Skip to main content
Marathon
Marathon

Marathon   >  Tävlingskläder

Marathon

Tävlingskläder för maraton

Rätt tävlingskläder under maratonloppet kan hjälpa dig att prestera på topp. Väl valda kläder minskar friktion, reglerar kroppstemperaturen och ger optimalt stöd. Men vad exakt ska du tänka på när du köper tävlingskläder? I det här blogginlägget ger vi dig några tips på den perfekta klädseln för ett maraton. Upptäck några av de mest populära kollektionerna bland maratonlöpare.

Köp löparkläder

3utmärkande egenskaper hos tävlingskläder

Opsomming 1

Komfort och rörelsefrihet

Tävlingskläder är tillverkade av tekniska material som leder bort fukt och är ventilerande och lätta. De har bekväm passform och håller dig torr och sval under hela loppet. Tävlingskläder är dessutom ergonomisk utformade med en passform som ger optimal rörelsefrihet så att du kan springa effektivt utan några som helst hinder.

Opsomming 2

Förvaringsplats och funktionella egenskaper

Tävlingskläder kan vara försedda med särskilda funktioner, som till exempel fickor för sportgel och vatten, kompression som ger extra stöd för musklerna och reflekterande inslag för löpning i svagt ljus.

Opsomming 3

Minimal friktion

Med rätt tävlingskläder slipper du obehag och skador under maratonloppet. Tävlingskläder saknar vanligtvis sömmar eller så har de platta sömmar vilket minskar risken för skav och irritation mot huden.

Nike 21RUN stride
adidas Adizero short pocket
"Med tävlingskläder känner jag mig extra redo för maratonloppet. De ger mig självförtroende, styrka och i de bästa tävlingskläderna känner jag mig ännu snabbare."

Daan Glorie – Produktexpert

Compressiekous

5frågor och svar om kläder för maratonlopp

Opsomming 1

Hur ska man klä sig inför ett maraton?

Inför ett maratonlopp är det viktigt att hålla musklerna varma. Välj ett par bekväma, löst sittande löparshorts med en långärmad tröja och en löparjacka. Ofta reser man i flera timmar före starten och man vill inte anlända till starten med kalla muskler.

Opsomming 2

Hur ska man klä sig under själva maratonloppet?

Detta beror helt och hållet på omständigheterna och vädret under ditt maraton. De flesta maratonlopp äger rum på våren eller hösten. Då kan vädret vara opålitligt, så förbered dig inför alla väderförhållanden och håll ett stadigt öga på väderleksrapporterna. Vid varmt väder bör du ha på dig så lite som möjligt. En singlet (ärmlös tröja), shorts shorts och tunna löparstrumpor är perfekt. Om det är sämre väder kan du istället ha en långärmad tröja, sleeves eller en vindtät jacka som skyddar mot väder och vind. Fördelen med sleeves är att du enkelt kan ta av dem om det skulle bli för varmt.

Opsomming 3

Vad ska man ha på sig efter maratonloppet?

Ta alltid med en extra uppsättning med torra kläder och en handduk. Ofta finns det ingen möjlighet att ta en varm dusch direkt vid maratonloppet. Ta av dig dina svettiga tävlingskläder så snart som möjligt och klä dig så varmt som möjligt från topp till tå. Annars kan svett och bakterier kan tränga in i tyget på dina kläder och orsaka hudirritation.

Opsomming 4

Varför är det viktigt med löparstrumpor?

Löparstrumpor ger stadga, komfort, ventilering och ett ordentligt stöd när du springer. Detta är viktigt för att förebygga skador, irritationer och blåsor under loppet. Du kan också välja kompressionsstrumpor. Dessa långa strumpor underlättar återhämtningen och förebygger även skador.

Shoppa löparstrumpor
Opsomming 5

Vilka är de viktigaste tillbehören under ett maratonlopp?

Bra kläder och rätt löparskor är viktigt för ditt maraton, men det är inte allt. För hur tar du med dig exempelvis sådant som gels? Ska du också ha med dig vatten och sportdryck? Hur skyddar du dig mot UV-strålning? Några få tillbehör kan göra stor skillnad. Keps, armmuddar, ett startnummerband, löparryggsäck, svettband och solglasögon – sådant kan underlätta rejält. Vill du veta mer om vätskesystem för löpning? Du kan läsa vårt blogginlägg om de olika alternativen.

Shoppa löpartillbehör

Kollektion av tävlingskläder

Det finns ett antal varumärken som har tagit fram specifika kläder för just tävling. Dessa klädkollektioner är skräddarsydda för de behov som långdistanslöpare har under tävlingsloppet. Kläderna är utformade med tanke på komfort, prestanda och funktionalitet för att hjälpa löparna att prestera på topp under tävlingen. Här är några exempel på tävlingskollektioner:

Nike Aeroswift

I Aeroswift-kollektionen hittar vi Nikes bästa utrustning för tävlingslopp. De här kläderna är gjorda för högt tempo och kommer med den senaste tekniken för att fungera optimalt och se till att du inte störs av något. De strömlinjeformade kläderna lätta och smidiga så att du alltid får full rörelsefrihet.

Populära produkter

Shoppa Nike löparkläder

adidas Adizero

adidas Adizero-kollektion är en favorit bland maratonlöpare tack vare den lätta designen och de praktiska egenskaperna. Adizero tröjor, singlets och shorts är tillverkade av tekniska tyger som transporterar bort svett och har god andningsförmåga så att du håller dig bekväm även i varmt väder. Tack vare den strömlinjeformade designen och ergonomiska passformen optimeras aerodynamiken vilket kan leda till bättre snabbare tider och bättre prestationer under loppet.

