Skip to main content
HOKA Mach X running shoes
HOKA Mach X running shoes

Test

HOKA Mach X – Är du redo inför tävlingsdagen?

Möt den senaste HOKA Mach X. Öka tempot med hjälp av superfoam i kombination med en PEBAX-platta och det pålitliga dämpningsmaterialet ProFlyX. Mach X lämpar sig för snabba träningspass och tävlingar. När är det din tur att ta på dig dem?

Shoppa modeller för damerShoppa modeller för herrar
HOKA Mach X mens running shoes

3skäl till att HOKA Mach X är rätt för dig

Opsomming 1

Du vill ha en löparsko för tävlingslopp på 5 och 10 km

HOKA Mach X är en utmärkt löparsko för tävlingar på 5 km och 10 km. Detta beror till stor del på mellansulan som består av två olika typer av skum. Därmed får du en bra kombination av mjuk dämpning och samtidigt en responsiv känsla när du springer. Denna snabba tävlingssko är också aningen stabilare när du springer på en slingrig bana.

Opsomming 2

Du föredrar en mer direkt löparsko

HOKA är känd för att ha maximal dämpning. Mach X passar de löparen som vill ha en aningen mer direkt löparsko. Till skillnad från den vanliga versionen av Mach X får du alltså inte lika mycket känslan av att stå på en mjuk madrass. Pebax-plattan i mellansulan ökar den direkta känslan, vilket gör att du enkelt kan hålla uppe tempot.

Opsomming 3

Du letar efter en temposko att komplettera med

Varför komplettera? Jo, om du tränar intensivt för ett halv- eller helmaraton kan det vara klokt att ha minst två par skor att skifta mellan. På så vis belastas kroppen på olika sätt, och det i sin tur minskar risken för skador. Du kan använda HOKA Mach X för snabba träningspass i kombination med exempelvis HOKA Clifton eller Bondi. Båda dessa modeller lämpar sig väl för långsamma uthållighetspass.

HOKA Mach X running shoe
HOKA Mach X runner
HOKA Mach X runner
HOKA Mach X är perfekt för den som vill ha en aningen mer direkt sko, men ändå med mycket energiåtergivning

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du?

HOKA grundades 2009 av de två franska löparna Jean-Luc Diard och Nicolas Mermoud. Dessa traillöpare sprang mycket i nedförsbackar och märkte att det inte fanns någon löparsko med maximal dämpning som passade för snabba löprundor. De kom på idén att ta fram en löparsko med extremt tjock sula, en bred yttersula och en mellansula med “Rocker-form”. Än idag är dessa egenskaper utmärkande för HOKA:s löparskor.

HOKA Mach X i detalj

Hoka Mach X hardloopschoen
Ovandel i mesh

gjord av återvunnet material

PEBA- och EVA-skum

för en fjädrande och responsiv känsla vid varje steg.

PEBAX-platta

i mellansulan för en stabil och snabb övergång från häl till tå.

Yttersula i slitstarkt gummi

för ökat grepp och bra hållbarhet på viktiga områden.

Utvecklingen från Clayton till Mach X

HOKA Mach kallades tidigare HOKA Clayton. Målet med Clayton var att ta fram en löparsko som vägde lite och som passade för både uthållighetslöpning och intervallträning. Namnet och tekniken har ändrats, men i övrigt är Mach lika mångsidig som Clayton en gång var. Nu har Mach dessutom fått en storebror i form av Mach X som är optimerad för träning och tävling.

3kännetecken hos HOKA Mach X

Opsomming 1

Överdel i Jacquard mesh

Överdelen i Jacquard mesh är gjord av återvunnet material och erbjuder god ventilering. Hälkappan är förstärkt på insidan och ger ordentligt stöd åt fotlederna. Plösen är så tunn att den inte besvärar dig när du tar på dig skon. Så fort du kliver i skon känner du att du har en tävlingssko på foten. För att dra ner på vikten har man valt en överdel i ett enda skikt med gott om utrymme i framfoten.

Opsomming 2

Fjädrande PEBA- och EVA-skum för hög energiåtergivning

Mellansulan i HOKA Mach X är uppbyggd av två olika skummaterial. I det övre skiktet hittar vi PEBA-skummet, som vi känner igen från HOKA Rocket X 2. Det här skummaterialet erbjuder 34% högre energiåtergivning jämfört med dämpningsmaterialet som används i HOKA Carbon X 3. Här får du för varje steg en rejäl skjuts framåt. Det nedre skiktet utgörs av ProflyX-skum som bygger på EVA-skum. Det här skummet säkerställer stabilitet och markkontakt.

