Skip to main content
Top ten running shoes
The best running shoes

Topp 10

Topp 10 bästa löparskor

Letar du efter de bästa löparskorna? Det finns löparskor för alla typer av löpare. Men vilken löparsko ska du välja? Vad bör du tänka på när du köper ett nytt par löparskor? En nybörjare behöver en annan typ av löparskor än en maratonlöpare. Den bästa löparskon för just dig beror också på din fottyp och typ av stegavveckling. Längre ner listar vi de 10 bästa löparskorna för dig. Vi delar upp denna topp 10 i en topp 5 neutrala löparskor och en topp 5 löparskor för löpare med överpronation. Vi kommer att förklara vilka löparskor som passar just dig.

Till Online Shoe Advisor
Top ten running shoes

3fördelar med löparskor

Opsomming 1

Ovandelen ger stöd och ventilerar väl

Ovandelen på löparskor är ofta gjord av meshmaterial. Detta mesh är sömlöst, lätt och mycket bekvämt runt fötterna. Detta gör att dina fötter kan andas bra och risken för blåsor är väldigt liten. Hälkappan hos en löparsko är vanligtvis invändigt förstärkt och ger därför stöd för vristerna.

Opsomming 2

Effektiv stötdämpning samt behaglig dämpning

Löparskor ger effektiv stötdämpning. När du springer kommer 2 till 3 gånger mer av din kroppsvikt på underbenen vid varje landning. Därför är dämpning av skor mycket viktigt. Stöten från landningen absorberas effektivt så att du kan springa längre. Varje löparsko har sin egen unika dämpning. Beroende på ditt avstånd och din nivå kan du välja mycket eller lite dämpning.

Opsomming 3

Personligt stöd

Du kan grovt klassificera löparskor i två olika typer. Du har neutrala löparskor och skor för löpare med överpronation. Neutrala löparskor är för löpare med neutral stegavveckling. Löparskor som reducerar överpronation är designade för löpare med överpronation som behöver lite stöd för fotleden och knäet. Sulan hos dessa löparskor är ofta förstärkt på insidan så att fotleden inte kan luta inåt för mycket.

10 best running shoes
Top ten running shopes
10 best running shoes
"Bestäm ditt mål innan du väljer dina bästa löparskor. När du precis har börjat med löpning är stabilitet och komfort det viktigaste. Vill du springa snabbare tider rekommenderar vi en tempo- eller tävlingssko."

Daan Glorie – Produktexpert

competition shoes

Vad är dämpning i löparskor?

Med dämpning menar man den typ av skum som används i löparskons mellansula. Det finns löparskor med väldigt hårda skummaterial och löparskor med mycket spänstiga dämpningsmaterial. Vilken dämpning som är bäst för dig beror bland annat på din kroppsvikt, stabilitet av dina leder, löperfarenhet och ditt mål. Maratonlöpare föredrar lite mer dämpning och komfort, medan en nybörjare främst vill ha en balanserad dämpning. Balanserad innebär att mellansulan har en fin blandning av dämpning och stabilitet.

Shoppa löparskor för damerShoppa löparskor för herrar

Vad är drop i löparskor?

Drop är höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. De flesta löparskor har ett drop på 8 till 10 mm. Detta gör löparskorna lämpliga för en bred grupp löpare. Skor med ett drop på 6 mm och lägre är vanligtvis utformade för mitt- och framfotslandare. Ju lägre drop, desto mer kommer du att springa på framfoten. Åtminstone i teorin, i praktiken finns det några undantag. Hällandare med korta steg och hög stegfrekvens har ofta nytta av ett något lägre drop.
För nybörjarlöpare är det bäst att välja en något högre drop, eftersom dessa löparskor påverkar mindre vadmuskler och akillessenor.

Fyra kategorier av löparskor

Bestäm ditt mål innan du väljer dina bästa löparskor. När du precis har börjat med löpning är stabilitet och komfort det viktigaste. Vill du springa snabbare tider rekommenderar vi en tempo- eller tävlingssko. Dessa är lättare i vikt och har en fjädrande dämpning för maximal energiåtergivning. Du kan grovt dela in löparskor i fyra kategorier:

• Neutral: detta är löparskor för löpare med neutral stegavveckling
• Pronation: löparskor designade för löpare med överpronation som behöver lite stöd
• Tempo: lätta löparskor som är perfekta för tempolöpning och intervaller
• Tävling: löparskor med fjädrande dämpning, karbon och innovativa tekniker för att springa personbästa.

