Skip to main content
Running in hot weather
Running in warm wetter

Råd

Löpning i varmt väder

Snart är det varma vädret här. Somrarna blir allt varmare och då är det extra viktigt att tänka på hur du ska springa i värmen. Vilka kläder ska du ha? Vad ska man tänka på? I den här bloggen ger vi dig 10 tips så att din löpning blir både säkrare och roligare i sommar. Njut av solskenet, men var också väl förberedd.

Drinking during running

1otips för löpning i höga temperaturer

Opsomming 1

Bär en keps eller Buff

En keps är nästan oumbärlig när du springer i solskenet. Den håller solen borta från ögonen och du får bättre överblick över trafiken och den vackra naturen. En ytterligare fördel är att kepsen kan absorbera svett så att du slipper få den rinnande nerför pannan och in i ögonen. När det är extra varmt ute kan du blöta kepsen under en kall kran och få optimal nedsvalkning. Använder du en Buff på sommaren? Visste du att den också kan vara praktisk på sommaren? En ventilerande och fuktreglerande Buff ger svalka i sommarvärmen. Du kan ha Buffen som ett pannband som absorberar och leder bort svett.

Shoppa tillbehör för huvudet
Opsomming 2

Ta med dig massor med dryck

Ju varmare det blir, desto mer svettas du. Se därför till att du tar med dig tillräckligt mycket vätska när du ger dig ut. Som en riktlinje bör du få i dig 500 ml vätska per timme. Om du vill veta hur mycket vätska du förlorar kan du ställa dig på vågen före och efter träningen. Då vet du exakt hur mycket du behöver dricka för att prestera bra. Ta med dig vatten eller sportdryck och använd gärna ett vätskebälte (de Nathan Trail Mix Plus 2) eller en vätskeväst (Salomon Active Skin 4 Set).

Shoppa bärbara tillbehör
Opsomming 3

Använd luftiga kläder

En bra sommaroutfit hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Bra sommarkläder är bland annat singlets, 2-i-1-shorts, korta tights och kortärmade toppar. Mesh-materialet i sommarkläder är ofta extra tunt och känns lätt. Tack vare bra ventileringsförmåga och svettavledande material håller sig kroppen torr och bekväm. Glöm inte heller funktionella sportunderkläder för att slippa skavsår. Läs gärna vår blogg om löparkläder på sommaren (länk).

Shoppa luftiga kläder
Running in sunshine
Running in warm wetter
Running in sunshine
"Kanske har du hört det förut, men om du har det beror det antagligen på att det är sant. Anpassa din träning vid varmt väder."

Daan Glorie – Produktexpert

Run in the forest
Opsomming 4

Ta med ett betalkort om du vill köpa något på vägen

Kanske springer du längre än vad du hade planerat? Då kan det vara smart att ta med ett betalkort så att du kan köpa en flaska vatten eller en sportbar på någon bensinstation. Planera din långdistanslöpning i förväg så att du passerar förbi bensinstationer, stormarknader eller andra affärer så att du alltid kan köpa något om du akut skulle behöva det.

Opsomming 5

Använd solglasögon

Solglasögon filtrerar bort solens skarpa strålar och skyddar ögonen. Om solen är så stark att du riskerar att bränna dig kan solen även skada ögonen. Goodrs solglasögon är snygga, plånboksvänliga och mycket lätta. Tack vare en speciell konstruktion och en greppbeläggning håller sig Goodrs solglasögon alltid på plats. Vill du ha ett par mer sofistikerade löparsolglasögon? Då rekommenderar vi märket Julbo som har en omfattande kollektion av lätta löparsolglasögon. Renegade M Spectron är till exempel en perfekt modell som kan användas både vid löpning och till vardags med sina speciella Spectron 3CF polykarbonatlinser.

Shoppa Solglasögon
Opsomming 6

Spring tidigt på morgonen eller sent på kvällen

På sommaren kan det ofta bli alltför varmt för utomhusträning. Tänk därför på vid vilken tid du ska förlägga din träning. Tidigt på morgonen och sent på kvällen är temperaturen lägre än mitt på dagen. Det beror delvis på att solen står som högst vid middagstid. Solen känns starkare på eftermiddagen så att du fortare blir varm och kan bränna dig.

Opsomming 7

Anpassa din träning

Kanske har du hört det förut, men om du har det beror det antagligen på att det är sant. Anpassa din träning vid varmt väder. Fundera på att springa i ett annat tempo. Spring till exempel i maratontempo i stället för ditt 10 km-tempo. Ta pauser när du intervalltränar och välj medvetet längre drickapuaser under din uthållighetsträning. Kom ihåg att träning bara är just träning. Det handlar varken om sluttider eller resultat, utan snarare att du ska tycka det är kul och ha trevligt.

Opsomming 8

Smörj in dig ordentligt

När solen skiner utsätts huden för UV-strålar. Dessa kan orsaka hudskador och öka risken för hudcancer. Smörj in dig dagligen och ofta. Det finns nämligen ingen solkräm som skyddar dig hela dagen även om du smörjt in dig på morgonen.

Opsomming 9

Tänk på elektrolyter

Elektrolyter är viktiga mineraler som ser till att det blir bra vätskebalans i kroppen. När du dricker letar sig vätskan inte fram slumpmässigt. Elektrolyter transporterar näringsämnen och vätska till rätt ställen i kroppen. Exempel på elektrolyter är natrium, kalium och magnesium. Du kan få i dig elektrolyter genom vanlig mat (t.ex. frukt och grönsaker) men du kan också överväga en sportdryck som SIS Go Hydro Tablet. Detta är en tub med 20 tabletter som innehåller salt, kalcium och magnesium. Lös upp en tablett i en vattenflaska på 500 ml och drick detta till exempel under eller efter ditt träningspass. På så sätt får du i dig ordentligt med vätska och påfyllning. Observera att detta inte är någon energirik sportdryck.

Shoppa sportnäring
Opsomming 10

Välj en rutt i skogen

Att springa i skogen är inte bara roligt utan kan också vara smart på sommaren. Eftersom du springer i skuggan blir det mycket svalare, och du får ett bättre träningspass. I skogen finns det ofta snitslade och märkta vägar som du kan följa. På grund av detta behöver du inte tänka på distans och rutt. Följ bara pilarna. Du kan också göra ditt träningspass kortare genom att till exempel springa bara ett varv i stället för två eller tre. Eller ställ din vattenflaska vid ett träd eller en bänk så kan du stanna till under varje varv för att dricka lite.

Slutspurt

Sommaren är givetvis också den perfekta tiden för en välförtjänt semester. Ta lite vila från din löpning eller träna mindre intensivt under en period. På så sätt får din kropp också möjlighet att återhämta sig och ladda upp inför nästa träningsperiod. Ta med löparskorna på semestern, men känn dig inte tvingad att springa. Spring när du känner för det. Du tappar inte konditionen så snabbt, så det behöver du inte oroa dig för. Njut av solen, var väl förberedd när du springer och gå hösten till mötes med ny energi!

Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta någon av våra produktexperter som du når via vår kundtjänst.