Skip to main content
Salomon Trail

LÖPARGUIDE

Vinterlöpning

Våra 10 tips för vinterlöpning har vi på 21RUN skrivit för dig som planerar att ge sig ut och löpträna under vintern. Självklart är utomhus löpning på vintern beroende av vart i Sverige man bor, hur och var du ska springa samt vad det är för väder ute. Vinterväder innebär kallt, mulet, snöigt, slaskigt och generellt sett otrevligt väder. Enligt oss på 21RUN bör detta inte vara ett skäl till att man inte ska ge sig ut på en löprunda utomhus under vinterhalvåret och möta snö, is och halka. Med rätt löparutrustning kan vinterlöpning vara ett rent nöje. Tips för bra utrustning för vinterlöpning kan du läsa om längre ner i bloggen.

Vinterlöpning - shoppa löparskorVinterlöpning - shoppa löparkläder

3skäl varför vinterlöpning utomhus är bra för dig

Opsomming 1

Löpning på vintern utomhus är hälsosamt

Under vintern spenderar vi en stor del av vår tid inomhus. Löpträning utomhus gör att du får frisk luft, vilket gör dig också piggare. Om det är kallare än minus 15 grader så ska du helst inte springa ute utan en andningsmask. Genom att lägga din löpträning utomhus kommer du känna dig mycket piggare och även hålla dig friskare!

Opsomming 2

Vinterlöpning gör att du blir en bättre löpare med mindre risk för skador

För vana löpare är löpträning på snö och is under vinterhalvåret ingen konstighet. Om du också vill bli en duktig löpare är det viktigt att springa året runt. Det är bra att acceptera att löptempot blir något långsammare på vinterunderlg samt att anpassa löpträningen efter väderförhållanden. Om du däremot inte har sprungit under hela vintern och börjar för hårt på våren, ökar risken för skador.

Opsomming 3

Med rätt kläder för löpning på vintern så finns det inget dåligt väder

Tanken på vinterlöpning utomhus kan kanske förknippas med en otrevlig löpupplevelse, men med bra utrustning som ett par passande löparskor för vinter och löparkläder för vinter samt annan praktisk utrustning som pannlampor, löparmössor eller buff, löparhandskar eller löparvantar och liknande produkter kan göra löpträning under vintern till en rent nöje. Föreställ dig en underbar solig men kylig vinterdag och snön knarrar under fötterna då du springer och den ljuvliga känslan då du är klar och kommer in i värmen. Härligt inte sant?

Salomon Trail
"Att springa på vintern ger alltid en extra boost, eftersom du kämpar mot väder och vind. Naturen är också vacker då, knarrande snö under löparskorna och vackra vyer från olika höjder."

Daan Glorie – Produktexpert

10 tips för vinterlöpning – löparskor vinter och löparkläder vinter

När du ger dig ut för att erövra ett par kilometer utomhus på vintern är det nödvändigt att ha rätt skor för vinterlöpning samt att klä dig rätt. Anpassa dig efter vädret. Vart du bor i vårt land har också att göra med hur du bör klä dig för din vinterlöpning. Vi på 21RUN har delat in våra 10 tips för utomhus löpning på vintern i två olika delar, med tips för bra löparskor för vintern samt tips för löparkläder och tillbehör för utomhus löpning på vintern.

5 tips – löparskor vinter

Hos oss på 21RUN har vi flera olika bra löparskor för vinterlöpning. De viktigaste egenskaperna är greppet och att ovandelen kan stå emot snö och slask. Man kan dela upp skor för vinterlöpning i två olika grupper; dubbade löparskor, dvs. löparskor med dubb av hårdmetall och odubbade löparskor där sulans gummi är väsentlig. När du väljer löparskor för din vinterlöpning är det viktigt att tänka på var du springer. Löparskor med dubb, framförallt metalldubb kan vara obehagligt för löpning på asfalt men effektivt för löpning i skogen. Man kan också dubba löparskor på vintern för bättre fäste och grepp. Nedan rekommenderar vi några av dessa skor i slumpmässig ordning.

