Skip to main content
HOKA Arahi 7
HOKA Arahi 7

Test

HOKA Arahi 7

Komfort och stabilitet har aldrig varit så lätt att få som med HOKA Arahi 7. Denna allroundlöparsko för löpare med överpronation fortsätter att sticka ut från mängden. Med en uppdaterad ovandel och den karaktäristiska mjuka dämpningen är Arahi 7 det självklara valet för alla löprundor. I den här recensionen ska vi se närmare på vilka fördelar Arahi 7 har att bjuda på.

Se dammodellerSe herrmodeller
HOKA Arahi 7

3skäl till att HOKA Arahi 7 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du är en löpare med överpronation som vill ha rejält med komfort

HOKA Arahi 7 har en J-Frame av EVA-skum. Denna ger stöd åt foten och motverkar överpronation. Arahis CMEVA-mellansula är relativt tjock så du upplever massor med dämpning och komfort både när du springer korta och långa sträckor.

Opsomming 2

Du vill helst springa i en lätt löparsko med lågt drop

Vad är det då som får Arahi 7 att sticka ut från mängden av andra löparskor? Framför allt är det den låga vikten och ett drop på bara 5 mm. Detta främjar en mellanfotslandning medan den tidiga MetaRockern driver dig framåt vid varje steg. Särskilt mellanfots- och framfotslöpare kan verkligen få fördelar av denna MetaRocker eftersom du känner att skons sula är rundad på exakt rätt ställe.

Opsomming 3

Du har en relativt bred fot

Har du en lite bredare fot och kan skon börja klämma om den är av vanlig bredd? Då har vi goda nyheter för Arahi finns nu i en bredare variant för både dam och herr. För män innebär det storlek 2E och för kvinnor storlek 1D.

HOKA Arahi 7
HOKA Arahi 7
HOKA Arahi 7
"HOKA Arahi 7 är den stabilare brodern till den populära och omtyckta Clifton. Denna sjunde version har fått en helt ny ovandel, men ger fortfarande samma stöd som du kan förvänta dig av Arahi."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

2017 kom HOKA Arahi ut på marknaden för första gången. Redan då var det en innovativ löparsko tack vare det unika sättet den gav stöd på. Arahi var ett bevis på att stabilitet inte måste vara tung. Genom att skapa en mellansula i två olika hårdheter var skon fortfarande stabil men utan något tungt korrigeringsblock.

HOKA Arahi 7 i detalj

HOKA Arahi 7
Flat knit ovandel

ger en åtsittande passform med gott om utrymme och ventilation

EVA J-Frame

ger en känsla av lätthet och dynamisk stabilitet

CMEVA-skum i mellansulan

ger en mjuk landning utan att vara alltför mjuk

Tidig MetaRocker-geometri

ger en jämn stegavveckling från häl till framfot

Gummi placerat på strategiska ställen

ökar greppet och hållbarheten i skon

HOKA Arahi 7 vs HOKA Gaviota

HOKA Gaviota är storebror till Arahi 7. Båda är allroundlöparskor för överpronerande löpare, men Gaviota har betydligt mer dämpning än Arahi. Istället för en J-Frame har Gaviota en H-Frame, vilket gör skon bredare och mer stabil. Detta gör Gaviota perfekt för ultralöpare, maratonlöpare och löpare med en något tyngre kroppsbyggnad.

3egenskaper hos HOKA Arahi 7

Opsomming 1

Ny Engineered flat knit-ovandel

Arahi 7 har bara fått en uppdatering av ovandelen jämfört med sin föregångare. Den har nu en platt stickad ovandel som är lätt och ger utmärkt luftgenomströmning och andningsförmåga. Plösen är fäst på insidan av skon vilket gör att den håller sig på plats och ger en bekväm känsla. Ortholite-innersulan ger extra dämpning under foten och hjälper till att motverka dålig lukt.

Opsomming 2

J-frame-konstruktion för bättre stabilitet

Den stora styrkan hos Arahi 7 är den låga vikten – detta tack vare J-Frame. Den här stabilitetskonstruktionen är gjord av ett lite hårdare EVA-skum och är formad som bokstaven J. “Ramen” löper från hälen till mellanfoten och är utformad för att motverka överpronation utan att göra skon onödig styv eller tung. Resten av mellansulan består av CMEVA-skum som är responsivt och erbjuder hög komfort.

Opsomming 3

Tidig MetaRocker-design

Alla HOKA-skor har en MetaRocker vilket syftar på sulans böjda form. Denna MetaRocker fungerar i stort sett som ett hjul för dina fötter. Rundningen ger rätt dragkraft i precis rätt ögonblick för varje steg du tar. Följden blir en mycket smidig och jämn rörelse från häl till framfot, oavsett tempo.

Vad är det som gör HOKA så unik?

