Skip to main content
Saucony Guide 17
Saucony Guide 17

Test

Saucony Guide 17 – Framtidens löparsko för överpronation?

Nya Saucony Guide 17 har fått en helt ny utformning och skiljer sig rejält från vad du är van vid från denna allround löparsko mot överpronation. Komfort plus stöd har alltid varit en knepig ekvation att få ihop, men med Guide 17 har Saucony lyckats. Det robusta blocket på insidan av skon är helt borta, men Guide 17 erbjuder stöd på ett nytt sätt. Vi har testat Saucony Guide 17 åt dig.

Se dammodellerSe herrmodeller
Saucony Guide 17

3skäl till att Saucony Guide 17 är rätt för dig

Opsomming 1

Du behöver extra stöd

Saucony Guide 17 är utformad för löpare som behöver lite extra stöd. Tidigare versioner har varit specifikt anpassade för överpronerande löpare, men Guide 17 kan användas av fler löpare. Den nya konstruktionen innebär att foten hålls centrerad i skon utan att den trycks alltför mycket inåt eller utåt. Särskilt nybörjare och tyngre löpare kan ha stor nytta av detta.

Opsomming 2

Du vill ha en löparsko med maximal dämpning

Löparskor med stöd hade tidigare ganska lite dämpning och var oftast väldigt robusta, men på senare tid har detta ändrats. Alltfler löparskor med stöd har nu också rejält med dämpning. Med Guide 16 fick man fortfarande mycket markkänsla men i version 17 har denna ersatts med känslan av att springa på moln. Därmed blir det lättare att springa längre sträckor.

Opsomming 3

Du föredrar en lätt sko

Bland löparskor med extra stöd är Saucony Guide 17 är en av de lättaste. Med 269 g för herrversionen och 232 g för damversionen känns den befriande lätt och du slipper störas av tyngden under dina långa uthållighetsrundor.

Saucony Guide 17
Saucony Guide 17
Saucony Guide 17
"Så fort jag satte foten i Saucony Guide 17 tänkte jag: Den här skon är annorlunda! Med de flesta andra stabilitetsskor jag testat har jag direkt känt det korrigerande stödet från dem, men så var det inte med Guide 17."

Camille Cholbi – Produktexpert

Visste du…?

… att Saucony är ett av de äldsta sportmärkena i världen? Deras historia går tillbaka till 1898 då Saucony började tillverka traditionella läderskor.

Saucony Guide 17 i detalj

Saucony Guide 17
Mer PWRRUN-dämpning

35 millimeter vid hälen och 29 millimeter i framfoten

Center-Path-teknik

Riktar din fot rätt

Ny design på ovandelen

Mycket bekväm och omslutande

Saucony Guide vs Omni

Eftersom Saucony Guide har förändrats så otroligt mycket jämfört med sin föregångare kanske inte alla upplever den som den perfekta efterföljaren. Den som verkligen satte värde på stödet från Hollow-tech-ramen i version 16 kanske får en bättre passform med nya Saucony Omni. Den här ramen ger extra stöd på insidan av skon vilket dämpar pronationen. Omni har samma tjocklek på sulan i hälen som Guide, men har ett något högre drop på 8 millimeter. Därför är Omni något fastare och Guide något bekvämare.

3innovationer i Saucony Guide 17

Opsomming 1

Mer PWRRUN-skum

Nya Guide har mer PWRRUN-skum än sin föregångare. Under framfoten är Guide 17 2 millimeter tjockare, men det finns också mer skum i bredden. Den har också mer PWRRUN-skum längs sidorna av foten, dock utan att det går ut över vikten som förblivit den samma.

Opsomming 2

Centerpath-teknik

Guide 17 använder sig inte längre Hollow-Tech-systemet för stöd utan tillämpar nu den nya Centerpath-tekniken. Som namnet antyder innebär den här tekniken att foten får rätt stegavveckling genom mitten av skon. Skons bredd ger extra stöd och det gör även de höga kanterna runt foten. Dessutom är skårorna i sulan utformade så att sulan böjs på rätt sätt för att styra foten i korrekt riktning.

Opsomming 3

6 millimeter drop

Skillnaden i sulans tjocklek mellan häl och framfot har blivit mindre i Guide 17. Istället för 8 är den nu 6 millimeter. Det ger en ännu mer naturlig och stabil känsla. För att förhindra alltför stor belastning på vaden och akillessenan har Guide 17 ännu mer rocker i framfoten.

Test av Saucony Guide 17

Alla löparskor testas av våra egna experter. Läs här vad Menno Munster och Camille Cholbi har kommit fram till.

