Skip to main content
HOKA Skyward X
HOKA Skyward X

Test

HOKA Skyward X – Karbonskon för daglig träning

Den superbekväma HOKA Skyward X är din pålitliga kolfibersko för daglig träning. Denna nya medlem i HOKA-familjen ger en ny löpsensation till långdistanslöpning. Två innovativa dämpningsmaterial och en unikt designad kolfiberplatta driver dig framåt med varje träningspass. Vi testade den och är imponerade. Vad väntar du på?

Se dammodellerSe herrmodeller
HOKA Skyward X

3skäl till att HOKA Skyward X passar dig

Opsomming 1

Du letar efter en allround löparsko med maximal dämpning

HOKA Skyward X är en allround löparsko med maximal dämpning tack vare en kombination av PEBA superfoam och Supercritical EVA. Detta innebär att du upplever väldigt mycket komfort när du springer både korta och långa sträckor. Den tjocka mellansulan tillsammans med avancerad dämpning gör att dina ben känns mindre tunga dagen efter din träning, jämfört med andra löparskor.

Opsomming 2

Du vill ha en stabil kolfibesko för träning och tävlingar

De flesta kolfiberskorna är tillverkade för mitt- och framfotslöpare. Detta gäller verkligen inte för Skyward X. Denna allround löparsko är stabilare tack vare Supercritical EVA-dämpningsmaterial som fungerar som ett skyddslager. Mellan de två skumtyperna finns en H-formad kolfiberplatta som skapar en behaglig stegavveckling och ökad stabilitet. Denna löparsko är även lämplig för nybörjare och löpare med lite tyngre kroppsbyggnad.

Opsomming 3

Du planer att springa ett (halv)maraton

Med en sultjocklek på över 40 mm är HOKA Skyward X mest lämplig för långa distanser som halva och hela maratonlopp. Skorna är dock lite för tunga för tempo- och intervallträning. Då är det bättre att välja HOKA Mach eller Mach X. HOKA Skyward X hjälper dig under (halv)maran eftersom den är super bekväm och är tillräckligt energiåtergivande tack vare den unika kolfiberplattan.

HOKA Skyward X
HOKA Skyward X
HOKA Skyward X
"HOKA Skyward X är en kolfibersko för träning och tävling. Tack vare sin stabila karaktär är denna allrounder faktiskt lämplig för alla löpare."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Alla HOKA löparskor med X i namnet har en kolfiberplatta i mellansulan. Det enda undantaget är HOKA Mach. Den har ingen kolfiberplatta men väl en Pebax-platta som är något flexiblare men ger dock ett explosivt frånskjut. Detta gör Mach X till en perfekt löparsko för tempo- och intervallträning.

HOKA Skyward X i detalj

HOKA Skyward X
Plattstickad ovandel

som formar sig efter foten för en sockliknande passform

Djupt aktiv fotram

där du står med foten i dämpningen för ökad stabilitet

PEBA-dämpningsmaterial

ör energiåtergivning vid varje steg

Kolfiberplatta

som är böjd i mitten för en svävande känsla

Supercritical EVA-rockerram

skapar en jämn och stabil stegavveckling

Yttersula i gummi

med grov profil för utmärkt grepp på alla underlag

Ingen HOKA Bondi X, utan HOKA Skyward X

För de som gillar Bondi X har vi tyvärr dåliga nyheter eftersom den inte kommer att ha en efterföljare. Istället kan du se HOKA Skyward som en ersättningssko, eftersom den också är en allround löparsko med kolfiberplatta och tjock sula. Skyward X har dock mycket mer komfort och innovationer att den har fått ett annat namn.

3egenskaper hos HOKA Skyward X

Opsomming 1

Plattstickad ovandel

Skyward X har en mycket bekväm plattstickad ovandel som passar som en strumpa runt fötterna. Skon har reflekterande detaljer på ovandelen för att ge extra synlighet i mörker. Ovandelens öppna struktur i mesh ökar andningsförmågan. Hälkappan är invändigt förstärkt, vilket stabiliserar dina vrister under löpning.

Opsomming 2

PEBA och Supercritical EVA-dämpningsmaterial

För att göra dina löpturer så bekväma som möjligt har HOKA lagt till Supercritical EVA- och PEBA-skum. Supercritical EVA är det traditionella EVA-skummet med insprutat kväve så att skon är lättare i vikt och har mer energiåtervinning. Under löpningen upplever du mycket dämpning, men samtidigt ett effektivt skydd. PEBA-skummet är mest energiåtergivande, vilket återspeglas även i hos de snabbaste kolfiberskorna på marknaden.

Opsomming 3

H-formad kolfiberplatta

Mellan de två dämpningsskikten befinner sig en H-formad kolfiberplatta. Denna platta, som går över skons hela längd är flexibel i mitten vilket ger dig en fantastisk svävande känsla när du springer. Denna konstruktion av kolfiberplattan gör HOKA Skyward X stabil i både hälen och framfoten. Kort sagt, varje löpare kan dra nytta och njuta av denna kolfibersko!

HOKA Cielo X1 eller HOKA Skyward X?

HOKA Cielo X1 och Skyward X är båda kolfiberskor, men var och en med sitt eget syfte och målgrupp i åtanke. Cielo X 1 är den snabbaste och mest innovativa löparskon för tävlingar. Mellansulan på Cielo X1 består helt av PEBA-dämpningsmaterial, vilket gör den mest energiåtergivande. Cielo X 1 är bäst lämpad för erfarna löpare. Skyward X är mer stabil tack vare en ram gjord av Supercritical EVA-skum och en H-formad kolfiberplatta. Detta gör Skyward X lämpligare för daglig träning och löpare som utforskar långa distanser.

