Skip to main content

Løb om vinteren

Løb om vinteren kan være en udfordring på grund af kulde, regn, sne og glatte veje. Det kan føles noget sværere at komme ud af end om sommeren. Men der er ingen grund til ikke at komme afsted. Med den rette forberedelse og passende løbetøj kan det faktisk sagtens blive en god oplevelse. I denne blog deler vi vores 10 bedste tips til at gøre løbeturen behagelig, sikker og motiveret, selv om vinteren.”

Shop vintertøj

3 grunde til, at løb om vinteren er godt for dig

Opsomming 1

Det er sundt

Om vinteren tilbringer vi meget tid indendørs, men frisk luft udenfor er godt for vores helbred. Det gør os energiske, modstandsdygtige og holder os sunde. Som det fryser, eller temperaturen falder til under -15 grader, er en Buff et godt stykke udstyr. Den varmer den luft, du indånder, og gør det lettere og mere behageligt at trække vejret, når man løber i minusgrader.

Opsomming 2

Gør dig til en bedre løber

At løbe i kulde gør dig til en stærkere og mere erfaren løber. Kontinuitet er nøglen til at blive en bedre løber. Hvis du bliver ved med at træne, selv om vinteren, forebygger du tilbagefald og reducerer risikoen for skader. Løb i kulden kræver justeringer i tempo og intensitet, især når der er sne og is på vejene, men det er en fantastisk god måde at gøre kroppen modstandsdygtig på.

Opsomming 3

Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr, når du har det rigtige tøj (og sko)

Løbetøj spiller en stor rolle for din komfort om vinteren. Vælg tøj, der holder dig varm, men som stadig er åndbart. Kombiner det med løbesko, der giver greb på glatte eller snedækkede veje. Tænk sko med ekstra greb eller vandtætte materialer som GORE-TEX. Tilføj tilbehør som f.eks. en hue, handsker og pandebånd til at holde varmen, mens du løber.

"Løb om vinteren giver altid et ekstra boost, når du kæmper mod vejret. Naturen viser sig også fra sin bedste side: Sprød, knasende sne og en smuk udsigt fra forskellige højder"

Daan Glorie – Produktekspert

10 tips til vinterløbere

Når man løber om vinteren, er det alfa og omega at klæde sig varmt nok på. Det er bedre at tage et lag løbetøj for meget på, da du altid kan tage et lag af. Afhængigt af hvor du bor, kan det være en god idé at klæde dig varmere på eller vælge vandtætte materialer. Vi deler her vores 10 tips til løb om vinteren, baseret på erfaringer fra vores produkteksperter.

Opsomming 1

Klæd dig på med et lag-på-lag system

Trelagssystemet er afgørende for at holde sig varm, tør og komfortabel under vinterens løbeture. Det består – som navnet antyder – af tre lag, der arbejder optimalt sammen. Det inderste lag består af fugtregulerende termotøj, som transporterer sved og fugt væk fra huden og holder dig tør. Mellemlaget isolerer og holder på varmen. Det yderste lag er vind- eller vandtæt og beskytter dig mod regn, vind og sne. Læs mere om trelagssystemet i vores blog om vinterløbetøj.

Opsomming 2

Invester i gode løbesko med godt greb

Glatte veje på grund af sne og is er en udfordring du skal forberede dig på. Vælg løbesko med ekstra godt greb eller trailsko. Mange trailsko har en ekstra robust overdel, som holder fødderne varme i koldt vejr. Du kan også vælge vandtætte løbesko. De er ofte konstrueret med GORE-TEX-teknologien, der er en særlig belægning på indersiden, som gør løbeskoene helt vandtætte.
Hvis du vil vide mere, har vi også skrevet en særlig blog “Hvad er GORE-TEX?“.

Opsomming 3

Brug en hue eller et pandebånd

Du mister meget varme gennem hovedet. En løbehue eller et pandebånd sørger for, at dit hoved forbliver varmt uden at blive overophedet. Der findes løbehuer, som er ekstra tykke er eller designet med reflekterende detaljer for at gøre dig mere synlig. Et pandebånd til løb om vinteren er også praktisk, da det hjælper med at holde hår og sved væk fra ansigtet.

