Skip to main content
10 tips marathon
10 tips for the marathon

Rådgivning

Løbe et maraton

Maratonløbet. Det er en “bucket list”-udfordring for mange. Nogle løbere ønsker at bryde grænser ved at løbe distancen så hurtigt som muligt. Andre løber for at indsamle penge til velgørenhed, eller for at gøre noget for andre. Denne blog er for alle disse løbere. Vi deler 10 tips til maratonløbet med dig, og som en bonus har vi også sammensat en maraton-tjekliste.

Marathon 10 tips

Hvad er et maraton?

Et maratonløb er 42 kilometer og 195 m langt. Hvorfor lige præcis denne distance? For at finde ud af det, er vi nødt til at dykke ned i historiebøgerne for at se, at den stammer fra Grækenland. Byen Marathon var skueplads for et vigtigt slag, hvor grækerne besejrede perserne. Budbringeren Pheidippides måtte gå 42 km til Athen for atbringe de gode nyheder. Ved OL i London i 1908 blev maratonløbet afviklet fra Windsor Castle til målstregen ved de kongelige tribuner på White City Stadium. Denne distance var præcis 42 km og 195 meter. Siden da har dette været den officielle maratondistance.

Tilmeld dig – men hvilket maraton skal du vælge?

Okay, du har besluttet dig for, at du vil løbe et maraton. Men hvilket maraton skal du vælge? Vil du vælge et udenlandsk maraton med bedre vejr? Eller foretrækker du at løbe et maraton herhjemme? Vær opmærksom på rejsetræthed, hvis du vælger et maraton i udlandet. Rejs helst minimum 3 eller 4 dage før maratonløbet, så du også har tid til at komme dig over et eventuelt jetlag. I dag er du nødt til at tilmelde dig et maraton i god tid, da denne distance løb er meget populær. Nogle maratonløb kan man kun deltage i, hvis man er tilmeldt, f.eks. London Marathon. Nogle gange er det en god idé at tage til en sportslæge inden for at få et sundhedstjek. De kan f.eks. bestemme dine pulszoner (læs også vores blog om træning efter puls) og undersøge, om du er rask nok til at løbe et maraton.

Running advice
Running shoes
Running advice
"Sæt en realistisk sluttid for dig selv, og baser den på de løb, du har gennemført under forberedelsen."

Daan Glorie – Produktekspert

Marathon

Hvorfor vil du løbe et maraton?

Der er noget helt særligt over det, at løbe et maraton. Du skubber dine grænser, planlægger flere måneders forberedelse og er nødt til at ofre lidt for at opnå dit mål. Det er godt at tænke over ens personlige motivation. Hvis denne motivation er høj, kommer du også ud ad døren til den lange udholdenhedstur, selv når vejret ikke er så godt. Frem for alt skal du løbe et maraton for din egen skyld og ikke for andres. Undersøgelser har vist, at indre motivation får det bedste frem i mennesker. Her er nogle eksempler på indre motivation som maratonløber:

 • Jeg vil leve sundere, og som en del af det vil jeg løbe et maraton
 • Jeg løber et maraton for velgørenhed
 • Jeg vil skubbe mine grænser og se, om jeg kan gennemføre et maratonløb
 • At løbe et maraton gør mig stolt og giver mig en masse selvtillid
 • Hvis jeg kan løbe et maraton, så kan jeg også klare andre udfordringer i livet

De oftest stillede spørgsmål om maratonløbet

Opsomming 1

Hvornår kan jeg løbe et maraton?

Vi anbefaler, at du først starter forberedelserne til et maraton, hvis du allerede har løbet mindst et halvmaraton.Det skyldes, at du på dette tidspunkt allerede har en god grundform og en vis erfaring med at løbe længere distancer. Så er det realistisk at gennemføre et maraton efter et godt løbeprogram.

Opsomming 2

Hvor lang tid tager det at træne op til et maraton?

I gennemsnit tager det mellem 12 og 18 uger at træne op til maratondistancen. Hvorfor så lang tid? Hver uge bør du maksimalt øge antallet af kilometer med 10%, ellers er der risiko for, at du hurtigt bliver skadet. Hvis du har en rigeligt lang forberedelse, kan du langsomt men sikkert øge antallet af kilometer, især på de vigtige lange udholdenhedsture.

