Skip to main content
Trailrunning shoes
Top ten trailrunning shoes

Rådgivning

Hvad er trailrunning?

Trailrunning er måske den smukkeste måde, man kan løbe på. Ude i naturen, hvor man bestiger over bakker, løber gennem mudder og slalomer gennem højt græs. Løb på de vilde stier er blevet mere populært end nogensinde. Men hvordan kommer man i gang med terrænløb? Hvilke materialer har du brug for? Og har du virkelig brug for helt særlige trailsko?

Forestil dig dette scenarie: Du går gennem skoven midt om sommeren og ser solen skinne gennem træerne. Mens du fortsætter din gåtur, ser du en smuk sandbakke, og der sprinter du op til toppen. På toppen af bakken er belønningen for det hårde arbejde. En smuk udsigt over træer, stier og fuglene. I et øjeblik kan det næsten føles som om, man selv er en fugl. Såfri som en fugl. Man har overblik og får nye indsigter. For en stund har du ingen bekymringer, ingen forpligtelser og ingen stress. Du er helt fri. En vidunderlig følelse, som man ofte opnår, når man tager ud i naturen.

I denne blog fortæller vi dig alt om terrænløb, så du også kan tage dine første skridt inden for denne fantastiske form for løb.

Shop løbetøj til trail
What is trailrunning

7oftest stillede spøgsmål

Opsomming 1

Hvad er trailrunning?

Trailrunning er løb på ubefæstede stier. Det kan være løb i en skov i nærheden af, hvor du bor, eller løb i de høje bjerge i Schweiz. Hele essensen er, at du løber i naturen i stedet for påveje, asfalt og brosten. Mange løbere synes, at det er meget sjovere at løbe på stier, fordi det forbinder dem med eventyr, du fokuserer mindre på tid og udfordrer elementerne.

Opsomming 2

Hvorfor er trailrunning så sjovt?

Trailrunning føles som en slags mini-eventyr. Du begynder at løbe på nye steder og stier, du ved ikke, hvor du ender, og du har en smuk udsigt, når du har overvundet en stigning. Stigningen belønnes derefter med en fantastisk nedkørsel i fuld fart. Vores kollega Daan fortæller om et af sine trailrunning-eventyr:

“Om søndagen løber jeg altid et langt udholdenhedsløb. Nogle gange som forberedelse til et maraton, men ofte bare for sjov. Engang var jeg f.eks. på trailrunning i Schoorl sammen med kollegaen Lisanne. Lisanne træner ofte i Schoorl og kender ret godt til stierne i området. Vi løb en smuk rute med start ved Klimduin. Det er en fantastisk stejl sandbakke, der straks får pulsen til at stige helt vildt. Derefter tog vi på nye stier til Hargen strand. Vel fremme på stranden foreslog Lisanne, at vi skulle tage skoene af og padle i Vesterhavet. En dejlig forfriskning halvvejs gennem løbet. Normalt stopper jeg aldrig op under et langt udholdenhedsløb, men dette var en dejlig pause. Til sidst, efter badet i havet, gik vi op ad de lange trapper ved besøgscentret. Dette var et af mine sjoveste, smukkeste og mest eventyrlige løb nogensinde!”

Trail shoes 21run
New Balance Fresh Foam X Trail More v3 Damen-Trail-Schuhe
New Balance Fresh Foam X Trail More v3 Damen-Trail-Schuhe
"Trailrunning føles som en slags mini-eventyr. Du begynder at løbe på nye steder og stier, du ved ikke, hvor du ender, og du har en smuk udsigt, når du har overvundet en stigning."

Daan Glorie – Produktekspert

Opsomming 3

Hvis du er nybegynder, har du så virkelig brug for et par trailsko?

Hvis du skal begynde at løbe terrænløb, kan du sagtens løbe i skoven, i klitterne og på stranden med almindelige landevejssko. De fleste trails i Danmark er ikke alt for tekniske i forhold til højdeprofil eller vanskelige stier. Men hvis du skal klatre mange højdemeter og løbe i teknisk terræn (mudder, sten og klipper), kan trailsko virkelig anbefales for at opnå bedre greb og stabilitet.

Opsomming 4

Hvad er forskellen på trailsko og almindelige løbesko?

