Skip to main content

Håret blåser i vinden, marken flyger fram under dina fötter, endorfinerna flödar genom kroppen och du får solen i ansiktet. Det är just den känslan man vill ha som löpare. Men det där solskenet kan också ställa till det rejält, för det är inte särskilt kul att springa med kisande ögon. Ett par löparsolglasögon kan vara precis vad du behöver för att avhjälpa det. Förutom att ge ett effektivt skydd mot solen är löparsolglasögon också utformade för att sitta stadigt och vara ventilerande under varma dagar. Vi har tittat närmare på tre märken åt dig, och när du har läst klart det här blogginlägget kommer du säkert veta vilka av solglasögonen som passar dig bäst, både vad gäller stil och budget.

Shoppa solglasögon
Julbo eyewear

Julbo

Julbo designar och tillverkar glasögon och skyddsutrustning som passar för extremsporter. Dessa specialsolglasögon från Julbo är utformade från grunden tillsammans med de främsta idrottarna och distributörerna. Julbos uppdrag: “Att kontinuerligt förbättra egenskaperna hos glasögon och skyddsutrustning så att alla får en ultimat upplevelse av friluftssport”.
Julbo arbetar nära tillsammans med sina idrottare och ambassadörer för att uppnå sitt gemensamma mål. Nämligen att diskutera, dela och undersöka behoven hos den krävande idrottsutövaren för att tillhandahålla lämpliga lösningar när det gäller skyddsutrustning.

Nike Vision Eyewear

Nike Vision

Föga förvånande har även “Nike”, ett av de främsta företagen i branschen, en solglasögonkollektion med namnet “Nike Vision”. Hos Nike kan du hitta allt du behöver för din löprunda. Och givetvis har de också solglasögon. Nike vill att deras kollektion ska passa utövare av olika typer av sporter, och därför är de inte lika specifika som Julbo, men inte heller lika hippa och slittåliga som Goodr. Nikes solglasögon befinner sig lite mitt emellan dessa båda märken. Både när det gäller utseende, känsla och pris.

Goodr Eyewear

Goodr

Om du frågar mig är detta ett otroligt roligt och hippt märke. Här har den modemedvetna löparen verkligen något att frossa i. Grundarna av Goodr arbetar enligt principen att löpning är roligt och det ska även din utrustning vara. De gör moderiktiga och funktionella solglasögon som alla har råd med. Goodr fick sin idé när en av grundarna (en entusiastisk löpare) en dag såg sig själv i spegeln och undrade vad tusan han hade på sig. Det var då han kom på sin briljanta idé och tänkte det var dags att även löpare kunde ha snygga, roliga, funktionella och prisvärda solglasögon. Dessutom lade han märke till att de flesta idrottare inte bär dyra solglasögon när de tränar. Och det var här han såg en möjlighet. Snygga löparsolglasögon till ett överkomligt pris. Det låter som ljuv musik i mina öron.

Julbo

#Hög, högre, högst

Julbo sunglasses

Julbo sportglasögon, pionjärmärket

Tack vare sitt samarbete med framstående bergsklättrare är Julbo en pionjär inom skyddsutrustning för höga höjder. Detta gör att de i år också kan släppa en kollektion med solglasögon avsedda för högre höjder. Utöver detta har Julbo skapat en ny generation av wearables för olika typer av sporter. Och tro det eller ej, men hos Julbo kan du hitta solglasögon som visar data i synfältet. På så sätt kan idrottare fokusera på var de håller på med samtidigt som de kan se direktdata om hur de presenterar.

Vadå dåligt väder?

Julbos solglasögon kännetecknas av att de är så otroligt bekväma. Passformen, komforten och de material som används är alla framtagna speciellt för idrottare. Man kan justera både skalmarna och vid näsan för att få perfekt passform. Tack vare den höga stöttåligheten är glasögonen idealiska för alla utomhussporter. Linserna filtrerar UV-strålar och ljus som möter ögonen. Dessutom har Julbo linser som reagerar på olika ljusförhållanden. När ljuset är skarpt mörknar glasen och när ljuset är svagt blir de ljusare. På så sätt blir det väldigt behagligt för ögonen och du kan lägga mer fokus på din löpträning. Låt solglasögonen sköta jobbet med att skydda dina ögon.

