Skip to main content
Marathon
Marathon

Marathon

Allt om Marathon

Maraton är en magisk distans och för många löpare en utmaning som man bara gör en gång i livet. Här hittar du artiklar och ämnen som ger dig information, inspiration och motivation att springa ett maraton. Varför springer man ett maraton? Springer du för själva utmaningen eller är det något annat, som till exempel välgörenhet, som driver dig till att springa? Oavsett vilket ska du se till att komma väl förberedd till startlinjen. De flesta löpare tränar 3 till 6 månader före maratonloppet. Du bör dock redan ha klarat av ett halvmaraton innan du gör dig redo för ett maraton.

Läs mer
Ett maratonlopp är 42 kilometer och 195 meter långt. Det anses vara löpningens kungliga siffra, eftersom det är en såpass lång sträcka.

Daan Glorie – Produktexpert

Vad är ett maratonlopp?

Ett maratonlopp är 42 kilometer och 195 meter långt. Det anses vara löpningens kungliga siffra, eftersom det är en såpass lång sträcka. Varför är maraton just 42 195 km långt? Vi dyker ner i historieböckerna och ser att den ursprungligen kommer från Grekland. I staden Marathon ägde ett viktigt slag rum där grekerna besegrade perserna. Budbäraren Pheidippides vandrade 42 km från Marathon till Aten för att framföra de goda nyheterna. Vid OS i London 1908 gick maratonloppet från Windsor Castle till mållinjen vid de kungliga läktarna på White City Stadium. Denna sträcka var exakt 42 km och 195 meter. Alltsedan dess har detta varit den officiella maratonsträckan.

Att springa maraton

Att springa ett maraton börjar alltid med bra förberedelser. Bygg långsamt upp dina långa uthållighetspass, testa dina skor och utforma en tävlingsplan. Då ökar du inte bara dina chanser att lyckas utan får också ut mer av loppet. Vill du veta mer om vad det innebär att springa ett maraton? Läs då här vårt blogginlägg där du hittar massor med råd och tips.

De 6 största maratonloppen i världen: “Major 6”

“Major 6” är världens 6 största maratonlopp, och om du har sprungit dessa får du en unik, personlig “Six Star Medal”. De 6 största maratonloppen är: Tokyo, London, Boston, Berlin, Chicago och New York. Att komma med i de här loppen är inte alltid så enkelt eftersom man ibland måste vara med i en utlottning av startbiljetten. Dessutom har Boston Marathon strikta kvalificeringskrav för varje ålderskategori. De här maratonloppen kännetecknas av sina unika banor, sitt stora deltagarantal och sin härliga stämning tack vare de många åskådarna längs vägen. Dessutom kan du slå två flugor i en smäll och kombinera maratonloppet med en semester eftersom de äger rum i vackra och spännande städer.

Sveriges största Marathon

Stockholm Marathon

Stockholm Marathon hålls varje år, oftast i början av juni månad. Detta är det största maratonloppet i Sverige, sett både i antal deltagare och i antal elit-löpare. Sedan år 1982 är loppet även svenskt mästerskap i maraton. Banan går genom stadens centrala delar med start på Lidingövägen och målgång inne på Stockholms Stadion. Distansen är de klassiska 42 195 meter. Vilka är Stockholm Marathons unika egenskaper och vill du veta våra tips och tricks för detta lopp? Här kan du snart läsa vår blogg om Stockholm Marathon.

MarathonRunner

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan träna inför ett maraton och utforma träningsscheman? Gå då till våra sidor med löpscheman för maraton, tips om sportnäring och specifik information om löparkläder och tillbehör som du kan behöva under ett maratonlopp.