Skip to main content
HOKA Cielo X 1
HOKA Cielo X 1

Test

HOKA Cielo X 1

Med HOKA Cielo X 1 som din kolfiber-tävlingssko kommer du känna dig helt oövervinnerlig på varenda tävlingsdistans. Den har det bästa skummet, en unikt utformad kolfiberplatta och en ultratunn ovandel som ger dig den där efterlängtade tempoökningen under ditt nästa tävlingslopp. Cielo X 1 är starten på en ny era för HOKA när det gäller en riktigt innovativ tävlingssko. Och vi tycker det är otroligt spännande. Varför vi gör det? Läs vår recension.

Se dammodellerSe herrmodeller
HOKA Cielo X 1

3skäl till att HOKA Cielo X 1 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du vill ha en kolfibersko för distanser på 10 km och upp till maraton

HOKA Cielo X 1 har utformats för löpare som vill slå personliga rekord. Med Cielo X 1 kan du springa på snabba tider på distanser från 10 km och upp till maraton. Det dubbla lagret PEBA-skum och kolfiberplattan garanterar dig maximal energiåtergivning för vartenda steg du tar.

Opsomming 2

Du vill ha en stabil tävlingssko med ett något högre drop

HOKA har två tävlingsskor med kolfiberplatta: Rocket X 2 och Cielo X 1. Den största skillnaden mellan Rocket X 2 och Cielo X 1 är utformningen på kolfiberplattan och skons drop. Cielo X 1 har en formad kolfiberplatta där plattan i framfoten har två utsprång. Därmed får du ett dynamiskt framdriv samtidigt som stabiliteten förbättras. Cielo X 1 har dessutom ett högre drop på 7 mm (jämfört med 5 mm hos Rocket X 2). Detta innebär aningen mindre belastning på vaden och hälsenan.

Opsomming 3

Du kör tempo-, intervall- och hastighetsträning

Cielo X 1 passar bäst för tempo-, intervall- och hastighetsträning. Kolfiberplattan och skummet med hög energiåtergivning fungerar bäst vid högre hastigheter. Även om alla löpare kan ha glädje av den här kolfiberskon är det de snabba löparna som drar mest nytta av den. PEBA-skummet absorberar också muskelvibrationer så att du snabbare kan återhämta dig efter ett träningspass i hög hastighet.

HOKA Cielo X 1
HOKA Cielo X 1
HOKA Cielo X 1
"Med Cielo X 1 bevisar HOKA att de kan konkurrera bland de bästa och snabbaste kolfiberskorna."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

HOKA var tillsammans med Nike ett av de första märkena som lanserade kolfiberskor på marknaden. År 2019 släpptes HOKA Carbon X med målet att slå världsrekordet på 100 km. Detta misslyckades tyvärr, men HOKA-atleten Jim Walmsley slog världsrekordet på 50 miles (80 km) med 4 timmar, 50 minuter och 8 sekunder. Det innebär en hastighet på 3:37 per km (16,5 km per timme)! Efter det har HOKA gjort stora framsteg inom innovation och utveckling, nu med Cielo X 1 som HOKA:s bästa kolfibersko någonsin.

HOKA Cielo X 1 i detalj

HOKA Cielo X 1
Asymmetrisk stickad plös

som gör skon enkel att ta på och ger bra lockdown.

Den stickade ovandelen

känns lätt och ger bra ventilation

Fjädrande PEBA-mellansula

med maximal dämpning och energiåtergivning

Formad kolfiberplatta

för dynamiskt framdriv och ökad stabilitet

Utskurna delar

ur skummet för att spara vikt

Yttersula av slitstarkt gummimaterial

för bra grepp och hållbarhet

HOKA Cielo X 1 eller HOKA Rocket X 2?

HOKA Cielo X 1 och HOKA Rocket X 2 har tagits fram med olika målgrupper i åtanke. Rocket X 2 har aningen mer gummimaterial och är stabil tack vare en något mindre aggressiv rocker (rundad form på sulan). Med HOKA Cielo X 1 har man gjort färre eftergifter och ovandelen är tunnare, sulan är mer rundad och dämpningslagret har tagits bort på strategiska ställen för att dra ner på vikten. Elit- och topplöpare kan nu dra nytta av minsta lilla fördel under tävlingsdagen. Och det kan du också göra med ett par HOKA Cielo X 1!

3egenskaper hos HOKA Cielo X 1

Opsomming 1

Stickad ovandel med stretchig plös

Den stickade ovandelen erbjuder stöd i viktiga områden kring mellanfoten och rejält med ventilation i framfoten. I den här tävlingsskon är hälens undersida förstärkt medan ovandelen är flexibel, mjuk och bekväm. Det innebär att du inte upplever något tryck mot hälen. Den tunna och elastiska plösen sitter fast på båda sidor av ovandelen så att du slipper få in smuts och grus i skon samtidigt som plösen hålls stadigt på plats.

Opsomming 2

Dubbel PEBA-mellansula med kolfiberplatta

Två fjädrande lager PEBA-skum fungerar tillsammans med en formad kolfiberplatta för att maximera energiåtergivningen. Du får därmed rejält med driv framåt för vartenda steg du tar. Det spelar ingen roll hur du skjuter ifrån eftersom kolfiberplattan har en bredare bas i framfoten för att öka stabiliteten. Vid hälen och mellanfoten har delar av skumlagret skurits ut för att spara energi.