Opsomming 3

Hvor sundt er det at løbe et maraton?

De fleste sportslæger er enige om, at et maratonløb ikke er usundt, hvis man har forberedt sig ordentligt op til løbet. Ikke alene skal dine muskler og led styrkes til belastningen ved langdistanceløb, men din hjertemuskulatur skal også vænne sig til det. Hvis man regelmæssigt løber lange distancer, er der mindre risiko for skader, fordi man også arbejder på at styrke knoglerne.

Opsomming 4

Hvor mange gange om ugen skal man træne op til et maraton?

Det anbefales at træne op til et maraton mindst tre gange om ugen. Så kan du nemlig løbe et kort udholdenhedsløb, en intervaltræning og et langt udholdenhedsløb. Det er alle træningsformer, der vil forberededig på maratondistancen. Hvis du kan træne 4-5 gange om ugen, er det endnu bedre, fordi du kan få flere kilometer i benene, og din grundlæggende udholdenhed vil blive meget bedre.

Opsomming 5

Hvor mange maratonløb kan man løbe om året?

Det anbefales generelt at løbe maksimalt 2 maratonløb om året. Det afhænger af dit træningsniveau og din belastningskapacitet. Nogle maratonløbere løber mere, men de løber så også et maraton ved en lavere intensitet. Restitutionen efter et maraton tager normalt 4 til 6 uger. Du kan begynde at træne en uge efter et maraton, men muskelcellerne er stadig i fuld gang med at restituere. Helt enkelt betyder det, at du skal tage den med ro, inden du løber dit næste konkurrenceløb.

Den ideelle maratonsko

”Hvad er så den ideelle maratonsko?” Det afhænger af din løbestil, og hvilken tid du ønsker at løbe maraton på. Vi har vores online shoe advisor, der anbefaler den ideelle løbesko baseret på en række tests og dine præferencer. Hvis du stadig ikke er helt sikker på, hvad du skal vælge, har vi en række anbefalinger til dig. Listen nedenfor indeholder de perfekte maratonsko fra hvert mærke til den neutrale og overpronerede løber (AP betyder antipronation). Går du efter en ny personlig rekord? Så har vi også flere carbonsko, som vi kan anbefale.Alle maratonskoene har mere dæmpning og støtte i forhold til almindelige løbesko, så du kan løbe over målstregen med et stort smil på læben.

Mærke

Maraton-finisher

Maraton med hurtig tid

ASICS

Nimbus / Kayano (AP)

ASICS Metaspeed Edge & Sky

adidas

Ultraboost / Solarcontrol (AP)

Adizero Adios Pro

Brooks

Glycerin / Glycerin GTS (AP)

Hyperion Elite

HOKA

Clifton / Arahi (AP)

Rocket X

Mizuno

Wave Sky / Wave Horizon (AP)

Wave Rebellion Pro

New Balance

Fresh Foam X 1080 / Fresh Foam X Vongo (AP)

SC Elite

Nike

React Infinity Run Flyknit / Invincible (AP)

Vaporfly

On

Cloudmonster / Cloudflyer (AP)

Cloudboom Echo

Saucony

Triumph / Tempus (AP)

Endorphin Elite

Træningsplanen

Vi har sammensat to træningsplaner til dig, så du kan forberede dig til maraton. Planen “dit første maraton” er designet til nybegyndere, der skal løbe et maraton for første gang, og hvis vigtigste mål er at gennemføre løbet. Planen “dit hurtigste maraton” er lavet til de mere erfarne løbere, der ønsker at slå deres personlige rekord på maraton-distancen.

