Skip to main content
Top ten running shoes
The best running shoes

Top 10

Top 10 carbon løbesko

Carbon sko er kommet for at blive i løbeverdenen. Udvalget er blevet ret stort siden de første carbon sko kom på markedet i 2017. Men hvorfor vælge en carbonsko? Og hvad er de bedste carbonløbesko? I denne blog forklarer vi alt om teorien, fordelene og forskellene mellem modeller af carbonsko. Og vi har samlet de 10 bedste carbonsko i en praktisk oversigt til dig. Er du klar til et fartboost?

  1. Carbonsko til forskellige distancer
  2. Spørgsmål og svar om carbonsko
  3. Top 10 bedste carbonsko
  4. Top 5 anbefalinger af carbonsko
  5. Top 3 carbon trailsko
Carbon løbesko til damerCarbon løbesko til herrer
Carbon

3 Fordele ved en carbonsko

Opsomming 1

Med carbonsko kan du løbe hurtigere tider

Populariteten af carbonsko steg voldsomt, efter Nike lavede to rekordforsøg på at løbe maratonløbet under 2 timer. I 2019 løb den kenyanske verdensrekordholder Eliud Kipchoge maratonløbet på 1.59.40 i Wien. Han løb med en prototype af Nike Alphafly, som blev lanceret på markedet senere samme år. Udviklingen af sko i carbon gjorde det muligt at løbe maraton markant hurtigere end nogensinde før. Nyere forskning fra St Edward’s University i Austin viser, at løbere, der løber med 10 km i timen, også har en fordel på næsten 1%, nårde løber i konkurrenceløb i sko med carbonplader.

Opsomming 2

Carbon sko returnerer mere energi

Løbesko med carbon har ofte en mellemsål i PEBA. Dette dæmpningsmateriale har et energireturnering på ca. 85%. Det er betydeligt mere end EVA-skum (med 65% energireturnering), som tidligere var almindeligt anvendt. Resultatet er, at du ved hvert skridt føler, at du nærmest står på en fjeder. Jo hårdere skummaterialet presses, desto mere får du ud af dette unikke dæmpningsmateriale.

Opsomming 3

Carbonsko forbedrer restitution

Carbonsko har et unikt skummateriale, som normalt er fremstillet af PEBA. Dette dæmpningsmateriale absorberer effektivt vibrationer på musklerne, så belastningen på kroppen bliver mindre. Som følge heraf restituerer de fleste løbere hurtigere fra en intens træning, når de har løbet i carbonsko.

Carbon running shoes
Eliud Kipchoge Nike Vaporfly
Eliud Kipchoge Nike Vaporfly
"Carbonsko er løbesko med en carbonplade i mellemsålen. Carbon (også kaldet kulfiber) bruges til at give skoen ekstra modstandsdygtighed og forbedre stabiliteten."

Daan Glorie – Produktekspert

Historien bag sko med carbon

Det er faktisk ikke helt så nyt at bruge carbon. Det blev allerede benyttet i slutningen af 1980’erne. Den franske virksomhed Arkema fandt på at bruge carbon. De producerer også PEBAX-skum, som bruges i alle moderne carbonsko i dag. Dengang havde de naturligvis ikke adgang til nutidens viden og teknologier. Benyttelsen af carbonplader er nu mange gange mere effektiv. Carbonplader er utroligt lette og stærke. På grund af den bølgede form giver pladen ekstra stimulering til afsættet. Derfor bruges disse carbonløbesko ofte til at sætte nye, bedre rekorder. Styrken i en carbonsko ligger i kombinationen af carbonpladen og superfoam (PEBA). Carbonpladen gør skoen stabil, mens skummet skaber et højt energitilskud.

Carbonsko til forskellige distancer

Der findes løbesko med carbon både til korte (5-10 km) og lange distancer (21 km og længere). Ofte har sko med carbon til lange distancer en ekstra tyk mellemsål for at øge komforten. Carbonsko til korte distancer er lidt tættere på jorden, er derfor lettere og har et lavere offset. Som følge heraf har du derfor mere kontakt til underlaget. Dette har den fordel, at disse sko er lidt mere stabile, når du løber om hjørner eller laver hurtige temposkift under et løb. Her er en oversigt over en række forskellige carbonsko til specifikke distancer

Forbehold: Ovenstående tabel er udarbejdet i samarbejde med vores produkteksperter. Sørg for at være velinformeret om, hvilken sko du køber.

