Skip to main content
Marathon
Marathon

Marathon   >  The Major 6 Maratonlopp

Marathon   >

Major 6 Maratonlopp

The Major 6 Maratonlopp

“Major 6 marathons” är den samlade benämnigen på världens största maratonlopp över olika kontinenter. Vart och ett av dessa maraton har sina egna unika utmaningar och sin egen historia. I det här informativa blogginlägget, som också är fyllt av användbara tips, tar vid med dig på en resa till de olika maratonloppen och passerar städerna New York, Berlin, Tokyo, London, Boston och Chicago. Vad är det då som är så magiskt med dessa sex största maratonlopp? Och hur förbereder man sig på bästa sätt för dem?

Marathon

Historien bakom Major 6 maraton

“World Marathon Majors” är en tävling för maratonlöpare som startade 2006. Tävlingen omfattas av sex stora löpartävlingar som allmänt anses som de tuffaste och mest prestigefyllda maratonloppen. Världens sex största maratonlopp går av stapeln i Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York. Över 200 000 löpare från 190 länder deltar i något av dessa stadsmaraton varje år. Med Abbotts 10-åriga sponsorskap fortsätter dessa sex maratonlopp att bli allt större för vart år, både sett till antalet deltagare och åskådare. Många löparentusiaster älskar dessutom att följa de här loppen eftersom det ofta sätts ett nytt världsrekord under en major. Till exempel slogs världsrekordet i maraton för både herrar och damer 2023 under Berlin Marathon (Tigst Assefa på 2.11.53) och Chicago Marathon (Kelvin Kiptum på 2.00.35).

3skäl till att delta i Major 6 maratonlopp

Opsomming 1

Unik upplevelse med massor av åskådare

Du behöver inte springa alla sex “Majors” för att vara med i ett storstadsmaraton. Om du vill kan du helt enkelt välja det maraton som står högst upp på din önskelista och träna målinriktat för just detta. Du kommer garanterat inte att bli besviken för vid varje större maraton finns det massor av åskådare som hejar på dig längs vägen. Varje stad har sin egen bana med broar, vackra vyer och historiska platser. Vi är säkra på att detta kommer ge dig en upplevelse för livet.

Opsomming 2

Få den 6-stjärniga medaljen

Om du är en av dem som helt enkelt älskar att springa maraton kan du satsa på att försöka få den berömda Six Star-medaljen. Om du har sprungit alla sex maratonlopp får du en unik, personlig Six Star-medalj under din sista “Major”. Den är enorm och har bilder av de sex städerna där maratonloppen hålls. En unik medalj att ha på paradplats i troféskåpet hos den hängivna maratonlöparen. Bakom varje Six Star-medalj finns en historia om uthållighet, kamp och fokus. För det är ju faktiskt så att du måste hålla dig i toppform under flera år för att kunna vara med på samtliga de här maratonloppen.

Opsomming 3

Upptäck en storstad och uppnå en milstolpe

När du springer maraton i en storstad får du samtidigt en riktigt trevlig stadsrundtur. Självklart har du inte full uppmärksamhet på allt när du när du springer, men du känner av atmosfären och ser definitivt många av stadens höjdpunkter. Efter maratonloppet kan du planera in några dagar för att se mer av någon av dessa stora världsstäder så att du får den ultimata storstadsupplevelsen under din resa.

Nike Stride 21RUN high 5
MarathonRunner
"De sex största maratonloppen i världen är Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York. Mer än 200 000 löpare från 190 länder deltar i ett av dessa stadsmaraton varje år."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du…

Hittills har 297 holländare genomfört alla 6 Majors, varav 212 män och 85 kvinnor. Det spelar för övrigt ingen roll när du genomför Major 6, eftersom det kan gå precis så många år som du behöver mellan de olika maratonloppen. Vilken tid du får är inte heller viktigt så länge du bara klarar att komma i mål inom den maximala sluttiden.

5frågor och svar om “Major 6 marathons”

Opsomming 1

Är startnumren begränsade på Major 6 maratonloppen?

För de flesta maratonlopp måste man delta i en utlottning eftersom det finns fler löpare som vill vara med än det finns startnummer. TCS London Marathon är till exempel ett av de största välgörenhetsloppen där många löpare får delta eftersom de samlar in pengar till välgörenhet. För Boston Marathon finns det stränga kvalifikationskrav för varje åldersgrupp. För aktuella maxtider kan du kolla på maratonarrangörernas hemsidor.

Opsomming 2

Hur förbereder jag mig bäst för Major 6 marathons?