De neutrala och överpronation löparskorna i tabellen nedan är så kallade allrounders. Det betyder att du kan ha dessa skor under både lugna och snabba träningspass. Tempo- och tävlingsskor är lätta samt speciellt designade för att springa personbästa.

ASICS

Neutral
Gel-Nimbus
Gel-Cumulus

Pronation
GT 2000
Kayano

Tempo
Magic Speed
Noosa Tri

Tävling
Metaspeed Sky Paris
Metaspeed Edge Paris

Brooks

Neutral
Ghost
Glycerin

Pronation
Adrenaline GTS
Glycerin GTS

Tempo
Hyperion Tempo
Hyperion Max

Tävling
Hyperion Elite

Saucony

Neutral
Ride
Triumph

Pronation
Guide
Tempus

Tempo
Kinvara (Pro)
Endorphin Speed

Tävling
Endorphin Elite
Endorphin Pro

HOKA

Neutral
Clifton
Bondi

Pronation
Arahi
Gaviota

Tempo
Mach
Mach X

Tävling
Rocket X
Cielo X

Nike

Neutral
Pegasus
Vomero

Pronation
Structure
Invincible

Tempo
Pegasus Turbo
Streakfly

Tävling
Vaporfly
Alphafly

Salomon

Neutral
Aero Blaze
Aero Glide

Pronation

Tempo
Aero Volt

Tävling
Phantasm

Karhu

Neutral
Fusion

Pronation
Ikoni
Synchron

Tempo

Tävling

Mizuno

Neutral
Wave Rider
Wave Sky

Pronation
Wave Inspire
Wave Horizon

Tempo
Rebellion Flash
Rebellion Sonic

Tävling
Rebellion Pro

adidas

Neutral
Supernova Rise
Supernova Stride

Pronation
Supernova Solution

Tempo
Adizero Boston
Adizero SL

Tävling
Takumi Sen
Adios Pro

On

Neutral
Cloudsurfer
Cloudmonster

Pronation
Cloudrunner
Cloudflyer

Tempo
Cloudswift

Tävling
Cloudboom Echo

New Balance

Neutral
880
1080

Pronation
860
Vongo

Tempo
Rebel
SC Pacer

Tävling
SC Elite
SC Trainer

10 bästa löparskor

Vi listar de 10 bästa löparskorna för dig. Följande modeller listas i en slumpmässig ordning. Drop och vikt anges för varje modell. Om du vill köpa de bästa löparskorna bör du överväga dessa aspekter av skon.

Topp 5 – neutrala löparskor

ASICS GEL Nimbus 26

ASICS Nimbus 26

ASICS Gel Nimbus 26 är en pålitlig, neutral, allround löparsko. Nimbus har varit populär bland långdistanslöpare i flera år. Dessa löparskor är kända för att ge en lyxig löpkänsla med massor av dämpning. Gel-dämpning har placerats i hälen för extra komfort vid landning. Nimbus är lämplig för både nybörjare och erfarna löpare tack vare sin utmärkta dämpning och stabilitet.

Drop: 8 mm  Vikt: ca. 304 gr herr / 262 gr dam

Brooks Ghost 15

Brooks Ghost 15 är löparskor för neutrala löpare. Denna populära löparsko blir bara bättre. Brooks Ghost 15 har fått flera uppdateringar som gör skon ännu mjukare. Förändringarna påverkar främst mellansulan och ovandelen. Ghost 15 är mycket lämplig för hällandare tack vare något högre drop och behaglig dämpning på hälen.

Drop: 12 mm  Vikt: 286 gr herr / 255 gr dam

Nike Pegasus40

Nike Pegasus 40

Nike Air Zoom Pegasus 40 är neutrala, allround löparskor. Pegasus är Nikes äldsta löparskomodell. Den är också en av de mest populära. Skorna är perfekta för din dagliga löprunda, men kan även användas under uthållighetslöpning. Löpare som letar efter en lätt sko kan skämma bort sig med Pegasus 40.

