Skip to main content

Test

ASICS GEL-KAYANO 31 – Den mest bekväma skon mot överpronation

ASICS Gel-Kayano 31 visar att det faktiskt är möjligt – maximal komfort och stabilitet i en och samma sko. I åratal har detta verkat vara en omöjlig kombination. Löpare med överpronation har fått nöja sig med stela skor med ett hårt block på insidan och framför allt väldigt lite dämpning. Med Kayano har ASICS ändrat på detta och erbjuder välförtjänt komfort även till de löpare som behöver lite mer stabilitet.

Vad är nytt?

  • Ovandel av engineered stretch knit
  • Hybrid ASICSGRIP yttersula
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att ASICS GEL-Kayano 31 är rätt för dig

Opsomming 1

Du är en hällandare med överpronation

ASICS Gel-Kayano 31 är en perfekt löparsko för hällandare då den här modellen har PureGEL i hälen för att ge en bekväm dämpning. Denna PureGEL erbjuder 65% högre dämpning än den GEL som ASICS tidigare använde. Därmed får du en effektiv dämpning av stöten vid nedtrampet och du landar behagligt med mindre belastning på kroppen. 4D Guidance System har ett extra responsivt skumblock under fotvalvet som förhindrar överpronation.

Opsomming 2

Du letar efter en allround-löparsko med massor av stabilitet

För en sko med så mycket dämpning som Kayano 31 kan det vara svårt att också göra skon stabil. Men ASICS har lyckats med detta genom att göra sulan lite bredare så att du får en bred och stabil plattform. 4D Guidance System erbjuder stöd under löpningen. Även yttersulan har ändrats och fått lite mer gummimaterial på skons insida. Därmed får du ett extra stabilt skydd när du springer.

Opsomming 3

Du tränar inför ett halv- eller helmarathon

Mellansulan i Kayano 31 är 40 millimeter tjock vid hälen och 30 millimeter tjock vid framfoten. På så sätt upplever du mer dämpning när du springer både korta och långa distanser. Dessutom har den 31:a generationen av Kayano nu fått Flytefoam Blast Plus ECO i mellansulan. Detta skum är tillverkat av 20% återvunnet material och erbjuder en lätt och energisk dämpning. När du springer halv- och helmaraton behöver du massor av dämpning för att kunna springa bekvämt i flera timmar. Och det är precis vad du får med Kayano 31 – en mjuk löpkänsla som om du sprang på moln.

„ASICS Gel-Kayano 30 gjorde löpningen mycket trevligare för en stor grupp löpare, och den 31:a versionen är till och med ännu bättre.“

Menno Munster – Produktexpert

Visste du att…

ASICS Kayano är uppkallad efter designern Toshikazu Kayano. Han var före detta olympisk maratonlöpare från Japan och kläckte en innovativ ny idé. Gel-Kayano var en av de första löparskorna som utformades specifikt för löpare med överpronation. Med överpronation menas att man som löpare har en tendens att falla inåt med foten när man springer. Kayano uppskattades stort och blev väldigt populär tack vare sin effektiva dämpning och DuoMax-stödet.

ASICS Gel-Kayano 31 i detalj

ASICS Gel-Kayano 31
Engineered Stretch Knit

Ovandel som ger massor av ventilation.

4d Guidance System

erbjuder stabilitet för varje steg du tar.

Flytefoam Blast Plus Eco-dämpning

så att du verkligen får känslan av att springa som på moln.

Puregel i hälen

ger lättviktsdämpning och en mjuk landning.

Hybrid ASICSGRIP

kombination av AHAR och ASICSGRIP.

Hur hållbar är ASICS GEL-Kayano 31?

Med Gel-Kayano 31 tar ASICS tar ett stort kliv mot hållbarhet. Till exempel består ovandelen av 75% återvunnet material. ASICS gör detta för att dra ner på både avfall och koldioxidutsläpp. Innersulan framställs med en färgningsprocess som jämfört med traditionell färgningsteknik minskar vattenförbrukningen med cirka 33% och koldioxidutsläppen med 45%. Och sist men inte minst är mellansulan tillverkad av 24% biobaserade material.

3utmärkande egenskaper hos ASICS GEL-Kayano 31

Opsomming 1

Mycket bekväm ovandel i Engineered Stretch Knit

Den uppdaterade ovandelen i Engineered Mesh är betydligt mer ventilerande än hos föregångaren. Skoplösen har blivit lite tunnare och sitter bekvämt mot vristen utan att trycka eller irritera. Hälkappan är gjord i Knit Rib-material för att vara extra bekväm när du tar på och av dig skon. Som vanligt har framfoten gjorts aningen bredare för att tårna ska få plats att breda ut sig när du springer längre distanser.

