Skip to main content

De bedste kompressionsstrømper til løb

Man ser dem oftere og oftere, folk der løber med kompressionsstrømper. De ofte meget farvestrålende strømper, der når op til lige under knæet. Men hvad gør de egentlig godt for, og hvorfor skal man løbe med kompressionsstrømper? Det skal vi fortælle dig!

Shop kompressionsstrømper

Hvad er kompressionsstrømper?

Helt kort sagt kan du sammenligne kompressionsstrømpen med den støttestrømpe, som din bedstemor måske også har på. En stram strømpe, der forbedrer blodgennemstrømningen i underbenet. Selvfølgelig er de anvendte materialer ikke helt de samme, kompressionsstrømpen er specifikt lavet til sport, men selve funktionen er i det store hele den samme.

Hvordan virker kompressionsstrømper?

Kompressionsstrømper til sport er kendetegnet ved deres høje og slanke pasform fra fødderne til lige under knæene. Trykket aftager længere op ad benet. Trykket er således stærkest ved anklen og lavest under knæet. For at opnå en god trykfordeling er det vigtigt, at strømperne sidder korrekt. Blodgennemstrømningen forbedres, fordi trykket på blodkarrene forbedrer muskelpumpen og reducerer stigningen i benets volumen under træning. Det betyder, at musklerne kan holdes på det optimale præstationsniveau i længere tid under træningen og derefter restituere hurtigere, da affaldsprodukter som laktat fjernes hurtigere.

Compressport
Compressport
“Som passioneret løber mærkede jeg straks forskellen, når jeg havde kompressionssokker på; mine ben føles mindre trætte, og jeg restituerer hurtigere efter hver løbetur!”

Daan Glorie – Produktekspert

Hvorfor bruge kompressionsstrømper under eller efter løb?

Opsomming 1

Skadesforebyggende

Mange atleter bruger kompressionsstrømper for at forebygge skader. Strømpens særlige trykfordeling sikrer, at stødbelastningen på underbenet absorberes mere effektivt, når man løber. Under landingen sikrer strømperne, at der er meget mindre sideværts bevægelse. Det reducerer risikoen for skader på lægge, akillessener og skinnebensmembraner. Den stødabsorberende effekt sikrer også, at der opstår færre muskelskader.

Opsomming 2

Restitution efter skader

Kompressionsstrømper er også en god idé, når man behandler forskellige skader på underbenene. Ved mindre muskelfiberoverrivninger sikrer kompressionen, at kanterne af overrivningen presses sammen. Det gør, at overrivningen heler hurtigere.

Opsomming 3

Hurtigere restitution

Da affaldsprodukter fra forbrændingsprocessen fjernes hurtigere, restituerer du hurtigere og oplever mindre muskelømhed. Ved intens træning og store stødbelastninger nedbrydes muskelcellevævet. Det kan få væske til at samle sig og ophobe sig i benene. Strømpernes høje tryk tvinger den overskydende væske tilbage til blodet i kredsløbet og fjerner affaldsstofferne hurtigere. Strømperne bruges også i vid udstrækning på lange ture for at forbedre cirkulationen og forhindre overbelastning af læggene.

Hvornår og hvor længe må du have kompressionsstrømper på?

Hvor længe du kan have kompressionsstrømper på, afhænger af, hvilken type strømpe du bruger. De høje strømper kan bruges hele dagen og kan derfor bruges til at fremskynde din restitution, men tag dem af, inden du går i seng. Du kan også bruge kompressionsstrømper på lange flyrejser, for at hjælpe med at øge cirkulationen i underbenet. Tubes bruges kun under træning og skal tages af, så snart du er færdig.

Hvordan tager man kompressionsstrømper på?

At tage kompressionsstrømper på kan nogle gange være besværligt, men med følgende teknik er du sikker på succes.

  1. Stik hånden ned i strømpens skaft.
  2. Tag fat i strømpen lige over hælen, og træk den op gennem skaftet. Skub derefter skaftet over strømpens fod.
  3. Sæt din fod ned i fodområdet på strømpen, og træk hælen over din hæl.
  4. Løft skaftet forsigtigt og jævnt opad til cirka to centimeter under dit knæ

Kompressionsstrømper, tubes eller kompressionssokker?

De bedste mærker med kompressionsstrømper til løb

Herzog

Du kan ofte spotte Herzogs strømper og tubes, hvis du kigger dig omkring til løbeevents. Dette hollandske mærke var blandt de første med sportsspecifikke kompressionsstrømper, og har været på markedet siden 2008. Strømperne og tuberne har et tryk på 23-32 mmHg og fås i forskellige sko-, læg- og længdestørrelser, så de passer perfekt til dine ben.

Bauerfeind

Bauerfeind er måske ikke så kendt i løbeverdenen endnu, men de er bestemt ikke nybegyndere inden for kompressionsstrømper. Faktisk er det Europas største leverandør, hvad angår medicinske kompressionsstrømper. Selv om de giver et godt tryk, er de nemme at tage af og på, og meget behagelige at have på. De anvendte materialer er allergivenlige og meget åndbare. Kompressionsstrømperne har et tryk på 24-33 mmHg. De har en særlig vævning i specifikke zoner, der aflaster trykket omkring anklen, på akillessenen og omkring senepladen under foden. Strømperne findes også i en Ultralight-version, som giver det samme tryk, men er tyndere til brug under konkurrenceløb eller ved høje temperaturer. Bauerfeind sleeves har en særlig vævning omkring skinnebenet, som aflaster. For løbere, der bøvler med skinnebensbetændelse, kan dette være en god mulighed. 