adidas Takumi Sen 10

adidas Takumi Sen 10

Drop
6 mm

Distance
5 – 10 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

adidas Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3

Drop
6.5 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

adidas Adios Pro EVO 1

adidas Adizero Pro EVO 1

Drop
6 mm

Distance
5 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4

Drop
8 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

ASICS Metaspeed Sky Paris

ASICS Metaspeed Sky  Paris

Drop
5 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

ASICS Metaspeed Edge Paris

ASICS Metaspeed Edge Paris

Drop
5 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

New Balance FullCell SuperComp Pacer

New Balance SuperComp Pacer

Drop
8 mm

Distance
5 – 10 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

New Balance FuelCell Supercomp Elite v4

Drop
4 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X2

Drop
5 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike Vaporfly Next%

Drop
8 mm

Distance
5 – 42 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

Nike ZoomX Alphafly Next% 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Drop
8 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 3

Drop
4,5 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

Altra Vanish Carbon

Altra Vanish Carbon

Drop
0 mm

Distance
5 – 42 km

Til hvem
Midt- og forfodsløber

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite

Offset
8 mm

Distance
21 – 42 km

Til hvem
Hæl-, midt- og forfodsløber

Carbon shoes

Spørgsmål og svar om carbonsko

Opsomming 1

Hvad er carbonsko?

Carbonsko er løbesko med en carbonplade i mellemsålen. Carbon (også kaldet kulfiber) bruges til at give skoen ekstra modstandsdygtighed og forbedre stabiliteten. Dette skyldes, at carbon er et enormt stærkt materiale, men også letvægtigt.

Opsomming 2
Hvor holdbare er carbonsko?

I gennemsnit holder sko i carbon til mellem 400 og 600 km. Dette afhænger naturligvis af din fysik, din løbestil og hvilket underlag du løber på. Carbonsko holder ikke lige så længe som regulære træningssko. For at spare vægt har carbonsko en noget tyndere ydersål. Desuden falder elasticiteten og stabiliteten betydeligt efter 400 km. Vi anbefaler, at du kun bruger carbonsko på asfalteret underlag. Undtagelser hertil er specifikke trailsko med carbonplade som f.eks. Saucony Endorphin Edge og HOKA Tecton X 2.

Opsomming 3

Hvor meget hurtigere er carbonsko?

I 2021 foretog World Athletics Federation en undersøgelse af de bedste tider på 10 km, halvmaraton og helmaraton. Konklusionen af denne undersøgelse var, at siden indførelsen af carbonskoen i 2017 er tiderne blevet forbedret betydeligt. I gennemsnit blev mændene mellem 0,6-1,5% hurtigere, og kvinderne løb 1,7-2,3% hurtigere. Denne effekt blev også understøttet af en undersøgelse fra New York Times i 2019. De så et fortrin på mellem 1 og 4% ved at løbe i carbonsko sammenlignet med traditionelle løbesko.

Opsomming 4

Kan du også træne med carbonsok?

Ja, det kan du godt, men husk på, at carbonskoene så ikke holder så længe. Desuden kender man endnu ikke de langsigtede virkninger af træning med carbonløbesko. En carbonplade vil få dig til at løbe med en anden teknik, med mere bevægelse i hoften og mindre i anklen. Der findes også carbonsko til hverdagstræning som f.eks. New Balance FuelCell Trainer. Denne løbesko har en carbonplade og en lidt bredere mellemsål for at give ekstra stabilitet. Derfor kan du også sagtens løbe i et roligt tempo i denne sko. Der findes også sko, der ganske vist har PEBA-skum, men en plastikplade i stedet for carbon, såsom Saucony Endorphin Speed 3. Så får du fordelen ved superfoam, men mindre risiko for at løbe for meget med carbon.

Opsomming 5

Hvilke carbonsko passer bedst til mig?

Det afhænger af din fysik, din løbestil og dit mål. Se også tabellen under “Carbonsko til forskellige distancer” for at se, hvilke carbonsko du kan vælge imellem. Du kan også prøve vores online shoe advisor eller besøge en af vores butikker. Der vil vi foretage en løbeanalyse og se, hvilken carbonløbesko der passer til din løbestil og dit skridtmønster.

Opsomming 6

Får en langsommere løber også gavn af carbonsko?

Nyere forskning fra St Edward’s University i Austin viser, at både elite- og fritidsløbere får en fordel ved at løbe isko med carbon. Fordelen er lidt mindre, når man løber langsommere (tempo 6,00 min/km) end ved hurtigere tempo (5,00 min/km og hurtigere).

