4running

Hvert maraton har sit eget sæt regler. Selvfølgelig er distancen fast på 42 km og 195 meter, men der er meget mere, når man løber et maraton. Ved Tokyo Marathon er det f.eks. nogle gange ikke tilladt at løbe med sin egen vandrygsæk eller at medbringe løse flasker. Tjek organisationens hjemmeside for de aktuelle regler. Det er normalt ikke noget problem at medbringe sine egne sportsgels, så længe de er lukkede.

Opsomming 5

Gør det til en storbyferie

Hvor dejligt er det ikke at kombinere maratonløbet med en storbyferie? Lav så lidt som muligt to dage før maratonløbet og spar på kræfterne. Efter maratonløbet er det bedst at planlægge lidt tid til at udforske byen. En turistbus er altid en god idé, men for din restitution er det måske endnu bedre at cykle med en guide. Og planlæg, hvor du vil spise efter maratonløbet, så du har et lækkert måltid i vente. Det er klogt at reservere din plads på forhånd, da alle maratonløbere fejrer deres sejr med en lækker middag og drinks.

Nedtrapning op til Major 6 maratonløb

Hvad er tapering? Tapering betyder, at man løfter foden fra speederen før løbet. Det gør du for at være i bedst mulig form og helt udhvilet, når maratonløbet starter. De fleste løbere vælger en to-ugers tapering. Det betyder, at den sidste lange distance løbes to uger før maratonløbet. Træningsmængden og -intensiteten reduceres, så kroppen bliver smidig og frisk. I det store hele består din form af din kondition minus træthed. Tapering reducerer trætheden i kroppen, så du kan starte maratonløbet i topform. Vi har her nogle tips til tapering:

  • Tag det roligt i din træning. Træn mindre hyppigt og mindre intensivt.
  • Tag et par dage fri fra arbejde, så du kan lade op fysisk og mentalt. Desuden er det rart at kunne hente sit startnummer inden, så man ikke behøver at gøre det på selve løbedagen.
  • Løb 30 til 60% færre kilometer end normalt under din tapering-fase. Et eksempel på tapering for en person, der normalt løber 80 km om ugen, kunne være: 60 km (nedtrapning i uge 1) og 40 km (nedtrapning i uge 2).
  • Under nedtrapningen skal du fokusere på at få minimum 7-9 timers søvn hver nat.

Slutspurten

Vi håber, at vores tips vil gøre dig endnu mere velforberedt til et af de seks største maratonløb i verden. Tænk på maraton som din ultimative fejring af løb efter flere måneders intensiv forberedelse. Frem for alt skal du nyde det, printe maraton-tjeklisten ud og sørge for, at du har en gennemtænkt din ernærings- og tempoplan. Så har du gjort alt, hvad du kan, for at opnå en fantastisk præstation.

Har du stadig spørgsmål om Major 6 maratonløb efter denne blog? Så er du altid velkommen til at kontakte vores produkteksperter via vores kundeservice.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om træning til maraton og træningsprogrammer? Så gå på opdagelse på vores hjemmeside, hvor vi har løbeplaner til maraton, tips om sportsernæring og specifik indsigt i løbetøj og tilbehør til maraton.