Skip to main content
Saucony Xodus Ultra 3
Saucony Xodus Ultra 3

Test

Saucony Xodus Ultra 3 – Ultrakomfort för ultralånga löprundor

Lämna allfarvägarna och upptäck trallöpningens tjusning med Saucony Xodus Ultra 3. Denna trailsko hjälper dig på de mest tuffa stigar tack vare superfoam, en teknisk ovandel och en förbättrad yttersula med dubbar. Spring bekymmersfritt längs steniga stigar och i branta sluttningar. Ge dig ut och utforska terrängen med Saucony Xodus Ultra 3.

Vad är nytt?

  • Bredare plattform och upphöjda sidor för bättre stabilitet
  • Mer PWRRUN PB-skum
  • Bättre PWRTRAC-yttersula för optimalt grepp
Se dammodellerSe herrmodeller
What is trailrunning

3skäl till att Saucony Xodus Ultra 3 är rätt för dig

Opsomming 1

Du springer långa distanser och ultratrail

Namnet säger faktiskt allt. Saucony Xodus Ultra 3 är utformad för att springa långa distanser och ultralöpning. Med den tjocka mellansulan av PWWRUN PB-skum och den breda basen har du en stabil och rejält dämpande trailsko på fötterna.

Opsomming 2

Du letar efter en trailsko med maximal komfort

Xodus Ultra 3 har nu blivit ännu mer bekväm än sin föregångare. Mellansulan har blivit nästan 4 mm tjockare så du får inte bara mer dämpning utan också betydligt mer energiåtergivning tack vare PWRRUN PB-superfoam. Det här dämpningsmaterialet hittar vi också i Sauconys snabbaste tävlingsskor. PWRRUN PB är en förkortning för PEBA-skum, något som numera alla märken använder i sina snabba löparskor. Njut av maximal komfort både när du springer korta och långa distanser.

Opsomming 3

Du vill ha en trailsko för både träning och tävling

Även om Xodus Ultra 3 inte har någon kolfiber- eller nylonplatta kan du ändå använda skon för tävlingar. Skon är relativt lätt, har superfoam och ger optimalt grepp tack vare sin PWRTRAC-yttersula. Du behöver alltså inte oroa dig för greppet, då yttersulan har förbättrats och sulan gjorts bredare för att göra det mer stabilt ute på stigarna.

Saucony runner
Trail shoes 21run
Saucony Xodus Ultra 3
"Xodus Ultra 3 är Sauconys mest bekväma trailsko. Med alla uppdateringar är detta tveklöst den mest bekväma skon på marknaden."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Saucony Xodus Ultra 3 är specifikt utformad för ultradistanser på stigar. Men vad menas då med en ultradistans? Ultralöpning är löpning på en distans som är längre än maratondistansen (42 km och 195 m). Vanliga ultradistanser är 50 km, 100 km, 50 miles (80 km) och 100 miles (160 km). Det finns också så kallade Backyard Ultra’s, som är tidslopp på 24 eller 48 timmar där löparna springer 6,7 km varje timme. Resten av tiden har man vilopauser innan man börjar på nästa varv. De mest kända ultraloppen är Comrades Marathon och Spartathlon.

Saucony Xodus Ultra 3 i detalj

Saucony Xodus Ultra 3
Sluten mesh-ovandel

som håller fötterna svala och skyddar mot smågrus och smuts

PWRRUN-Frame

ger stabilitet på långa distanser

PWRRUN PB superfoam

ger bra energiåtergivning och gör att du springer mer effektivt

PWRTRAC-yttersula

med 4,5 mm dubbar ger dig det grepp du behöver

Historien bakom Saucony Xodus Ultra

Saucony Xodus-serien lanserades som ett svar på den alltmer växande populariteten för trailrunning. De tidiga modellerna, som exempelvis Xodus 1.0, blev lovordade för sin hållbarhet, sitt grepp och sin komfort i tuffa terränger. Med åren har Saucony kontinuerligt arbetat med att förbättra och förfina sin Xodus-serie, och man har gjort det genom att lyssna på åsikter från idrottare för att anpassa skorna till de ständigt skiftande kraven för traillöpning.

3utmärkande egenskaper hos Saucony Xodus Ultra 3

Opsomming 1

Sluten ovandel i mesh

Den slutna mesh-ovandelen håller dina fötter torra. Ovandelen skyddar också fötterna mot smuts och vassa grenar och stenar. Tåområdet är extra förstärkt. Hälkappan är förstärkt på insidan och ger massor av stöd kring fotleden, vilket är otroligt viktigt när du springer i ojämn terräng.

