Skip to main content

Test

HOKA Mach 6 – Hastighet för varje löpare

HOKA Mach 6 erbjuder en oöverträffad blandning av hastighet och dämpning som driver dig framåt med vartenda steg du tar. Med den karaktäristiska känslan av lätthet och allroundsko kan du klara vilken distans du vill med den här skon. Det nya dämpningsmaterialet och den strömlinjeformade ovandelen får varenda löprunda att kännas enkelt och bekväm. Är du nyfiken på fler detaljer och erfarenheter av HOKA Mach 6? Läs då vidare i vår blogg där vi berättar allt du behöver veta om Mach 6.

Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att HOKA Mach 6 är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en löparsko för tempo- och intervallträning

HOKA Mach 6 är framtagen för tempo- och intervallträning. Modellen är lätt och har nu en fjädrande mellansula av Super Critical EVA-skum. Du märker knappt att du har en sko på dig, men får massor av energiåtergivning varje gång du landar med foten i marken. Med sina 189 gram för dammodellen är den här löparskon en av de lättaste på hela marknaden.

Opsomming 2

Du vill ha en allroundsko med låg vikt

Knyt dina skosnören och välj alltid Mach 6. Den här allroundlöparskon är tillräckligt lätt för tempoträning men också mycket bekväm för lugna och långa uthållighetspass. Hela skon är genomtänkt för att den ska väga så lite som möjligt. Jacquard Mesh-materialet är tunt, mellansulan består av ett enda skum och den tunna yttersulan ger utmärkt grepp. Mach 6 känns inte tung på foten utan snarare lätt som en fjäder.

Opsomming 3

Du har anmält dig till ett tävlingslopp

Om du letar efter en tävlingssko utan kolfiber ska du definitivt överväga HOKA Mach 6. Skon väger i genomsnitt 50 gram mindre än de flesta allroundlöparskor. Och när det handlar om att springa snabbt gör minsta lilla gram skillnad. Dessutom är Mach 6 en stabil neutral löparsko tack vare den breda basen och det slitstarka gummit som lagts till på hälen och framfoten.

"Wow, vilken skillnad från den tidigare Mach. Det här är verkligen den bästa Mach som HOKA någonsin gjort!"

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du…

I Mach 6 hittar vi det nya Super Critical EVA-skummet. Detta dämpningsmaterial baseras på det klassiska EVA, men har injicerats med kväve. Allt fler märken har börjat använda sig av den här tekniken eftersom det gör skummet lättare i vikt och erbjuder mer energiåtergivning. Andra modeller med Super Critical EVA-skum är Brooks Hyperion Max och Altra Vanish Tempo.

HOKA Mach 6 i detalj

HOKA Mach 6
Ovandel i Jacquard-Mesh

med bra ventilering så att dina fötter kan andas

Tunn plös

som sitter tätt och håller foten stadigt på plats

Super Critical EVA-skum

med massor av dämpning och energiåtergivning

Slitstark yttersula i Durabrasie-gummi

ger ett utmärkt grepp på alla slags underlag

Historien bakom HOKA Mach

HOKA Mach har utvecklats ur den mycket omtyckta HOKA Clayton. Modellen var i själva verket en vidareutveckling av Clifton, men lättare i vikt och mer inriktad på prestation. Och alltsedan dess har Mach tagit över den här rollen och behållit den i åratal – dessutom med stor framgång. Det var först efter den fjärde versionen som Mach blev riktigt populär eftersom man då hade placerat två lager skum ovanpå varandra för att ge en mer direkt men samtidigt mjuk löparkänsla. Sedan dess har Mach blivit en favoritsko hos många just för att man rent bokstavligt kan använda den till i stort sett alla sorters löpning. Ja, till och med för tävlingar är detta en alldeles utmärkt sko!

3utmärkande egenskaper hos HOKA Mach 6

Opsomming 1

Ovandel i Jacquard Mesh

Mach 6 är mycket ventilerande tack vare ovandelen i Jacquard Mesh. Materialet är gjort av ett speciellt utformat garn som leder bort svetten och håller fötterna svala. Hälkappan är förstärkt invändigt och formad bort från vaden. Skons tunna och veckade plös sitter fast vid ovandelen på båda sidor, vilket hindrar smuts att komma in i skon och dessutom håller plösen centrerad över fotleden.

Opsomming 2

Super Critical EVA-skum

För första gången finns det inte två olika skummaterial i Mach utan bara ett, nämligen Critical EVA-skum. Detta är vanligt EVA-skum men det har injicerats med kväve vilket gör det lättare i vikt samtidigt som det ger mer energiåtergivning. När du springer får du en fantastisk dämpning och samtidigt ett effektivt skydd för fötterna. EVA-innersulan ger en flexibel passform och extra stöd där du som mest behöver det.

Opsomming 3

Yttersula i Durabrasion-gummi

Förr kunde man ibland höra kommentarer från löpare som menade att Mach snabbt slets ut snabbt på grund av att den saknade det klassiska gummi i sulan. HOKA lyssnade på deras feedback och utrustade Mach 6 med zoner av slitstarkt gummi under hälen och framfoten. Detta ger extra hållbarhet och optimalt grepp på alla slags underlag. Sulans rundning är utformad för att ge stabilitet och en effektiv stegavveckling när du springer.

