Skip to main content
Saucony Endorphin Pro 4 Speed 4
Saucony Endorphin

Test

Saucony Endorphin Speed 4 & Pro 4 – Dina följeslagare för snabbare tempo

Utforska Saucony Endorphin Speed 4 och Endorphin Pro 4, de senaste modellerna i Sauconys ständigt växande Endorphin-kollektion. Med sina (kolfiber)plattor och sitt superfoam är de här löparskorna som gjorda för att du ska få upp farten vid både tävling och träning. De tidigare Speed- och Pro-modellerna visade sig vara en bra kombination av både komfort och snabbhet för löpare som vill förbättra sina resultat. Vi ska titta närmare på vad som får just dessa modeller att sticka ut i den stora mängden av high-performance löparskor. Här får du veta mer om den banbrytande tekniken och ta del av våra personliga erfarenheter av de båda skorna – och därmed ta reda på om Endorphin Speed 4 eller Endorphin Pro 4 är den perfekta matchningen för dina löparmål.

Saucony Endorphin löparskor damSaucony Endorphin löparskor herr
Saucony Endorphin

3skäl till att Endorphin Speed 4 och Endorphin Pro 4 är rätt för dig

Opsomming 1

Du tränar inför ett snabbt halv- eller helmaraton (Speed och Pro)

Om du letar efter det där lilla extra som kan förbättra din tid på halv- eller helmaraton bör du definitivt överväga den här skon. Kombinationen av dämpning och energiåtergivning håller dina ben pigga och tempot högt på de längre distanserna. Dessutom får du en snabb stegavveckling tack vare Speedroll-tekniken.

Opsomming 2

Du letar efter en sko som du kan använda till i stort sett allt. (Speed)

Saucony Endorphin Speed 4 är en av de mest mångsidiga löparskorna på marknaden. PWRRUN PB-skummet är otroligt lätt och responsivt men gör också skon väldigt bekväm. Speed-modellen har dessutom ett rejält lager gummi och ovandelen är något fastare än hos Pro. Nylonplattan ger skon lite extra styvhet utan att den blir alltför styv så att du även kan springa lite långsammare i den.

Opsomming 3

Du vill göra ditt absolut bästa på tävlingsdagen. (Pro)

Saucony Endorphin Pro 4 är en sko för de där tillfällena när du vill satsa fullt ut på att göra ditt absolut bästa. En ännu lättare ovandel, en styv kolfiberplatta och PWRRUN HG-skum i framfoten får dig att springa ännu snabbare och flyga fram över marken på väg mot ditt personbästa.

Saucony Endorphin Pro 3
Saucony Endorphin Speed 4
Saucony Endorphin Pro 4
"Endorphin Pro 4 har verkligen alla de egenskaper jag vill ha i en bra tävlingssko. Den är lätt, har massor av energiåtergivning och en kolfiberplatta för en explosiv stegavveckling."

Menno Munster – Produktexpert

Saucony Endorphin

Visste du…?

Under utvecklingen av den första Saucony Endorphin Pro var det vissa idrottare som var så förtjusta i skon att de inte bara använde den för sina intervaller och tävlingslopp utan också för långa uthållighetsrundor och till och med återhämtningslöpning. Det fick Saucony att vilja erbjuda känslan av superfoam och plattan till fler än bara elitlöpare. En nylonplatta, en kraftigare ovandel och en mer slitstark yttersula – och så var Endorphin Speed född.

Saucony Endorphin Speed 4 och Pro 4 i detalj

Saucony Endorphin
Integrerad plös

för en säker och tätt omslutande passform

Kolfiberplatta (Pro 4)

för en jämn och effektiv stegavveckling

Nylonplatta i Speed 4

för smidig och effektiv stegavveckling samt lämplig för olika tempon.

PWRRUN HG-skum

för extra responsivitet vid framfoten.

Papperstun mesh

mycket lätt och andningsbar.

Zonal Engineered Mesh

hållbar och mycket andningsbar.

PWRRUN PB

responsiv och bekväm.

Pro vs Speed

Det finns många likheter mellan Endorphin Pro 4 och Speed 4, men det finns givetvis också vissa skillnader mellan de båda modellerna. Om man börjar uppifrån slås man först av att Pro-ovandelen är mycket mer minimalistisk än Speed-ovandelen. Speed har en hälkappa som är mycket kraftigare och plösen är inte riktigt lika integrerad som i Pro. Dessutom är Speeds mesh aningen tjockare och mer slitstark. I mellansulan har Pro övergått till PWWRUN HG-skum vid framfoten hos den här versionen, medan Speed har fått behålla en mellansula som helt och hållet består av PWRRUN PB. Det innebär att Pro är ännu lite mer responsiv i framfoten. Det finns också en kolfiberplatta i sulan på Pro som gör avstampet extra kraftigt, medan nylonplattan i Speed gör att du kan springa i olika tempo.

3nyheter i Saucony Endorphin Pro 4 och Speed 4

Opsomming 1

Super Responsive Sockliners

Saucony var redan kända för att använda superbekväma innersulor i sina skor men nu tar de det ett steg längre med Super Responsive Sockliners. Detta ger en otroligt bekväm känsla under foten och ökar dessutom responsiviteten överlag.

Opsomming 2

Omgjord nylonplatta i Speed 4

Plattan i Speed 4 har förstärkts vertikalt så att den inte längre vrider sig lika mycket. Flexibiliteten i framfoten har dock bibehållits så att känslan blir densamma, bara lite mer stabil.