För det första måste du givetvis anmäla dig, och i vissa fall finns det är maxtid som du måste klara av innan du kan delta i något av de 6 stora maratonloppen. Kanske kan du delta genom något resebolag som ordnar både startbiljett, övernattning och flyg. Har du redan fixat det där med anmälan? Då är det bara att sätta igång med träningen. Att förbereda sig ordentligt inför maraton brukar ta mellan 3 och 6 månader. Se till att bygga upp de långa uthållighetspassen, testa sportnäring och planera in vilodagar, särskilt inför starten där du behöver vara utvilad och pigg. Letar du efter ett träningsschema inför maraton? Då kan du ladda ner vårt träningsschema “maraton för nybörjare” eller “maraton för avancerade löpare”.

Opsomming 3

Vilken sportnäring delas ut under Major 6 marathons?

Vid varje maraton delas det ut en kombination av sportdryck och vatten vid vätskestationerna som finns på var femte kilometer. Vid vissa maratonlopp får du också sportgels. Vi rekommenderar att du testar dessa i förväg då det är väldigt individuellt vilka gels som fungerar för dig (också vad gäller smaken). Vid London Marathon delas det ut sportgel av märket Lucozade, medan det vid Berlin Marathon delas ut Maurten Sports Drink 160 Mix.

Opsomming 5

Finns det några bra förberedande lopp inför de sex största maratonloppen i världen?

Vi rekommenderar att du först springer en halvmara innan du deltar i ett Major 6-maratonlopp. Många löpare gör sin maratondebut under New York Marathon. Givetvis storslaget eftersom du direkt får en fantastisk upplevelse i ett av de största maratonloppen med miljontals åskådare. Man ska dock inte underskatta maratonloppet, det är trots allt 42,195 kilometer. Dessutom måste du ta hänsyn till att du kan bli trött av resan dit och alla intryck av folkmassorna i ett storstadsmaraton. Det kan vara smart att först delta i ett maratonlopp på hemmaplan i Sverige så att du är säker på att du klarar distansen. Eller delta i ett större maratonlopp som Rotterdam eller Amsterdam i Holland.

Opsomming 6

Hur får man Six Star-medaljen?

Om du har sprungit fem av de sex största maratonloppen i världen kan du skicka ett e-postmeddelande till Abbott World Marathon Majors och tala om var du vill få din medalj. Vid målgången får du då en medalj för ditt senaste maraton och därefter den gigantiska Six Star-medaljen.

Nike Stride 21RUN high 5

Kalender för Major 6 Marathon

När på året sker de 6 största maratonloppen? Här nedan kan du se en lista över världens sex största maratonlopp så att du vet under vilken månad de anordnas.

Marathon Månad
Tokio Marathon Mars
Londen Marathon April
Boston Marathon April
Berlijn Marathon September
Chicago Marathon Oktober
New York Marathon November

Det mest utmärkande för de 6 största maratonloppen

Vi går igenom vad som främst utmärker vart och ett av de 6 största maratonloppen så att du kan förbereda dig väl. Varje maratonlopp är unikt, och detta gäller definitivt också för världens sex största maratonlopp. Det brukar inte delas ut geler så se till att ha med dig dina egna.

 • Boston-Marathon har en kuperad rutt. Särskilt under andra delen av maratonloppet tar man sig igenom många höjdmetrar vid Newton Hills. Ett ytterligare inslag är vädret eftersom detta är ett A till B-maraton – så om du har otur kan du ha motvind under alla 42 km. Fördelen med Boston är att det bara finns 3 (skarpa) svängar längs banan.
 • Under London-Marathon springer du förbi alla Londons sevärdheter på en relativt plan runda. Några delar som bjuder på utmaningar är bland annat Tower Bridge och St James’ Park.
 • Chicago-Marathon är ett äkta stadsmaraton med start och mål i Grant Park i stadens centrum. Chicago kallas också “Windy City”, så det kan vara bra att vara förberedd på en del blåst.
 • Berlin-Marathon är det snabbaste maratonloppet i Major 6. Banan är plan och vädret brukar vara behagligt i september. Dessutom har banan bara 17 svängar jämfört med Chicago (31 svängar) och New York (26 svängar).
 • Banan i Tokio-Marathons är huvudsakligen plan och snabb. Starten går vid Tokyo Metropolitan Government-byggnaden, en hög skyskrapa i Tokyos affärscentrum.
 • New York-Marathon tar dig genom flera av stadens olika områden: Brooklyn, Queens, Bronx och Manhattan. Målgången sker centralt i staden, nämligen i Central Park. Detta maraton är relativt tufft på grund av alla broar du måste över och även det oförutsägbara novembervädret.
Sports nutrition
Maurten sports bar

Vad bör jag äta innan jag ska springa världens 6 största maraton?