Opsomming 2

Maximale dämpning

Hela mellansulan på GEL-Kayano består av det nya Flytefoam Blast Plus ECO. Detta skum utgörs av 24% biobaserade material och ger en lättviktig, energisk dämpning. Mellansulan har samma tjocklek som föregångaren. Den karakteristiska GEL-dämpningen syns inte längre från utsidan utan har integrerats inne i sulan. Denna PureGEL fångar effektivt upp stöten från nedtrampet och ger 65% mer dämpning än den GEL som ASICS tidigare använde.

Opsomming 3

4d Guidance System för optimalt stöd

ASICS har utvecklat stödsystemet i Kayano baserat på flera biomekaniska studier. Precis som i Kayano 30 används 4D Guidance System. Men vad exakt gör då det här systemet? Jo, foten stabiliseras i 4 dimensioner: bredd, längd, höjd och timing för stödet. Sulan är bred så att du får en stabil plattform vid nedtrampet. Hälens geometri är rundare och bredare än tidigare. På så sätt får du en jämn stegavveckling från häl till tå. Och slutligen finns det ett extra responsivt skumblock på insidan av skon som får fotleden att snabbt återgå till rätt position när du överpronerar under löpningen.

Bra skor, bra strumpor

Om du väljer ASICS GEL-KAYANO 31 rekommenderar vi även ett par bra löparstrumpor. ASICS Performance Run Crew Socks Paris är bekväma löparstrumpor för både dam och herr. Dessa lätta löparstrumpor är utformade för att ge komfort tack vare strategiskt placerade dämpande inslag, bland annat under fotvalvet. Strumporna har fukttransporterande egenskaper som förbättrar luftgenomströmningen så att dina fötter hålls svala och inte håller dig tillbaka under din löprunda!

ASICS Run Further Stability-kollektionen

Vill du välja de bästa löparskorna från ASICS? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Det kan du enkelt göra med hjälp av vår Shoe Advisor.

I Run Further-kollektionen hittar du modeller som är utformade för din dagliga träning. Här finns flera stabila alternativ i denna kategori. Till exempel har vi ASICS GT-1000 för nybörjaren som ännu inte behöver så mycket dämpning. GT-2000 12 är avsedd för den mer erfarna löparen som vill ha mer dämpning och komfort, och så har vi GEL-KAYANO 31 för den löpare som är ute efter maximal komfort.

Exempel på skorotation med ASICS

Skorotation innebär att man skiftar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om några olika modeller om du vill skifta mellan olika ASICS löparskor.

Allround – ASICS GEL-KAYANO 31
Tempo/intervall – ASICS MAGIC SPEED 3
Tävling – ASICS METASPEED SKY PARIS

ASICS GEL-Kayano 31 i testet

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa om hur Menno Munster upplevde skon.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Tekniska specifikationer ASICS GEL-Kayano 31

Typ av sko
Allround löparskor
Typ av löpare
Överpronerande löpare
Drop
8 mm ( 40 mm häl / 30 mm framfot)
Vikt
Ca. 305 gr
Typ av dämpning
FF Blast+ Eco

Förväntningar

„ASICS GEL-KAYANO 30 var en rejäl uppdatering av version 29. I ett slag hade ASICS återigen den antipronationssko som erbjöd mest komfort. Det här var en stor omställning för många Kayano-löpare och till och med ett väldigt stort steg för många, men det lockade också nya användare till Kayano. Version 31 bygger vidare på framgången från Kayano 30 och vi ser de uppdateringar av ovandelen som Nimbus 26 också fick och som fått positiv feedback. Jag förväntar mig inte en helt ny känsla när jag springer, men ett lite bättre grepp och en bekväm känsla när jag sätter ner foten i skon.“

Slutspurt

ASICS GEL-KAYANO 31 är fortfarande den mest bekväma antipronationsskon för tillfället. Trots de smärre uppdateringarna är skon inte markant bättre än sin föregångare. För många löpare är skon ett utmärkt alternativ för att kunna springa många mil med tillräcklig stabilitet.

Andra stabila skor med massor av dämpning är Brooks Glycerin GTS 21 och New Balance Fresh Foam X Vongo V6.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på ASICS GEL-Kayano 31 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.