Opsomming 3

Tunn yttersula i gummi

För att dra ner på vikten har HOKA valt en tunn yttersula i gummi vilket ger bra grepp och hållbarhet. Vid hälen finns det två tunna gummikanter medan mesta delen av gummimaterialet återfinns i framfoten. Det finns små hål i yttersulan för att ge optimalt grepp i alla väderförhållanden.

HOKA Fly kollektion av löparskor

Vill du välja den bästa löparskon från HOKA? Ta då först reda på om du är neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vå Online Shoe Advisor. HOKA har olika typer av löparskor för neutrala löpare. I Fly-kollektionen hittar du alla HOKA:s snabba tempo- och tävlingsskor. Till exempel är HOKA Mach och Mach X perfekta temposkor för intervallträning och snabba uthållighetsrundor. HOKA Rocket X 2 och Cielo X 1 är lite mer inriktade på tävling och har en kolfiberplatta och bästa tänkbara skummaterial. Föredrar du en snabb sko utan kolfiberplatta? Då kan du välja Cielo Road som lämpar sig bäst för tävlingar på 5 och 10 km. Sätt upp ditt mål och välj den löparsko från HOKA som passar bäst för dina träningar och tävlingar.

Exempel på HOKA skorotation

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed förebygga skador. Dessutom fyller varje löparsko en specifik funktion, nämligen för att springa långt eller springa snabbt. Här nedan kan du se våra rekommendationer om du vill alternera mellan olika löparskor från HOKA.

AllroundHOKA Clifton 9
Tempo/intervall – HOKA Mach X
Tävling – HOKA Cielo X 1

Test av HOKA Cielo X 1

Alla våra löparskor testavs av våra egna experter. Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Cielo X 1

Drop
7 mm (37/30 dam - 39/32 herr)
Vikt
Ca. 210 gram dam / 264 gramm herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av sko
Tävlingssko

Förväntningar

„Det är ingen hemlighet att HOKA har legat lite efter i fråga om innovation när det gäller tävlings- och racerskor. Förra året släppte de den första kolfiberskon med superfoam, nämligen Rocket X 2. Jag är spänd på att se hur HOKA Cielo X 1 känns jämfört med den och om den här skon kan mäta sig med skor från adidas, Nike och New Balance. Vi har ju sett att det tar cirka tre år för ett märke att få ut en riktigt bra kolfibersko på marknaden. Kort sagt så hoppas jag bli glatt överraskad av HOKA Cielo X 1.”

Passform

„HOKA Cielo X 1 har en ovandel gjord i ett stycke. Detta innebär att det inte finns några sömmar som trycker på foten vilket förhindrar att man får blåsor. Plösen är lite stretchig vilket gör att den sitter väldigt bekvämt runt min fot. Snörena är lite styva, men de sitter bra på plats. Hälkappan är förstärkt baktill, men flexibel i sidorna. Jag tycker att skon är väldigt bekväm, dock är den vävda ovandelen något tjockare än hos andra kolfiberskor. Mitt råd är att ha på sig tunna strumpor när du springer i denna kolfibersko.”

HOKA Cielo X1 fit

Steg

„Detta var en speciell löpupplevelse! HOKA Cielo X1 har en unikt designad platta med vingar för ökad stabilitet. Jag märker av att något trycker under mittfoten. När du springer känner du av brytpunkten där du får en push från hälen till framfoten. Detta är en mycket bekväm racer! Skummet är väldigt mjukt, men ger också tillbaka mycket energi. Cielo X 1 är den snabbaste HOKA kolfiberskon hittills! Denna skon påminde mig om Mizuno Wave Rebellion Pro 2, eftersom den också har brytpunkten i skon som driver dig framåt så att säga.”

HOKA Cielo X1

Tempo

„Superskummet och den unikt designade kolfiberplattan ger en hastighetsimpuls. Jag känner av hur mycket energi som kommer tillbaka, speciellt under framfoten, eftersom där finns extra skum. Cielo X 1 anser jag vara en riktig maratonsko tack vare den tjocka mellansulan som ger mycket komfort när man springer långa sträckor. För kortare sträckor som 5 och 10 km skulle jag hellre rekommendera Cielo RD eller Rocket X 2. Det finns ganska mycket slitgummi på den här skon, så du kan springa många träningskilometer i snabbt tempo och på tävling. Detta är nog inte den snabbaste kolfiberskon på marknaden, men den är i topp 5 med till exempel Nike, ASICS, adidas och New Balance.”

HOKA Cielo X1 Speed

Slutspurt

Det har varit stillsamt ett tag när det gäller utvecklingen av kolfiberskor från HOKA, men nu har de helt klart lagt i en högre växel. Redan med lanseringen av Rocket X 2 förra året visade HOKA att de kan utforma en mycket bra kolfibersko. Nu, med HOKA Cielo X 1, kan de visa upp en riktig höjdare som är ännu lite snabbare tack vare lätta material och en väl tilltagen rocker. Vi kan knappt vänta på att få se vad HOKA kommer bjuda på i framtiden när det gäller tempo- och tävlingsskor.

HOKA Cielo X 1 har likheter med adidas Adios Pro 3 och Nike Vaporfly 3 som också dessa är tävlingsskor med kolfiberplatta och massor av fjädrande skummaterial. Få ut det mesta möjliga av dina prestationer och satsa på de mest innovativa tävlingsskorna.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Cielo X 1 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.