Har du funderat över vad du ska äta och dricka på morgonen för maratonloppet? Detta är väldigt viktigt för att undvika magknip och andra magproblem. Vissa saker är bäst att undvika på morgonen för loppet:

 • Mat med högt fett- och/eller fiberinnehåll
 • För sen frukost. Ät inte senare än 2,5 timme före start.
 • För starkt eller för mycket kaffe

På själva dagen bör du äta en lättsmält frukost (vitt bröd, marmelad, honung) upp till tre timmar före loppet. Drick lite mer än vanligt fram till cirka en och en halv timme före start (för att slippa toalettpauser).

Sportnäring under maratonloppet

En av de vanligaste frågorna om maraton är: “Hur mycket sportnäring ska man ta med sig?” Det beror på hur du har tränat med sportnäring eftersom magen måste vara van vid det. De flesta märken med sportnäring rekommenderar att man tar mellan 60 och 90 gram kolhydrater per timme. I genomsnitt innebär detta att du tar cirka 1 till 2 gels per timme kompletterat med sportdryck och vatten. Varumärket Maurten rekommenderar att du tar en gel var 6:e km för att hålla uppe kolhydratförrådet. Så hur många kolhydrater finns det då i de olika produkterna? Vi har satt samman en praktisk tabell som ger dig överblick över hur många kolhydrater varje produkt innehåller.

Sportnäring Mängd kolhydrater Rekommenderat per timme
SIS Gel 22 gram 1-3 st
SIS Beta Fuel Gel 40 gram 1-2 st
Maurten Gel 100 25 gram 1-3 st
Maurten Gel 100 CAF 100 25 gram 1-2 st
Qwin Gel 23 gram 1-3 st
Powerbar Powergel 26,7 gram 1-3 st
Clif Bar 38 gram 1-2 st
Clif Energy Bloks 31 gram (per 4 vingummin) 4-8 st

Ta en ordentlig titt på hur banan går i dessa världens största sex maratonlopp. När du ser banan får du också en överblick över vätskestationerna och vad som bjuds där. Det är bäst att ta 1 till 2 koppar vatten per station, eftersom en kopp normalt sett bara innehåller mellan 100 och 150 ml vatten. Du bör få i dig cirka 300-500 ml vätska per timme för att hålla din prestationsnivå uppe. Boston och New York Marathon bjuder på många höjdmetrar och därför förbränner du fler kolhydrater. Anpassa din närings- och pacingstrategi efter detta så att du kan springa ett stabilt lopp.

Mer om sportkostHandla sportnäring

Skor och kläder

Vissa saker är ett måste under maratonloppet, som skor och sportnäring. Men det finns också ett och annat som du kommer behöva men som du kanske inte genast tänker på. Därför har vi ställt samman en maraton-checklista så att du inte glömmer något. Du hittar den i vårt blogginlägg om maratonförberedelser.

Vilka skor lämpar sig bäst för ett maraton

De flesta väljer en bekväm löparsko med relativt hög dämpning som exempelvis ASICS Nimbus eller HOKA Clifton. Går du in för att springa på en snabb tid rekommenderar vi en kolfibersko med superfoam som gör dig extra snabb. Bland de mest populära löparskorna för maraton finns Nike VaporflyAdidas Adios Pro och ASICS Metaspeed Sky.

Vilka kläder bör du ha under ett maraton?

Använd främst kläder som du även använt under din träning. Löparshorts med extra fickor är praktiska om du vill ha med dig gels och annan sportnäring. Om vädret är varmt bör du har luftiga kläder som till exempel en singlet, och om det är väldigt kallt bör du använda termokläder för att hålla värmen.

Stance Running Socks women

Hur undgår man att få blåsor när man springer maraton?

Det går att undvika att få blåsor under ett maratonlopp. Se till att du har sprungit i dina tävlingsskor i minst 40 km innan du använder dem under maratonloppet. Se också till att ha ett par bra löparstrumpor av syntetmaterial som ger lite extra stöd för fotleden. Var också noga med vilken storlek du har på dina löparskor eftersom fötterna sjunker ihop lite mer under långa distanser. Det innebär att tårna breder ut sig mer och behöver större utrymme i skon. Köp alltid löparskor som är 1 till 1,5 storlek större än dina vanliga vardagsskor.