Vilka Julbo sportglasögon passar dig?

Julbo har flera modeller. Vi lotsar dig genom djungeln av information.

RUSH: RUSH är det bästa alternativet för cyklister och sporter som kombinerar uthållighet och snabbhet. De ventilerande glasen har utformats för att ge ett maximalt lateralt och vertikalt synfält för fri sikt i alla lägen. Modellen passar dessutom med alla hjälmar.
OUTLINE: Den här modellen är utformad för att hålla länge. OUTLINE solglasögon täcker mycket bra. De små näskuddarna är fullt justerbara i alla riktningar så att du alltid kan få rätt passform. På så sätt sitter glasögonen kvar på näsan. Också skalmarna är justerbara. Det gör att glasögonen sitter bra även när du har hjälm på dig. Tack vare det mjuka materialet slipper du irritation och tryck. Glasögonens strömlinjeformade design gör dem extra bekväma och dessutom har de bra ventilationen.
AERO: Den här modellen passar alla som älskar intensiv träning. Den enkla linsen ger ett obehindrat synfält i alla ljusförhållanden. Den upphängda konstruktionen erbjuder mycket bra ventilation genom att luften enkelt kan flöda mellan linsen och bågen. Air Link-konceptet innebär ett stötdämpande inlägg längst ut vid tinningarna och gör glasögonen än stabilare och lättare. Aerolite och Aerospeed bygger på den här modellen. Aerolite är ännu lättare och Aerospeed har ännu större glas.
ULTIMATE: Den här modellen tänjer på gränserna för effektivitet tack vare den strömlinjeformade silhuetten. De nya CustomFIT-skalmarna går att justera på millimetern, och tillsammans med en Grip Tech-struktur får du en personligt anpassad båge i lättvikt. Glasögonen är utrustade med ett 3D-näsgrepp som håller glasögonen på plats under träning. Panoramalinserna skyddar bra och känns behagliga för ögonen.
FURY: Den här modellen är gjord för snabbt tempo. De cylindriska glasen med brett synfält ger optimal ventilation. FURY är lätt och passar under alla hjälmar. Modellens skarpa linjer matchar den teknik och prestation som krävs av dagens idrottare.

Går du in för de bästa sportglasögonen för löpare?

Priserna på de här modellerna ligger mellan 99,95 och 229,95 euro, så de är inte alldeles gratis. Men å andra sidan får du något riktigt bra. De här solglasögonen är definitivt värt investeringen om du har höga krav på linser och passform.

Shoppa Julbo solglasögon

Nike Vision solglasögon

Mellankategori

Nike Vision sports sunglasses

Nike sportglasögon för alla

Solglasögonen från Nike står effektivt emot repor vilket gör att de inte skadas i första taget. Därmed är solglasögonen perfekta för löprundor i naturen. Linserna skyddar ögonen från UV-strålar. Glasögonen är inte justerbara men håller sig ändå bra på plats. Dessutom finns solglasögonen att få i olika färgade linser så du kan anpassa glasögonen enligt din löpning och behov.

Mycket att välja mellan

Vi går igenom även de här modellerna för att se vilken som passar dig bäst.

Show X3 Elite: Designen grundas på erfarenheter från elitidrottare och har därmed överlägsen synlighet, ventilation för att förhindra imma på glasen samt lättvikt och ergonomisk komfort.
Windshield: Nikes Windshield-solglasögon är strömlinjeformade och extremt lätta. Tack vare innovativ ventilation och aerodynamiska vinklar förblir linserna klara. Ett flexibelt näsgrepp optimerar luftflödet och absorberar stötar. Vadderade skalmar ger extra grepp och långvarig komfort.
Windstorm: Den här modellen har en profilerad utformning. Konstruktionen ger gott om ventilation vilket gör glasögonen klara och bekväma. Den här modellen har även med polariserade glas.
Skylon Ace: En extremt lätt modell med rejäl täckning. Med MAX Optics-linsen ser du bra i alla synvinklar. Detta är allround-solglasögon och passar därför för alla sorts sporter.
Adrenaline: En modell med avancerad optik och en lätt båge för att du ska prestera optimalt under din träning.
Gale Force: Solglasögonen Gale Force från Nike har rena linjer och en omslutande konstruktion. Näsgreppet ger bra luftflöde så att glasen inte blir immiga. Med MAX Optics-linsen har du bra sikt i alla vinklar. Modellen är perfekt för intensiva träningspass.