Menno Munster 21RUN
Camille Cholbi

Menno Munster & Camille Cholbi

Produktexperter

Menno Munster 21RUN
Camille Cholbi

Menno Munster & Camille Cholbi

Produktexperter

Tekniska specifikationer för Saucony Guide 17

Drop
6 mm (35-29 mm)
Vikt
Ca. 232 gram dam / 269 gram herr
Typ av löpare
Neutral löpare och överpronerande löpare
Typ av sko
Allroundlöparskor
Typ av dämpning
PWRRUN

Passform

Camille:
“Så fort jag satte foten i Saucony Guide 17 tänkte jag: Den här skon är annorlunda! Med de flesta andra stabilitetsskor jag testat har jag direkt känt det korrigerande stödet från dem, men så var det inte med Guide 17. Med sin mjuka, lite elastiska och ventilerande mesh sitter ovandelen bekvämt runt foten. Den tunna plösen, som är fastsydd i ovandelen, sitter stadigt på plats och trycker inte på vristen. Skosnörena gör passformen perfekt och håller sig kvar under löprundan. Hälkappan har ett bekvämt foder på insidan, den skaver inte och ger massor av stöd för fotleden. Guide 17 känns genast väldigt bekväm och säker och jag får lust att ge mig ut och springa långa sträckor. Den här skon är “true to size”, så du kan beställa löparskor i din vanliga storlek.”
Menno:
“Precis som Camille nämnde känns Guide 17 annorlunda mot vad man hade förväntat sig från en Guide. Jag känner direkt bredden på sulan och även att min fot är mellan sulan och inte ovanpå den. Ovandelen känns bekväm och har tillräcklig men inte överdriven vaddering i hälen och plösen. Jag måste dra åt skosnörena ganska mycket för att få ovandelen att sitta ordentligt, men den veckar sig inte.

Saucony Guide 17 Fit

Löpkänsla

Camille:
“Jag testade Saucony Guide 17 på distanser mellan 5 och 18 km, både på asfaltsvägar och grusvägar, och jag blev positivt överraskad av den perfekta balansen mellan komfort, responsibiltet och stabilitet på alla distanser. Redan under den första kilometern kände jag att min fot styrdes upp bra, från hälen till framfoten, utan obehag eller tryck mot sidorna. Under mina långa uthållighetspass brukar jag öka tempot gradvis och det var just i det något snabbare tempot som jag fick ut mest av Guide 17. Tack vare den mjuka och bekväma dämpningen kunde jag hålla ett jämnt tempo utan alltför stor ansträngning. Den slitstarka sulan ger bra grepp, även på blött underlag, vilket gör att man känner sig väldigt säker i den här skon.”
Menno:
“Som neutral löpare kan det vara svårt att testa pronationsskor, men med uppdateringen av Guide 17 var det inget problem den här gången. Guide känns väldigt stabil, utan att jag känner att foten pressas åt ena sidan. För mig känns Guide 17 bäst i långsamt tempo och den låga vikten gör den lämplig även för längre uthållighetsrundor.”

Saucony Guide 17 Stride

Komfort

Camille:
“Enligt min mening är en av de stora fördelarna med Guide 17 att den passar både löpare som behöver extra stöd och neutrala löpare som vill ha en pålitlig, hållbar löparsko för sin dagliga träning. Jag skulle rekommendera den här skon till nybörjare och tyngre löpare som behöver både komfort och stabilitet. Men även mer erfarna löpare som gärna springer långa distanser i lugnt tempo kommer uppskatta Guide 17.”
Menno:
“Guide 17 är mycket bekvämare än sin föregångare. Markkänslan man hade med Guide 16 är mycket mindre nu och foten känns mer skyddad. Skons lägre drop och rocker gör löpningen väldigt smidig.”

Saucony Guide 17

Saucony löparsko-kollektion 

Saucony har ett otroligt brett sortiment av löparskor. Här finns lämpliga skor för varje löpare och för varje användning. Är du osäker på vilka Saucony löparskor du bör välja? Vi har förenklat det för dig med vår skomatris. I den här matrisen kan du lätt se vilken Saucony löparsko som passar bäst för dig. Ride 17 är den neutrala motsvarigheten till Guide och har numera PWRRUN+-skum. Triumph är den neutrala löparskon med maximal dämpning, och Saucony Omni ger ännu mer stöd men känns aningen mer direkt.

Saucony Guide

Slutspurt

Den omfattande uppdateringen har gjort Saucony Guide 17 till en stabil sko som kan användas av fler löpare jämfört med den tidigare modellen. Den omgjorda sulan gör att både neutrala och överpronerande löpare kan springa bra i den. För löpare med kraftig överpronation har Saucony andra alternativ som till exempel Omni-modellen.
Saucony Guide 17 påminner om Hoka Gaviota och New Balance Vongo. Också dessa är stabila löparskor med mycket dämpning.
Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på Saucony Guide 17 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.