Kom godt i gang med løb
Løb er en af de mest lettilgængelige sportsgrene, du kan begynde på. Du behøver ikke en masse udstyr, et par gode sko, et behageligt sæt tøj, og så er du i gang. Men hvis du endnu ikke er vant til at løbe, er det bedst at starte langsomt op. Overbelastningsskader er relativt udbredt, så lyt til din krop. Vi hjælper dig gerne med en passende løbeplan. På denne side finder du løbeplaner, som vi har udviklet til alle begyndergrupper. Hvis du har brug for hjælp til at finde sko, der passer til dig, kan altid besøge os i en af vores butikker eller prøve vores Online Shoe Advisor.
Menno Munster – Produktekspert
3Ting, før du begynder at løbe
Læg en plan
Før du går i gang, er det vigtigt at have en struktureret plan. Hvor længe vil du løbe, hvilken rute vil du tage, hvad vil du have på? Det er alt sammen ting, du skal tage højde for, så du ikke får nogen kedelige overraskelser.
Sørg for det rette udstyr
Det kræver måske en lille investering, men et par gode løbesko vil gøre det meget sjovere at løbe. Støddæmpningen, støtten og åndbarheden i en god løbesko kan virkelig gøre en kæmpe forskel.
Keep it simple
Der findes en masse information om løb, og hvordan du skal gå i gang, men det vigtigste er, at du bare nyder at komme ud ad døren. Efterhånden som du løber mere, vil du naturligt blive mere og mere interesseret i alle detaljerne ved løb.
Kom godt i gang med løb
Hvornår er man en begynderløber? For det er man ikke kun, hvis man aldrig har dyrket sport eller løbet før. Selv de professionelle svømmere, ivrige styrkeløftere og hobbytennisspillere falder også i den kategori. ”Men jeg træner normalt i fitnesscentret fire gange om ugen!”. Så har du helt sikkert en god grundform eller en veltrænet krop, men løb er en helt anden belastning for kroppen. Derfor er det vigtigt at komme i gang med at løbe på en struktureret måde. Det kan du gøre med et af vores løbeprogrammer.
Tag dig god tid
Et løbeprogram er ikke en forpligtelse, men det er en god måde at vænne din krop til de monotone muskelbelastninger. Hvis du allerede konditionstræner regelmæssigt, vil dit hjerte og dine lunger ikke have de store problemer med at følge med belastningen. Men på muskel-, sene- og ledniveau er det en helt anden sag. For at vænne din krop til stødbelastningen anbefaler vi, at du langsomt opbygger løbetræningen over minimum 6-8 uger. Føles det godt efter det? Så kan du langsomt bygge videre på din form. Føles det ikke helt rigtigt, eller er du i tvivl? Så tag et skridt tilbage. Du løber for dig selv og din egen skyld, ikke for nogen andre. Vil du øge din løbedistance? Vores løbeprogrammer hjælper dig med at opbygge både kondition og udholdenhed.
Variation i din træning
For at undgå at belaste kroppen for meget på samme måde, er det vigtigt at variere sin træning. Du kan variere det tempo, du løber i, og det underlag, du træner på, men der er også andre former for træning, som vil gøre dig til en bedre løber. Overvej styrketræning for at løbe mere effektivt eller mobilitetstræning, så du bliver mere fleksibel og stabil i dine led. Læs alt om det på vores side om træning og restitution.
Husk at slappe af!
Alle atleter fokuserer meget på restitution og hvile. Lyder det skørt? Se på det sådan her: Hvile er mindst lige så vigtigt som træning og belastning. Du løber naturligvis ikke for at blive skadet eller overtrænet. Du ønsker at dit løb bliver lettere, længere eller hurtigere. Under hvile restituerer din krop. Det er vigtigt for at bevare eller øge din kondition. Tænk på det som et glas vand. Du drikker hele glasset, men du er stadig tørstig. Den eneste måde at slukke tørsten på er at fylde glasset op igen. Din krop er glasset, tørsten er dit træningsmål, og vand er din energi. Uden genopfyldning kan du ikke realistisk nå dit træningsmål.
