Skip to main content
Marathon
Marathon

Halvmaraton  > Göteborg

Marathon running

Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton och tar plats här hemma i Sverige under maj månad och bör inte blandas ihop med Göteborgs Marathon som hålls varje år efter sommaren. Göteborgsvarvet är en otrolig löparfest med en publik på över 200 000 personer, ett stort antal musikstationer och många andra peppande aktiviteter längs vägen.

Distansen är 21.097,5 meter dvs. ett halvt maratonlopp. Därför har vi på 21RUN tillsammans med våra löparexperter valt att dela med oss nyttiga tips och bra råd om hur du kan förbereda dig inför ett fantastisk löpäventyr i Göteborg.

Löpprogram halvmaraton

Historien om Göteborgsvarvet

Göteborgsvarvets premiärår var år 1980 med 1800 anmälda löpare. De allra första segrarna blev Göran Högberg (måltid: 1.06.17) och Midde Hamrin (måltid: 1:15.50). Nuförtiden är det ofta mellan 50 000 – 70 000 löpare anmälda varje år.

Göteborgsvarvet som på engelska kallas Gothenburg Half Marathon är nu den största årliga löpartävlingen i världen vad gäller deltagare och hålls varje år i maj månad. Den yngsta löparen var 17 år och den äldsta kvinnliga löparen var 83 och den manliga löparen var 87 år.

Namnet Göteborgsvarvet är en ordlek eftersom ordet “varv” på svenska har en dubbel betydelse. Varv kan betyda både en cirkelrörelse, tillbaka till utgångspunkten och anläggning där man bygger och reparerar fartyg, skeppsvarv samt har Göteborg historiskt sett varit känt som en varvsstad.

3skäl till att springa Göteborgsvarvet

Opsommingicoon 1

Världens största halvmaraton

Är det inte fantastiskt att ta del av något som är unikt? Det är precis vad Göteborgsvarvet är eftersom det är världens största halvmaraton. Och ännu bättre, det tar plats här hemma i Sverige i maj månad vilket ofta innebär fint väder.

Opsommingicoon 2

Flera olika lopp och bra underhållning

Göteborgsvarvet bjuder på massor av musik och upplevelser längs banan. Under veckan på Göteborgsvarvet 21K arrangeras en mängd olika lopp. Utöver halvmaraton finns två olika lopp för barn, en kortare version av Göteborgsvarvet, en stafett för fyra deltagare, ett traillopp och ett lopp för löpare med särskilda behov.

Opsommingicoon 3

Familjeområde

Göteborgsvarvet är något för hela familjen eftersom här finns ett familjeområde där det är fullspäckat med skoj, löparglädje, aktiviteter och underhållning för hela familjen. I familjeområdet kan barnen springa Lilla Varvet, Minivarvet och Minivarvet Trail samt möta Götebörgsvarvets egna troll Varva. Självklart erbjuds andra aktiviteter och underhållning samt så finns det mumsig mat och läcker fika. 

"Halvmaran kräver förberedelser, inte bara när det gäller löpning, utan också med sportnäring"

Daan Glorie – Produktexpert

Göteborgsvarvet karta

Många kanske frågar sig hur långt är Göteborgsvarvet egentligen? För att vara helt exakt så är banan 21.097,5 meter lång, dvs. ett halvt Marathonlopp. Längre ner hittar du en länk till Göteborgsvarvets karta där det är tydligt utpekat var de olika vatten-,drik- och sjukvårdstationern befinner sig längs banan, vilket kan vara nyttigt att veta inför loppet.

Loppet börjar utanför, och slutar i, den gamla friidrottsarenan Slottsskogsvallen i Slottsskogen. Bana går först norrut, över den stora hängbron Älvsborgsbron. Den fortsätter norrut och följer Göta älv. Sedan återvänder man över Göta Älvbron och man springer genom innerstaden, innan man går i mål. Här kan du läsa en detaljerad beskrivning av Göteborgsvarvets bana.

Maurten sportnutrition gel

Vilken sportnäring under Göteborgsvarvet?

Vilken sportnäring ska du ta under Göteborgsvarvet? Vi delar först med oss av några allmänna tips om näring och därefter tar vi en närmare titt på sportnäring. När tar du det? Hur mycket? Och hur ser en näringsplan ut?

Frukosttips

Har du funderat över vad du ska äta och dricka på morgonen innan du ska springa ett halvmaraton? Detta är väldigt viktigt för att undvika magknip och andra magproblem. Vissa saker bör du undvika på morgonen före loppet. Bland annat:

  • Fettrika och fiberrika livsmedel
  • Sen frukost. Ät senast 2,5 timmar före start
  • För starkt eller för mycket kaffe

På morgonen före loppet bör du äta en lättsmält frukost (ljust bröd, marmelad, honung) upp till tre timmar före loppet. Drick lite mer än vanligt fram till cirka en och en halv timme före start (så att du slipper avbryta för att springa på toa).