Sådan bruger du træningsplanen

Brug træningsplanen som en guide og ikke en pligt. Nogle gange kan du bare ikke nå at træne, og så er det helt okay at sige ”pyt med det”. Lad være med at springe et træningspas over, men fortsæt blot til det næste træningspas i din plan. Det lange udholdenhedsløb er vigtigt før maraton, fordi det giver dig mulighed for at vænne dig til belastningen ved maratonløb og få prøvet din sportsernæring inden maratondagen. Her har vi lidt tips til din træningsplan:

 • Lyt til din mavefornemmelse
  Har du ikke energi til en intervaltræning? Så gør det til en rolig udholdenhedstur i stedet.
 • Træn også i dårligt vejr, og vælg det rigtige tøj til vejret
  Juster intensiteten af din træning, hvis der er kraftig vind, eller hvis vejret er virkelig dårligt. Det er vigtigt at holde varmen, så om vinteren skal du vælge et 3-lagssystem med en termotrøje, et mellemlag og en åndbar løbejakke.
 • Husk altid opvarmningen
  En opvarmning kan bestå af nogle øvelser som squats og lunges, men løb meget langsomt, særligt de første 10 minutter af din træning, for at få gang i blodgennemstrømningen til musklerne.
 • Er programmet for tungt?
  Så kort dit træningspas ned, juster intensiteten eller tag en ekstra hviledag. En træningsplan tager ikke højde for andre faktorer i dit liv som arbejde, stress og familieforpligtelser, så det skal du selv huske at tænke ind. Træning kan nogle gange fylde for meget i hverdagen.
 • Det er ikke kun træningen du bliver bedre af, restitutionen er lige så vigtig
  Sørg derfor for at spise godt og indtage så få forarbejdede madvarer som muligt. Prøv at sove mindst 7-9 timer hver nat, og tag sportsernæring med dig, hvis du skal løbe i mere end 1 time og 15 minutter.
Marathon stretching

De mest almindelige fejl under maratonløbet

Det kan være meget at lære fra nogle af de fejl, som andre maratonløbere begår. Vi har samlet de 7 mest almindelige fejl, vi ser under maraton(-forberedelsen), så du kan undgå dem.

 • Du løber i løbesko, som du aldrig har haft på før
  Vi anbefaler, at du som minimum har løbet maratondistancen i dine løbesko, før du bruger dem til selve maratonløbet.
 • Du starter for hurtigt ud
  Stil op i startfeltet med frisk energi, men løb i dit eget tempo. Lad dig ikke friste til at løbe sammen med andre løbere. Det kan føles som et nederlag at sakke bagud fra en gruppe, men nogle gange er det det klogeste at gøre.
 • Du indtager ikke sportsernæring til tiden
  Vi anbefaler, at du tager en sportsgel for hver 5-6 km, så du hele tiden har fyldt lageret op med kulhydrater. Det vil hjælpe dig med at undgå at ramme muren.
 • Du træner for hårdt
  Træningen op til et maraton kan være hård, men du skal også huske at nyde det. Derfor skal intensiteten være lav i 80% af alle dine træningspas, for på den måde træner du også fedtforbrændingen, som du er mest afhængig af i et maraton.
 • Du har ikke sat dig ind i løbet
  Læs organisationens hjemmeside på forhånd for at se på højdemålere, og hvilket underlag du kommer til at løbe på. Det er ikke en god ide, at løbe sit første maraton i form afet terrænløb.
 • Du overvurderer dig selv
  Sæt et realistisk mål for dig selv. Baseret på din halvmaratontid kan du lave et realistisk estimat af din maratontid. Her er en tommelfingerregel: 2x din halvmaratontid + 10 minutter er din sluttid på et maraton. Dette gælder ikke for alle løbere, da uerfarne maratonløbere vil komme til at sænke farten mere i den sidste halvdel under maratonløbet.
 • Du spiser forskellige eller nye ting aftenen eller morgenen før et maraton
  Spis mest det, du er vant til, når du løber et langt udholdenhedsløb. Ellers kan du komme til at få bøvl med maven under maratonløbet.
Marathon running

1oMaraton-tips fra 21RUN

Opsomming 1

Skriv din konkurrenceplan ned

At skrive en løbeplan ned øger dine chancer for at få succes med maratonløbet. Sæt en realistisk sluttid for dig selv, og baser den på de løb, du har gennemført under forberedelsen. Hvilket tempo vil du lægge ud med under maratonløbet? Tag højde for både vejrforhold og ruten, da det vil hjælpe dig med at undgå skuffelser. Skriv ogsåned, hvornår du vil stå op, hvordan du kommer til ud til startfeltet, hvad du vil spise til morgenmad, og hvor mange gels du vil indtage under maratonløbet. Vidste du, at et mantra kan hjælpe dig under maratonløbet? Et mantra er en kort sætning, du kan gentage under maratonløbet for at holde fokus og bevare den rette energi. Eteksempel er: “Jeg ved jeg kan, jeg ved jeg kan “. Ved at sige det til dig selv, vil du opleve, at du får mere energi, og kan løbe ekstra til mod målstregen.

