Skip to main content

Løb gennem regn og kulde. For nogle løbere er det irriterende, og for andre løbere er det ren passion. Det kolde vejr kan være en herlig udfordring for løbere. Med løbetøj eller trailsko lavet med GORE-TEX-materiale kan du sagtens klare disse udfordringer. Hvad er GORE-TEX eller GTX egentlig, og hvordan fungerer det? Hvornår bruger man GORE-TEX-tøj eller -sko, og hvornår er det bedst at lade være. Det kan du læse alt om i denne blog.

Køb GTX-løbesko

GORE-TEX-mærket har efterhånden eksisteret i rigtig mange år. Virksomheden blev grundlagt i USA i 1958, og de startede med at isolere elektronikprodukter. Senere opdagede man, at den udspændte PTFE-film også kunne bruges til at fremstille vandtæt og åndbart sportstøj. Det er interessant, at GORE-TEX-brandet ikke udvikler produkter i sig selv, men kun selve materialet. Materialet bruges dog af rigtig mange mærker i sportstøj, sportssko og meget andet udstyr. Mærket har et datterselskab med Gore, der udvikler sportsudstyr med materialet.

GORE-TEX Technologie

Hvad er GORE-TEX?

GORE-TEX er et vandtæt materiale med god åndbarhed. Løbere bruger GORE-TEX-udstyr til trailløb, udholdenhedsløb eller løb i vådt vejr. GTX-materialets styrke ligger i dets åndbarhed, som samtidig er helt vandtæt.

Der findes flere vandtætte materialer, men mange materialer har ofte mindre god åndbarhed. Ulempen ved dette er, at sved fra huden ikke fordamper nær så godt. Under træning udskilles sved flere steder fra kroppen, og hvis denne overskydende fugt ikke fjernes ordentligt, vil man komme til at føle sig våd og kold. Når huden er våd, afkøles den, og det er alt andet end behageligt, når man løber.

Hvordan virker GORE-TEX?

Tøj og sko består typisk af flere lag. Mellem det inderste og det yderste lag findes GORE-TEX-materialet. Dette materiale er en membran: en tynd hinde, der adskiller to sider fra hinanden. Membranen består af over en milliard mikroskopiske porer pr. kvadratcentimeter. Disse porer er mindre end en dråbe vand, men større end et svedmolekyle. Vand udefra trænger ikke ind, mens sved, der fordamper, ledes effektivt ud gennem membranen. Det gør GORE-TEX-membranen til et vandtæt materiale.

Hvornår bør man bruge GORE-TEX?

Du kan bruge GORE-TEX løbetøj eller løbesko til flere forskellige formål. Generelt
bruges det hovedsageligt i koldt og vådt vejr. Vi skelner mellem forskellige
tidspunkter, hvor det kan være praktisk, at bruge GORE-TEX-udstyr:

  1. Under opvarmning eller cool down
  2. Under længere udholdenhedsløb
  3. Under trailløb

Under konkurrencer på atletikbanen er det vigtigt at holde kroppen varm mellem events og i pauserne mellem. Med en GORE-TEX løbejakke kan du holde din overkrop varm og tør, både når du varmer op og når du køler ned. Under længere løb eller terrænløb er det vigtigt hele tiden at holde kroppen tør for at undgå nedkøling. En vind- og vandtæt løbejakke i GORE-TEX-materiale giver tilstrækkelig beskyttelse til disse typer løbeture.

Køb GTX-løbejakker
GORE-TEX Laufschuhe

Løbesko med GORE-TEX

Den vandtætte membran kan findes i sko, tøj og tilbehør. Nogle få mærker skiller sig ud ved ofte at bruge denne teknologi i deres udstyr. Salomon bruger f.eks. ofte GORE-TEX i trailsko. Men også adidas, ASICS og HOKA bruger teknologien i deres trailsko eller kollektioner. Der findes for eksempel adidas de Terrex-kollektionen med sko, tøj og tilbehør.

OBS: Selvom materialet er vandtæt betyder det ikke, at sko med GTX-teknologi også altid er helt vandtætte. Vand kan stadig trænge ind i skoene på forskellige måder. Vil du vide, hvilke GORE-TEX løbesko er bedst for dig, så læs med her.

DE BESTE LØBESKO MED GORE-TEX

ASICS Gel Cumulus 25 GTX

ASICS Gel Cumulus 25 GTX er en super komfortabel allround løbesko. FF Blast+ mellemsålen giver en god energiudnyttelse, og PureGEL i hælen gør også landingen super behagelig. Cumulus kan bruges til alle dine daglige løbeture, og takket være dens relativt lave vægt er den også alsidig nok til hurtigere træning.

