Skip to main content

Vinterlöpning

Löpning på vintern kan vara utmanande på grund av kyla, regn, snö och hala vägar. Det kan kännas mer motigt att ta sig ut än när det är sommar och varmt. Men detta är ändå inget skäl att inte ge sig ut. Med rätt förberedelser och lämpliga löparkläder kan det faktiskt bli en riktigt trevlig upplevelse. I den här bloggen delar vi med oss av våra
10 bästa tips, för att göra löpturen bekväm, säker och motiverande även på vintern.“

Köp löparkläder för vintern

3 skäl till att vinterlöpning är bra för dig

Opsomming 1

Det är nyttigt

På vintern tillbringar vi mycket tid inomhus, men den friska utomhusluften är bra för vår hälsa. Den gör oss pigga, motståndskraftiga och håller oss friska. När det är frostgrader eller om temperaturen sjunker under -15 grader kan en Buff vara ett bra tillbehör. Den värmer luften som du andas in och det blir mycket bekvämare att andas när du springer i kylan.

Opsomming 2

Gör dig bättre som löpare

Att springa i kyla gör dig starkare och mer rutinerad som löpare. Kontinuitet är själva hemligheten till att bli en bättre löpare. Om du fortsätter att träna även på vintern undviker du uppehåll och minskar risken för skador. Att springa i kyla kräver anpassning av tempo och intensitet, särskilt när det är snö och is på vägen, men det är ett utmärkt sätt att göra kroppen motståndskraftig.

Opsomming 3

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder (och skor)

Löparkläder har stor betydelse för komforten på vintern. Välj kläder som håller dig varm men som också är ventilerande. Kombinera detta med löparskor som ger dig bra grepp på hala och snöiga vägar. Kort sagt, tänk skor med extra grepp och kläder av vattentäta material som GORE-TEX. Och komplettera med tillbehör som mössa, handskar och pannband för att hålla värmen när du springer.

„Löpning på vintern ger alltid en extra boost när man kämpar mot vädret. Naturen visar sig också från sin bästa sida: Knarrande snö och härliga vyer från olika höjder.“

Daan Glorie – Produktexperte

10 tips till vinterlöpare

När man springer på vintern är det a och o att klä sig tillräckligt varmt. Det är bättre att ta på sig ett lager löparkläder för mycket eftersom du alltid kan ta av dig ett lager. Beroende på var du bor kanske du vill klä dig varmare eller välja vattentäta material. Vi delar med oss av våra 10 tips för vinterlöpning, grundade på erfarenheter från våra produktexperter.

Opsomming 1

Klä dig lager-på-lager

Att ha kläder i tre lager är ett bra sätt att hålla sig varm, torr och bekväm under vinterlöpningen eftersom de tre lagren samverkar på ett optimalt sätt. Det understa lagret utgörs av fuktreglerande termokläder som leder bort svett och fukt från huden och håller dig torr. Det mellersta lagret ger isolering och håller kvar värmen. Det yttersta lagret är vind- och vattentätt och skyddar dig mot regn, vind och snö. Läs mer om trelagerssystemet i vår blogg om löparkläder för vintern.

Opsomming 2

Investera i bra löparskor med rejält grepp

Vägar som är hala på grund av snö och is är en utmaning som du måste förbereda dig på. Välj löparskor med extra grepp eller välj att springa i trailskor. Många trailskor har en extra robust ovandel för att hålla fötterna varma i kallt väder. Du kan också välja vattentäta löparskor. Dessa är ofta gjorda med GORE-TEX-teknik – en särskild beläggning på insidan som gör löparskorna helt vattentäta.
Om du vill veta mer har vi också skrivit en särskild blogg om detta: ”Vad är GORE-TEX?”.

Opsomming 3

Använd mössa eller pannband

Mycket av kroppsvärmen försvinner ut genom huvudet. En löparmössa eller ett pannband håller huvudet varmt utan att du blir överhettad. Det finns löparmössor som är extra tjocka och har reflexer som gör dig mer synlig. Ett pannband för löpning på vintern är också praktiskt eftersom det hjälper till att hålla hår och svett borta från ansiktet.