Opsomming 4

Brug handsker og strømper af god kvalitet

Hold fingrene varme med gode handsker, og undgå kolde tæer med tykkere løbestrømper. Der findes også løbestrømper af merinould, som holder fødderne varme selv under ekstremt kolde forhold. Handsker findes i forskellige tykkelser, og også her kan du vælge mellem vindtætte eller vandtætte modeller. De fleste løbehandsker har også særlige fingerspidser på tommelfingeren og pegefingeren, så man stadig kan trykke på skærmen på telefonen.

Opsomming 5

Bær en løbehætte

En løbehætte kan blive din bedste følgesvend på dine vinterløb. Det holder regn og sne væk fra dit ansigt og kan også absorbere sved effektivt. De fleste løbehætter er lavet af lette, åndbare materialer og har et kompakt design, så du kan pakke dem ned i dine løbebukser.

Opsomming 6

Gør dig selv synlig

Sørg for at være synlig, når du løber om vinteren. Brug reflekterende løbetøj og løbelys som f.eks. en LED-vest eller pandelampe. Der findes også løbelys, som hjælper til at lyse på vejen foran dig, f.eks. en pandelampe eller en vest med brystlys.

Opsomming 7

Tilpas dit tempo til forholdene

På glatte veje eller snedækkede stier er det vigtigt at løbe i et langsommere tempo for at undgå at glide. Flyt din intervaltræning til en anden dag, eller vælg at løbe en rolig udholdenhedstur i stedet. I skoven eller den lokale park er der desuden ofte grusstier eller andre uasfalterede stier, som kan være lidt mere sikre at løbe på, fordi træerne har skærmet for sneen på jorden.

Opsomming 8

Hold dig hydreret

Det er ofte nemt at glemme at drikke nok vand om vinteren, men din krop mister stadig væske, selv om det er koldt. Sørg for at drikke nok under din løbetur.

Opsomming 9

Vær forberedt på kulden

Hvis du skal løbe langt væk hjemmefra, så sørg for at du kan holde dig varm efter din træning. En ekstra varm løbejakke i bilen eller i tasken forhindrer dig i at blive afkølet, når du har afsluttet dit løb. Du kan også medbringe et termokrus med te eller anden varm drik, da opvarmning indefra er den mest effektive måde at få temperaturen hurtigt op igen.

Opsomming 10

Tag en løberygsæk med på lange løbeture

Ved længere distancer (over en time) anbefaler vi at tage en løberygsæk med. Du kan tage vand, sportsernæring eller et ekstra sæt løbetøj med. Forholdene under lange løbeture kan variere meget, så vær forberedt på regn, sne eller kolde temperaturer, der kan overraske dig undervejs.

Wusstest du schon…

Folk, der løber i kolde temperaturer, forbrænder hele 34% flere kalorier end dem, der løber i mindre kolde temperaturer. Det skyldes, at du ryster i kulden, hvilket får dine muskler til at stimulere produktionen af hormonet irisin. Dette hormon sætter de brune fedtceller i gang med at producere varme for at holde din kropstemperatur oppe. Så sørg for at tage nok sportsernæring med, når du løber lange ture.

5 oftest stillede spørgsmål om vinterløb

Slutspurten: Gør det sjovt at løbe om vinteren

Med den rette forberedelse og det rette udstyr bliver det ikke kun lettere og mere behageligt at løbe om vinteren, men faktisk også sjovt. Ved at trodse kulden opbygger du modstandskraft og bliver en stærkere løber. Husk at være meget synlig, klæd dig varmt på og tilpas din træning til de aktuelle vejrforhold. Drag fordel af vores løbetips og nyd løb i det smukke snebeklædte vinterlandskab.

Vil du vide mere om at løbe om vinteren? Læs relevante blogs her:

Løbetøj til vinterløb
Top 10 vandtætte løbesko