Sportnäring under loppet

En av de vanligaste frågorna när det gäller halvmaraton är: “Hur mycket sportnäring ska jag ta med mig?” Svaret är att det helt beror på hur du har tränat med sportnäring, eftersom din mage behöver ha vant sig vid det. De flesta sportnäringsmärken rekommenderar att man tar mellan 60 och 90 gram kolhydrater per timme. I genomsnitt hamnar du då på cirka 1 till 2 gels per timme, tillsammans med sportdryck och vatten. Varumärket Maurten rekommenderar att du tar en gel var 6:e kilometer för att bibehålla ditt förråd av kolhydrater. Men hur mycket kolhydrater finns det då i olika sorters sportnäring? Vi har sammanställt en behändig tabell där du kan se mängden kolhydrater för olika sportnäringar.

Sportnäring
Mängd kolhydrater
Rekommenderat per timme
SIS gel 22 gram 1-3 st.
SIS beta fuel gel 40 gram 1-2 st.
Maurten Gel 100 25 gram 1-3 st.
Qwin gel 23 gram 1-3 st.
Powerbar Powergel 26,7 gram 1-3 st.
Clif Bar 38 gram 1-2 stk
Clif Bloks 31 gram (per 4 winegums) 4-8 stk

Göteborgsvarvets bana har ett flertal vätskestationer. Vid varje vätskestation kan du ta en av dina gels och skölja ner den med vatten. Gels tas oftast upp snabbare av kroppen och den söta smaken sitter inte kvar i munnen. Välj ett flerpack med sportnäring så att du alltid har tillräckligt med gels i lager. Flerpack brukar dessutom vara lite billigare än om du köper sportgels en och en.

Shoppa sportbränsle

Hur tar du med dig din sportnäring under loppet?

Det finns 4 sätt du kan ta med dig sportnäring under loppet. Bestäm själv vad som är bekvämt och bekvämt för dig.

Löpartights med fickor

På senare tid har det dykt upp alltfler löpartights med fickor för nycklar, gels och annan sportnäring. Fusion C3 Short Tight är väldigt populära tack vare fickor på låren och en nyckelficka baktill. De här löpartightsen erbjuder också en lätt kompression för att öka blodflödet.

Shoppa tights
Fusion

Nummerlappsbälte

Ett nummerlappsbälte är ett justerbart band med öglor där du enkelt kan ta med dig 4 till 6 gels under loppet. På framsidan av bältet kan du fästa ditt startnummer med en klämma. Gato Tri Belt har också en ficka med dragkedja där du kan förvara mindre föremål under loppet.

Shoppa nummerlappsbälte

Höftbälte

Ett höftbälte bärs runt midjan och har lite fler förvaringsalternativ än ett nummerlappsbälte. Flipbelt har till exempel plats runt hela midjan för mobiltelefon, kort, gels och dryck. Om du vänder på höftbältet kommer dina tillhörigheter garanterat hålla sig på plats i bältet.

Shoppa höftbälte

Löparryggsäck

Med en löparryggsäck kan du inte bara ta med dig gels utan också egen sportdryck och vatten. Enda nackdelen är att du behöver bära på lite extra vikt, men å andra sidan slipper du stå och trängas med alla andra vid vätskestationerna. Löpryggsäckar finns med vattensäckar och/eller enskilda flaskor. De här flaskorna är så kallade softflaskor som du snabbt och enkelt fyller med vatten eller sportdryck. Läs även vår blogg om vätskesystem och löparryggsäckar.

5tips för loppet

Opsommingicoon 1

Välj rätt startbox och håll dig varm

På Göteborgsvarvet finns det ett flertal startboxar som alla är indelade efter målgångstid. Välj rätt startbox när du registrerar dig så att du inte behöver sicksacka dig fram och kan spara lite på energin. Håll dig varm i startfältet genom att ta på dig en gammal tröja eller sopsäck. Klipp hål i sopsäcken för armar och huvud. Detta hjälper till att hålla dig varm då du ibland kan behöva vänta någon halvtimme innan du kan starta. Och du blir kall kan även dina muskler kylas ner och du kan riskera få kramp.

Opsommingicoon 2

Se till att ta rätt näring

Ta samma typ av sportnäring som du redan testat och använt under dina träningsrundor. Då vet du hur din kropp reagerar på gels och sportbars och du kan springa ett jämnt maraton på en bra tid. Halvmaraton är ett energikrävande lopp, och det betyder att du måste få i dig kolhydrater i tid så att du får tillräckligt med energi i musklerna.