HOKA Clifton 9 eller HOKA Mach 6?

Vissa gånger behöver du inte välja. Du kan använda HOKA Clifton 9 och HOKA Mach 6 i samma skorotation, men du kan också nöja dig med en av dessa allroundskor. Clifton har aningen mer dämpning och skydd för långdistanslöpning. Mach 6 har något lägre vikt, och tack vare det nya skummet passar den utmärkt för tempo- och intervallträning. Mach 6 är dock även bekväm att ha på lättare träningsrundor och långa uthållighetspass. Kort sagt, välj Clifton om du vill ha mer dämpning och Mach 6 om du vill ha en allroundsko med lite lägre vikt. Eller köp båda modellerna och alternera mellan dem. Fördelen med det är att du belastar kroppen på olika sätt vilket i sin tur förebygger skador.

HOKA kollektion av allroundlöparskor

Vill du välja den bästa HOKA-löparskon? Ta då först reda på om du är en neutral löpare eller om du har överpronation. Detta kan du enkelt göra med hjälp av vår genom vår online shoe advisor. HOKA har flera olika typer av löparskor. Överlag kan man dela upp dem i kategorierna Glide, Fly och Sky. HOKA Glide-kategorin består av allround-löparskor för lugna träningspass, till exempel HOKA Clifton och Bondi. I HOKA Fly-kategorin hittar du alla skor som fokuserar på hastighet, såsom Mach, Cielo X och Rocket X. Trail-entusiaster hittar det de vill ha i Sky-kategorin då denna består av ett antal trailskor för löpning ute på stigarna. Fundera över vilket mål du har med din löpning och välj den HOKA-löparsko som passar bäst för dina träningar eller tävlingar.

Exempel på skorotation med HOKA

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Här nedan följer våra råd om du vill alternera mellan olika löparskor från HOKA.

Allround – HOKA Clifton 9
Tempo/intervall – Mach 6
Tävling– HOKA Rocket X 2 / HOKA Cielo X 1

Test av HOKA Mach 6

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Mach 6

Drop
7 mm (35/30 dam - 37/32 herr)
Vikt
Ca. 189 gram dam / 231 gram herr
Typ av löparer
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingssko

Förväntningar

„Jag har gillat Mach-serien ända sedan Mach 4. Jag har använt skon mycket för tempoträning, intervaller och uthållighetsrundor med tempoacceleration. Jag tycker också att Mach är perfekt när jag tränar i skogen och springer intervaller tillsammans med kompisarna. Det nedersta skumlagret var fastare och gav stabilitet medan det övre skumlagret av skum gav en mer fjädrande känsla. För mina långa uthållighetsrundor föredrar jag att snöra på mig mina Clifton-skor då den här modellen ger lite mer dämpning. Jag är nyfiken på att se om Mach 6 nu har blivit bekvämare även för långsamma och längre uthållighetslöpningar.”

Passform

„Ovandelen ger mig direkt den där känslan av tävlingslopp. Skoplösen är tunn och sitter bekvämt över vristen utan att trycka. Framfoten har blivit något smalare jämfört med föregångaren. Hälkappan är formad bort från vaden och förhindrar tryck mot hälsenan. Det känns nästan som om jag inte har några skor på mig – så lätta är Mach 6. För min del kunde skosnörena gärna ha varit lite tunnare och haft en lite ribbad yta så att de inte går upp lika lätt. De är dock tillräckligt långa så att man kan göra en säker snörning ända upp i de översta hålen.”

Löpsteg

„Wow, vilken skillnad från den tidigare Mach. Det här är verkligen den bästa Mach som HOKA någonsin gjort! Jag tyckte om att testa Mach 6. Särskilt på grund av den utmärkta energiåtergivningen och den fjädrande känslan under fötterna. För varje steg jag tar får jag också en rejäl skjuts framåt tack vare skons lite lägre drop på 5 mm som HOKA också är känd för. Jag tycker även att skon har blivit bekvämare för lugnare träningsrundor eftersom sulan bara består av en typ av skum. Greppet är också mycket bättre nu eftersom de tidigare versionerna av Mach bara hade en EVA-yttersula och inget klassiskt gummi. För mig känns Mach 6 väldigt naturlig som om jag har sprungit i den här skon i flera år. Och det är verkligen positivt!”

Jämförelse

„Mach 6 tillhör kategorin tempo- och tävlingsskor. Den kan jämföra sig med bland annat ASICS Novablast, Saucony Endorphin Speed och adidas Boston. Jag tycker att Mach 6 känns som en av de mest mångsidiga temposkorna. Eftersom det inte finns någon platta i mellansulan känns skon lite mindre stel än andra temposkor. Därmed är skon också bekväm för lugna träningspass och till och med återhämtningsrundor. För nybörjaren är detta den perfekta tävlingsskon eftersom den är lite mer stabil än de flesta kolfiberskor.”

Slutspurt

HOKA Mach 6 påminner om ASICS Novablast 4 och New Balance FuelCell Rebel v4, som också är allroundlöparskor med en lite snabbare karaktär. De här skorna är bekväma när du är ute på lugna och avslappnade träningsrundor, men underlättar också särskilt vid tempo- och intervallträning på grund av den responsiva dämpningen och den låga vikten. Ju lättare skon är, desto snabbare kan du springa.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på HOKA Mach 6 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.