Opsomming 2

PWWRUN Frame i kombination med PWRRUN PB-superfoam

Saucony Xodus Ultra 3 har en PWRRUN Frame i mellanfoten som ger stöd och skydd när du springer längre distanser. Du får också massor av energiåtergivning tack vare skons PWRRUN PB-superfoam. Det här dämpningsmaterialet känner vi igen från Sauconys tävlingsskor. Med detta i skon kan du lätt öka ditt tempo och även springa snabba trailrundor.

Opsomming 3

PWRTRAC-yttersula

Jämfört med föregångaren har PWRTRAC-yttersulan förbättrats med dubbar på 4,5 mm. Det innebär att du alltid får optimalt grepp, oavsett underlag och väderförhållanden. Sulan har nu fått en bredare plattform för att ge mer stabilitet under alla dina trailrundor. Därmed kan du ha den här trailskon för dagliga trailrundor, traillopp och längre vandringsturer.

Saucony Peregrine 14 eller Saucony Xodus Ultra 3?

Peregrine 14 är Sauconys mest mångsidiga trailsko. Denna trailsko har en något tunnare sula, vilket gör den lite mer lämpad för korta och snabba trailrundor. Saucony Xodus Ultra 3 är den som är mest bekväm när du springer långa distanser från halvmaraton och uppåt.

Sauconys kollektion av trailskor

Vill du välja de bästa trailskorna från Saucony? Börja då med att fundera över vilken typ av traillöpning du ska ha dem till. Har du planer på att springa ett traillopp uppe bland bergen? Eller ska du främst springa i skogen eller på stranden? Saucony erbjuder flera olika typer av trailskor. I stort sett kan man dela in dem i allround-trailskor och tävlings-trailskor. Men här finns också hybridtrailskor som till exempel Saucony Ride TR som du kan använda både när du springer på asfalt och ute i terrängen. Den mest mångsidiga trailskon är Saucony Peregrine medan Xodus Ultra är den perfekta trailskon för (extremt) långa distanser. Gillar du att springa snabba trailrundor? Välj då Saucony Endorphin Edge med kolfiberplatta eller Saucony Endorphin Rift utan platta. Bestäm vad du har för mål med din traillöpning och välj rätt Saucony trailsko för respektive träning eller tävling.

Exempel på skorotation med Saucony

Skorotation innebär att man skiftar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill skifta mellan olika trailskor från Saucony.

Allround – Saucony Xodus Ultra 3 / Saucony Peregrine 14
Tempo/Intervall – Saucony Endorphin Rift
Tävling – Saucony Endorphin Edge

Test av Saucony Xodus Ultra 3

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du snart läsa om vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Saucony Xodus Ultra 3

Typ av sko
Trailskor
Typ av löpare
Neutrala löpare
Drop
6 mm (36 häl / 30 framfot)
Vikt
ca. 249 gr dam / 288 gr herr
Typ av dämpning
PWRRUN PBmed en PWWRUN-Frame

Förväntningar

„Jag älskar traillöpning som omväxling till min maratonträning på asfalt. Oftast använder jag HOKA Speedgoat och nu är jag nyfiken på att se om Saucony Xodus Ultra 3 känns lika bekväm. De flesta traillopp springer jag mest för att det är kul, men en eller ett par gånger om året vill jag gärna tävla om en plats på prispallen. Därför undrar jag också om Xodus Ultra 3 lämpar sig som trailsko för tävling när jag vill prestera mitt bästa.“

Slutspurt

Saucony Xodus Ultra 3 har ändrats en hel del och vi blev positivt överraskade. Trots den tjockare mellansulan är skon mer mångsidig än man kanske först tror. PWRRUN PB-skummet ger massor av dämpning och energiåtergivning, så du kan bekvämt springa långa sträckor men också öka tempot när du behöver. Den här trailskon lämpar sig något mindre för löpning på både asfalt och stigar. I så fall är det bättre att välja Saucony TR som är en äkta hybrid-trailsko.

Xodus Ultra 3 påminner om ASICS Trabuco Max 3 och New Balance Fresh Foam X More Trail V3. Dessa är båda trailskor med extremt hög komfort för dagliga trailrundor och traillopp. Välj Xodus Ultra 3 särskilt för dina längre trailrundor. För tempoträning rekommenderar vi Saucony Endorphin Rift och Endorphin Edge. Båda dessa har lite lägre vikt vilket gör att du lättare kan hålla uppe tempot.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på Saucony Xodus Ultra 3 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du höra av dig till någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.