Skip to main content
10 tips marathon
10 tips for the marathon

Løbetip

De 10 oftest stillede spørgsmål om løb

Hvis du lige er gået i gang med at løbe, har du sandsynligvis en masse spørgsmål. Hvordan kommer jeg i gang med at løbe? Og hvordan kan jeg træne op til et konkurrenceløb? Vi besvarer de 10 oftest stillede spørgsmål og hjælper dig på vej, så du kan nyde at løbe endnu mere.

1oSPØRGSMÅL OG SVAR OM LØB

Opsomming 1

Hvordan kommer jeg i gang med at løbe?

Vi anbefaler at opbygge løbetræningen ved skiftevis at gå og jogge i et roligt tempo. Det skyldes, at dine led og muskler skal vænne sig til belastningen ved løb. Hver landing belaster dine led med mellem 3 til 5 gange din egen kropsvægt. Hvis du belaster dine led for meget og for hurtigt, ender du ofte med skader. Se også vores side “kom i gang med at løbe”, her finder du 4 forskellige løbeprogrammer, der kan bygges op til f.eks. 5 km.

Opsomming 2

Hvor ofte skal jeg løbe?

For virkelig at gøre fremskridt er det en god ide at løbe mindst tre gange om ugen. På denne måde kan du komme gennem forskellige træningsformer som f.eks. udholdenhedsløb, intervaller og tempoløb. Denne variation i din træning vil hurtigt forbedre din kondition. Hvis du lige er begyndt at løbe, kan du også starte ud med to gange om ugen, fordi din kondition stadig hurtigt vil blive bedre.

Opsomming 3

Was sind die besten Schuhe zum Laufen?

De bedste løbesko er de modeller, der passer til din fod, løbestil og mål. For eksempel har en nybegynder brug for en helt anden løbesko end en rutineret maratonløber. Er du i tvivl om, hvilken sko der passer bedst til dig? Så prøv vores Online Shoe Advisor. Her kan du indtaste nogle informationer om dig som løber, samt udføre et par tests, og finde ud af, hvilke modeller af løbesko der passer bedst til dig.

Køb løbesko
Opsomming 4

Hvordan kan jeg forbedre min løbehastighed og -distance?

Hvis du gerne vil løbe hurtigere, er det en god idé at starte med intervaltræning. Ved intervaltræning veksler du mellem at løbe i et højt tempo i nogle sekunder eller minutter og at holde pauser. I disse pauser kan du f.eks. gå eller jogge i et stille og roligt tempo. Det vil sænke din puls, så du er klar til at løbe det næste interval i højt tempo igen. Et eksempel på en intervaltræning er 12 x 1 minut (med 1 minuts pause i mellem). Hvis du vil kunne løbe længere distancer, er det vigtigt at løbe mange udholdenhedsløb. Udholdenhedsløb er træning ved lav intensitet (hvor du stadig kan holde en samtale i hele sætninger), hvor du forbedrer din udholdenhed. Øg din træning med op til 10% om ugen for at undgå skader. Overvej at løbe 20 minutter den ene uge og 22 minutter den følgende uge.

Blog Zijfoto Daan
Blog Zijfoto Camille
"For virkelig at gøre fremskridt er det en god ide at løbe mindst tre gange om ugen.”

Daan Glorie – Produktekspert

Maurten sportnutrition gel
Opsomming 5

Hvordan forebygger jeg skader i forbindelse med løb?

Skader skyldes som regel overanstrengelse. Det vigtigste er at bygge langsomt op i din træning. Start med et program, hvor du løber lidt længere hver uge, men hold intensiteten lav. Lyt også til din krop – hvis du føler dig træt eller udmattet, så løb gerne lidt kortere, end hvad du havde planlagt på forhånd. En god opvarmning er alfa og omega, fordi din krop bogstaveligt talt skal varmes op. Ved at gå eller jogge i et rolig tempo bliver musklerne varmet op, og du producerer smørelse til leddene. Det får dig til at løbe mere jævnt. Vælg et mål, der passer til din livsstil.

Opsomming 6

Hvad bør jeg spise før, under og efter løb?

Før du løber, anbefales det at spise et letfordøjeligt måltid, der indeholder kulhydrater. Det vil give dig hurtig energi og dermed forhindre, at du bliver sulten under løbeturen. Til en kort løbetur på op til 60 minutter har du ikke brug for noget under dit løb, men hvis du skal løbe længere, anbefales det at indtage en sportsgel hver 5. til 6. kilometer. Kombiner dette med ca. 500 ml vand eller en sportsdrik for at holde væskedepoterne godt fyldt op. Det vil holde din væskebalance og dine kulhydratreserver oppe. Bagefter er det bedst at vælge et måltid med protein, da det er opbyggende for kroppen, og hjælper dig med at restituere hurtigere efter din træning. Læs også vores købsguide om sportsernæring og gode tips.

Køb sportsernæring
Opsomming 7

Hvad er et godt træningsprogram til løb?

Et godt træningsprogram består af forskellige træningsformer som udholdenhedsløb, intervaltræning og tempoløb. Udholdenhedsløb er ved lav intensitet, intervaltræning er effektivt for at øge hastigheden, og tempoløb lærer dig at holde det høje tempo under hele dit løb.

Opsomming 8

Hvordan holder jeg motivationen til at blive ved med at løbe regelmæssigt?

Der er flere ting, der kan hjælpe med at holde gang i rutinen, blandt andet:

  • Et realistisk mål (f.eks.: jeg vil løbe 5 km, jeg vil forbedre min tid på halvmaraton)
  • En træningsplan
  • Brug en løbeapp som Strava, der er god til at holde styr på din træning
  • Løb sammen med en ven, på den måde kommer du afsted, selv når du måske ikke har lyst
  • Lyt til musik eller en podcast
  • Køb et par nye løbesko, for der ikke er meget, der er bedre end at løbe i et par nye sko med frisk dæmpning
Køb løbesko
Opsomming 9

Hvad er fordelen ved intervaltræning, og hvordan kommer jeg i gang?

Fordelen ved intervaltræning er, at du kan gøre store fremskridt på relativt kort tid. Det hjælper dig ikke kun til at løbe hurtigere, det forbedrer også din kondition hurtigt. Du løber ved en højere puls og forbrænder relativt flere kulhydrater og kalorier. Med Polar sporturene kan du programmere intervaltræning eller bruge deres online træningsprogrammer til at træne mere målrettet og effektivt op til et konkurrenceløb. Vil du holde det helt enkelt? Så start med korte intervaller på 1 minuts løb (og 1 minuts gang). Gentag dette 6 eller 8 gange.

Opsomming 10

Har jeg brug for specielt tøj til løb?

Et velkendt ordsprog blandt rigtig mange løbere er: “Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”. Som med mange andre ordsprog, rammer dette ordsprog også lige plet på målskiven. Men hvad skal du være opmærksom på, når du køber løbetøj? Sørg for at gå ud fra princippet om et 3-lagssystem om vinteren. Systemet går ud på, at du inderst har termotøj på, som det midterste lag en langærmet trøje og til sidst en løbejakke, der enten er vandafvisende eller helt vandtæt. Det holder dig varm, absorberer sved og beskytter dig mod vind og vejr. Om sommeren er det en god ide at have let løbetøj på, f.eks. korte løbetights, en singlet og et par tynde løbesokker.

Køb løbetøj

Slutspurten

Har du stadig spørgsmål om løb? Eller måske vil du gerne vide mere om bestemte løbeprodukter? Så er du altid velkommen til at kontakte en af vores produkteksperter via vores kundeservice, som med glæde vil hjælpe dig.