Opsomming 2

Vælg en stabil eller hurtig løbesko (afhængigt af dit mål)

Går du efter en ny personlig rekord på maraton-distancen? Eller skal du løbe dit første maraton og prioriterer først og fremmest at have det sjovt? Så vælg den bedste løbesko, der passer til dit mål. For eksempel kan en løbesko med carbon (blog) gøre dig hurtigere, fordi de er lettere og returnerer rigtig meget energi. Hvis sluttiden er knapt så vigtig for dig, anbefaler vi en stabil løbesko. De har den rette mængde støtte og dæmpning, så du kan fortsætte med at løbe stabilt, selv når du bliver lidt træt.

Opsomming 3

Test dine løbesko og dit outfit før maratonløbet

Hvor længe bør man løbe i et par nye løbesko før maraton-dagen? Som en tommelfingerregel; løb minimum maratondistancen. Så har du vænnet dig til dæmpningsmaterialet, stabiliteten og hvordan skoene er at løbe i. Overdelen vil også forme sig lidt mere efter dine fødder, hvilket reducerer risikoen for vabler. Ud over dine sko bør du også have testet dit løbetøj. Det omfatter sokker, funktionelt sportsundertøj, trøje og shorts.

Se Online Shoe-advisor
Opsomming 4

Brug gode løbestrømper

Funktionelle løbestrømper er super vigtige. For det første forebygger de vabler, fordi syntetiske materialer er gode til at transportere fugt og sved væk fra huden. Derudover er de fleste løbestrømper anatomisk formede, så de passer perfekt på fødderne. Og endelig er der løbestrømper med en smule støtte til anklerne. Tag for eksempel Bauerfeind Mid Cut. Disse lange strømper aflaster akillessenen ved hjælp af et terapeutisk tryk omkring anklerne.

Se løbestrømper
Opsomming 5

Byg dine lange udholdenhedsløb op til 35 kilometer

Vi anbefaler en maratonforberedelse på 3 til 4 måneder. Under forberedelsen vil du langsomt opbygge de lange udholdenhedsløb, så din krop kan vænne sig til belastningen ved et maratonløb. Hvor lange skal dine lange udholdenhedsture være? Træn maksimalt 32 til 35 km, for det tager lang tid at restituere efter så lange udholdenhedsløb. I sidste ende løber du de sidste 7-10 km på rutinen. Husk også altid på, hvor mange kilometerdu allerede har trænet, når du står i startfeltet til maraton. Det lange udholdenhedsløb er også det ideelle tidspunkt at få afprøvet sportsernaering, tøj og sko. På den måde får du ingen overraskelser på den store løbedag.

Opsomming 6

Lav en ernæringsplan

Hvilken slags ernæring vil du indtage under maratonløbet? Det kan være et svært og personligt spørgsmål at svare på. Alle reagerer forskelligt på sportsernæring og bestemte mærker. Test forskellige sportsgels under dit lange udholdenhedsløb, og tænk også over, hvordan du vil tage vand med dig. Vil du vælge en rygsæk med en vandbeholder, eller foretrækker du at løbe med et bælte og bløde flasker? Læs vores blog om drikkesystemer for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Planlæg din rute forbi vandposter, eller stil en vandflaske ud et sted, du kommer forbi, så du kan være velhydreret under dit løb.

