Skip to main content
Top ten running shoes
The best running shoes

Top 10

De 10 bästa kolfiberskorna

Kolfiberskor har kommit för att stanna. Sedan de första kolfiberskorna lanserades på marknaden 2017 har utbudet ökat rätt rejält. Men varför ska man välja en sko med kolfiber? Och vilka är de bästa kolfiberskorna för löpning? I den här bloggen förklarar vi allt om teorin bakom kolfiberskor och tar upp fördelar och skillnader mellan olika modeller. Och så har vi ställt samman en praktiskt översikt åt dig med de 10 bästa kolfiberskorna. Är du redo att öka tempot?

Kolfiberskorna för damKolfiberskorna för herr
Carbon

3fördelar med kolfiberskor

Opsomming 1

Spring på snabbare tid med kolfiberskor

Populariteten för kolfiberskor sköt i höjden efter att Nike gjort två försök att slå rekordet på ett maraton under två timmar. 2019 sprang den kenyanske världsrekordhållaren Eliud Kipchoge maraton i Wien på 1:59,40. Han sprang då på en prototyp av Nike Alphafly som gjorde entré på marknaden senare samma år. Tack vare utvecklingen av kolfiberskor blev det möjligt att springa ett maraton betydligt snabbare än någonsin tidigare. Nya studier från St Edward’s University i Austin visar att löpare som springer 10 km i timmen har en fördel på nästan 1% när de springer ett lopp med kolfiberplatta i skon.

Opsomming 2

Löparskor med kolfiber erbjuder mer energiåtergivning

Kolfiberskor har ofta en mellansula av PEBA. Detta dämpande material har en energiåtergivning på cirka 85%. Det är betydligt mer än med det tidigare så vanligt förekommande EVA-skummet (med en energiåtergivning på bara 65 %). Följden blir att du för varje steg får en fjädrande känsla under skon. Ju hårdare skummaterialet pressas, desto mer nytta får du av det unika dämpningsmaterialet.

Opsomming 3

Kolfiberskor gynnar återhämtningen

Varje kolfibersko har ett unikt skummaterial, oftast gjort av PEBA. Detta dämpande material absorberar effektivt vibrationerna från musklerna så att belastningen på kroppen bli mindre. Som en följd av detta återhämtar sig de flesta löpare snabbare från ett intensivt träningspass när de sprungit med kolfiberskor.

Carbon running shoes
Eliud Kipchoge Nike Vaporfly
Eliud Kipchoge Nike Vaporfly
Kolfiberskor är löparskor med en kolfiberplatta i mellansulan, för att ge skon extra studs och förbättra stabiliteten.

Daan Glorie – Produktexpert

Historien bakom kolfiberskor

Användningen av kolfiber är faktiskt inget nytt fenomen. Det började man med redan i slutet av 1980-talet. Det franska företaget Arkema var de som först kom upp med idén om att använda kolfiber. De tillverkar dessutom PEBAX-skum som numera används i alla moderna kolfiberskor. Förut saknade man dock både kunskapen och tekniken bakom kolfiber, och idag är användningen betydligt mer effektiv. Kolfiberplattor är extremt lätta och starka, och tack vare den vågiga formen ger plattan extra skjuts vid avstampet. Därför används den här typen av löparskor ofta för att slå rekord. Själva styrkan hos kolfiberskon ligger i kombinationen av kolfiberplattan och superfoam (PEBA). Kolfiberplattan gör skon stabil medan skummet erbjuder en hög energiåtergivning.

Kolfiberskor för olika distanser

Det finns kolfiberskor både för korta (5-10 km) och längre distanser (21 km och mer). Kolfiberskorna för långdistanser har ofta en extra tjock mellansula för att ge ökad komfort. Kolfiberskor för kortare sträckor håller sig lite närmare underlaget och väger därför mindre och har ett lägre drop. Detta gör att foten rent konkret får mer markkontakt. Och fördelen med detta är att skorna blir lite mer stabila i svängar och snabba tempoväxlingar under ett lopp. Här följer en översikt över ett antal olika kolfiberskor för specifika distanser.