Drop: 10 mm  Vikt: 309 gr herr / 242 gr dam

HOKA Clifton 9

HOKA Clifton 9

HOKA Clifton 9 är neutrala löparskor. Den senaste modellen av populära Clifton är lättare och till och med mjukare än sin föregångare. I flera år har Clifton varit känd som den “maximal dämpande löparskon” som gynnas av många nybörjare och avancerade löpare. Ett lågt drop gör att Clifton är bäst lämpad för mitt- och framfotslandare.

Drop: 5 mm  Vikt: 248 gr herr / 204 gr dam

New Balance 880v14

New Balance 880v14

New Balance Fresh Foam X 880v14 är neutrala, allround löparskor. Denna sko tillhör Fresh Foam-familjen och är känd för sin behagliga dämpning. Skon har blivit något lättare och mer motståndskraftig än sin föregångare tack vare en uppdatering av dämpningsmaterialet Fresh Foam X. Oavsett om du är på väg ut på en kort eller lång löprunda, med 880v14 på dina fötter är du redo för alla typer av löpträning.

Drop: 6 mm  Vikt: 300 gr herr / 238 gr dam

Topp 5 – överpronation löparskor

Asics gel kayano 30

ASICS Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 är löparskon du behöver om du letar efter allround löparsko med stabilitetssystem, dvs. för löpare med överpronation och som har mycket dämpning. Oavsett om du är på väg ut på en 5 km löprunda eller en längre uthållighetslöpning; GEL-KAYANO klarar av allt. Löparskon passar bra både för nybörjare och erfarna löpare.

Drop: 10 mm  Vikt: 299 gr herr / 270 gr dam

adidas Supernova Solution

adidas Supernova Solution

Supernova Solution är neutrala allround löparskor designad för löpare med överpronation. Dreamstrike+ mellansulan ger en balanserad dämpning med nödvändig energiåtergivning. Tacka vare EnergyRods, som är gjorda av skum upplever man en smidig häl-till-tå stegavveckling med tillräckligt med stabiliteten. Upplev löpning på en ny nivå med denna allround löparsko!

Drop: 10 mm  Vikt: 289 gr herr / 240 gr dam

Brooks Adrenaline 23

Brooks Adrenaline GTS 23

Brooks Adrenaline GTS 23 är en löparsko för löpare med överpronation. Denna sko är känd för sin höga löpkomfort och lyxiga instegskänsla. Dessa allaround löparskor ger stöd till löpare med överpronation när de behöver det, till skillnad från den kontinuerliga korrigering som de flesta pronationsskor ger. Adrenaline GTS 23 är lämplig för löpare på alla nivåer och tack vare ett högt drop är den speciellt lämplig för hällandare.

Drop: 12 mm  Vikt: 289 gr herr / 255 gr dam

Saucony Guide 17

Saucony Guide 17

Oavsett om du tränar för ett maraton eller bara njuter av en lugn löprunda, är Saucony Guide 17 den perfekta allround löparskon för löpare med överpronation. Ge dig ut på korta eller långa löpturer; med Guid går allt. Detta gör den lämplig för både nybörjare och erfarna löpare. Få ut det mesta av varje löpsteg med denna allround löparsko!

Drop: 8 mm  Vikt: 269 gr herr / 232 gr dam

Mizuno Wave Inspire 20

Mizuno Wave Inspire 20

Välj Mizuno Wave Inspire 20 och upplev den perfekta kombinationen av komfort och prestanda när du springer med denna allround löparsko för pronation. Denna sko klarar av alla löptempo, oavsett om det handlar om 5 km i måttligt tempo eller en långdistanslöpning. Med Inspire 20 har du en mångsidig och pålitlig allround löparsko.

Drop: 12 mm  Vikt: 292 gr herr / 249 gr dam

Slutspurt

Vilken är den bästa löparskon för dig? Bestäm först ditt mål och se vilken typ av löpare du är. På vår hemsida kan du fylla i vår Online Shoe Advisor och få personlig skorådgivning. Baserat på din data och några (stabilitets)tester kopplas rätt löparskor till din profil utifrån din fotprofil och vår löpdatabas. På så sätt kan du vara säker på att du gör rätt val.
Har du några frågor om löparskor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår
kundtjänst.

Shoppa löparskor för damerShoppa löparskor för herrar