Skip to main content
hydration and drinking during running
Hydration and drinking during running

Råd

Att dricka medan du springer

För att din löpning ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du dricker tillräckligt mycket. När kroppstemperaturen ökar behövs det vätska för att kyla ner kroppen och detta görs främst genom att man svettas. Alla organ, däribland muskler och hjärna, behöver tillräckligt med vätska, och om temperaturen ökar för mycket krävs det större ansträngning av hjärtat eftersom det måste pumpa ut mer blod till huden, vilket i sin tur gör att det blir mindre blod över för musklerna.
Bra vätskehantering är därför väldigt viktigt, men hur går man tillväga?

Shoppa vätskesystem och flaskor
Drinking water running

Hur mycket behöver jag dricka?

Om du förlorar mer än två procent vätska kan detta inverka negativt på både koordinationsförmågan och reaktionsförmågan och dessutom på humöret. Att dricka först när du känner dig törstig kan vara för sent. Det går inte alltid att lita på törsten när det kommer till vätskeförlust eftersom den även kan påverkas av stress, hög värme och luftfuktighet. Därför är det ofta bättre att ha en plan för hur du ska dricka. Om du ska ut på en timslång uthållighetsrunda behöver du oftast inte dricka under själva löpningen. Men om du bestämt dig för ett längre träningspass eller om du springer i höga temperaturer, då är det väldigt viktigt att du får i dig vätska även under tiden som du springer. Som en riktlinje brukar det sägas att man ska dricka 125-250 ml för varje 15 minuter.

Att dricka under trailrunning

Också under trailrunning är det nödvändigt att dricka. Eftersom du inte springer lika snabbt får du också mindre luftdrag som svalkar, men kroppen alstrar ändå lika mycket värme. Ta gärna reda på i förväg hur långt det är mellan de olika vätskestationerna så kan du beräkna hur mycket dryck du behöver ha med dig. Vid vissa ultralöpningar är det till och med krav på att du startar med minst 1 liter vatten. Vid vanliga löpartävlingar får man ofta vatten i pappmuggar, men vid trailrunning är det ibland inte tillåtet att använda sådana eftersom tävlingarna äger rum ute i naturen. Då kan en Speed Cup vara en bra lösning. De här muggarna är lätta att bära med sig och kan snabbt fyllas på vid vätskestationerna.

water and running
Drinking during running
Drinking during running
"Om du bara dricker när du är törstig kan det redan vara för sent. Se till att du har en vätskeplan."

Daan Glorie – Produktexpert

Nathan bladder

3olika sätt att ta med sig vatten under din löpning

Det finns olika sätt att ta med sig dryck på löprundan. Vilket som är bäst beror på hur mycket vätska du behöver och vad du vill ta med dig utöver dryck.

Opsomming 1

Flaskor och softflaskor

Det vanligaste sättet är nog att ha med sig en vattenflaska. Detta är helt enkelt en flaska av hårdplast som är enkel att dricka ur. En sådan kan fungera särskilt bra vid träningspass där du återkommer till samma plats, till exempel när du springer på bana eller i löpspåret i skogen. Eftersom det inte är optimalt att ständigt ha en vattenflaska i handen finns det också löparbälten med plats för en vattenflaska och även speciella vätskebälten med småflaskor.

Nackdelen med en vattenflaska är att drycken skvalpar runt i flaskan. Just därför finns det numera så kallade softflaskor från Hydrapack. Detta är flaskor som är gjorda av ett flexibelt material som pressas ihop så att du slipper skvalpandet. Även de här flaskorna är lätta att bära med sig i en löparväst eller ett löparbälte. Om du har byxor med en tight ficka kan du även ha en softflaska där.

Shoppa flaskor och softflaskor
Opsomming 2

Vätskeväst

Det enklaste sättet att bära med sig en softflaska och annat du kan behöva, som geler och mobil, är en vätskeväst. Med en sådan har du allt nära till hands och tätt mot kroppen. Om du vill slippa ta upp flaskan varje gång finns det också särskilda softflaskor med slangar.

Shoppa vätskevästar
Opsomming 3

Löparryggsäckar med vätskeblåsa

Om du vet att du behöver dricka mycket, till exempel under en lång löptur, räcker det kanske inte med en vattenflaska eller en softflaska. I så fall kan det vara smart att välja en löparryggsäck med vätskeblåsa. Vätskeblåsor rymmer ofta mellan 1 och 2 liter vatten som du kan ta med i din löparryggsäck. De är försedda med en slang så att du smidigt kan dricka när du behöver. Nästan alla specialdesignade vätskevästar eller ryggsäckar har en särskild ögla på insidan som du kan fästa din vätskeblåsa i. Vätskeblåsorna har en slang så att du kan dricka när du vill utan problem.

Shoppa vätskeblåsorShoppa ryggsäckar för vätskeblåsor

Praktiska tillbehör för vattenflaskor och vätskesystem

Sugrör

Vissa sostflaskor har så kallade sugrör. Detta innebär att du kan placera din softflaska i axelremmen på din ryggsäck och låta den vara kvar där om du vill dricka. På så sätt behöver du inte stanna under löpningen.
Salomon soft flask straw är till exempel ett separat sugrör som du kan använda på alla Salomon softflaskor.

Vattenfilter

Ett vattenfilterlock låter dig filtrera vatten från naturliga vattenkällor, vilket gör att du lätt och enkel kan dricka vatten. Den stora fördelen med detta filterlock är att du aldrig behöver ta med stora mängder vatten. Naturliga vattenkällor är kalla bergsfloder, där regnvatten rinner direkt ner i dalen. Man ska inte använda stillastående vatten eller vatten vid högre temperaturer.

Slutspurt

Hur mycket du behöver dricka för att hålla dig ordentligt hydrerad skiftar från person till person. Vissa människor svettas mer än andra. Ta hur som helst inte för små klunkar. Då registrerar inte din mage att något kommer in i den och risken ökar för att få uppblåst mage. Förutom vätska är det också viktigt att fylla på med tillräckligt mycket kolhydrater och elektrolyter om du vill prestera ditt bästa.