Skip to main content
Running in hot weather
Running in warm wetter

Rådgivning

Løb i sommervarmen

Det varme vejr er på vej. I Danmark bliver en del varmere om sommeren, så det er ekstra vigtigt at tænke over, hvordan du vil løbe i varmen. Hvilket tøj skal du tage på? Hvad skal du tage højde for? I denne blog giver vi dig 10 tips, så du kan løbe sikkert og have det sjovere om sommeren. Nyd solskinnet, men vær også altid velforberedt.

Drinking during running

1o Tips til løb i det varme vejr

Opsomming 1

Bær kasket eller en Buff

En kasket er nærmest uundværlig, når du løber mens solen skinner. Den holder solen væk fra dine øjne og giver dig et bedre udsyn over trafikken eller den smukke natur. Endnu en fordel er, at kasketten kan absorbere sved, så det ikke løber ned i øjnene. Når det er ekstra varmt, kan du med fordel gøre kasketten våd under en kold vandhane for optimal afkøling. Bruger du en Buff om sommeren? Vidste du, at den også kan være praktisk om sommeren, hvor den åndbare og fugtregulerende Buff sørger for afkøling. Du kan bære en Buff som et pandebånd, som absorberer og transporterer sved væk.

Udforsk hovedtilbehør
Opsomming 2

Husk at tage nok væske med

Jo varmere vejret er, desto mere sveder du. Sørg derfor altid for at tage nok væske med dig på din tur. Som en tommelfingerregel bør du indtage 500 ml væske i timen. For at vide, hvor meget væske du taber, kan du få et praj om det ved at stille dig på badevægten før og efter træning. På den måde ved du præcis, hvor meget du skal drikke for en optimal præstation. Tag vand eller en sportsdrik med dig, f.eks. med et flaskebælte (Nathan Trail Mix Plus 2) eller en drikkevest (Salomon Active Skin 4 Set).

Udforsk bærbart løbetilbehør
Opsomming 3

Bær let og luftigt tøj

Et godt sommeroutfit er med til at regulere kropstemperaturen. Ægte sommertøj inkluderer blandt andet toppe, 2-i-1 shorts, korte tights og t-shirts med korte ærmer. Mesh i sommertøjet er ofte ekstra tyndt og føles let. Takket være den gode åndbarhed og de svedtransporterende materialer forbliver din krop tør og komfortabel. Glem heller ikke funktionelt sportsundertøj for at undgå friktion. Læs også vores blog om løbetøj til sommeren.

Udforsk luftigt tøj
Running in sunshine
Running in warm wetter
Running in sunshine
"Måske er det lidt af en kliché, men de fleste klichéer har en vis sandhed i sig."

Daan Glorie – Produktekspert

Run in the forest
Opsomming 4

Husk et betalingskort, hvis du skal købe noget undervejs

Hvis du kommer til at være på farten i længere tid end planlagt, er det en god ide, at tage et betalingskort med dig. Det giver dig mulighed for at købe endnu en flaske vand eller en sportsbar på en tankstation. Planlæg din lange tur på forhånd, så du kommer forbi tankstationer, supermarkeder eller andre butikker, så du altid kan få noget i tilfælde af en nødsituation.

Opsomming 5

Brug solbriller

Solbriller filtrerer solens stråler og beskytter dine øjne. Hvis solstrålerne er så kraftige, at du er nødt til at bruge solcreme for at undgå at blive solskoldet, kan solen også skade øjet. Solbriller fra Goodr er stilfulde, budgetvenlige og lette. Takket være det særlige design og en overfladebehandling, forbliver Goodr-solbrillerne altid på plads. Leder du efter mere sofistikerede løbesolbriller? Så anbefaler vi mærket Julbo, som har et stort udvalg af lette solbriller til løb. Renegade M Spectron er f.eks. en ideel model til løb og hverdag med specielle Spectron 3CF polycarbonatlinser.

Udforsk solbriller
Opsomming 6

Løb tidligt om morgenen eller senere på aftenen

Om sommeren bliver det hurtigt for varmt til at motionere udenfor. Så tænk over, om du kan planlægge tidspunktet på dagen, hvor du skal træne. Om morgenen eller lidt senere på aftenen er temperaturen lavere end midt på dagen. Det skyldes bl.a., at solen står højest om eftermiddagen. Derfor er solens styrke ofte meget højere om eftermiddagen, hvilket betyder, at du hurtigere overopheder, og at din hud brænder hurtigere.

Opsomming 7

Tilpas din træning

Måske er det lidt af en kliché, men de fleste klichéer har en vis sandhed i sig. Tilpas din træning, hvis det er en varm dag. Overvej at justere dit tempo. Løb f.eks. i maratontempo i stedet for dit 10 km-tempo. Hold gåpauser, når du løber intervaller, eller vælg bevidst længere drikkepauser under dit udholdenhedsløb. Husk, træning er ”bare” træning. Det handler ikke om sluttid eller resultat, men mere om glæden og processen.

Opsomming 8

Smør dig godt ind

Når solen skinner, udsættes din hud for UV-stråler. Disse kan forårsage forbrændinger og øge risikoen for hudkræft. Påfør dig også oftere i løbet af dagen, da der ikke findes en solcreme, der kan beskytte dig hele dagen, selvom du har påført den fra morgenstunden.

Opsomming 9

Tænk over elektrolytter

Elektrolytter er vigtige mineraler, der sikrer korrekt væskebalance i kroppen. Når du drikker, finder væsken ikke tilfældigt vej gennem kroppen. Elektrolytter transporterer næringsstoffer og væske til de rigtige steder i kroppen. Eksempler på elektrolytter er natrium, kalium og magnesium. Du kan få elektrolytter fra almindelig mad (f.eks. grøntsager og frugt), men du kan også overveje en sportsdrik som SIS Go Hydro Tablet. Dette er en tube med 20 tabletter, der indeholder salt, calcium og magnesium. Opløs en tablet i en 500 ml vandflaske, og drik dette f.eks. under eller efter din træning for optimal hydrering. Vær opmærksom på, at dette ikke er en energirig sportsdrik.

Udforsk sportsernæring
Opsomming 10

Vælg en rute gennem skoen

At løbe i skoven er ikke kun sjovt, men også en rigtig god ide om sommeren. Fordi du løber i skyggen, er det meget køligere, hvilket giver en bedre træning. I skoven finder du ofte stier og markerede ruter, som du kan følge. Derfor behøver du ikke at tænke så meget over afstanden og ruten. Du følger bare pilene og kan gøre træningen kortere ved f.eks. kun at løbe én omgang i stedet for to eller tre. Eller sæt din vandflaske på en træstamme eller bænk, så du kan tage en drink på hver omgang du kommer forbi.

Slutspurten

Sommeren er naturligvis også den ideelle tid på året til at nyde en velfortjent ferie. Tag en lille løbepause eller skru lidt ned for træningen i en periode. Det giver din krop mulighed for at restituere, og du får fornyet energi til den næste træningsperiode. Tag dine løbesko med på ferie, men føl dig ikke tvunget til at løbe. Løb, når du har lyst til det. Du mister ikke konditionen så hurtigt, så det skal du ikke bekymre dig om. Nyd solen, vær forberedt, når du skal løbe, og gå ind i efteråret med ny energi!