Opsomming 7

Kan carbonløbesko bruges af alle?

Carbonsko er ikke for alle, og det skyldes hovedsageligt, at skoene kan være ret ustabile på grund af det meget lette skum. Især for folk med overpronation, kan dette føre til skader. Det betyder ikke, at du som løber med overpronation slet ikke kan løbe i carbonsko, men det er en god ide at vælge en carbonsko med et noget fastere skum, som f.eks. Hoka Carbon X 3 eller Brooks Hyperion Elite 2. Carbonsko med ekstra bredde findes ikke (endnu), men Altra Vanish Carbon er velegnet til løbere med en lidt bredere fod.

Opsomming 8

Hvad er forskellene mellem carbonsko?

Hver carbonsko har en unikt designet carbonplade. adidas arbejder f.eks. med carbonrør, hvor rørene løber parallelt med dine mellemfodsknogler. Dette gør plads til mere superfoam i forfoden. Saucony Endorphin Elite’s carbonplade har fire hak, hvilket gør skoen mere fleksibel i forfoden. Desuden adskiller carbonskoene sig fra hinanden med hensyn til såltykkelse, brug af superfoam og specifik rocker (afrunding af sålen). Sålens rocker fremmer hurtige skift i fodstilling. Vidste du, at ASICS har været gennem en omfattende forskning i carbonsko? Dette førte til 2 modeller, nemlig Metaspeed Sky og Edge. Metaspeed Sky er specielt designet til en “stride runner”, mens Metaspeed Edge er lavet til en “cadence runner”. Løbere skaber nemlig fart ved at øge deres skridtlængde (stride runner) eller ved at øge deres skridtfrekvens (cadence runner).

Top 10 bedste carbonsko

Her er en oversigt over de 10 bedste carbonsko. Disse løbesko er opstillet i tilfældig rækkefølge. Hver model angiver, om skoen er egnet til korte og/eller lange distancer.

adidas Adizero Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3 til både damer og herrer er neutrale konkurrencesko. Denne model er designet til atsætte nye personlige rekorder. De lynhurtige konkurrencesko indeholder carbon og det responsive Lightstrike Pro-skum i mellemsålen. Adios Pro 3 er lettere end sin forgænger og også en del mere stabil takket være en bredere ydersål.

Offset: 6,5 mm  Vægt: 213 gr  Distance: 21 – 42 km

adidas Adizero Pro EVO 1

adidas Adizero Adios Pro EVO 1

adidas Adizero Adios Pro Evo 1 er en neutral konkurrencesko. Dette er den letteste adidas carbon sko nogensinde. Med Adios Pro Evo 1 kan du løbe personlige rekorder fra 5 km til maraton. Adidas har brugt alle teknikker og innovationer til at skabe den bedste racer nogensinde.

Nike Vaporfly Next%

Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 er en neutral konkurrencesko, der har den bedste energireturnering af alle Nike-sko til dato. Den responsive dæmpning og den faste støtte motiverer til at sætte nye personlige rekorder. ZoomX-skummet giver dig mere end 85 % energireturnering. Denne sko ligger i kategorien af hurtige carbonskotil længere distancer.

Offset: 8 mm  Vægt: 198 gr Herre / 164 gr Dame  Distance: 5 – 42 km

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 er designet til løbere, der ønsker at få mest muligt ud af både træningspas og konkurrenceløb, samt tilbagelægge mange kilometer i et højt tempo. Ud over at være en vellykket maratonsko er Air Zoom Alphafly Next% 3 også ideel til længere udholdenhedsløb i et højere tempo.

Offset: 8 mm  Vægt: ca. 218 gr herre / 174 gr dame  Distance: 21- 42 km

ASICS Metaspeed Sky  Paris

ASICS Metaspeed Sky Paris

ASICS Metaspeed Sky Paris er en slank og komfortabel hurtig sko designet til at give løbere et forspring under træning og konkurrence. Udover at være en vellykket maratonsko, er Metaspeed Sky også ideel til længere løbeture i et højere tempo. Tag din præstation til næste niveau med denne konkurrencesko!

Offset: 5 mm  Vægt: 205  Distance: 21 – 42 km

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite er en konkurrencesko til den neutrale løber. Denne hurtige sko skiller sig ud med den højeste energireturnering takket være det nye PWWRUN HG skum og et innovativt carbonplade-design i mellemsålen. Der er fire hak i forfoden af carbonpladen for en jævn afvikling af foden.