Opsomming 3

Bekväm ovandel

Hälkappan på Pro 4 är har nu blivit supermjuk för att förebygga irritation på hälsenan. Den strumpliknande ovandelen omsluter samtidigt foten bra. Speed 4 har också en ny ovandel med en plös som sitter helt fast i skon så att den inte kan glida omkring.

Saucony Endorphin-kollektionen

Den här kollektionen introducerades av Saucony 2020 och blev snabbt otroligt populär. Skorna har försetts med de senaste och allra bästa materialen och man har även tillämpat Speedroll-tekniken för att stegavvecklingen ska bli snabb. Förutom skor för landsväg finns även Endorphin-modeller för trailrunning med Endorphin Edge  med kolfiberplatta och Endorphin Rift med kolfiberplatta och Endorphin Elite. Som namnet antyder är detta premiummodellen för de snabbaste löparna. Mellansulan består helt och hållet av PWRRUN HG-skum och skons drop är ännu mer kraftfullt än det hos Endorphin Pro.

Test av Saucony Endorphin Pro 4 och Endorphin Speed 4

Alla våra löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Menno Munster har kommit fram till.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Tekniska specificationer Saucony Endorphin Speed 4 & Pro 4

Passform

Endorphin Speed

“Jag lägger snabbt märke till att omslutningen runt mellanfoten ser mycket bra ut och att ovandelen är betydligt tunnare än i den tidigare versionen. Plösen har fått lite stretch och är fäst vid ovandelen för att förhindra att den glider. Komforten förstärks ytterligare av innersulan som har PWRRUN HG-skum så att fotbädden blir mjuk och behaglig. Jag är helt nöjd med hälkappan. Den är förstärkt invändigt och inte lika mjuk som på Saucony Endorphin Elite. Skon känns något smalare än sin föregångare men det är inget som stör mig.”

Saucony Endorphin Speed 4
Endorphin Pro

“När jag sätter på mig Endorphin Pro 4 får jag direkt lust att ge mig ut och tävla. Detta beror på den otroligt sköna ovandelen som är supertunn och har massor av stretch vid framfoten. Dessutom känns stödet från hälkappan väldigt bra. Jämfört med Speed 4 är plösen i Pro 4 helt integrerad i ovandelen vilket gör att skon sitter som en strumpa runt foten. Jag kan se igenom enkellagret med mesh så skon är väldigt ventilerande. Framfoten på Pro 4 känns något bredare jämfört med Speed 4. Faktum är att jag inte har lust att ta av mig Pro 4 eftersom passformen är så otroligt skön.”

Saucony Endorphin Pro 4

Löpsteg

Endorphin Speed

“Saucony Endorphin Speed är fortfarande en tempo- och intervallsko, men den har en lite mer direkt känsla. När jag springer känner jag lite mer energiåtergivning, särskilt i framfoten. Den är inte lika mjuk som sin föregångare. Det uppskattar jag, för ibland tyckte jag Speed 3 var lite instabil och att responsen var mindre. Endorphin Speed 4 är verkligen en perfekt sko för långa uthållighetsrundor med tempoblock (till exempel 2-timmars uthållighetsrunda med 3 x 10 minuter i maratontempo) och intervallträning (till exempel 7 x 1000 m med 200 m paus). Den här löparskon är faktiskt tillräckligt bekväm för långa distanser, men hjälper dig också att springa snabbare tack vare superfoam och nylonplattan.”

Endorphin Pro

“Endorphin Pro 4 har verkligen alla de egenskaper jag vill ha i en bra tävlingssko. Den är lätt, har massor av energiåtergivning och en kolfiberplatta för en explosiv stegavveckling. Skon känns mjukare än Speed 4, vilket är särskilt bekvämt när jag springer längre distanser. Tack vare yttersulans nya utformning känns skon inte bara mer stabil utan ger också bättre grepp när jag springer på blött underlag. Den stora styrkan med Pro 4 är att det är en tävlingssko som passar alla typer av löpare. Oavsett om du är en häl- eller mellanfotslandare kan Endorphin Pro 4 hjälpa dig att maxa dina resultat.”

Konkurrenter

Endorphin Speed

“Saucony Endorphin Speed 4 konkurrerar bland annat med HOKA Mach X och adidas Boston. Samtliga har en platta i mellansulan, men de är tillverkade av olika material. Mach X är aningen tyngre och ger en något mer stabil upplevelse för den lite tyngre löparen och även för nybörjaren. adidas Adizero Boston är lite mer direkt och har också superfoam i mellansulan. Jag tycker också att Speed 4 och Mach X är bekväma för längre distanser medan Boston fungerar utmärkt för intervallträning.”

Endorphin pro

“Endorphin Pro 4 påminner om Nike Vaporfly och New Balance Fuelcell Elite. Också dessa är tävlingsskor med kolfiberplatta och superfoam. Den stora skillnaden är att Fuelcell Elite har ett drop på 4 mm (istället för 8 mm på Endorphin Pro 4 och Vaporfly). Ju lägre drop, desto mer springer du på framfoten. Den breda underdelen, det fasta skummet och utformningen av hälen gör Endorphin Pro 4 mer stabil och passar därför en bredare målgrupp. De andra skorna är faktiskt mindre utformade för löpare som landar på hälen.”

Slutspurt

Saucony Endorphin Speed och Pro var redan två populära modeller men med uppdateringarna kan de nu nå ut till ännu fler typer av löpare. Det är inte bara skons stora kvaliteter som gör Pro 4 och Speed 4 så populära, utan även deras utseende. Så kort och gott – ett stort steg framåt för dig som vill kombinera hastighet och komfort.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på Saucony Endorphin Speed 4 och Pro 4 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta en av experterna i vår kundtjänst.