Skip to main content

Börja med löpning

Börja springa

Löpning är en av de sporter som är lättast att komma igång med. Det krävs inte mycket – allt du behöver är ett par bra skor, några bekväma kläder och sedan är du redo att ge dig ut. Om du inte är van vid att springa kan det dock vara klokt att börja långsamt. Skador till följd av överansträngning är inte ovanligt så detta är något du bör tänka på. Vi hjälper dig gärna med ett lämpligt löpschema. På den här sidan hittar du löpscheman som vi tagit fram för alla nybörjargrupper. För att hitta en sko som passar dig kan du alltid besöka en av våra butiker om du har vägarna förbi, eller så kan du pröva vår Shoe Advisor.

Läs mer
"Ett löpprogram är inget krav, utan en mycket användbar guide för att vänja kroppen vid monoton muskelansträngning."

Menno Munster – Produktexpert

Marathon running

3saker att tänka på innan du börjar

Opsomming 1

Gör upp en plan

Innan du börjar springa är det viktigt att ha en plan. Hur länge ska du springa, vilken sträcka ska du välja och vad ska du ha på dig? Allt detta är sådant som du bör tänka på så att du slipper ovälkomna överraskningar.

Opsomming 2

Se till att du har rätt utrustning

Visst, det kan krävas en liten investering, men ett par bra löparskor kan vara a och o för att din löpträning ska bli roligare. Dämpningen, stödet och ventilationen i en bra löparsko kan faktiskt göra en enorm skillnad.

Opsomming 3

Gör det enkelt

Det finns massor av information om löpning och hur du ska göra, men det viktigaste är trots allt att bara njuta av att ge sig ut. Ju mer du sedan springer, desto mer intressant blir det givetvis med alla detaljer kring löpningen.

Kom igång med löpning

När räknas man som nybörjare inom löpning? Nybörjare är man även om man har sysslat med annan sport tidigare. De inbitna simmarna, de erfarna tyngdlyftarna och de som spelar tennis på fritiden faller också in i den kategorin. “Men jag brukar ju träna på gymmet fyra gånger i veckan!”. Då har du säkert en bra grundkondition eller en vältränad kropp, men löpning innebär en helt annan belastning för kroppen. Därför är det viktigt att komma igång med löpning på ett strukturerat sätt. Och det kan du göra med ett av våra löpscheman.

Ta god tid på dig

Ett löparschema är inget måste men det fungerar bra för att vänja kroppen vid monotona muskelbelastningar. Om du redan tränar regelbundet kommer du inte uppleva några större problem med belastning på hjärta och lungor. Men när det kommer till muskler, senor och leder är det annan sak. För att även vänja dessa delar av kroppen vid den stötvisa belastning det innebär att springa rekommenderar vi att du bygger upp din löpträning långsamt under 6 till 8 veckor. Känns det bra efter det? Då kan du långsamt utöka och fortsätta bygga upp din träning. Känns det inte helt rätt och du är tveksam? Dra dig då inte för att backa ett steg. Du springer för din egen del, inte för någon annan. Vill du öka dina löpdistanser? Våra löparscheman hjälper dig med att bygga upp både kondition och uthållighet.

Se löpprogram

Variera din träning

För att undvika alltför monoton belastning på kroppen är det viktigt att variera träningen. Du kan variera tempot du springer i och vilket underlag du tränar på men det finns också andra typer av träning som kan göra dig till en bättre löpare. Styrketräning är ett utmärkt sätt att förbättra sin löpning på. Också smidighetsträning fungerar bra eftersom du då blir mer flexibel och stabil i lederna. Läs allt om detta på vår sida om träning och återhämtning.

Se all träning
10 tips for the marathon

Glöm inte att koppla av!

Alla idrottare älskar att vila och återhämta sig. Låter det knasigt? Vi ska förklara. Att vila kroppen är minst lika viktigt som att träna och belasta den. Du springer givetvis inte för att dra på dig skador eller överanstränga dig. Du vill träna upp dig så att du kan springa allt lättare, längre och snabbare. Vid vila återhämtar sig kroppen. Detta är nödvändigt om du vill bibehålla eller förbättra din kondition. Tänk på det som ett glas vatten. Du dricker upp hela glaset men är fortfarande törstig. Det enda sättet att släcka törsten är att fylla på glaset. Din kropp är glaset, törsten är dina träningsmål och vattnet är din energi. Utan påfyllning kan du helt enkelt inte uppnå dina träningsmål.

