Skip to main content

TRE VIKTIGA KONCEPT I LÖPARVÄRLDEN

Pronation, överpronation och underpronation, som löpare har du säkert stött på de här begreppen. De är väldigt viktiga när det gäller att avgöra vilka skor som passar dig bäst. I det här blogginlägget ska vi förklara närmare vad dessa begrepp innebär och hur du kan använda dig av dem när du väljer löparskor. När du har läst hela inlägget kommer du vara mer eller mindre expert på löparskor!

Att försöka hitta nya löparskor kan vara ganska besvärligt. För någon som nyss börjat löpträna är det lätt att förlora sig och inte se skogen för alla förbaskade trän. Hur gör du för att hitta rätt skor när det bokstavligen talat kryllar av dem? Som löpare kan man lätt känna sig översvämmad, särskilt om man är ny på området. Nybörjare känner ofta inte till terminologin och har ingen aning om vad de ska gå efter när de köper nya träningsskor. Snarare än att fastna på vilka skor som ser snyggast ut bör du tänka på vilka som lämpar sig bäst för din löparstil. Men vad är då pronation och hur vet man om man har mycket eller lite överpronation? I följande avsnitt kan du läsa mer om de tre olika löparstilarna.

Se alla löparskor

NEUTRAL PRONATION

Foten landar på hälens utsida och rullar sedan inåt för att ta emot och fördela nedslaget jämnt. Fotleden håller sig rakt ovanför hälen. Detta är de typiska kännetecknen på en neutral löpare som inte behöver något extra stöd. För den här löpartypen är det optimala valet – just så som ordet antyder – ett par neutrala löparskor.

Köp neutrala löparskor

ÖVERPRONATION

Foten träffar hälens utsida och rullar sedan alltför mycket inåt. Detta ger för mycket belastning fotens insida och gör också att fotleden kan skadas. Detta är de egenskaper som utmärker en överpronerande löpare. Den här sortens löpare behöver extra stöd på insidan av foten. Stödets omfattning beror på skon. Stabilitetsskor eller skor för överpronatorer är det som dessa löpare bör välja.

Köp stabilitetsskor

UNDERPRONATION

En annan benämning på underpronation är supination. Vid underpronation landar foten på utsidan av hälen och rör sig sedan mot fotens utsida. Detta leder till stark belastning på utsidan av foten. Underpronation behöver inte extra stöd men om du underpronerar rekommenderar vi skor som är styva och hindrar foten från att rotera. Den här sortens sko minskar risken att du springer på skons utsida. Det underpronerare först och främst bör välja är neutrala löparskor.

Köp neutrala löparskor

VILKET ÄR NÄSTA STEG?

Som du ser kan man konstatera att alla löpare pronerar. Det är bara vinklingen som skiljer sig åt. Skillnaden kan ofta förklaras med att man har olika kroppstyp och är olika stark, men det kan även bero på det sätt som känns mest naturligt att springa på. Korrekta löparskor ger stöd för ditt sätt att springa och förebygger därmed överansträngning och skador. Det första du bör göra när du köper löparskor är att ta reda på vilken sorts löpare du är. Om du har frågor kring detta eller om du behöver hjälp med att ta reda på vilken av de tre kategorierna du tillhör, tveka då inte att kontakta vår kundtjänst. Våra löparexperter bistår dig mer än gärna med hjälp och råd.

NEUTRAL JÄMFÖRT MED STABILITET

Om du vet vilken sorts löpare du är har du kommit ett steg närmare att hitta de perfekta skorna.

• Som en neutral eller underpronerande löpare rekommenderas du att ha neutrala löparskor. Sådana skor ger inget extra stöd på medialsidan (insidan).

• Som överpronerande löpare bör du välja stabilitetsskor. Dessa löparskor ger ökad stabilitet tack vare ett stabilitetsblock eller genom att det finns extra pronationsstöd på skons insida. Sådant tar upp och stödjer fotens inåtroterande rörelse, vilket effektivt minskar risken för skador.