adidas Takumi Sen 10

adidas Takumi Sen 10

Dämpning
6 mm

Distans
5 – 10 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

adidas Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3

Dämpning
6.5 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

adidas Adios Pro EVO 1

adidas Adizero Pro EVO 1

Drop
6 mm

Distans
5 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4

Drop
8 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

asics Metaspeed Sky Paris

ASICS Metaspeed Sky  Paris

Drop
5 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

asics Metaspeed Edge Paris

ASICS Metaspeed Edge Paris

Drop
5 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

New Balance FullCell SuperComp Pacer

New Balance SuperComp Pacer

Drop
8 mm

Distans
5 – 10 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

New Balance FullCell SuperComp Elite v4

New Balance FuelCell Supercomp Elite v4

Drop
4 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X2

Drop
5 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike Vaporfly Next%

Drop
8 mm

Distans
5 – 42 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

Nike ZoomX Alphafly Next% Flyknit 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Drop
8 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

Mizuno Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 3

Drop
4,5 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

Altra Vanish Carbon

Altra Vanish Carbon

Drop
0 mm

Distans
5 – 42 km

För vem
Mitt- och framfotslandare

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite

Drop
8 mm

Distans
21 – 42 km

För vem
Häl-, mitt- och framfotslandare

Carbon shoes

Frågor och svar om kolfiberskor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om löparskor med kolfiberplatta.

Opsomming 1

Vad är kolfiberskor?

Kolfiberskor är löparskor som har en kolfiberplatta i mellansulan. Kolfiber används för att ge skon extra styrka och förbättra stabiliteten. Anledningen är att kol är enormt starkt, men också väger väldigt lite.

Opsomming 2

Hur länge håller en kolfibersko?

I genomsnitt håller kolfiberskor mellan 400 och 600 km. Givetvis beror det på din fysik, din löpstil och vilket underlag du springer på. Kolfiberkor håller inte fullt lika länge som vanliga träningsskor. För att väga lite mindre har kolfiberskor en något tunnare yttersula. Dessutom minskar tåligheten och stabiliteten betydligt efter 400 km. Vi rekommenderar att du använder klofiberskor enbart på hårda underlag. Undantag är vissa trailskor som är försedda med en kolfiberplatta, exempelvis Saucony Endorphin Edge och a href=”https://21run.com/se/loparskor/hoka/hoka-tecton-x/tecton-x-2″>HOKA Tecton X 2M.

Opsomming 3

Hur mycket snabbare är en kolfibersko?

År 2021 genomförde Internationella friidrottsförbundet en studie om säsongens bästa tider på 10 km, halvmaraton och helmaraton. Studien kom fram till att tiderna har förbättrats avsevärt sedan lanseringen av kolfiberskor under 2017. I genomsnitt hade männen blivit mellan 0,6-1,5 % snabbare och kvinnorna sprang 1,7-2,3 % snabbare. Detta backades också upp av en studie gjord av New York Times år 2019. De noterade en fördel på mellan 1 och 4 % när man sprang med kolfiberskor jämfört med traditionella löparskor.

Opsomming 4

Kan man träna med kolfiberskor?

Ja, men tänk på att löparskor med kolfiber kanske inte håller lika länge. Dessutom vet man ännu inte vilka långsiktiga effekter det innebär att träna med kolfiberskor. En kolfiberplatta gör att du springer med en annan teknik, med större rörelse i höften och mindre i fotleden. Det finns även kolfiberskor för daglig träning, t.ex. New Balance FuelCell Trainer. Den här löparskon har en kolfiberplatta och en något bredare mellansula för att öka stabiliteten. Därmed upplever du det bekvämt också att springa i långsamt tempo med den här skon. Det finns även skor som visserligen har PEBA-skum men en plastplatta i stället för en av kolfiber. Saucony Endorphin Speed 3 är ett exempel på en sådan sko. Här får du fördelarna med superfoam samtidigt som du slipper risken med att springa alltför mycket med en kolfiberplatta.

Opsomming 5

Vilka kolfiberskor passar bäst för mig?

Vilken sko du bör välja beror helt på din fysik, din löpstil och vilket mål du har med din träning. Ta gärna en titt i tabellen under “Kolfiberskor för olika distanser” för att se vilken kolfibersko som kan vara lämplig för dig. Du kan också fylla i vår online shoe advisor. Där gör vi en löparanalys och ser vilken kolfibersko som passar din löpstil och ditt löpmönster.

Opsomming 6

Har man nytta av en kolfibersko även som långsam löpare?

Ny forskning från St Edwards University i Austin visar att både elitlöpare och fritidslöpare får fördelar av att springa i kolfiberskor. Fördelen är dock aningen mindre när man springer i långsammare tempo (tempo 6,00 p/km) än när man springer i snabbare tempo (5,00 p/km och mer).

Opsomming 7

Kan alla använda kolfiberskor?