Varje HOKA-löparsko bygger på tre tekniker som ger löparen en unik löparupplevelse. Mellansulan i HOKA-skor är alltid tjock så du får mycket dämpning och komfort. Dessutom innebär den rundade sulan (MetaRocker) att rörelsen drivs mot framfoten. Slutligen har HOKA-löparskor en aktiv fotram där din fot står nere i sulan istället för ovanpå den. Resultatet av allt detta sammantaget är att HOKA-skor blir mycket stabila vid vartenda steg du tar.

HOKA kollektion av allroundlöparskor

Letar du efter den bästa HOKA löparskon? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vår Online Shoe Advisor. Vill du ha en allroundlöpsko med komfort och stöd? Då är HOKA:s löparskokollektion perfekt för dig. De mest populära neutrala skorna är HOKA Clifton och HOKA Bondi. Bondi har aningen mer dämpning än Clifton och är otroligt omtyckt bland maraton- och ultralöpare. Clifton är den mest mångsidiga modellen som du kan använda för alla former av träning. Om du har tendens till överpronation bör du välja HOKA Arahi eller HOKA Gaviota. Wave Gaviota är en pålitlig sko för långdistanslöpning. Och slutligen har vi HOKA Arahi som lämpar sig bäst för överpronerande löpare som behöver lätt stöd.

Exempel på skorotation med HOKA

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undvika skador. Dessutom fyller varje löparsko ett särskilt syfte, nämligen för att springa långt eller springa snabbt. Nedan följer våra förslag på några kombinationer om du vill växla mellan olika löparskor från HOKA.

Allround – HOKA Arahi 6

Tempo/intervallHOKA Mach 5

TävlingHOKA Carbon X 3

HOKA Arahi 7

Test av HOKA Arahi 7

Alla skor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer - HOKA Arahi 7

Drop
5mm
Vikt
ca. 188 gram dam / 228 gram herr
Typ av löpare
Överpronation
Typ av sko
Allround löparsko
Typ av dämpning
CMEVA + EVA

Passform

„Passformen har inte förändrats så mycket, men jag märker att det finns lite mer plats i framfoten på skon. Hälkappan är relativt låg, så jag var tvungen att använda den sista öglan för att skon skulle sitta tätt runt fotleden. Direkt då jag tog på mig denna löparsko kände jag hur stabil den är, eftersom min fot sitter i själva skummet istället för ovanpå det. Detta gör också att stödet känns naturligt. Plösen och hälkappan har ett mjukt foder, vilket gör skon väldigt bekväm på foten.”

HOKA Arahi 7

Steg

„Om du är ett HOKA Arahi 6 fans, då kan du enkelt byta till denna nyare modell. J-Frame för stabilitet är kvar och skummaterialet i mellansulan har inte förändrats. Jag testade skon under uthållighetsträning med korta accelerationer på 30 till 60 sekunder. Jag kände av mycket stabilitet vid hällandningen och en mjuk övergång till framfoten. Arahi var tidigare en löparsko med maximal dämpning för löparen med överpronation, men nu finns konkurrerande modeller som Saucony Tempus och New Balance Fresh Foam X Vongo som också är lite mjukare. Letar du efter en stabil och direkt sko för allsidig träning? Då bör du välja Arahi 7.”

HOKA Arahi 7

Stabilitet

„Under min uthållighetsträning känner jag mycket stabilitet vid hällandning, utan att detta störde. Det är en mycket subtil korrigering som du får istället för ett stort korrigeringsblock. Skon känns också lätt på fötterna, så jag skulle även kunna köra tempoträning i zon 2-3 och några kortare intervaller. Denna löparsko kan jag rekommendera för lätt uthållighetslöpning, korta intervaller (upp till 60 sek) och långa löpturer. Använd HOKA Mach eller Mach X för tempoträning, långa intervaller (60 sek och längre) och tävling .”

HOKA Arahi 7

Slutspurt

Med sin uppdaterade ovandel har Arahi 7 nu blivit bekvämare än föregångaren. Alla som gillar Arahi 6 kan utan problem byta till den nya versionen eftersom stödet är detsamma som förut. Överväg den här skon om du har planer på att springa långa distanser eftersom Arahi är mycket bekväm med sin tjocka mellansula när du ger dig ut på långa löprundor.

HOKA Arahi 7 påminner om New Balance Vongo v6 och adidas Adistar CS 2 eftersom också dessa är allroundskor med relativt lite dämpning för överpronerande löpare. Arahi 7 fortsätter att sticka ut bland konkurrenterna genom sin låga vikt och ett lägre drop på 5 mm. Den här skon lämpar sig mindre bra för löpare med kraftig överpronation. Då bör du hellre välja HOKA Gaviota.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Arahi 7 ii vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.