Skip to main content
hydration and drinking during running
Hydration and drinking during running

Rådgivning

Væskeindtag under løb

For den optimale løbeoplevelse er det vigtigt at drikke nok væske. Når kropstemperaturen stiger, har du brug for væske for at køle kroppen ned, særligt gennem sved. Alle organer, herunder muskler og hjerne, har brug for tilstrækkeligt med væske for at fungere optimalt. Hvis temperaturen stiger for meget, skal hjertet også arbejde hårdere, fordi mere blod føres til huden, og der er derfor mindre blod til rådighed for musklerne. Så optimal hydrering er temmelig vigtigt, men hvordan gør man det bedst?

Shop drikkesystemer og drikkedunke
Drinking water running

Hvor meget væske bør jeg indtage?

Når du mister mere end to procent væske, kan det påvirke din koordination, din reaktionsevne og dit humør på negativ vis. Hvis du kun drikker, når du er tørstig, kan du risikere at være for sent ude. Man kan ikke altid stole på følelsen af tørst som et mål for væsketab – man kan blive forstyrret af stress, meget varme omgivelser eller luftfugtigheden. Det er derfor bedre at have en plan for, hvornår og hvor meget væske du skal indtage. Hvis du tager ud på en times udholdenhedsløb, er det normalt ikke nødvendigt at drikke, mens du løber. Men har du planlagt en længere træning, eller løber du i varmt vejr? Så er det meget vigtigt også at indtage væske, mens du løber. En god tommelfingerregel er 125 – 250 ml pr. kvarter.

Væskeindtag under trailrunning

Under terrænløb er det også meget vigtigt at drikke. Fordi du løber mindre hurtigt, køler vinden dig ikke ret meget, men du producerer lige så meget varme. Det er en rigtig god ide at undersøge på forhånd, hvor langt der er mellem drikkestationerne på din tur, så du kan vurdere, hvor meget væske du skal tage med. På nogle ultraløb er det endda obligatorisk at starte med mindst 1 liter vand.
Mens der ved almindelige løbearrangementer ofte udleveres vand i papbægre, er det ofte ikke tilladt at bruge dem ved terrænløb, da løbene foregår i naturen. Her kan en Speed Cup være en rigtig god løsning. Denne type kop er nem at have med, og kan hurtigt fyldes op ved en væskestation.

water and running
Drinking during running
Drinking during running
"Hvis du kun drikker væske, når du er tørstig, kan du risikere at være for sent på den. Sørg altid for at have en plan for, hvornår du skal indtage væske.”

Daan Glorie – Produktekspert

Nathan bladder

Forskellige måder at medbringe væske under løb

Der er flere forskellige måder at have drikkevarer med dig under dit løb. Hvilken der passer bedst til dig afhænger af, hvor meget væske du har brug for, og hvad du ellers vil have med dig ud over væske.

Opsomming 1

Drikkedunke og soft flasks

En drikkedunk er måske den mest velkendte måde at have væske med på farten. En flaske af hård plast, som du nemt kan drikke af. Det er især praktisk til træningspas, hvor du kommer tilbage til det samme sted igen, som f.eks. banetræning eller træning i skoven. Da det ikke er optimalt konstant at have drikkedunken i hånden, findes der også hoftebælter, der kan holde på vandflasker, og særlige drikkebælter med mindre flasker. En ulempe ved en drikkedunk er, at væsken vil skvulpe rundt i flasken. Derfor findes der i dag også soft flasks fra mærker som Hydrapack. Disse flasker er lavet af et fleksibelt materiale, som gør det mindre generende for dig, hvis der er væske, der skvulper. Denne type flaske er også nem at have med i en løbevest eller et bælte. Hvis du har bukser med en stram lomme, kan du også få plads til en soft flask deri.

Shop drikkedunke og soft flasks
Opsomming 2

Drikkeveste

Det er nemmest at bære bløde flasker og andre ting som gel og din telefon i en drikkevest. Med disse behagelige og kompakte “veste” har du alt ved hånden og tæt på kroppen. Hvis du ikke ønsker at tage flasken ud af posen hver gang, findes der også specielle soft flasker med slanger tilkoblet.

Shop drikkeveste
Opsomming 3

Løberygsække med væskebeholder

Hvis du har planer om at skulle indtage meget væske, f.eks. på en lang løbetur, er en drikkedunk eller en soft flask måske ikke nok. Så er en væskepose en god mulighed. Væskeposer har ofte et reservoir på 1 til 2 liter og kan bæres i en rygsæk. Næsten alle drikkeveste eller løberygsække har en lille krog på undersiden, som du kan fastgøre din væskepose til. Væskeposerne har en slange, så du nemt kan drikke når du vil, helt uden besvær.

Shop væskeposerShop rygsække til væskeposer

Handy tilbehør til drikkedunke og drikkesystemer

Sugerør

Nogle soft flasker har sugerør. På den måde kan du lade din soft flask sidde i skulderremmen på din rygsæk, når du vil drikke. Så behøver du ikke at stoppe op under din løbetur.
Salomon soft flask straw er f.eks. et løst sugerør, som du kan bruge på alle soft flasker fra Salomon.

Vandfilter

Med en vandfilterhætte kan du filtrere vand fra naturlige kilder og gøre det nemt og enkelt at indtage væske. Den store fordel ved denne slags filterhætte er, at du aldrig behøver slæbe rundt på flere liter væske. Naturlige kilder kan f.eks. være kolde bjergfloder, hvor regnvand løber ned mod en dal. Filteret er ikke egnet til stillestående vand eller vand ved højere temperaturer.

Slutspurten

Der er flere måder, du nemt kan tage vand med dig på din løbetur. Hvor meget væske du skal drikke for at holde dig optimalt hydreret er meget individuelt. Nogle mennesker sveder trods alt mere end andre. Under alle omstændigheder skal du ikke tage for små slurke. Din mave vil ikke registrere, at der kommer noget ind, og det øger risikoen for at blive oppustet. Udover væske er det også vigtigt at fylde godt op på kulhydrater og elektrolytter for at opnå toppræstationer. Vil du vide mere? Så kan du læse videre her i vores købsguide til sportsernæring.
Sidder du tilbage med spørgsmål? Så er du altid velkommen til at kontakte en af vores produkteksperter via vores kundeservice.