Se drikkesystemer
Opsomming 7

Undgå fiber- og fedtholdig mad aftenen og morgenen før maratonløbet

Har du nogensinde tænkt over, hvad du skal spise og drikke om morgenen på selve maratondagen? Det er meget vigtigt for at undgå bøvl med maven under løbet. Fiberrige og fedtholdige fødevarer tager lang tid om at blive fordøjet, og det kan du komme til at mærke under dit løb. Derfor er det bedre at undgå nogle ting om morgenen før maratonløbet. Blandt dem er:

 • Mad med højt fedt- og/eller fiberindhold
 • Sen morgenmad. Ikke senere end 2,5 timer før start.
 • For stærk eller for meget kaffe
 • Hypertoniske drikke

På selve løbedagen bør du indtage et letfordøjeligt morgenmadsmåltid (f.eks. hvidt brød med syltetøj eller andet sødt pålæg) tre timer før løbet. Drik lidt mere end normalt indtil ca. halvanden time før start for at undgå toiletpauser. Og overvej en koffein-gel lige før starten for at få et ekstra energiboost.

Opsomming 8

Vælg det rigtige tøj, og hold øje med vejrudsigten

De fleste maratonløb ligger enten i foråret eller efteråret. Her kan vejrforholdene være ret omskiftelige og lunefulde. Hold derfor øje med vejrudsigten, og vær forberedt med flere sæt tøj på dagen. Brug en singlet, når det er varmt, og overvej en termotrøje, hvis det bliver koldt, eller hvis der er meget vind. Arm sleeves kan være en god løsning, hvis vejret skifter under maratonløbet. Tag dem på, hvis det er koldt ved starten, og tag dem af, hvis det bliver lidt for varmt.

Køb løbetøj
Opsomming 9

 Pas på din krop; det handler om detaljerne!

Når man løber et maraton, handler det nogle gange om at være opmærksom på de mindste detaljer. En lille fejl kan føre til stor irritation eller frustration. Smør dig godt ind i solcreme, for det er ikke kun usundt at blive solskoldet, det gør det også sværere for din krop at restituere efter løbet. Undgå gnavesår ved at smøre dig forebyggende med RunGuard. Mange løbere døjer med gnavesår ved brystvorterne, mellem lårene eller på huden under remmen fra pulsmåleren. Du vil selvfølgelig helst undgå at have blødende brystvorter på det fine billede ved målstregen. At passe på sin krop stopper ikke, bare fordi du har nået målstregen. Tag også en proteinbar efter maratonløbet for at hjælpe restitutionen.

Opsomming 10

Fejr din sejr, og nyd vejen mod målet

At løbe et maraton er altid en kæmpestor præstation. Vidste du, at kun 3% af alle løbere gennemfører et maraton? Sæt pris på, hvor unikt det er, at du har gennemført et maraton. Selv hvis du måske ikke nåede dit mål, så prøv at se på, hvad der gik godt, og hvad du lærte. Indse, at der altid er nye muligheder og løb i vente forude. Fejr din sejr med et godt måltid sammen med familie og venner. Og giv medaljen en fin plads derhjemme eller indram den sammen med et flot billede fra løbedagen. Nyd også forberedelserne og at du kommer i bedre form uge efter uge. Hvad er bedre end at løbe en lang udholdenhedstur søndag morgen og så slutte af derhjemme med god samvittighed? Så får man nærmest spontant lyst til at løbe endnu et maraton, ikke?

BONUS: tjekliste til maraton

Hvad skal jeg huske at tage med til et maraton? Med tjeklisten starter du dit maraton velforberedt. Klik på billedet til højre for et større billede og gem det eller klik her for at åbne en PDF, som du kan printe.

Slutspurten

Maraton er en vidunderlig distance at løbe, men sørg for at være velforberedt, før du går i gang. Byg langsomt dine lange udholdenhedsløb op, test dine sko og hav en plan for din træning og løbeture. Det vil ikke kun øge dine chancer for succes, men også give dig mulighed for at nyde løbet mere. Print også vores maraton-tjekliste ud, og gør dit maraton-outfit klar aftenen før løbet. Så kan du stå op så afslappet som muligt på den store løbedag.

Vil du vide mere om træning til maraton? Så læs snart vores andre blogs. Sidder du tilbage med spørgsmål om løbesko eller tøj? Så kontakt en af vores produkteksperter via vores kundenservice.

Til webshop