Opsomming 1

Hoka Speedgoat 5 GTX Spike

HOKA Speedgoat 5 SpikeLåt inget väder stoppa dig med denna pålitliga trailsko som också passar för vinterlöpning!
Ovandel i Jacquard Mesh och GTX gör denna löparsko andningsbar samtidigt som den skyddar mot vatten och snö. CMEVA-mellansulan ger utmärkt dämpning och skydd under dina löpturer, oavsett typ av löpning. En Vibram® LiteBase Megagrip yttersula i kombination med en Traction Lug ger den här löparskon det bästa av två världar. Eftersom yttersulan är gjord av en högkvalitativ gummiblandning (med dubbar) ger denna löparsko oöverträffat grepp på både torra och våta ytor.

Shoppa Salomon Speedgoat 5 GTX Spike
Opsomming 2

Asics Gel Fujisetsu 3 GTX

ASUCS FujisetsuASICS GEL-FujiSetsu 3 GTX är perfekta löparskor för blöta och kalla årstider. FLYTEFOAM™-skummet och ASICS unika GEL™-teknologi hjälper att absorbera stötar från varje steg. Ovandelen i mesh och Gore-Tex® gör GEL-FujiSetsu GTX mycket andningsbar samt ger skydd mot regn och lera. Den grova gummiyttersulan har 14 metalldubbar som ger bra grepp på både is och snö, och den har också djupa räfflor för bättre grepp på oasfalterade vägar. Dessa löparskor håller dina fötter torra och har tillräckligt med grepp för att säkerställa att du inte halkar vare sig marken är täckta med ett tjockt lager av snö och is.

Shoppa Asics Gel Fujisetsu 3 GTX
Opsomming 3

Salomon Spikecross 6 GTX Unisex

Salomon Spikecross 6Salomon Spikecross 6 GTX är en neutral trailsko för både damer och herrar. Den är baserad på Speedcross 6, men har en speciell sula med dubbar som ger extra grepp på mjuka eller hårda snö- och isytor. GORETEX-överdelen är helt vattentät och ser till att dina fötter håller sig torra och bekväma. Quicklace® snörningssystemet ger en optimal passform och EVA-mellansulan sörjer för bra dämpning. Tack vare de stora Chevron-dubbarna och 12 volframspikar på yttersulan har du optimalt grepp i all terräng. Känn dig trygg på alla underlag, även om förhållandena är tuffa och utmanande.

Shoppa Salomon Spikecross 6 GTX Unisex
Opsomming 4

Saucony Peregrine 13 St

Saucony Peregrine 13 STPeregrine 13 ST är en mångsidig trailsko för neutrala löpare och lämplig för både up-tempo och långdistanslöpning. Förkortningen ST står för soft terrain, mjuk terräng, vilket innebär att  den är särskilt lämplig för att springa på mjukt underlag som till exempel lera och snö. Löparskon har ett fotledsskydd som förhindrar att smuts, grus och snö kommer in i skon. Air Mesh-överdelen skyddar fötterna mot vassa föremål och rötter utan att påverka andningsförmågan. Innersulan i PWWRUN+ gör denna löparsko väldigt bekväm och snabbsnörningssystemet enkelt ta den av och på. Den 3-delade PWRTRAC yttersulan ger makalöst fäste på ojämna ytor och ökad flexibilitet för ett jämnare steg. De 6,5 mm långa dubbarna greppar obelagd terräng, särskilt lera och snö samt kan dubbas.

Shoppa Saucony Peregrine 13 St
Opsomming 5

Nike Air Zoom Pegasus Shield 39

Nike Air Zoom Shield 39Nike Shield-serien skyddar dig från väder och vind när dagarna blir kallare, blötare och mörkare. Nikes populäraste löparskomodell har ett speciellt lager som håller dina fötter torra, varma och skyddade från regn. Reflekterande element ser till att du syns i mörkret. Air Zoom Pegasus Shields ovandel i mesh håller skon andningsbar och bekväm när du springer. React-foam i mellansulan ger löparskon mycket dämpning och är extremt lyhörd. Ett våffelmönster har införlivats i gummiyttersulan, vilket ger grepp på både torra och våta ytor. Flexspår ger extra flexibilitet och möjliggör en mjuk avrullning av framfoten.

