Skip to main content

Löpartips

De 10 vanligaste frågorna om löparskor

Egentligen är allt du behöver för att bli en bra löpare ett par bra löparskor. För alla löpare, oavsett nivå, är löparskor a och o. Oavsett om du precis har börjat med löpning eller målmedvetet tränar inför ett halvmaraton blir du hjälpt på vägen av ett par löparskor. Det handlar om komfort och dämpning, men också om lagom mycket stöd. I den här bloggen ska vi dyka ner på djupet i ämnet löparskor. Hur länge håller de? Hur väljer jag bäst löparsko? Finns det löparskor med extra grepp? Fortsätt läsa och få ännu härligare löprundor.

Shoppa löparskor för damerShoppa löparskor för herrar

1ofrågor och svar om löparskor

Opsomming 1

Varför är det viktigt med löparskor?

Varje löparsko har tre egenskaper som underlättar när du springer:

  • Dämpning: En löparsko har en unik mjuk dämpning som minskar belastningen på leder och muskler.
  • Stöd: Hälkappan på en löparsko är ofta förstärkt invändigt och ger stöd för fotlederna. Hälkappan sluter tätt om hälen så att foten inte riskerar att glida i skon. Det finns även löparskor som motverkar överpronation. Dessa modeller har ett korrigeringsblock eller stödsystem som förhindrar att anklarna sjunker inåt vid stegavvecklingen. Undrar du om du behöver pronations-löparskor? Läs då vår blogg „Vad är överpronation“?
  • Ventilation: Överdelen är ofta tillverkad av syntetmaterial som ger bra ventilation åt fötterna. Det håller dem också torra och bekväma i alla väderförhållanden. Det finns också vattentäta löparskor med ovandel av GORE-TEX (GTX). Detta håller fötterna torra till och med vid kraftigt regn och vinterväder.
Opsomming 2

Hur längre håller en löparsko?

Löparskor håller i genomsnitt mellan 600 km och 800 km. Det hela beror på din löpstil, vilket underlag du springer på och hur väl du tar hand om dina skor. Efter 800 km är sulan utsliten och stabiliteten blir sämre. Följden blir att du upplever ökad belastning på vaderna och skenbenen. Visste du förresten att mellansulan i löparskor kan torka ut? Efter 1,5 år har dämpningen gjort sitt, och då ökas belastningen på muskler och leder. Byt ut dina löparskor i tid innan du känner att du behöver uppsöka en fysioterapeut.

Opsomming 3

Hur väljer man de bästa löparskorna?

Att veta vilka skor som är bäst är inte alldeles enkelt. Vissa löpare vill ha maximal komfort medan andra vill ha en löparsko med så låg vikt som möjligt för sina tävlingslopp. Du kan ta hjälp av vår Online Shoe Advisor, som ger dig råd om rätt löparskor baserat på några enkla frågor och tester. Tänk först över vilket mål du har med din löpning, eftersom detta avgör vilken typ av löparsko som är bäst för dig. Maratonlöpare behöver till exempel oftast aningen mer dämpning än den som springer sina första 5 km. Under ett maraton springer man trots allt betydligt längre och då är det viktigt med bra dämpning.

Till Online Shoe Advisor
Opsomming 4

Hur ska jag ta hand om mina skor?

Det finns ett och annat att tänka på när det kommer till att ta hand om sina löparskor på bästa sätt. Kom ihåg att aldrig lägga löparskorna i tvättmaskinen! Och på samma sätt får du aldrig ställa dina löparskor på ett värmeelement eller på någon annan värmekälla. Då torkar de snabbt ut och förlorar sin dämpning. Ta regelbundet bort innersulorna ur löparskorna eftersom man alltid får in in en massa sand, stenar och annan smuts i skorna. Genom att ta ut innersulan kan du skaka ut smutsen och skon blir luftad.

Köp produkter för skovård
Running advice
Running shoes
"Sätt först ett mål för din löpning, eftersom målet avgör vilken löparsko som passar dig bäst."