Opsommingicoon 3

Håll ett öga på väderprognosen

Göteborgsvarvet går alltid av stapeln i maj och vädret kan snabbt vara ganska ombytligt. Var förberedd på olika väderförhållanden och inkludera med kläder, keps, bra löparstrumpor och kanske en armvärmare i din outfit. Fördelen med armvärmare är att du håller dig varm i sämre väder och sedan lätt kan ta av dem om det blir varmare. En keps är bra för att fånga upp svett och slippa få regn i ansiktet. Vid krävande väderförhållanden (hård vind, värme, regn) kan du också ändra lite i din tävlingsstrategi och starta i ett annat tempo.

Opsomming 4

Se till att ha en tävlingsplan

Det bästa är att skriva ner din tävlingsplan på ett papper för då får du bättre överblick och din plan blir mer konkret. I tävlingsplanen skriver du vad du ska äta, och även när du ska ta din sportnäring och hur du hanterar motgångar. Det kan vara motiverande att springa med ett motto, till exempel: “Jag vill göra det, jag kan göra det, jag kommer göra det” eller “Smärta är bara tillfällig, målgången är för evigt”. Genom att upprepa detta kan du få en mental styrka under loppet.

Visualisera de avslutande kilometerna

De löpare brukar ha det tufft de sista kilomoeterna. Då kan det hjälpa att redan nu visualisera hur de sista km kommer vara. Visst, du kommer känna lite smärta i övre delen av benen, men med hjälp av rätt tankar klarar du sådana hinder. Något annat som absolut underlättar är att känna till banan. Fokusera på dina kilometertider, men fortsätt också att springa tekniskt bra och njut av folkhavet. Och visste du att det hjälper att le medan du springer? Ett leende minskar nämligen känslan av ansträngning.

Marathon 10 tips
MarathonRunner

Nedtrappning inför loppet?

Vad innebär nedtrappning? Jo, nedtrappning betyder att du tar det lugnt före loppet. Detta gör du för att vara ordentligt tränad och utvilad när du startar loppet. De flesta löpare väljer att trappa ned under en tvåveckors-period. Det innebär att det sista långdistanspasset genomförs två veckor före loppet. Träningsvolymen och intensiteten minskar, och din kropp blir spänstig och utvilad. Kondition är trots allt kondition minus trötthet. Nedtrappningen minskar tröttheten i kroppen så att du kan starta halvmaran i toppform. Vi har samlat några tips för nedtrappning:

  • Ta det lugnt under dina träningspass. Träna mindre ofta och mindre intensivt.
  • Ta ledigt några dagar från jobbet så att du kan ladda upp fysiskt och mentalt. Dessutom är det alltid kul att hämta ditt startnummer på plats och inte behöva göra det på tävlingsdagen.
  • Spring 30 till 60% färre kilometer än normalt under nedtrappningen.
  • Se till att få minst 7-9 timmars sömn per natt under nedtrappningen

Skor och kläder

Det finns vissa saker du bara måste ha under ditt halvmaraton, bland annat skor och sportnäring. Men det finns också annat du behöver som du kanske inte tänker på.

Vilka skor passar för ett halvmaraton?

De flesta väljer en bekväm löparsko med relativt hög dämpning som till exempel ASICS Nimbus och HOKA Clifton. Går du in för en snabb tid rekommenderar vi en kolfibersko med superfoam som ger dig extra tidsvinst. Bland de mest populära tävlingsskorna för halvmaraton kan nämnas Nike Vaporfly, adidas Adios Pro och ASICS Metaspeed Sky.

Vilka kläder ska man ha på sig under ett halvmaratonlopp?

Använd främst de kläder som du redan använt under dina träningsrundor. Löparshorts med extra fickor är praktiska om du vill ta med dig gels och annan sportnäring. Vid varmt väder bör du ha luftiga kläder som en singlet, och om det är väldigt kallt väder är termokläder perfekta för att hålla värmen.

Falk RU5 short sokken

Hur undviker man att få blåsor under loppet?

Man måste inte få blåsor under ett halvmaraton. Se till att du har sprungit in dina tävlingsskor i minst 40 km innan du använder dem under själva loppet. Tänk också på att ha löparstrumpor av syntetmaterial som kan ge lite extra stöd för fotlederna. Sedan måste du vara noggrann med vilken storlek du har på dina löparskor eftersom fötterna gärna sjunker ihop lite under långa distanser. Följden blir att tårna breder ut sig lite mer och behöver större plats. Köp därför alltid löparskor i 1 till 1,5 storlek större än dina vanliga löparskor.

Slutspurt

Vi hoppas att våra tips hjälper dig så att du blir ännu lite bättre förberedd inför Göteborgsvarvet. Se halvmaratonloppet som den där löparfesten du äntligen får delta i efter månader av tuffa förberedelser. Det du främst ska tänka på att ha kul, njuta av loppet och se till att du har en väl genomtänkt plan för kost och tempo. Då har du gjort allt du kan för att prestera på topp.

Har du frågor om löpning och olika löpprodukter? Kontakta gärna en av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Shoppa löparskorShoppa löparkläder