Puls vid löpning – hur springer man på puls?
Att springa på puls är inte bara väldigt effektivt utan också lärorikt. I den här bloggen får du veta allt om att träna på puls. Hur börjar man? Vid vilken puls ska du träna? Och hur blir du snabbare? Vi delar med oss av en praktisk steg-för-steg-plan så att du kan börja springa på puls redan idag. Sedan kan du berätta för oss om det hjälpte dig att slå ett nytt personbästa?
I denna blogg:
Springa på puls
Hjärtat är den viktigaste motorn för löpare. När du tränar behöver musklerna mer syre. Därför ökar pulsen för att pumpa runt tillräckligt med syre till musklerna. Om du har väldigt hög puls arbetar hjärtat inte lika effektivt som det gör vid en lägre puls. Därför är viktigt att du inte tränar med väldigt hög puls för under dina träningspass. Genom att träna med rätt puls undviker du överbelastning och får ett varierat träningspass. Och ju mer variation, desto snabbare kommer du springa.
3 3 fördelar med att springa på puls
Daan Glorie – Produktexpert
3steg för att komma igång med pulsträning
Nedan kan du läsa om de 3 steg du behöver ta för att komma igång med denna typa av träning.
- Köp en pulsmätare (och sportklocka) så att du exakt kan mäta din puls under träning och tävling.
- Gör ett fälttest. Välj ett lopp där du verkligen ger allt på den sista kilometern. Den maxpuls du kommer upp i kan användas för att beräkna pulszonerna. I den här bloggen har vi också ett pulsdiagram som du kan prova under ett träningspass.
- Beräkna dina pulszoner med hjälp av tabellen under ”förklaring av pulszoner”. Träna enligt 80-20 principen. Cirka 80 % av all din träning ska ske i zon 1 och 2, medan 20 % ska ske i de högre zonerna (zon 3-5). Om du följer den här principen löper du mindre risk att dra på dig skador och du blir mindre trött i kroppen. Denna typ av träning kallas också för “polariserad träning”.
Löpprogram för att springa på puls
Undrar du hur ett löpprogram kan ser ut när du kör pulsträning? Vi har sammanställt ett 4-veckors träningsprogram för erfarna löpare, som regelbundet springer milen och vars mål är att springa ett snabbt 10 kilometerslopp. Programmet utgår från 3 träningspass per vecka med minst en dags vila emellan.
Vecka 1
1:a träningen:
Zon 1
30 min lugn löpning Z1
2:a träningen:
Zon 1+4
30 min intervall med 5×2 min Z4 (med promenadpauser på 1 min).
3:e träningen:
Zon 1+2
40 min långt uthållighetspass med 30 min Z1 + 10 min Z2.
Vecka 2
1:a träningen:
Zon 1
35 min lugn löpning Z1
2:a träningen:
Zon 1+4
30 min intervall med 4×3 min Z4 (med promenadpauser på 1 min.
3:e träningen:
Zon 1+2
45 min långt uthållighetspass med 20 min Z1 + 20 min Z2.
Vecka 3
1:a träningen:
Zon 1
40 min lugn löpning Z1
2:a träningen:
Zon 1+4
30 min intervall med 4×4 min Z4 (med promenadpauser på 1 min).
3:e träningen:
Zon 1+2
50 min långt uthållighetspass med 10 min Z1 + 30 min Z2.
Vecka 4
1:a träningen:
Zon 1
30 min lugn löpning Z1
2:a träningen:
Zon 1+4
30 min intervall med 4+3+2+1 min Z4 (med promenadpauser på 1 min).
3:e träningen:
Zon 1+2
40 min långt uthållighetslöpning med 10 min Z1 + 20 min Z2 + 10 min Z1.
Är du nyfiken på våra andra löpprogram eller vill veta hur du på bästa sätt återhämtar dig efter löpträning? Kolla igenom då våra bloggar med olika träningsprogram och för återhämtningsträning.
Tips för pulsträning
5vanligaste frågorna om att springa på puls
Slutspurt
Pulsträning, eller att springa på puls, har många fördelar. Du tränar på ett mycket mer målinriktat sätt, du övertränar inte lika lätt och du gör stora framsteg på kort tid. Vi rekommenderar dock att du tränar med en riktig pulsmätare som sitter runt bröstet. Den är mycket mer tillförlitlig och du kan lita på dina pulsdata.
Gör ett träningstest varje år eftersom pulszonerna kan ändras något i takt med att du blir bättre. Efterhand som du blir mer erfaren av pulsträning kommer du också upptäcka att du får en mycket bättre känsla för att hitta rätt intensitet i träningen. Både nybörjare och avancerade löpare kan ha nytta av pulsträning eftersom man lär sig att vara medveten om att springa i olika tempon. Ju mer variation, desto bättre.
Har du frågor om någon specifik pulsmätare? Eller undrar du vilken klocka som passar dig bäst? Då är du välkommen att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst eller kolla in länkarna längre ner.