Shoppa Nike Air Zoom Pegasus Shield 39
Salomon Trail

5 tips – löparkläder vinter

Vid sidan av adekvata löparskor för löpträning utomhus under vintern är det väsentligt att ha rätt kläder för vinterlöpning samt tillbehör. Det är också viktigt att påminna om “Lagen om lager på lager”, d.v.s. att det är bättre att ha flera lager på sig än till exempel en för tjock jacka eftersom man börjar frysa om man svettas för mycket. Tänk på att anpassa dina löparkläder efter intensiteten av din löpträning. Om du ska springa långt i lägre tempo, så kan du klä dig varmare. För korta pass i snabbt tempo kan du ha något mindre kläder på dig. Här under följer en lista på tips för bra kläder för löpning på vintern i slumpmässig ordning.

Opsomming 1

Löparjackor för vinterlöpning

Löparjacka är viktig för vinterlöpning eftersom den ska skydda mot vind, regn, snö, värma dig samt kännas lätt och smidig. Det finns olika löparjackor och de kan vara tunna om man vill köra med flera mellanlager, men de kan också vara lätt vadderade.

Opsomming 2

Löparbyxor för vinterlöpning

För löpträning på vintern kan man ha både tights eller lite mer löst sittande byxor anpassade för vinterlöpning. Tightsen är vanligare och känns smidigare. Fördelen med lite mer löst sittande byxor är att det finns mer plats för att ha underställ under dem om man behöver det.

Opsomming 3

Underställ för löpning

Vad för material du väljer att ha närmast kroppen är ett personligt val och har att göra med vad du tycker är bekvämast. Om du ska springa längre och/eller i lägre tempo så är merinoull ett bra val eftersom det värmer även när det blir fuktigt. För löpning med högre intensitet som intervaller eller tempopass, där kroppen jobbar för fullt, presterar syntetmaterial bättre eftersom du inte är ute lika länge och fukttransport är viktigare. Självklart är val av underställ en smaksak.

Opsomming 4

Löparhandskar och löparmössor för vinterlöpning

Huvud, hals och händer vill man gärna hålla varma under vinterlöpning. På huvudet kan man ha ett bredare löparpannband eller mössor som båda kan vara utrustade med reflexer. Runt halsen är det behagligt att ha en Buff som man även kan dra över munnen och näsan om det behövs när det är riktigt kallt och blåsigt. På händerna är det bra att ha ett par löparhandskar  eller löparvantar med smarta detaljer som tex. att ta fram pekfingret och trycka på telefonen eller sportklockan vid behov.

Shoppa alla klädtillbehör
Opsomming 5

Löparutrustning för vinterlöpning

Under vinterns mörka dagar är det viktigt att kunna själv se bra, samt synas väl då du är ute och springer. Pannlampor är bra att använda för att se själv. De är smidiga att springa med och lättare än vad man tror. Kombinera pannlampa med en löparväst med reflexer och på så sätt blir du själv bättre synlig för andra. Löparryggsäck under vinterlöpning är praktiskt för att ha med sig extra kläder eller stoppa ner ett av lagren om man blir för varm, samt för att ha med sig vätska och energi.

Shoppa alla tillbehör

Slutspurt

Utomhus löpning på vintern borde med andra ord inte vara ett hinder utan en normal del av din löpträning. Speciellt med rätt utrustning kan du springa var du vill, även traillöpning vilket gör det roligare. Njut av din vinterlöpning utomhus genom att utrusta dig väl med bra löparskor, löparkläder och tillbehör för just din löpträning och väderförhållanden. Helt enkelt gör vinterlöpning till ett rent nöje.

Blev du lika sugen som vi på vinterlöpning? Kontakta gärna vår kundtjänst om du har några frågor om våra produkter för vinterlöpning. Våra produktexperter på 21RUN hjälper dig gärna att hitta det du behöver för din vinterlöpning.

Vinterlöpning - shoppa löparskorVinterlöpning - shoppa löparkläder