NEUTRAL JÄMFÖRT MED STABILITET

Om du vet vilken sorts löpare du är har du kommit ett steg närmare att hitta de perfekta skorna.

• Som en neutral eller underpronerande löpare rekommenderas du att ha neutrala löparskor. Sådana skor ger inget extra stöd på medialsidan (insidan).

• Som överpronerande löpare bör du välja stabilitetsskor. Dessa löparskor ger ökad stabilitet tack vare ett stabilitetsblock eller genom att det finns extra pronationsstöd på skons insida. Sådant tar upp och stödjer fotens inåtroterande rörelse, vilket effektivt minskar risken för skador.

LÖPARSKOR SOM PASSAR DIN LÖPSTIL

Förutom graden av pronation finns det en även annan viktig faktor att ta hänsyn till när man köper löparskor. Det vi pratar om här är på vilket sätt din rörelse förflyttas från hälen till tån. Vi kan urskilja tre olika löpstilar: häl, framfot och mellanfot.

TRAMPAR NER PÅ HÄLEN

Foten trampar ner på utsidan av hälen och rör sig framåt via mellan och framfoten. Då foten flyttas helt från häl till tå tar förflyttningen längre tid än för en löpare som springer på mellan- eller framfoten. Hälen får ta största smällen. Av den anledningen måste dina löparskor har tillräcklig dämpning vid hälen och gärna aningen högre på 10-12 mm. Den extra höjden utgör skillnaden mellan hälen och framfoten.

TRAMPAR NER PÅ MELLANFOTEN

Foten trampar ner på utsidan av mellanfoten och flyttar sig därefter till framfoten. När du trampar ner ser det ut som om du sätter ner foten platt på marken när du springer. Foten genomgår alltså inte hela förflyttningen från häl till tå utan hoppar över den del där hälen medverkar. Därmed går förflyttningen snabbare än för den som trampar ner på hälen. För löpare som landar på mellanfoten är en förhöjning på 8 till 10 mm oftast bäst.

TRAMPAR NER PÅ FRAMFOTEN

Foten träffar marken direkt med framfoten. Därmed går foten knappast alls igenom förflyttningen från häl till tå – detta är det snabbaste förflyttningssättet genom foten. Störst belastning här drabbar framfoten. Därför bör dina löparskor ha tillräcklig dämpning i tån. Rekommenderad förhöjning, eller höjdskillnad, för det här nedslaget är 0 till 8 mm.

OLIKA MÄRKEN, OLIKA HÖJDSKILLNAD

Olika skor är därmed lämpliga för olika typer av förflyttningar och olika löpstilar. De flesta skotillverkare arbetar med olika höjdutjämningar (även kallat drops eller höjdskillnad). De flesta adidas-skor har en höjdskillnad på cirka 10 mm. ASICS löparskor har vanligtvis en höjdskillnad på mellan 10 och 12 mm. Nike använder sig av två olika höjder: 9 och 10 mm. New Balance använder sig av höjder på 8 och 10 mm. Och Saucony-skor har en höjdskillnad på 8 mm. Skor från HOKA ONE ONE har ofta en ganska låg förhöjning på mindre än 5 mm. Tränings- och tävlingsskor har alltid lägre förhöjning, oavsett märke.

Se alla löparskor

VÄGEN TILL RÄTT SORTS LÖPARSKOR

Att köpa löparskor börjar med att du tar reda på om du är en neutral löpare eller en över- eller underpronerare. Detta är det första och viktigaste steget för att slippa skador. En annan viktig egenskap är dessutom hur du förflyttar dig från hälen till tån. Med utgångspunkt i de här två faktorerna kan du enkelt avgöra vilka löparskor som passar dig bäst. Andra viktiga saker att tänka på när du köper skor är givetvis dämpningsgraden, reaktiviteten och dina egna önskemål. Vårt team på 21RUN bistår mer än gärna och ger dig hjälp och råd. Kontakta vår kundtjänst här för att få hjälp!