Trailsko er ofte lidt tungere og mere robuste end almindelige løbesko til landevejsløb. Desuden har disse sko en særlig pigprofil, der giver ekstra stabilitet og greb. Afhængigt af hvilken type trailløb du skal ud på, er der en specifik trailsko til formålet. Har du planer om atløbe en kort distance gennem meget løst underlag? Eller skal du i stedet ud på en lang distance med masser af højdemeter? I det næste spørgsmål ser vi nærmere på vores udvalg af trailsko.

Opsomming 5

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber trailsko?

Ligesom løbesko til landevejsløb, er trailsko forskellige med hensyn til støtte, stabilitet og dæmpning. Læs også vores blog om de 10 bedste trailsko. Kort opridset findes der fire forskellige kategorier:

 • Trailsko, der er designet til høj hastighed
  Disse trailsko er lette, har ofte en mere fleksibel sål, indeholder nogle gange en carbonplade og har ofte nogle grove dupper for at sikre optimalt greb (f.eks. HOKA Tecton X, ASICS Fuji Speed og Salomon Pulsar Trail).
 • Trailsko, der er designet til komfortabel (lang) løbetræning
  Disse trailsko har mere dæmpning, ofte tykkere såler og en kombination af grove og lidt fladere dupper (f.eks. HOKA Speedgoat, New Balance Fresh Foam X Trail More og Salomon Speedcross).
 • Trailsko, der er vandtætte
  Disse trailsko har en GTX-overdel, der er vandtæt. Denne overdel har et ekstra beskyttende lag på indersiden for at holde fødderne tørre, selv iregn- eller snevejr. (herunder ASICS Gel Trabuco GTX, Salomon Speedcross GTX og Brooks Cascadia GTX Hybrid trailsko
  Disse trailsko er velegnede til løb på stier, men også på asfalterede stier som f.eks. asfalt og grusveje. Disse trailsko har ofte en lidt fladere duppeprofil (f.eks. HOKA Challenger ATR og Salomon Sense Ride).
Shop trailsko
Opsomming 6

Kan man løbe på landevejen med trailsko?

De fleste trailsko er ikke egnede til løb på landevej. Det skyldes, at mange trailsko har pigge og kun lidt dæmpning. Derfor får du hårdere stød i kroppen på asfalten, og dupperne vil blive slidt relativt hurtigt.

Kun hybrid-trailsko er egnede til vejløb, da disse sko har lidt mere dæmpning og mindre grove dupper. Nogle eksempler på hybrid-trailsko er:

Opsomming 7

Hvad skal du bruge til trailrunning?

Ud over specifikke trailsko er det godt at tænke på specifikke produkter til terrænløb. Der findes f.eks. en Nike Trail-kollektion med et bredt udvalg af løbesko, tøj og tilbehør til terrænløb. Læs mere om det i vores blog om Nike Trail. Her er en oversigt over produkter, der er nyttige til trailrunning.

 • Trailvest
  (en vest eller rygsæk, der kan indeholde en væskepose, så du kan have 1,5 til 3 liter vand med). Der findes forskellige typer af veste: Med væskepose, med flasker, lette og beregnet til korte trails, men også veste med mange opbevaringsmuligheder. Læs også vores blog om de 5 bedste rygsække.
 • Vandflasker som f.eks. soft flasker
  Det er kompakte og sammenfoldelige vandflasker,så du kan have drikkevarer med dig. Ofte passer soft flasker også i rygsække, så du kan have endnu flere drikkevarer med.
 • Speedcup
  Dette er en kop i silikone. Ved nogle konkurrencer er plastikkopper forbudt af miljømæssige årsager, og du er nødt til at medbringe dine egne.
 • Trailbeklædning
  (tænk f.eks. på en vandtæt løbejakke, så du forbliver tør under både korte og lange trailløb)
 • Ure med navigation
  Polar Grit X er udstyret med en navigationsfunktion. Dette giver dig mulighed for at gemme og følge en naturskøn rute ved hjælp af dette ur. Et praktisk værktøj, der lader dig opdage nye stier.
Shop drikkesystemer og flaskerShop trail tøj

Vil du vide mere?

Hos 21RUN finder du et bredt udvalg af trailsko, specifikt tøj og tilbehør. Vil du vide mere omspecifikke udvalg til terrænløb? Så er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vores løbeeksperter hjælper dig med glæde, så du kan vælge de rigtige helt trailsko eller finde den bedste løbejakke.