Shop ASICS GEL Cumulus GTX

HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA Speedgoat 5 GTX til mænd er neutrale trailsko. Speedgoat er en af HOKA’s mest populære modeller på grund af dens alsidighed. Dual Density CMEVA-mellemsålen indeholder skum med højere densitet i forfoden for at give en responsiv og energisk følelse og et hurtigt afsæt. Meta-Rocker-geometrien bidrager til hurtig afvikling og den eksplosive fornemmelse, som Speedgoat 5 giver dig.

Shop HOKA Speedgoat 5 GTX

Nike Pegasus Trail 4 GORE-TEX

Nike React Pegasus Trail 4 GTX er skoen til dig, der vil ud på eventyr både på vejen ude på stierne. En hybrid trailsko med ekstra dæmpning til de asfalterede veje og en speciel ydersål til ekstra greb på stierne!

Shop Nike Pegasus Trail 4 GORE-TEX
GORE-TEX Bekleidung

LØBETØJ MED GORE-TEX

Flere mærker bruger GORE-TEX i deres løbetøj. Især i løbejakker og tights. GORE-TEX er helt vandtæt, mens andre teknologier ofte ”kun” er vandafvisende. Det er derfor vigtigt, at du tilpasser din beklædning til formålet. Hvis du løber en udholdenhedstur i kolde temperaturer med risiko for regn, er GORE-TEX-tøj ideelt. I varmere vejr vil et vandafvisende materiale være tilstrækkeligt. Materialet er også at finde i meget andet tilbehør og udstyr. Det kan f.eks. være huer, handsker eller kasketter.

Shop løbetøj med GORE-TEX

LOB I REGN OG KULDE

Det regner, det er koldt, og du har ikke lyst til at løbe. GORE-TEX-materialet tilbyder en del af løsningen på denne udfordring, men hvad er det helt ideelle vinterløbetøj? Under løbeturen er det vigtigt at holde særligt fødderne og overkroppen varm og tør. Om vinteren anbefaler vi et trelagssystem. En termotrøje, en løbetrøje og til sidst en GORE-TEX løbejakke. Men hvorfor så mange lag? En termotrøje giver varme, en løbetrøje transporterer overskydende fugt væk, og GORE-TEX-løbejakken holder regnen ude.

Du bør bruge løbesko og -tøj med GORE-TEX-teknologien, når du har brug for beskyttelse mod regn. Hvis du på forhånd ved, at du kommer til at blive meget våd på din tur, er det knapt så smart at bruge GORE-TEX sko eller tøj. Membranen er helt vandtæt, og derfor kan overskydende vand ikke ledes væk. Hvis du får vand i skoene, vil der være øget risiko for vabler eller irritation, og det hjælper overhovedet ikke på din løbetræning.

Se vandtætte løbejakker
GORE-TEX Lauf

Slutspurten

GORE-TEX-membranen holder regnvand ude og transporterer effektivt overskydende sved væk. Det gør det til et vandtæt materiale. Du finder det blandt andet i løbesko, trailsko, løbebukser, løbejakker og meget andet forskelligt udstyr.

Tilfører GORE-TEX værdi til din løbetur? I koldt og vådt vejr er svaret et rungende JA! Men man skal altid have formålet og forholdene for øje. Hvis du på forhånd ved, at du skal løbe gennem vandløb eller dybe vandpytter, kan membranen kommer til at blive et problem i stedet for en hjælp. Den holder trods alt vandet ude, men hvis vandet løber ind i skoene oppefra ved anklerne, fordi hele skoen er under vand, lukker den heller ikke vandet ud. Så er det bedre at vælge et par sko med en overdel i et tyndere mesh-materiale. Du vil helt sikkert få våde fødder, men hvis du går på tørre stier bagefter, kan vandet også løbe ud af skoene igen, og langsomt vil dine fødder tørre igen. Vil du vove dig ud i et kraftigt regnskyl i kulden? Så er tøj eller sko med GORE-TEX-materiale en ideel tilføjelse til dit løbeoutfit!

Sidder du tilbage med spørgsmål om det vandtætte materiale efter at have læst denne blog? Så er du altid velkommen til at kontakte vores kundeserviceteam. Her er vores løbespecialister klar til at fortælle dig alt, du har brug for at vide om GORE-TEX.

Se GTX-sko