Skip to main content
Mizuno Wave Inspire 20
Mizuno Wave Inspire 20

Test

Mizuno Wave Inspire 20 – Vi firar den stabila löparskon för överpronation!

Mizuno Wave Inspire har varit favoriten för många löpare i 20 år och nu är det dags att fira födelsedag. En innovativ överdel, stöd med Wave-teknik och dämpning med Enerzy-skum – allt detta sammataget formar en otroligt pålitlig allroundsko för överpronerande löpare. Det spelar ingen roll vilken nivå du befinner dig på eller vilka mål du har. Mizuno Wave Inspire 20 är det perfekta alternativet för många kilometer framöver med allt stöd du behöver.

Se dammodellSe herrmodell
Mizuno Wave Inspire 20

3skäl till att Mizuno Wave Inspire 20 är rätt för dig

Opsomming 1

Du har lätt att få problem med vaden eller akillessenan

Mizuno Wave Horizon 20 har ett drop på 12 mm. Tidigare var detta ett vanligt drop men numera blir de allt lägre, vilket inte gynnar alla löpare. Drop är skillnaden i höjd mellan hälen och framfoten. Ju högre drop, desto mindre rörelse krävs från fotleden, vilket medför att belastningen på vaden minskas. Så om du har besvär av korta vadmuskler eller tendens att få problem med hälsenan bör du definitivt överväga Inspire 20 som din nya allround-löparsko.

Opsomming 2

Du vill ha en allround-löparsko för korta och långa distanser

Det perfekta är ju att ha en enda sko som man kan använda för alla sina träningspass. Och detta är precis vad du hittar i Inspire 20. Mizuno ENERZY-skumlager erbjuder tillräcklig komfort vid långa löprundor och ger även utmärkt energiåtergivning när du vill öka tempot.

Opsomming 3

Du är en löpare med lätt överpronation

Faller du naturligt lite inåt med fotleden? Eller lutar fotleden inåt när du springer? Då kan Wave Inspire 20 vara din perfekta löparsko. Denna ikoniska löparsko återfinns i kategorin “lätt stöd” och det beror på att Wave Plate styr foten på ett smidigt sätt utan att förhindra den naturliga stegavvecklingen.

Mizuno Wave Inspire 20
Mizuno Wave Inspire 20
Mizuno Wave Inspire 20
"Mizuno Wave Inspire 20 är en stabil pronationssko för maratonlöparen, nybörjaren eller den löpare som bara vill springa lite längre rundor."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

I 20 år har Mizuno Wave Inspire varit en favoritsko för många löpare. Varje år förbättras modellen med de senaste teknikerna. Modellen är känd för sin bra dämpning och sitt stöd tack vare den karakteristiska Wave Plate. Denna förhindrar överpronation vilket automatiskt förbättrar din löpstil. I den 20:e modellen ser vi främst en uppdatering av skons överdel. Den här modellen kommer också lanseras i en särskild jubileumsversion som inspirerats av den första versionen av Wave Inspire.

Mizuno Wave Inspire 20 i detalj

Mizuno Wave Inspire 20
Uppdaterad Jacquard Air Mesh-överdel

erbjuder skön passform och suverän ventilation

Mizuno Enerzy foam

i mellansulan ger mjuk dämpning och bra energiåtergivning under varje löprunda

Wave Plate

säkerställer stöd och en smidig stegavveckling från häl till framfot

X10-yttersula

gjord i carbon rubber som förbättrar både hållbarheten och greppet

Mizuno Wave Inspire 20 eller Wave Horizon 6?

Mizuno Wave Horizon 6 är storebror till Wave Inspire. Denna modell har något mer dämpning på grund av en annan typ av dämpning och stöd, nämligen Foam Wave-tekniken. Mellansulan består av två dämpningslager där det nedersta av U4ic EVA-skum har en vågkonstruktion och är gjort lite tjockare. Resultatet är att du upplever massor med stabilitet för varje steg du tar. Använd Inspire för din dagliga löpning och Horizon för de lite längre distanserna som halv- och helmaraton.

3utmärkande egenskaper i Mizuno Wave Inspire 20

Opsomming 1

Ny förbättrad överdel

Mizuno Wave Inspire 20 har fått en uppdaterad överdel. AirMesh från den tidigare versionen har nu uppdaterats till Jacquard Air Mesh. Det innebär bekväm passform och optimal ventilering för dina fötter.

Opsomming 2

Mizuno Wave Plate

Mizuno är känd för sin Wave Plate som är en plastplatta som löper från hälen till framfoten. Denna platta ger extra stabilitet och framåtdriv. Fotställningen korrigeras inte utan leds snarare från landningen på hälen till avvecklingen från framfoten. Detta gör skon extremt lämplig för löpare som landar på hälen.