Daan Glorie – Produktexpert

Opsomming 5

Hur rymlig ska en löparsko vara?

En tumregel för löparskor är att köpa dem i en storlek större än din vanliga skostorlek för vardagsskor. Löparskor sitter lite stramare runt foten eftersom de är gjorda av syntetmaterial. När du springer utvidgas foten en aning, och trycks också ihop lite, och då behöver du lite mer utrymme vid tårna. När du springer långa distanser som halv- och helmaraton utvidgar sig fötterna lite mer än de gör vid 5 km, så ta hänsyn till detta. Att ha gott om utrymme i framfoten är också viktigt eftersom tårna glider framåt vid stegavvecklingen. Genom att välja rätt skostorlek undviker du blå tånaglar och irriterade nerver och senor i tårna. På vår hemsida hittar du storleksguider för alla löparskor. Mät dina fötter och lägg till 1 cm för att beställa löparskor i rätt storlek.

Opsomming 6

Vad är det för skillnad på neutrala skor och pronationsskor?

I neutrala löparskor består hela mellansulan som regel av ett enda skummaterial. Det innebär att det stöd du får ligger jämnt under foten när du springer. I pronationsskor däremot finns det ett block eller en särskild konstruktion i mellansulan som ger stöd. Oftast består det här blocket av ett lite hårdare material så att du får mer stöd när du springer. Löpare med överpronation har ofta stor nytta av löparskor som förebygger överpronation.

Opsomming 7

Ska jag växla mellan olika löparskor?

Om du tränar tre gånger eller mer i veckan kan det vara smart att använda olika skor. Vi brukar kalla detta för skorotation. Det har visat sig att man kan förebygga skador genom att växla mellan olika löparskor. Ytterligare en fördel med att använda olika löparskor är att kroppen belastas olika varje gång. Och sist men inte minst kan du använda olika löparskor för olika ändamål. Det finns i stort sett tre typer av löparskor, nämligen:

  • Allroundskor: De här skorna passar för olika typer av löpträning.
  • Temposkor: Löparskor till tempo- och intervallträning.
  • Tävlingsskor: De här modellerna är gjorda för att du ska slå personliga rekord vid tävlingslopp.

Vill du veta mer om skoväxling? Läs då vår blogg om just detta.

Allt om skoväxling
Opsomming 8

Kan jag löpa snabbare med vissa löparskor?

Ja, absolut! Här finns det tempo- och tävlingsskor med de bästa skummaterialen och ofta också en kolfiberplatta. Dämpningsmaterialet i de här skorna är extra fjädrande så att du får mer energiåtergivning för varje steg du tar. Kolfiberplattan gör skorna stabila och ser till att du får en snabb stegavveckling. På så sätt kan du springa i högre tempo och med lägre puls jämfört med vad du gör i en vanlig löparsko.

Köp löparskor
Opsomming 9

Finns det löparskor med extra starkt grepp?

Ja, det gör det, och det är dessa vi brukar kalla trailskor. En trailsko har en specialdesignad ovandel med förstärkningar mot vassa hinder som grenar och stenar. Vissa trailskor. är vattentäta och har en ovandel av Gore-Tex. Dessutom har trailskor dubbar under sulan för att ge dig bättre grepp när du springer på oasfalterade ytor.

Opsomming 10

Kan jag använda mina egna iläggssulor i löparskor?

I nästan alla löparskor kan du ta ut innersulan. Det finns dock ett undantag och det är tävlingsskor. I tävlingsskor är innersulan fastlimmad och kan inte tas ut, eller så måste du dra ut den med kraft.

Slutspurt

Vi hoppas att du efter att ha läst det här blogginlägget har lärt dig lite nytt om löparskor och vad som är viktigt när det kommer till att byta ut och sköta om dem. Du har bara en kropp så var rädd om den. Genom att byta ut löparskor i tid kan du undvika en hel del problem.

Har du fortfarande frågor om löparskor? Eller vill du veta mer om en viss modell? Hör då av dig till en av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Shoppa löparskor för damerShoppa löparskor för herrar