Kolfiberskor lämpar sig inte för alla, främst för att de kan vara ganska instabila på grund av det lätta skummet. Särskilt personer som överpronerar kan därför lättare drabbas av skador. Därmed inte sagt att du helt ska avstå från att springa med kolfiberskor om du överpronerar, men välj då helst en kolfibersko med något fastare skum, exempelvis a href=”https://21run.com/laufschuhe/hoka/hoka-carbon-x/carbon-x-3″>Hoka Carbon X 3</a>. Det görs tyvärr inte några kolfiberskor med extra bred läst (i alla fall inte ännu), men Vanish Carbon fungerar för löpare med aningen bredare fötter.

Opsomming 8

Vad är det för skillnad mellan olika kolfiberskor?

Varje kolfibersko har sin egen unikt utformade kolfiberplatta. adidas har till exempel kolfiberstavar som löper parallellt med mellanfotsbenet. Därmed ryms det mer superfoam i framfoten. Kolfiberplattan i Saucony Endorphin Elite har fyra skåror som gör skon mer flexibel i framfoten. Dessutom skiljer sig kolfiberskor åt när det gäller sulans tjocklek, användning av superfoam och en specifik så kallad rocker (en sorts vaggkonstruktion av sulan). Sulans rocker ger en snabb stegavveckling för foten. Visste du att ASICS har bedrivit omfattande forskning kring kolfiberskor? Detta utmynnade i 2 modeller, nämligen Metaspeed Sky och Edge. Metaspeed Sky är särskilt utformad för “steglängdslöpare” medan Metaspeed Edge är gjord för “kadenslöpare”. Löpare ökar i själva verket hastigheten genom att öka sin steglängd (steglängdslöparen) eller genom att öka sin stegfrekvens (kadenslöparen).

De 10 bästa kolfiberskorna

Här är en översikt av de 10 bästa kolfiberskorna. Löparskorna är listade i slumpmässig ordning. Vid varje modell anges om skon är lämplig för korta och/eller längre distanser.

adidas Adizero Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3

adidas Adizero Adios Pro 3 finns för både dam och herr och är neutrala tävlingsskor. Den här modellen är utformad för dig som vill uppnå ditt personbästa. Dessa snabba tävlingsskor innehåller kol och det responsiva LightstrikePro-skummet i mellansulan. Adios Pro 3 är lättare än sin föregångare och erbjuder betydligt mer stabilitet tack vare sin bredare yttersula.

Drop: 6,5 mm  Vikt: 213 gr  Distans: 21 – 42 km

adidas Adizero Pro EVO 1

adidas Adizero Adios Pro EVO 1

adidas Adizero Adios Pro Evo 1 är en neutral tävlingssko. Detta är den lättaste adidas carbonsko genom tiderna. Med Adios Pro Evo 1 kan du springa personliga rekord från 5 km till maraton. Adidas har använt alla tekniker och innovationer för att skapa den bästa racerbilen någonsin.

Drop: 6 mm  Vikt: 138 gr  Distans: 5 – 42 km

Nike Vaporfly Next%

Nike ZoomX Vaporfly 3

Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 är en neutral tävlingssko som erbjuder den bästa energiåtergivningen av alla Nike-skor hittills. Den responsiva dämpningen och det fasta stödet underlättar för dig som vill slå ditt personbästa. ZoomX-skummet erbjuder över 85 % energiåtergivning. Den här skon tillhör kategorin snabba kolfiberskor för långa distanser.

Drop: 8 mm  Vikt: 198 gr herr / 164 gr dam  Distans: 5 – 42 km

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3

Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 är designad för löpare som vill få ut det mesta av sin träning och tävling, samt vill klara av många kilometer i högt tempo. Förutom att vara en framgångsrik maratonsko är Air Zoom Alphafly Next% 3 också perfekt för längre löpturer i snabbare tempo.

Drop: 8 mm  Vikt: ca. 218 gr herr / 174 gr dam  Distans: 21- 42 km

ASICS Metaspeed Sky  Paris

ASICS Metaspeed Sky Paris

ASICS Metaspeed Sky Paris är en snygg och bekväm temposko som ger löpare en fördel under träning och tävling. Metaspeed Sky är inte bara en framgångsrik maratonsko, utan också perfekt för längre löpturer i högre tempo. Höj din prestation till nästa nivå med denna tävlingssko!

Drop: 5 mm  Vikt: 205 gr Distans: 21 – 42 km

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite

Saucony Endorphin Elite är en tävlingssko för neutrala löpare. Den här snabba skon utmärker sig genom sin höga energiåtergivning tack vare det nya PWWRUN HG-skummet och en innovativ design av kolfiberplattor i mellansulan. I framfoten på kolfiberplattan finns fyra skåror för att göra löpningen smidig.