5tips inför de sex största maratonloppen i världen

Opsomming 1

Res i god tid före maratonloppet

De sex största maratonloppen äger rum på olika kontinenter och i olika tidszoner. Resan till Tokyo tar till exempel cirka 13 timmar, men det är också en tidsskillnad på åtta timmar. Så ta hänsyn till jetlag. Se till att resa flera dagar före start så att du hinner komma i form inför maratonloppet.

Opsomming 2

Håll fast vid dina vanor

Det är väldigt lätt att falla in i nya vardagsrutiner när man är i ett annat land. Maten, klimatet och den dagliga rytmen är annorlunda än hemma. Försök ändå att hålla fast vid dina vanliga rutiner så gott det går under de sista dagarna före maratonloppet. Går du alltid och lägger dig kl. 22.00? Brukar du äta en tallrik yoghurt till frukost? Se om du kan fortsätta med några av vanorna så att din kropp, inklusive magen, inte hamnar ur kurs. Och ät inte för mycket fibrer eller fettrik mat de sista 2 dagarna före maratonloppet. Det kan vara till nackdel för dig under själva loppet.

Opsomming 3

Håll dig varm

Vid ett storstadsmaraton behöver du komma till startområdet i god tid för att få en plats. Ibland kan du få stå och vänta i upp till 30 minuter innan maratonloppet startar. Håll dig varm i startboxen genom att ta med en gammal tröja eller poncho. Du kan också välja något så enkelt som en sopsäck som du gör några hål i för armar och huvud. Ta med en vattenflaska eller en flaska med vatten/sportdryck så att du håller dig väl hydrerad.

Opsomming 4

Läs på om regler för loppet

Sportvoeding All4running

Varje maraton har sina egna regler. Distansen är givetvis alltid 42 km och 195 meter, men det finns mer att tänka på vid ett maraton. Vid Tokyo Marathon får du till exempel ibland inte springa med din egen vattenryggsäck eller ha med enskilda flaskor. Kolla på organisationens hemsida för aktuella regler. Att ta med egna sportgels brukar inte vara något problem så länge de är inte är öppnade.

Opsomming 5

Gör det till en storstadssemester

Hur trevligt är det inte att kombinera maratonloppet med en storstadsresa? Gör så lite som möjligt två dagar före maratonloppet och spara på krafterna. Efter maratonloppet kan du planera in för att utforska staden. Att åka turistbuss är alltid kul, men om du vill återhämta dig kan det vara bättre att cykla tillsammans med en guide. Och ta reda på var du vill äta efter maratonloppet så att du har en läcker måltid att se fram emot. Det är alltid klokt att boka bord i förväg eftersom varenda maratonlöpare firar sin seger med god mat och dryck.

Nedtrappning inför Major 6 marathons

Vad är nedtrappning? Nedtrappning innebär att du tar det lugnt före loppet. Detta gör du för att vara vältränad och utvilad när maratonloppet startar. De flesta löpare väljer en nedtrappning på två veckor. Det innebär att du springer din sista långdistansrunda två veckor före maratonloppet. Träningsvolym och intensitet minskar så att kroppen blir smidig och fräsch. När allt kommer omkring är kondition minus trötthet den form du befinner dig i. Genom att trappa ner minskar du den kroppsliga tröttheten så att du kan starta maratonloppet i toppform. Här följer några tips för nedtrappning:

 • Ta det lugnt i din träning. Träna mindre ofta och intensivt.
 • Ta ledigt några dagar från jobbet så att du kan ladda upp fysiskt och mentalt. Dessutom kan det vara bra att hämta ditt startnummer innan så du slipper göra det på tävlingsdagen.
 • Spring 30 till 60% färre kilometer än normalt under nedtrappningen. Ett exempel på nedtrappning för någon som normalt springer 80 km i veckan kan då vara 60 km (nedtrappning vecka 1) och 40 km (nedtrappning vecka 2).
 • Försök att få minst 7-9 timmars sömn per natt under nedtrappningen.

Slutspurt

Vi hoppas att våra tips kommer att göra dig ännu bättre förberedd inför ett av de sex största maratonloppen i världen. Tänk på maratonloppet som en absolut höjdpunkt efter flera månaders intensiv träning. Framför allt ska du njuta av det, skriva ut maraton-checklistan och se till att du har en väl genomtänkt plan för både kosten och ditt tempo. Då har du gjort allt för att du ska klara loppet fantastiskt.

Har du fortfarande frågor om Major 6 marathons efter att ha läst den här bloggen? Kontakta då en av våra produktexperter via vårt kundtjänst.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om maratonträning och träningsprogram? Ta då en titt på våra inlägg och tips om löpträning inför maraton, sportkost och specifika löparkläder och tillbehör för maraton.