Compressport

Compressport er et schweizisk mærke, der udelukkende fokuserer på at lave kompressionsprodukter til atleter. Hos Compressport er de altid på udkig efter de letteste og bedste materialer til at give den mest effektive kompression. Det giver dig som atlet mulighed for at få det bedste ud af dig selv. Trykket er en anelse lavere end andre mærker, nemlig på 18-23 mmHg, men har absolut stadig en positiv effekt. Kompressionsrørene fås i mange forskellige farver og er både behagelige og åndbare.

CEP

CEP er producent af kompressionsbeklædning til sportsverdenen. Mærket blev grundlagt tilbage i 1951. Fra 2007 begyndte CEP at producere førsteklasses kompressionsstrømper og gjorde brug af den medicinske ekspertise fra moderselskabet medi, som er en af verdens førende producenter af medicinske kompressionsprodukter. 

CEP-kompressionsstrømper aktiverer kroppens egne funktioner gennem fysisk tryk over huden, både under træning og under restitutionen bagefter. CEP bruger også et tryk på 18-23 mmHg.

Falke

Falke er måske det mest kendte strømpemærke i verden, og de har også været et kendt navn i løbeverdenen i årtier. Det tyske mærke, der blev grundlagt i 1895, er mest kendt i løbeverdenen for sine almindelige løbestrømper, men har også kompressionsstrømper og tubes i sortimentet. Falkes kompressionsstrømper er kendetegnet ved en høj grad af komfort.

Top 5 bedste kompressionsstrømper

Bauerfeind Run Ultralight Compression Socks

Bauerfeind Run Ultralight Compression Socks sikrer med deres målrettede kompression, at dine muskler holder sig i form længere, så du får mere energi. High-tech mikrofiber med en bredmasket og åben strik sikrer mindre vægt og mere åndbarhed, så dine fødder forbliver friske, uanset hvor længe du løber!

Shop til damerShop til herrer

CEP Ultralight Compression Tall Socks

Ultralight Compression Tall Socks er kompressionsstrømper, der går op til lige under knæet. Kompressionseffekten i Ultralight Compression Tall Socks reducerer muskelvibrationer og giver dig mere styrke og energi. Den øgede blodgennemstrømning forbedrer tilførslen af næringsstoffer til musklerne. Og resultatet er en allround god følelse og forbedret præstation! Det højteknologiske stof og den tætsiddende pasform forhindrer vabler.

Shop til damerShop til herrer

Herzog Pro Sock

Denne Herzog-kompressionsstrømpe giver et relativt højt tryk og har en faldende trykgradient fra ankel til knæ. Det højere tryk gør strømpen lidt sværere at tage på, men effekten af kompressionen er større.

Shop

Compressport Full Socks Run

Compressport Full Socks Run til både damer og herrer er funktionelle løbestrømper. Full Socks Run er en kombination af kompressionsstrømper og funktionelle løbestrømper. Det bløde, strækbare materiale giver målrettet kompression for at reducere muskelvibrationer. Det forsinker træthed og stimulerer blodcirkulationen.

Shop

Falke Energizing

Med sin gradvise kompression for bedre blodgennemstrømning og hurtigere restitution er Energizing et must-have for enhver løber. Med sin kompression forhindrer strømpen mikroskader i musklerne og giver en behagelig afkøling på grund af fiberblandingen med polyamid.

Shop til damerShop til herrer

Top 5 bedste kompressionsrør

Compressport R2 3.0

R2 3.0 er et kompressionsrør med en ergonomisk flap kaldet K-protect. Den reducerer vibrationer ved belastning af knæene med 8%. Den reducerer smerter både under og efter træning. Det holder trætheden hen og fremskynder restitutionen. Det giver dig mulighed for at fokusere fuldt ud på din præstation under dine længste løbeture.

Shop

CEP The Run Compression Calf Sleeves

The Run Compression Calf Sleeves er kompressionsrør til læggene. Kompressionseffekten i The Run Compression Calf Sleeves reducerer muskelvibrationer og giver dig mere styrke og energi. Den øgede blodgennemstrømning forbedrer tilførslen af næringsstoffer til musklerne. Resultatet er en god følelse hele vejen rundt og en øget præstation! Rørenes unikke kompressionsprofil er som et hemmeligt våben til stabile lægmuskler under dine løbeture.

Shop til damerShop til herrer

Herzog Pro Tube

Pro Tube leverer et relativt højt tryk og har et faldende tryk fra ankel og op til knæet. Det forbedrer blodgennemstrømningen fra læggene tilbage til hjertet. Som følge heraf fjernes affaldsprodukter fra forbrændingsprocessen hurtigere.

Shop

Bauerfeind Compression Sleeves Lower Leg

Bauerfeind Compression Sleeves Lower Leg til både kvinder og mænd er et sleeve, der styrker musklerne i underbenet, når du løber. Sleevet med taktil kompression stimulerer blodcirkulationen og dermed iltningen af musklerne. Resultatet er, at du oplever mindre muskelømhed, og at dine muskler restituerer bedre, varmer hurtigere op og dermed er de bedre beskyttet mod skader.

Shop

Falke Energizing Tube

Med sin gradvise kompression forbedrer Energizing Tube blodgennemstrømningen og fremskynder restitutionen. Med sin kompression forhindrer strømpen mikroskader i musklerne og giver en behagelig afkøling på grund af fiberblandingen med polyamid.

Shop til damerShop til herrer

Slutspurten

Der er mange fordele ved at bruge kompressionsstrømper, både under og efter løb. For at få den optimale effekt skal du dog have fat i dit målebånd, så du kan finde et par strømper, der passer perfekt. Selv om du aldrig døjer med dine underben under løb, kan du stadig sagtens nyde godt af et par kompressionsstrømper på de lange ture eller under restitution. 

Har du stadig spørgsmål om kompressionsstrømper? Så kontakt en af vores produkteksperter via kundeservice.

Blog