Drop: 10 mm  Vikt: 204 gr  Distans: 21 – 42 km

New Balance FuelCell Supercomp Elite v4

New Balance FuelCell SC Elite V4

New Balance FuelCell SC Elite V4 är designad för löpare som vill få ut det mesta av sin träning och tävling, samt vill klara av många kilometer i högt tempo. Att springa snabba tider på sträckor upp till maraton-distansen är enkelt med FuelCell SC Elite. Det dubbla lagret av PEBA-skum och en kolfiberplatta med Energy Arc-teknik ger dig optimal energiåtergivning.

Drop: 4 mm  Vikt: ca. 188 gr dam / 237 gr herr  Distans: 21 – 42 km

Mizuno Wave Rebellion Pro 3

Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 är en temposko tillverkad för löpare som vill få ut det mesta av sin träning och tävling. Med Wave Rebellion Pro kan du springa snabba tider på sträckor upp till maraton-distansen, men även långa uthållighetslopp i högre tempo. Sulans aggressiva böjning ger dig en perfekt övergång från start till finish.

Drop: 4,5 mm  Vikt: ca. 211 gr dam / 209 gr herr  Distans: 21 – 42 km

HOKA Rocket X2

HOKA Rocket X 2

HOKA Rocket X 2 för både dam och herr är neutrala tävlingsskor. HOKA:s nya modell är efterföljaren till HOKA Rocket X. Dessa lätta tävlingsskor är avsedda för längre distanser i högt tempo. ProflyX-mellansulan är gjord av PEBAX-skum som erbjuder bra stötdämpning och rejält med energiåtergivning.

Drop: 5 mm  Vikt: 210 gr  Distans: 21 – 42 km

adidas Takumi Sen 10

adidas Adizero Takumi Sen 10

adidas Adizero Takumi Sen 10 är designad för löpare som vill få ut det mesta av sin träning och tävling. Detta är perfekta tävlingsskor för distanser på 5 upp till 10 km. Höj din prestation till en ny nivå med denna tävlingssko!

Drop: 6 mm  Vikt: ca. 161 gr dam / 198 gr herr Distans: 5 – 10 km

HOKA Cielo X 1

HOKA Cielo X 1

HOKA Cielo X 1 är en temposko tillvekad för löpare som vill få ut det bästa av sin träning och tävling. Förutom att detta är en framgångsrik maratonsko är Cielo X 1 också utmärkt för långa uthållighetslopp i högt tempo. Tack vare det dubbla lagret av PEBA-skum och en kolfiberplatta känner du av mycket energi med varje steg du tar.

Drop: 7 mm  Vikt: ca. 230 gr Unisex  Distans: 21 – 42 km

Rekommendationer av kolfiberskor – topp 5

Förutom de 10 bästa kolfiberskorna finns det ytterligare ett antal modeller som är väl värda att rekommendera. De här kolfiberskorna är alla innovativa, men kanske aningen mindre kända.

Altra Vanish Carbon

Altra Vanish Carbon

Vanish Carbon från Altra är neutrala tävlingsskor. Vanish Carbon är en löparsko av låg vikt och med en kolfiberplatta. Plattan tillsammans med Active Stance Rocker ger dig ett mer effektivt avstamp med tån så att du lättare kan nå upp i fullt tempo under dina löprundor.

Drop: 0 mm  Vikt: 206 gr herr / 176 gr dam  Distans: 5 – 42 km

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4

Brooks Hyperion Elite 4 är en bekväm temposko. Skon är designad för löpare som vill få ut det mesta av sin träning och tävling. Denna tävlingssko är lättare än någonsin och erbjuder en explosiv löpupplevelse tack vare DNA Flash-mellansulan och en SpeedVault-kolfiberplatta.

Drop: 8 mm  Vikt: ca. 221 gr Unisex  Distans: 21 – 42 km

Cloudboom Echo 3

On Cloudboom Echo 3

On Cloudboom Echo 3 är en tävlingssko designad för att få ut det mesta av träning och tävling. Denna temposko är perfekt för distanser upp till och med maraton, men även för långdistanslöpning i högt tempo. HyperFoam-dämpningsmaterialet och den implementerade kolfiberplattan driver dig framåt och ger dig en fartboost.