Belastning och överansträngning av musklerna

Löpning kan verka enkelt, det är ju bara att snöra på sig skorna och ge sig ut, eller hur? Ofta tänker man inte på att löpning är en relativt ansträngande sport för kroppen. Belastningen av 3 gånger 10 box jumps i crossfit-boxen eller burpees på gymmet är nästan obefintligt jämfört med löpning även om det kanske inte känns så. När du springer utsätts din kropp för stötvisa belastningar på 3 till 4 gånger din kroppsvikt vid varje steg. Den fot du landar på absorberar denna belastning. Belastningen förs vidare via vaderna och låren till höftleden och ländryggen. Om kroppen inte är van vid detta kan det leda till problem. Du kan – och kommer att – känna muskelsmärta, men den avtar i regel inom 48 timmar. Och om den inte gör det? Då har du gått för hårt fram och bör backa ett steg.

Hur hittar jag de bästa löparskorna?

Om du vill börja springa kan det vara klokt att göra det med ett par bra skor som känns rätt för dig. En löparsko är speciellt tillverkad för att ge ett så bra stöd som möjligt för dina rörelser när du springer. Därför har löparskor rejält med dämpning, till skillnad från andra sportskor som ofta är styvare och därför mindre lämpliga för löpning. Som nybörjare kanske du känner dig lätt överväldigad när du ser alla olika skor på vår hemsida. Men om du läser vårt blogginlägg med vanliga frågor om löparskor blir du genast lite klokare på vad du ska hålla utkik efter. Om du vill ha skorådgivning utifrån dina egenskaper och din löpteknik kan du använda vår skorådgivare online.

Till skorådgivare
Running advice
Running shoes
Nike Recovery Foamroller
Resistance band

Bra utrustning

Löpning är ett härligt sätt att hålla sig igång. Men för att bibehålla optimal kondition och hälsa finns det också olika redskap och utrustning som kan underlätta. Till exempel ett hopprep för att träna koordination och uthållighet. Eller ett motståndsband för att bygga upp mer styrka. Också foam rollers bidrar till en frisk kropp. De här kan du dessutom ha för att massera musklerna efter träningen och på så sätt hjälpa kroppen att återhämta sig.

Shoppa löpartillbehör

Vanliga frågor

Om du ska börja springa har du antagligen en massa frågor om hur du ska göra det på bästa sätt. Ingen fara, du är inte ensam om att undra. Vi har en lista med svaren på de 10 vanligaste frågorna om löpning.

Vanliga frågor

Mer om att börja springa

Ska du börja springa och vill veta mer vad det handlar om? Upptäck då våra sidor med löpprogram, de bästa löparskorna och inlägg med tips och råd om sportnäring och löpartillbehör.

De 10 vanligaste frågorna om löpning

Om du är nybörjare inom löpning har du säkert många frågor. Vi besvarar de 10 mest ställda frågorna och hjälper dig en bit på vägen så att du kan få ut ännu mer av din löpträning.

Läs mer

De 10 vanligaste frågorna om löparskor

Egentligen är allt du behöver för att bli en bra löpare ett par bra löparskor. I den här bloggen ska vi dyka ner på djupet i ämnet löparskor. Läs vidare och få ännu härligare löprundor.

Läs mer

Topp 10 bästa löparskor

Letar du efter de bästa löparskorna? Det finns löparskor för alla typer av löpare. Men vilken löparsko ska du välja? Vi listar de 10 bästa löparskorna för dig.

Läs mer

Löpprogram

Vi förklarar allt om träningsprogram för löpning, varför de är bra och hur man använder dem. På denna sida hittar du löpprogram för 5KM och 10KM samt träningsprogram för halvmaraton så väl som maraton.

Läs mer

Sportnäring

Sportkost spelar en avgörande roll för att förbättra din löpprestation. Vi hjälper dig med användbara tips, en kostplan och vår erfarenhet av sportkost.

Läs mer