Populära produkter

Shoppa adidas Adizero

Saysky Combat

Combat-kollektionen är som gjord att tävla i! Produkterna i den här kollektionen är perfekta att använda under intensiv träning och när du behöver prestera ditt bästa under en tävling. Combat-kläderna är själva höjdpunkten i den omfattande Saysky-kollektionen.

Populära produkter

Shoppa Saysky Combat

Fusion Tempo!

Fusion Tempo tävlingskollektion omfattar tighta löparshorts och en lättvikts-singlet. Shortsen har komprimerande egenskaper och motverkar muskeltrötthet. Dessutom är de tätt åtsittande, elastiska fickorna tillräckligt stora för de flesta mobiler och har även plats för sportnäring. Fusion Tempo Run Singlet är stretchig, fuktavledande och snabbtorkande.

Populära produkter

Shoppa Fusion löparkläder

ASICS Metarun

ASICS MetaRun-kollektionen med löparkläder har utformats med tanke på behoven hos ambitiösa löpare och erbjuder allt du behöver för att ta din maratonlöpning till nästa nivå. Denna avancerade klädkollektion är tillverkad av högkvalitativa material och innovativa tekniker för att optimera komfort och prestanda under dina långdistanslopp.

Populära produkter

Shoppa ASICS Metarun

Tips kring kläder inför ett maraton

Välj tekniskt material

Välj kläder som är tillverkade av tekniska material som polyester, nylon och merinoull. Dessa material andas, leder bort fukt och torkar snabbt så att du håller dig bekväm under hela loppet.

Testa dina kläder under träningspassen

Tänk på att testa dina tävlingskläder under långa uthållighetsrudor och andra träningspass. Då kan du försäkra dig om att kläderna sitter bekvämt och inte orsakar skav eller irritation.

Använd RunGuard

Med RunGuard sportsalva kan du förebygga blåsor och skavsår när du springer. Tack vare RunGuard kan du träna utan att få hudirritationer. RunGuard påminner om BodyGlide och är perfekt för löpare. Med stiftet är det enkelt att applicera RunGuard. Du lägger på ett tunt lager i förebyggande syfte på irritationsstället

Använd lager på lager

Vädret under ett maratonlopp kan vara oförutsägbart, så det kan vara klokt att välja kläder som du kan bära i flera lager. På så sätt kan du enkelt anpassa dig till skiftande temperaturer under loppet. I kallt väder kan du gärna ha en termotröja så att din kropp kan behålla värmen.

Välj en behå med bra stöd

En bra kort BH är ett måste för kvinnor som springer maraton. Den ger kompression så att brösten hålls på plats och rörelserna minskas. Den förhindrar också friktion och till och med bröstskador som sträckningar och bristningar i bröstvävnaden. Några exempel på en bra sport-BH är Shock Absorber Ultimate Run Bra och Brooks Dare Crossback Run Bra 2.0.

Ha bekväma strumpor och skor

Välj strumpor utan sömmar som leder bort fukt och använd löparskor som är väl ingångna och ger tillräckligt stöd. Se till att du har rätt storlek och passform för att undvika blåsor. Rent allmänt gäller att du alltid bör köpa löparskor i en storlek större än dina vanliga skor. När du springer utvidgas foten och därför behöver du lite mer utrymme i dina löparskor.

Till Online Shoe AdvisorKöp löparskor

Slutspurt

Fullända din tävlingsoutfit från topp till tå så att du känner dig trygg inför starten av ditt maraton. Testa din maratonutrustning under träningen och ta reda på vilka tillbehör som kan hjälpa dig att prestera på topp.

Är du lika intresserad som vi är när det gäller kläder för maratonlopp? Ta då en titt på löparkläderna i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter via vår
kundtjänst.

SportBH

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan träna inför ett maraton och utforma träningsscheman? Gå då till våra sidor med löpscheman för maraton, tips om sportnäring och specifik information om löparkläder och tillbehör som du kan behöva under ett maratonlopp.

Startsida Marathon

Maraton är en magisk distans och för många löpare en utmaning som man bara gör en gång i livet. Här hittar du artiklar och ämnen som ger dig information, inspiration och motivation att springa ett maraton.

Läs mer

Att springa ett maraton

Här berättar vi allt om denna ikoniska distans, delar med oss 10 tips inför maratonloppet och som bonus har vi satt ihop en maraton-checklista.

Läs mer

Träningsprogram maraton

Har du sprungit halvmaran och vill nu försöka dig på 42,2 km distansen? Här är ett träningsprogram för de som vill springa maratondistansen.

Läs mer

The Major 6 Marathons

I det här informativa blogginlägget, som också är fyllt av användbara tips, tar vid med dig på en resa till de olika maratonloppen och passerar städerna New York, Berlin, Tokyo, London, Boston och Chicago.

Läs mer

Kolfiberskor

Vill du veta vilka kolfiberskor som passar bäst för ditt maratonlopp? Läs då vårt blogginlägg “De 10 bästa kolfiberskorna”.

Läs mer

Sportkost

Vill du veta mer om sportkost i samband med maraton? Läs då vår köpguide för sportkost.

Läs mer

Vätskesystem

Vill du veta hur du kan ta med dig dryck på dina träningsrundor? Läs då vårt blogginlägg Att dricka medan du springer, där det finns massor med råd och tips.

 

Läs mer