Offset: 10 mm  Vægt: 204 gr  Distance: 21 – 42 km

New Balance FuelCell Supercomp Elite v4

New Balance FuelCell SC Elite V4

New Balance FuelCell SC Elite V4 er designet til løbere, der ønsker at få mest muligt ud af deres træning og konkurrenceløb, samt tilbagelægge mange kilometer i et højt tempo. Det er nemt at løbe hurtigt på distancer op til maraton med FuelCell SC Elite. Det dobbelte lag af PEBA-skum og en carbonplade med Energy Arc-teknologi giver dig optimal energireturnering.

Offset: 4 mm  Vægt: ca. 188 gr dame / 237 gr herre  Distance: 21 – 42 km

Mizuno Wave Rebellion Pro 3

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er en hurtig sko til løbere, der ønsker at få mest muligt ud af deres træning og konkurrenceløb. I Wave Rebellion Pro kan du løbe hurtige tider op til og med maratondistancen, samt lange udholdenhedsløb i et hurtigere tempo. Sålens aggressive afrunding giver dig en ideel afvikling fra start til slut.

Offset: 4,5 mm  Vægt: ca. 211 gr dame / 209 gr herre  Distance: 21 – 42 km

HOKA Rocket X2

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X 2 til både damer og herrer er neutrale konkurrencesko. HOKAs nye model er efterfølgeren til HOKA Rocket X. De lette konkurrencesko er skabt til længere distancer i et højt tempo. ProflyX-mellemsålen er lavet af PEBAX-skum, som giver god stødabsorbering og energireturnering.

Offset: 5 mm  Vægt: 210 gr  Distance: 21 – 42 km

adidas Takumi Sen 10

adidas Adizero Takumi Sen 10

adidas Adizero Takumi Sen 10 er designet til løberen, der ønsker at få mest muligt ud af deres træning og konkurrenceløb. Dette er den ideelle konkurrencesko til distancer fra 5 km til 10 km. Løft din præstation til nye højder med denne lækre konkurrencesko!

Offset: 6 mm  Vægt: ca. 161 gr dame / 198 gr herre Distance: 5 – 10 km

HOKA Cielo X 1

HOKA Cielo X 1

HOKA Cielo X 1 er en hurtig sko til løbere, der vil have det bedste ud af deres træning og konkurrenceløb. Ud over at være en fantastisk god maratonsko, er Cielo X 1 også ideel til længere udholdenhedsløb i et højere tempo. Det dobbelte lag PEBA-skum og en carbonplade gør, at du føler en suveræn energireturnering for hvert skridt, du tager.

Offset: 7 mm  Vægt: ca. 230 gr Unisex  Distance: 21 – 42 km

Top 5 anbefalinger af carbonsko

Udover de 10 bedste carbonsko er der nogle flere modeller, der fortjener en anbefaling. Disse carbonsko er innovative, men måske lidt mindre kendte.

Altra Vanish Carbon

Altra Vanish Carbon

Vanish Carbon fra Altra er neutrale konkurrencesko. Vanish Carbon er en letvægts løbesko med en indbygget carbonplade. Denne plade og Active Stance Rocker sikrer et mere effektivt tåafsæt, så du nemmere kan opnå fuld fart under hver løbetur.

Offset: 0 mm  Vægt: 206 gr Herre / 176 gr Dame  Distance: 5 – 42 km

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4 er en komfortabel og hurtig sko. Skoen er designet til løbere, der ønsker at få mest muligt ud af deres træning og konkurrenceløb. Denne konkurrencesko er lettere end nogensinde og giver en eksplosiv løbeoplevelse takket være DNA Flash-mellemsålen og en SpeedVault-carbonplade.

Offset: 8 mm  Vægt: ca. 221 gr Unisex  Distance: 21 – 42 km

Cloudboom Echo 3

On Cloudboom Echo 3

On Cloudboom Echo 3 er en konkurrencesko, der er designet til at få maksimalt udbytte af træning og konkurrenceløb. Denne lynhurtige sko er perfekt til distancer op til og med maraton samt lange udholdenhedsløb i et højt tempo. HyperFoam-dæmpningsmaterialet og carbonpladen driver dig fremad og giver et boost af hastigheds.

Offset: 10 mm  Vægt: ca. 217 gr herre / dame  Distance: 21-42km

Craft Ultra Carbon 2

Craft CTM Ultra Carbon 2

Craft CTM Ultra Carbon 2 er neutrale konkurrencesko. Disse konkurrencesko er ideelle til brug i ultra-konkurrencer. Vault Foam og carbonpladen hjælper dig til at øge din hastighed under løb. Med den tredelte gummisål får du et godt greb på vejen og på mindre tekniske stier.