Shoppa Nike Vision solglasögon

Goodr solglasögon

Favorit

Goodr sunglasses

Goodrs 4 F

Goodr menar att solglasögon för sportaktiviteter ofta är fula, dyra och överkonstruerade. De har därför en prisvärd lösning med snygg design som kan användas inom alla sporter. Varumärket tillverkar solglasögon där fyra F står i centrum (Fun, Fashionable, Functional och afFordable). Enligt dem är det viktigt att du kan vara dig själv fullt ut.
Tack vare utformningen och det halkfria materialet sitter Goodr solglasögon bergfast när du springer. Bågen är robust och lätt och har en bekväm passform. Det gör att glasögonen inte studsar när du springer. De högkvalitativa polariserade UV400-linserna immar inte, är reptåliga och skyddar ögonen från skadliga UVA- och UVB-strålar.

1% für den planeten

Goodr utvecklade under sommaren 2020 solglasögon med vår planet i åtanke. Solglasögonen utgjordes helt och hållet av återvunnen plast. De släpptes som co-branding tillsammans med “1% for the Planet”. Teamet på Goodr deltar regelbundet i volontärarrangemang och samlar själva in mycket skräp. De små plastbitarna som används för dessa solglasögon sorteras, rengörs och smälts sedan ner till plastpellets. Dessa pellets hamnar så i gjutformen för solglasögonen.
Konceptet 1% for the Planet är en global rörelse som inspirerar företag och enskilda personer att stödja olika miljösatsningar genom årligt medlemskap och en donationsstrategi. Det innebär att 1 % av Goodrs årliga bruttoförsäljning går direkt till ideella organisationer som arbetar för att skydda vår miljö.

Även för promenaderna

Goodr vill tillgodose behoven från alla fashionistas och har därför tagit fram flera olika modeller för både damer och herrar. Vi går igenom några av dem.

Original (OG): Detta var Goodrs första båge och är därför en riktig klassiker. Den har utformats för att inte studsa och har ofta polariserade linser.
Circle G: Detta är en rund båge. Passar lika bra för träningen som när du är på stan.
Mach G: Kallas även pilotglasögon, utformade efter den klassiska modellen som bärs av flygare.
VRG: VRG är den senaste modellen. Utseendet och känslan är futuristisk och helt inriktad på prestationer vid högt tempo.

PRISVÄRDA SOLGLASÖGON

En trevlig finess är att dessa modeller även finns i varianten Big Fucking Glasses (BFG). Dessa är bredare bågar med längre skalmar och större linser. De är utformade för mer täckning. Så det finns verkligen något för alla. Alla modeller finns att få med olika linser så att du så att du kan sätta ihop dina perfekta glasögon för din löpning. Och det bästa av allt är att priserna på de här trendiga glasögonen ligger mellan 34,95 och 49,95 euro. Så vad väntar du på?

Shoppa Goodr solglasögon

Slutspurt

Slutspurt

Du har just fått en hel massa information om solglasögon. Förhoppningsvis har du fått lite hjälp inför ditt solglasögonval. Här följer en kort sammanfattning av för- och nackdelar med de olika solglasögonen.

Julbo
Fördel: avancerade, mycket hög kvalitet och en passform som du kan anpassa helt efter egna behov.
Nackdel: de kostar en rejäl slant.
Nike
Fördel: bågarna finns med olika typer av linser och de är billigare än Julbo.
Nackdel: De är inte inriktade på någon särskild sport.
Goodr
Fördel: trendiga bågar som också finns med olika linser. Dessutom är de relativt billiga.
Nackdel: mindre specialiserade och detaljerade än Julbos och Nikes solglasögon.

Har du bestämt dig för vilka du vill ha? Här kan du handla alla solglasögon.
Har du fortfarande frågor? Då får du mer än gärna kontakta vår kundtjänst.

Julbo solglasögon

Julbo solglasögon

Julbo running sunglasses
Shoppa Julbo solglasögon

Nike solglasögon

Nike Solglasögon

Nike running sunglasses
Shoppa Nike solglasögon

Goodr solglasögon

Goodr solglasögon

Goodr running sunglasses
Shoppa Goodr solglasögon