Opsomming 3

Mizuno Enerzy Foam

Mellansulan på Inspire 20 består av Mizuno Enerzy Foam, som vi även känner från den neutrala varianten, Wave Rider. Den förra versionen hade lite mer dämpning tack vare en upphöjd mellansula på 2 mm. Vi ser samma tjocklek på mellansulan i den 20:e upplagan av Inspire 20. Denna löparsko är bekväm för både korta och långa distanser.

Test av Mizuno Wave Inspire 20

Alla löparskor testat av vår egen expert. Här kan du läsa om vad Daan Glorie kom fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer Mizuno Wave Inspire 20

Drop
12 mm
Skovikt
ca. 292 gr damsko / ca. 249 gr herrsko
Typ av löpare
Överpronerande löpare
Typ av sko
Allroundl öparskor
Typ av dämpning
Mizuno Enerzy

Passform

“Överdelen på Inspire 20 har fått en snygg uppdatering. Man har placerat fler ventilationshål runt mellan- och framfoten så att det känns luftigare för fötterna. Hälkappan har förstärkts på baksidan och sidorna så att jag upplever mycket stöd runt fotlederna. Skosnörningen är fäst i överdelen, men om man knyter skon löst passar Inspire 20 definitivt för löpare med högre vrister. Bredden på framfoten har inte förändrats.”

Mizuno Wave Inspire 20

Steg

“När det gäller skum och stöd har ingenting förändrats från Wave Inspire 19. Jag är naturligt överpronerande med högerfoten och Inspire hjälper bra mot detta. På insidan trycks min fotled något utåt av den välkända Wave-plattan tillsammans med skummaterialet. Jag skulle rekommendera den här skon till hällandare, nybörjare och lite tyngre löpare. Detta på grund av på stabiliteten från hälen och skons något högre drop. Tack vare ett högre drop blir det aningen mindre belastning på vaderna och akillessenan.”

Mizuno Wave Inspire 20

Användning

“I lugnt tempo känns Inspire väldigt bra eftersom varje steg känns stabilt. Jag testade skon på asfalt och på grusvägar och skon passar väldigt bra för båda underlagen. Detta beror på vridstyvheten, vilket innebär att skon inte lätt rör sig med underlaget. Inspire 20 lämpar sig mindre bra för tempoträning och tävlingslopp då skon har något högre vikt.”

Mizuno Wave Inspire 20

Mizuno löparsko-kollektion

Vilken Mizuno löparsko ska du då välja? Är du ute efter stabilitet och stöd med Mizunos pronationssko? Eller vill du hellre ha en snabb löparsko för tempoträning och tävlingar? Mizuno Wave Inspire och Wave Horizon är de bästa löparskorna med stöd för långa distanser. För tempoträning och intervaller bör du välja Mizuno Wave Rebellion Flash eftersom denna modell har Enerzy Lite superfoam och en Wave Plate av glasfiber som erbjuder mer energiåtergivning. De bästa teknologierna finns samlade i Mizunos ultimata tävlingssko, som är Mizuno Wave Rebellion Pro. Detta är kolfiberskon för både korta och långa distanser.

Behöver du råd om skorotation med Mizuno? Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika par löparskor för att förebygga skador. Här följer två exempel på en bra skorotation,:

  • Mizuno Wave Inspire (lugna och långa träningspass) + Mizuno Wave Rebellion Flash (för tempo, intervaller och kortare tävlingslopp på 5-10 km)
  • Mizuno Wave Inspire (lugna och långa träningspass) + Mizuno Wave Horizon (för halv- och helmaraton med fokus på att genomföra löpningen)
Mizuno Wave Inspire 20

Slutspurt

Redan med sin 19:e upplaga genomgick Mizuno Wave Inspire stora förändringar, bland annat en tjockare mellansula och en ändring av den integrerade Wave Plate. Wave Inspire 20 har därför bara några mindre förändringar i överdelen, vilket är goda nyheter för alla som gillar Inspire. De kan nämligen enkelt byta till den nya modellen eftersom stödet fortfarande är detsamma.

Mizuno Wave Inspire 20 påminner om ASICS Gel Kayano 30 och Saucony Omni 21, som alla är allround-löparskor för löpare med överpronation. Inspire 20 lämpar sig något mindre bra för framfotslöpare på grund av ett högre drop. De bör hellre välja Wave Horizon med ett drop på 8 mm.

Är du lika förväntansfull som vi? Ta då en titt på Mizuno Wave Inspire 20 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.