Offset: 10 mm  Vægt: 265 gr Herre / 225 gr Dame  Distance: 21 – 42 km

adidas Adizero Prime X Strung

Adidas Adizero Prime X2 Strung

adidas Adizero Prime X2 Strung er en carbonsko med to carbonplader og en ekstra tyk mellemsål. Det er en ideel hurtigsko til halv- og helmaraton. Kombinationen af carbonpladen samt EnergyRods giver masser af energireturnering og fleksibilitet. Takket være Lightstrike Pro-skummet får du desuden en suveræn dæmpning for hvert skridt, du tager. Prime X2 Strung vil løfte din præstation til nye højder.

Offset: 6.5 mm  Vægt: ca. 295 gr Unisex  Distance: 21-42 km

Top 5 carbon trailsko

Carbon har også gjort sit indtog i verdenen af trailrunning. Disse trailsko har alle en unikt designet carbonplade, der giver dig en fleksibel og hurtig løbeoplevelse. Øg dit tempo på stierne.

Nike ZoomX Ultrafly Trail

Nike ZoomX Ultrafly

Nike ZoomX Ultrafly Trail er en trailsko med en carbonplade og superfoam til de hurtige træningspas og konkurrenceløb. Carbonpladen fungerer som en fjeder og bidrager til en meget responsiv fornemmelse under fødderne. Overdelen er lavet af kunststof, der ikke absorberer fugt, hvilket er med til at holde skoens vægt nede. Vibram-ydersålen giver et suverænt greb, når du løber på uasfalterede stier.

Offset: 8.5 mm  Vægt: ca. 300 gr herre / ca. 249 gr dame  Distance: 5-42 km

adidas Terrex Agravic Ultra

adidas Terrex Agravic Ultra

adidas Terrex Agravic Ultra er neutrale trailsko, der er designet til løb på ekstremt lange afstande. Navnet siger det hele. Med Agravic Ultra kan du trygt begive dig ud på et ultra trail. På grund af carbonpladen føles skoen meget fjedrende.

Offset: 8 mm  Vægt: 341 gr herre / 334 gr dame  Distance: 5-42 km

New Balance FuelCell Supercomp Trail

New Balance Fuelcell Supercomp Trail

New Balance Fuelcell SuperComp Trail er en neutral konkurrencesko til stierne. FuelCell-dæmpningen arbejder sammen med en carbonplade, der leverer en enorm mængde energi tilbage ved hvert skridt. Carbonpladen har Energy Arc-teknologi, så den let fjedrer ind og tilbage, og giver en god, responsiv fornemmelse under fødderne. Du behøver ikke bekymre dig om grebet, da Vibram-ydersålen giver greb på alle overflader og under alle slags forhold.

Offset: 10 mm  Vægt: 272 gr herre / 217 gr dame  Distance: 5-42 km

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge er komfortable trailsko velegnede til fart. Med den fleksible Carbitex carbonplade og PWRRUNPB-skum får du et lynhurtigt afsæt og stabil landing. Endorphin Edge er en fantastisk sko til både korteeller lange, hurtige løbeture på bløde stier og hårde veje.

Offset: 6 mm  Vægt: 225 gr herre / 211 gr dame  Distance: 5-42 km

HOKA Tecton X2

HOKA Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er komfortable trailsko til den neutrale løber. Disse letvægtige løbesko er ideelle til løb på tekniske og udfordrende stier. Tecton X er blevet redesignet for at opnå maksimal vægtbesparelse og har fået en splinterny Matryx-overdel. Takket være Vibram Megagrip ydersålen får du det bedste greb.

Offset: 5 mm  Vægt: 252 gr herre / 211 gr dame  Distance: 5-42 km

Slutspurten

Hvilke sko er de bedste carbonsko? Det afhænger af din løbestil og hvilken distance du vil løbe. En carbonsko til maratonløb har forskellige egenskaber end en hurtig racer til konkurrencer på 5 og 10 km distancer. Du skal også gøre op med dig selv, om du vil have en carbonsko til konkurrencer eller foretrækker at bruge den til daglig træning. Prøv vores online shoe advisor og få vejledning om, hvilken carbonsko, der passer bedst til dig.

Har du spørgsmål til løbesko med carbon? Så kontakt en af vores produkteksperter, der sidder klar til at hjælpe i vores kundeservice.