Drop: 10 mm  Vikt: ca. 217  gr herr / dam  Distans: 21-42km

Craft Ultra Carbon 2

Craft CTM Ultra Carbon 2

Craft CTM Ultra Carbon 2 är neutrala tävlingsskor. Tävlingsskorna är perfekta att bära när du springer ultralopp. Vault Foam tillsammans med kolfiberplattan gör att du kommer upp i tempo när du springer. Den tredelade yttersulan i gummi erbjuder bra grepp på vägar och inte alltför komplicerade stigar.

Drop: 10 mm  Vikt: 265 gr herr / 225 gr dam  Distans: 21 – 42 km

adidas Adizero Prime X Strung

Adidas Adizero Prime X2 Strung

adidas Adizero Prime X2 Strung är en carbonsko med två kolfiberplattor och en extra tjock mellansula. Detta är en perfekt temposko för halv- och helmaraton. Kombinationen av en kolfiberplatta och EnergyRods ger mycket energiåtergivning och flexibilitet. Dessutom ger Lightstrike Pro foam dig mycket dämpning med varje steg du tar. Med Prime X2 Strung tar du din prestation till nästa nivå.

Drop: 6.5 mm  Vikt: ca. 295 gr unisex  Distans: 21-42 km

Topp 5 bästa trailskor med kolfiber

Kolfiber har nu även letat sig in i traillöpning. Dessa trailskor har alla en unikt utformad kolfiberplatta som ger dig en flexibel och snabb löparupplevelse. Öka tempot ute på stigarna.

Nike ZoomX Ultrafly Trail

Nike ZoomX Ultrafly

Nike ZoomX Ultrafly Trail är trailskor med kolfiberplatta och superfoam för snabbhetsträning och tävlingar. Kolfiberplattan fungerar som en slags fjäder och bidrar till en väldigt responsiv känsla. Ovandelen är gjord av plast som inte absorberar fukt, vilket håller skon lätt. Vibram yttersula ger överlägset grepp när du springer på olika stigar.

Drop: 8.5 mm  Vikt: ca. 300 gr herr / ca. 249 gr dam  Distans: 5-42 km

adidas Terrex Agravic Ultra

Adidas Terrex Agravic Ultra

adidas Terrex Agravic Ultra är neutrala trailskor utformade för långa distanser. Namnet talar för sig själv – med Agravic Ultra kan du enkelt springa en ultratrail. Tack vare kolfiberplattan känns skon väldigt elastisk.

Drop: 8 mm  Vikt: 341 gr herr / 334 gr dame

New Balance FuelCell Supercomp Trail

New Balance Fuelcell Supercomp Trail

New Balance Fuelcell SuperComp Trail är neutrala tävlingsskor för löpning i terräng. FuelCell-dämpningen tillsammans med en kolfiberplatta ger mycket energiåtergivning vid varje steg. Kolfiberplattan är utrustad med Energy Arc-teknologin, vilket gör att den enkelt kan fjädra in och ut för en lyhörd känsla under fötterna. Oroa dig inte för greppet, eftersom Vibram-yttersulan erbjuder grepp på alla ytor och under alla förhållanden.

Drop: 10 mm  Vikt: 272 gr herr / 217 gr dam  Distans: 5-42 km

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge

Saucony Endorphin Edge är bekväma trailskor som lämpar sig för högt tempo. Med en flexibel Carbitex kolfiberplatta och PWRRUNPB-skummet får du ett snabbt avstamp och en stabil landning. Endorphin Edge passar bra för både korta och långa snabba löprundor på mjuka stigar och hårda vägar.

Drop: 6 mm  Vikt: 225 gr herr / 211 gr dam

HOKA Tecton X2

HOKA Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 är bekväma trailskor för den neutrala löparen. De här lättviktiga löparskorna är perfekta när du springer på tekniska och krävande stigar. Tecton X är omdesignad för att vara så lätt som möjligt och har förbättrats med en helt ny Matryx-överdel. Tack vare Vibram Megagrip-yttersulan får du ett optimalt grepp.

Drop: 5 mm  Vikt: 252 gr herr / 211 gr dam

Slutspurt

Vilken är den bästa kolfiberskon? Det beror på din löpstil och vilken distans du ska springa. En kolfibersko för maraton har andra egenskaper än en snabb tävlingssko för 5- och 10-kilometerslopp. Du kan också bestämma om du vill ha en kolfibersko för enbart tävlingslopp eller också för din dagliga träning. Ta hjälp av vår online shoe advisoroch få råd om vilken kolfibersko som passar bäst för just dig.
Har du fler frågor om löparskor med kolfiber? Då kan du kontakta någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.