HOKA allround löparskor

Vill du välja den bästa HOKA löparskon? Kolla först om du är neutral eller en löpare med överpronation. Detta gör du enkelt via vår shoe advisor. HOKA har olika typer av löparskor. I stort sett kan du dela in dem i följande kategorier Glide, Fly och Sky. HOKA Glide-kategorin består av allround löparskor för lugna träningspass, som HOKA Clifton och Bondi. HOKA Fly-kategorin består av alla temposkor som Mach, Cielo X och Rocket X. Trailentusiaster kan skämma bort sig själva med Sky-kategorin, eftersom detta är en kollektion av trailskor för att springa i terräng. Bestäm ditt mål och välj en lämplig HOKA löparsko för all träning eller tävling.

Exempel på skoväxling med HOKA

Skoväxling innebär att man växlar mellan minst två olika par löparskor för att förebygga skador. Dessutom har varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa distanslöpning eller tempo. Nedan följer våra tips om hur du kan växla mellan olika HOKA löparskor.

Allround – HOKA Clifton / HOKA Skyward X
Tempo/intervall – Mach X
Tävling – HOKA Cielo X 1

HOKA Skyward X

Test av HOKA Skyward X

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie har kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Skyward X

Drop
5 mm (46/41 dam - 48/43 herr)
Vikt
Ca. 261 gr dam / 320 gr herr
Typ av löpare
Neutral löpare
Typ av sko
Allround löparskor
Typ av dämpning
PEBA och Supercritical EVA (och kolfiberplatta)

Förväntningar

„Man kan också se på HOKA Skyward X som en slags efterföljare till HOKA Bondi X. Jag tyckte att Bondi X var lite för tung, vilket berodde främst på det traditionella EVA-dämpningsmaterialet. Med HOKA Skyward X förväntar jag mig en helt annan löpupplevelse, eftersom PEBA-skummet som är placerat framtill i skon är super spänstigt. Jag har bra erfarenhet med Mach X, som jag främst använder för långa uthållighetslopp och tempolopp. Jag är nyfiken på om Skyward X är ännu bekvämare än Mach och för vilka träningspass jag kan använda den.”

Passform

”Vad gäller passformen märkte jag genast av utrymmet i framfoten. Den är relativt bred så att tårna har gott om utrymme när man springer långa sträckor. Detta tycker jag inte är störande, men denna allrounder är mindre lämplig för löpare med smal fot. Hälkappan är förstärkt på utsidan och ger bra stöd åt vristerna, vilket är skönt när jag blir trött. Skyward X har ett standard snörningssytem och en något tunnare plös som omsluter min fot väl.  Tåpartiet är avsevärt förstärkt, vilket jag inte har sett på tidigare skor för löpning på asfalt.”

HOKA Skyward X

Stride

“HOKA Skyward X känns verkligen som en lyxig, spänstig och stabilt långdistanssko. Kombinationen av superskum och supercritical EVA ger verkligen en känsla av att man springer på en studsmatta. Om jag skulle vilja springa ett maraton i lugnt tempo är detta den perfekta skon för det. Tack vare dess stabilitet rekommenderas denna kolfibersko även för nybörjare eller löpare som letar efter en slitstark löparsko med kolfiber. Använd denna sko, speciellt för din lugna uthållighetslöpning, långa tempoblock på asfalt och under återhämtning. Jämfört med Bondi X, har Skyward X en något smidigare stegavveckling, är mer energiåtergivande och har en trevligare dämpning i framfoten.

HOKA Skyward X

Competition

“Vilken typ av sko är HOKA Skyward X? Numera kallar vi detta en “super trainer”. Detta är allround löparskor, men med tekniker och innovationer från tävlingsskor. Detta ger dig den där speciella och snabba känslan under fötterna, men är mer hållbar och stabil för din dagliga träning. Skyward X konkurrerar med bland annat Saucony Kinvara Pro och ASICS Superblast. Jämfört med Kinvara Pro tycker jag att den här skon är något stabilare och det beror på den väldigt breda basen på hälen och framfoten. Jag rekommenderar denna sko för en löpare som vill använda en kolfibersko som förberedelse för ett (halv)maraton. Tack vare det tjocka dämpningslagret och kolfiberplattan återhämtar du dig snabbare, speciellt efter långa uthållighetslopp.”

HOKA Skyward X

Slutspurt

Den senaste tiden har vi sett många innovativa nya modeller inom HOKA-kollektionen, inklusive Cielo X 1 och HOKA X. Skyward X är en ny innovativ löparsko som kombinerar tekniker från Cielo och Mach X. Slutresultatet är en mycket bekväm löparsko för daglig träning med en helt unik löpsensation.

HOKA Skyward X kan jämföras med ASICS Superblast och adidas Adizero Prime X2 Strung, som både är allround löparskor med extrem komfort för daglig träning och är utrustade med de senaste innovationerna. Använd Skyward X speciellt under dina lugna och långa uthållighetslopp. För tempoträning rekommenderar vi istället HOKA Mach och Mach X. Dessa löparskor är lättare i vikt och man kan därför öka tempot lite enklare.

Blev du lika intresserad som vi? Ta då en titt HOKA Skyward X i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna våra produktexperter via vår kundtjänst.