Opsomming 4

Använd handskar och strumpor av bra kvalitet

Håll fingrarna varma med bra handskar och slipp kalla tår med tjockare löparstrumpor. Det finns även löparstrumpor av merinoull som håller fötterna varma till och med när det är extremt kallt. Handskar finns i olika tjocklekar och även här kan du välja mellan vind- och vattentäta modeller. De flesta löparhandskar har också särskilda fingertoppar på tummen och pekfingret så att du kan använda mobilen utan att behöva ta av dig dem.

Opsomming 5

Använd löparkeps

En löparkeps kan vara perfekt under dina vintriga löprundor. Den håller regn och snö borta från ansiktet och kan dessutom effektivt absorbera svett. De flesta löparkepsar är gjorda av lätta ventilerande material och har en kompakt design så att de ryms i fickan på dina löparkläder.

Opsomming 6

Håll dig väl synlig

Se till att hålla dig väl synlig när du springer på vintern. Bär reflekterande löparkläder och använd löparbelysning, t.ex. en LED-väst eller en pannlampa. Det finns också löparbelysning som hjälper dig att se bättre på vägen framför dig, t.ex. en pannlampa eller en väst med bröstbelysning.

Opsomming 7

Anpassa tempot efter vädret

På hala vägar och snöiga stigar är det viktigt att dra ner tempot så att du inte halkar. Flytta intervallträningen till en annan dag eller välj att ge dig ut på en lugn uthållighetslöpning istället. I skogen eller i den lokala parken finns det dessutom ofta grusvägar eller andra oasfalterade stigar som är mer framkomliga eftersom träden har hindrat snön att falla ner på dem.

Opsomming 8

Håll dig hydrerad

Det är ofta lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten på vintern, men kroppen förlorar vätska även när det är kallt. Se till att du dricker tillräckligt under din löptur.

Opsomming 9

Var förberedd på kylan

Om du ska springa långt hemifrån måste du se till att kunna hålla dig varm efter träningen. En extra varm löparjacka i bilen eller i väskan förhindrar att du blir avkyld efter löpningen. Du kan också ta med en termos med te eller någon annan varm dryck eftersom det mest effektiva sättet att snabbt få upp värmen igen är att den kommer inifrån.

Opsomming 10

Ta med dig en löparryggsäck på distansrundor

För längre sträckor (över en timme) rekommenderar vi att du tar med dig en löpryggsäck. Du kan ta med dig vatten, sportbränsle eller en extra löparkläder. Förhållandena under långa löpturer kan variera mycket, så var beredd på regn, snö eller kalla temperaturer som kan överraska dig på vägen.

Visste du att…

“Personer som springer i kalla temperaturer förbränner hela 34% fler kalorier än de som springer i mindre kalla temperaturer. Det beror på att du skakar i kylan, och det får musklerna att sätta igång produktionen av hormonet irisin. Detta hormon sätter de bruna fettcellerna i arbete med att producera värme för att hålla kroppstemperaturen uppe. Så tänk på att alltid ha med dig tillräckligt med sportnäring när du springer långa turer.”

5 vanligaste frågorna om vinterlöpning

Slutspurt: Gör vinterlöpningen rolig

Med rätt förberedelser och rätt utrustning blir det inte bara lättare och bekvämare att springa på vintern utan faktiskt också roligt. Genom att trotsa kyla och snö bygger du upp din motståndskraft och blir starkare som löpare. Tänk bara på att hålla dig väl synlig, klä dig varmt och anpassa din träning efter vädret. Dra nytta av våra löpartips och njut av härliga löprundor i det vackra vinterlandskapet.

Vill du veta mer om löpning på vintern?

Läs relevanta bloggar här eller kontakta vår kundtjänst.

Löparkläder för vintern
Tillbehör för vinterlöpning
Topp 10 vattentäta löparskorna