Opsomming 3

PEBAX-platta i mellansulan

HOKA-skor märkta med ett X är vanligtvis försedda med en kolfiberplatta, men inte Mach X. Den här skon har istället en PEBAX-platta. PEBAX är en polymer av hög kvalitet som förenar egenskaperna hos både gummi och plast. Plattan ger stabilitet, flexibilitet och en smidig övergång till framfoten.

HOKA Mach X i testet

Våra skor testas av våra egna experter. Daan Glorie har testat HOKA Mach X för dig. Läs hans omdöme här.

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Daan Glorie 21run

Daan Glorie

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Mach X

Drop
5 mm
Vikt herrsko
Ca. 266 gram
Vikt damsko
Ca. 227 gram
Typ av löpare
Neutrala löpare
Typ av sko
Tävlingsskor

Passform

“Överdelen påminner om en korsning mellan HOKA Mach och HOKA Rocket X2. Plösen är trevlig och tunn och enormt luftig. Det gör att foten känns behagligt omsluten. Hälkappan är mycket stadig tack vare förstärkningen på insidan, och hälen gled inte när jag sprang. Utrymmet i framfoten är väl tilltaget så det fanns inget som irriterade eller tryckte när jag var ute på en längre uthållighetsrunda. Jag tycker dock överdelen kunde varit aningen lättare, för då hade man verkligen fått den där tävlingskänslan under sina dagliga träningar.”

Hoka Mach X Fit

Steg

”Helt ärligt tog det lite tid att vänja sig vid HOKA Mach X eftersom jag hade förväntat mig en super-fjädrande löparsko för snabbt tempo, träningspass och tävlingar. Men modellen är lite hårdare och fastare. Följden av det blev mer markkontakt, trots den ganska tjocka mellansulan. Detta på grund av kombinationen av två typer av skum i mellansulan. Det översta lagret är ett mycket motståndskraftigt superskum, medan det nedre lagret är lite mer traditionellt EVA-skum. Med PEBAX-plattan får man en behaglig och smidig övergång från häl till framfot. Vi lever i en tid av “superfoam” där löparskor blir mjukare och mjukare. Men alla gillar inte det. HOKA Mach X är lösningen för alla löpare som vill ha en mer direkt sko men som ändå erbjuder rejält med energiåtergivning.”

HOKA Mach X Sole

Tempo

“Varför ska du då välja HOKA Mach X i stället för den vanliga HOKA Mach? Jo, om du vill ha en löparsko med en viss fjädring men som samtidigt ger mycket markkontakt, då ska du satsa på Mach X. HOKA är förstås känd för sin “maximala dämpning”. Men här skiljer sig HOKA Mach X eftersom den här skon inte har den där extremt mjuka mellansulan. Man kan se den här skon som efterföljaren till den tidigare Carbon Rocket. Den nya Carbon Rocket X 2 har blivit lite mer av en maratonsko medan den tidigare var en snabb löparsko för 5 och 10 km. Nu kan du använda HOKA Mach X om du tänker springa en snabb tävling på 5 eller 10 km.”

HOKA Mach X Speed

HOKA Fly kollektionen

I HOKA Fly-kollektionen hittar vi löparskor avsedda för snabbhet. Vi har till exempel HOKA Rocket X 2 och Carbon X 3 som är tävlingsskor för halv- och helmaraton. Båda skorna är försedda med kolfiberplatta, men Rocket X 2 har en något mer responsiv mellansula. Följden blir att du får tillbaka mycket energi med varje steg. HOKA Carbon X 3 passar bäst för löpare som behöver lite mer stabilitet. Eftersom kolfiberplattan sitter lite lägre i skon passar den här snabba skon även för löpare med lite tyngre kroppsbyggnad och löpstil. För att förbereda dig på tävlingstempot kan det vara bra att gå in för en temposko. Dessa är aningen lättare än uthållighetslöpningsskor (som Clifton och Bondi), men har ingen kolfiberplatta. Därmed känns de här skorna bekvämare och du tvingas inte upp i hastighet lika mycket. Du kan använda HOKA Mach X och HOKA Mach för bana, intervallträning och snabba uthållighetslöpningar.

Slutspurt

Mach X är en ny överraskande sko från HOKA som lever upp till löparnas behov. En snabb tävlingssko för 5 och 10 km, men samtidigt bekväm när du kör tempoträning. Man kan se skon som en efterföljare till den tidigare HOKA Rocket X. Istället för en kolfiberplatta är Mach X försedd med en Pebax-platta som gör skon lite mer flexibel. Den här skon är något mindre lämplig för halv- och helmaraton.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Mach X i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.