Belastning og overanstrengelse af musklerne
Løb virker så lige til, det er bare at tage skoene på og komme af sted. Man tænker ofte ikke over, at løb er en relativt belastende sport for kroppen. Stødbelastningen fra 3 gange 10 box jumps i crossfit-boksen eller burpees i fitnesscenteret er næsten lig nul sammenlignet med løb, selvom det måske er øvelser, der føles hårde. Når du løber, tager din krop mod et stød på 3-4 gange din kropsvægt ved hver eneste landing. Den fod, du lander på, absorberer dette stød. Dette stød overføres via læg og lår til hofteleddet og lænden. Hvis din krop ikke er vant til dette, kan det føre til problemer. Muskelsmerter kan og vil opstå, men 48 timer efter belastningen bør de aftage. Har du stadig ondt i længere tid? Så har du kørt for hårdt på, så tag et skridt tilbage og trap lidt ned i træningen.
Hvad er gode løbesko?
Hvis du skal i gang med at løbe, er det en rigtig god ide at starte med et par ordentlige sko. En løbesko er specielt lavet til at understøtte løbebevægelsen så godt som muligt. Løbesko har derfor en masse støddæmpning i modsætning til mange andre sportssko, der ofte er stivere og derfor mindre velegnede til løb. Når du ser alle de forskellige varianter af sko på vores hjemmeside, kan du måske føle det lidt for overvældende for en nybegynder. I vores blog med ofte stillede spørgsmål om løbesko, bliver du meget klogere på, hvad du skal kigge efter. Hvis du er på udkig efter rådgivning til sko baseret på dine egenskaber og løbeteknik, kan du bruge vores Shoe Advisor.
Gode redskaber
Løb er en ideel måde at holde sig i gang på. Men for at opretholde optimal kondition og sundhed findes der mange forskellige redskaber og udstyr, der kan bidrage til dette. F.eks. et sjippetov til at træne din koordination og udholdenhed. Eller et modstandsbånd til at opbygge mere styrke. Foam rollers bidrager også til en sund krop. Med dem kan du massere dine muskler efter træningen for at fremme kroppens restitution.
Ofte stillede spørgsmål
Hvis du skal i gang med at løbe, har du sikkert en masse spørgsmål om, hvordan du bedst kommer i gang. Bare rolig, du er bestemt ikke den eneste. Vi har en liste med svar på de 10 oftest stillede spørgsmål om løb.
Mere om løbestart
Skal du i gang med at løbe og vil du vide, hvad der ellers er involveret? Så opdag vores sider med løbeskemaer, de bedste løbesko og artikler med tips og indsigt om sportsernæring og løbeartikler.
De 10 oftest stillede spørgsmal om løb
Hvis du lige er gået i gang med at løbe, har du sandsynligvis en masse spørgsmål. Vi besvarer de 10 oftest stillede spørgsmål og hjælper dig på vej, så du kan nyde at løbe endnu mere.
De 10 oftest stillede spørgsmal om løb
Hvis du lige er gået i gang med at løbe, har du sandsynligvis en masse spørgsmål. Vi besvarer de 10 oftest stillede spørgsmål og hjælper dig på vej, så du kan nyde at løbe endnu mere.
Top 10 bedste løbesko
Leder du efter de bedste løbesko? Der findes løbesko til alle slags løbere. Men hvilken løbesko skal du vælge? Vi opdeler disse top 10 i en top 5 over neutrale løbesko og en top 5 over løbesko til overpronation.
Løbeprogram
Udforsk vores løbeprogrammer til alle løbere! Vi fortæller dig alt om løbeprogrammer, hvorfor de er praktiske at følge, og hvordan du bedst anvender dem til din løbetræning. På denne side finder du løbeplaner til 5 og 10 km samt træningsplaner til halv- og helmaraton.
Køb ernæringsprodukter
Sportsernæring spiller en afgørende rolle for at forbedre din løbepræstation. Vi hjælper dig med at komme i gang med gode råd, en ernæringsplan og vores erfaring med sportsernæring.