Skip to main content

Att springa i skyfall och kyla – en tuff kamp för vissa, en spännande utmaning för andra. Oavsett vilken typ av löpare du är du väl förberedd för alla regniga löpturer med GORE-TEX löparkläder och löparskor. Men vad exakt är GORE-TEX och GTX-material? När är det lämpligt att använda det och när är det bättre att låta bli? Fortsätt att läsa för att ta reda på det.

Handla GTX Löparskor

Företaget GORE-TEX grundades i USA redan 1958. Från början var det tänkt att de skulle isolera elprodukter. Senare upptäckte man att elastiska PTFE-filmer kunde användas för att framställa vattentäta och andningsbara träningskläder. GORE-TEX-material har till och med varit ute och rest i rymden: på NASA:s första rymdfärja bar astronauterna rymddräkter gjorda av GORE-TEX-fibrer. Intressant detalj: GORE-TEX utvecklar bara materialet och tillverkar inga egna kläder eller föremål. Det innovativa materialet PTFE (ePTFE) används av världens främsta varumärken för friluftsliv och träning – både för träningskläder, löparskor och tillbehör. Dotterbolaget Gore Wear erbjuder däremot utmärkta träningskläder för bekväm och säker idrottsutövning.

GORE-TEX Technologie

VAD ÄR GORE-TEX?

GORE-TEX är ett vattentätt material som andas. Det berömda löftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY (Håller dig garanterat torr) erbjuder pålitlig produktgaranti över hela världen. Löpare litar på utrustning av GORE-TEX för sin trailrunning, sin uthållighetsträning och på tävlingar i regn och snö. Fördelarna med GTX-material är att materialet både andas och är vattentåligt på en och samma gång.

HUR GORE-TEX FUNGERAR:

Rent grundläggande är skor och kläder uppbyggda i olika lager. GORE-TEX-materialet är placerat mellan det inre och yttre lagret. Detta material är ett membran med miljarder mikroskopiska porer. Porerna är cirka 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men större än en svettmolekyl. Vattnet kan inte tränga igenom membranet från utsidan, men svett avleds effektivt ut. Det är detta som gör GORE-TEX-membranet vattentätt. Snö och regn har inte en chans här! Under mottot ”Vi testar till det yttersta, eftersom livet testar oss till det yttersta”, garanterar GORE-TEX kvaliteten på sina produkter.

NÄR MAN BÖR ANVÄNDA GORE-TEX:

Löparkläder och löparskor av GORE-TEX passar vid flera tillfällen. Vanligtvis använder utomhusidrottare GORE-TEX-utrustning främst vid lägre temperaturer och i regn och snö. Du kan givetvis också använda kläderna utifrån den sorts träning du håller på med eller under delar av din träning.

1. Under uppvärmning och avsvalkning
2. Under längre uthållighetsträning
3. Under löpning

I friidrottstävlingar är det viktigt att hålla kroppen varm mellan händelserna och under pauserna mellan träningarna. Med en löparjacka i GORE-TEX förblir överkroppen varm och torr både när du värmer upp och svalkar dig. Under längre löprundor och trailrunning är det viktigt att hålla kroppen torr hela tiden för att du inte ska bli nedkyld. Också här ger en vind- och vattentät löparjacka av GORE-TEX-material pålitligt skydd.

Handla GTX-löparjackor
GORE-TEX Laufschuhe
GORE-TEX Bekleidung
GORE-TEX Laufschuhe

GORE-TEX LÖPARSKOR & LÖPARKLÄDER

Det vattentäta GORE-TEX-membranet finns i skor, kläder och tillbehör från olika varumärken. Salomon använder till exempel GORE-TEX-teknik i flera av sina trailrunning-skor. Även ASICS och HOKA ONE ONE har GORE-TEX trailrunning-skor i sina kollektioner. Bra att veta: materialet i sig är visserligen vattentätt, men detta innebär inte nödvändigtvis att skorna är 100% vattentäta. Detta eftersom vatten och fukt kan ta sig in i skor på olika sätt.

GORE-TEX används också i löparkläder, främst i löparjackor och tights. GORE-TEX är fullständigt vattentätt medan andra tekniker ofta bara är vattenavvisande. Därför är det viktigt att du anpassar dina löparkläder efter de förutsättningar som gäller. Om du tänker köra uthållighetsträning när det är kallt och ihållande och intensivt regn är det perfekt att ha kläder av GORE-TEX. Det finns givetvis även andra märken som själva börjat utveckla vattentäta material. Till exempel är också Odlo med sin materialteknik DualDry vattentäta och andningsbara artiklar.

ALTERNATIV I TORRT VÄDER

Under dagar när vädret inte präglas av konstant regn kan du använda vattenavvisande istället för vattentätt material. I det syftet har GORE-TEX utvecklat sin produktserie GORE-TEX INFINIUM. Men även här bjuds alternativ från andra tillverkare. Några exempel. Nike’s Shield kollektionen som erbjuder väderbeständiga skydd, grepp och reflexer. Andra väderbeständiga (inte vattentäta) alternativ är de robusta Winterized-versionerna av ASICS och adidas löparskor.

Handla GTX Trailrunning-skor

LÖPNING I REGN OCH KYLA

Regnar det, är det kallt eller är det helt enkelt extremt svårt att nå fram till ytterdörren idag? Med GORE-TEX-material har du ingen ursäkt längre! Du tänker säkert: ”GORE-TEX, visst, det är väl bra, men vilka löparkläder är egentligen väst på vintern?” Först och främst är det viktigt att hålla både fötter och överkropp varma och torra. På vintern rekommenderar vi ett tre-lager-system bestående av en termotopp, en löpartopp och en GORE-TEX-jacka. Termotoppen isolerar kroppsvärmen, löpartoppen transporterar bort fukt och löparjackan av GORE-TEX låter regnet stanna där det hör hemma: på utsidan.

Tips: om du redan vet att du kommer att springa i extremt blöta förhållanden, t.ex. att du måste passera över vattendrag och djupa pölar, kan kläder och skor av GORE-TEX fungera på fel sätt. I det här fallet kan skorna fyllas med vatten som sedan inte lyckas ta sig ut genom membranet. I sådana fall bör du hellre använda “vanliga” löparskor, eftersom vatten där tar sig ut genom det icke vattentäta materialet till utsidan.

Handla vattentäta löparjackor
GORE-TEX
GORE-TEX Laufschuhe
GORE-TEX Lauf

NÅGRA AVSLUTANDE RADER

GORE-TEX-membranet håller regn och snö ute och transporterar effektivt bort transpiration. Den nya produktlinjen GORE-TEX INFINIUM inte är vattentät utan istället vattenavvisande, men den den välkända ursprungliga tekniken erbjuder vattentätt skydd. GORE-TEX ger verkligt mervärde till din löpning när du är ute och springer i kyla och blöta. Om du i förväg vet att du måste passera djupare pölar under löpningen är det bättre att du använder “vanliga” skor eller särskilda terränglöpningsskor. Sådana skor håller inte kvar vattnet inuti.

Och så ett till avslutande tips: alla produkter av GORE-TEX är lättskötta. Om du tar väl hand om dem kan du vara säker på att de kommer fungera perfekt och du förlänger även deras hållbarhet. Om den vattenavvisande impregneringen inte längre kan återaktiveras genom tvättning och torkning måste du göra om den. Här är det viktigt att du alltid följer tillverkarens anvisningar! Har du några frågor kring GORE-TEX-material, hur det används eller hur du på bästa sätt tar hand om din produkt? Tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Vårt expertteam hjälper dig mer än gärna.

Handla GTX-skor