Skip to main content
Saucony Guide 16
Saucony Guide 16 running shoes

Test

Saucony Guide 16 – Lätt & stödjande för din dagliga löprunda

Nya Saucony Guide är här! Den sextonde versionen av denna klassiska löparsko för överpronerande löpare har genomgått ett antal förändringar som gör den helt uppdaterad. Undrar du vad som är nytt hos denna lättviktssko för din dagliga löprunda?

Saucony Guide 16 damSaucony Guide 16 herr
Saucony Guide 16 womens running shoes

3SKÄL VARFÖR Saucony Guide 16 PASSAR JUST DIG

Opsommingicoon 1
Du letar efter en lättviktssko med stöd

Många stabilitetsskor kan upplevas tunga och lite skrymmande. Guide 16 känns däremot riktigt lätt och behaglig på foten. Den är en av de få skor med stöd där det knappt känns att du har något på fötterna.

Opsommingicoon 2
Du letar efter en sko med ett smidigt steg

Formen på sulan ger dig ett smidigt och rullande steg. Hälen är bara 8 millimeter högre än framfoten och är snyggt rundad så att du får en jämn övergång från häl till mellanfot. Från mellanfoten lutar sulan uppåt, vilket ger en rullande rörelse mot tårna. Med de här skorna flyger kilometrarna fram under dina fötter.

Opsommingicoon 3
Du letar efter en sko som även hjälper dig att öka tempot

Den låga vikten och det smidiga steget är inte de enda skälen till att du enkelt kan öka tempot när du springer med Guide 16. Med PWRRUN-materialet i mellansulan får du exakt den där responsiva känslan du drömmer om under din intervall- och tempoträning.

Saucony Guide 16 running shoes
Saucony Guide 16 shoes
Saucony Guide 16 shoes
Guide 16 har en bra kombination av dämpning och stabilitet.

Paul Okkerse – Produktexpert

Visste du att…

Saucony (Sock-åh-ni) grundades i Kutztown i Pennsylvania längs floden Saucony – som också inspirerade till företagets namn. Deras logga förseställer flodens ständiga flöde och stenarna i flodbädden.

De Saucony guide 16 i detalj

Saucony Guide 16 running shoes
PWRRUN mellansula

Lätt EVA-material för bekväm dämpning.

FORMFIT-överdel

Omsluter din fot för en skräddarsydd passform.

HOLLOW-TECH

ger ordentligt stöd under foten, men på ett lätt och minimalistiskt sätt.

Saucony Guide 16 i test

Våra skor är testade av våra egna experter. Denna gång har Paul Okkerse testat Saucony Guide 16 åt dig.

Paul Okkerse 21run

Paul Okkerse

Produktexpert

Paul Okkerse 21run

Paul Okkerse

Produktexpert

Specifikationer Saucony Guide 16

Drop
8 mm
Vikt herrsko
Ca. 269 gram
Vikt damsko
Ca. 238 gram
Typ av löpare
Överpronerande löpare
Skotyp
Allround löparsko

Passform

“Storleken på fodret är bra och min fot känns bekvämt omsluten. Det finns inte överdrivet mycket stoppning eller dämpning vid hälkappan och plösen, vilket ger bra ventilation åt fötterna. Överdelen torkade också snabbt när jag råkade ut för en regnskur. Framfoten tycks aningen smalare jämfört med den förra versionen. Överdelen känns nästan som en tävlingssko, men med en något fastare hälkappa och mer stöd för mellanfoten. Nedre delen av hälkappan är extra fast medan den övre delen känns väldigt flexibel. Tack vare detta får du stöd utan att det trycker mot hälen och akillessenan, även om jag upplevde en aning glapp i hälen. Detta löste jag enkelt genom snörningen. Det stora snörningshålet vid mellanfoten finns fortfarande kvar så att du kan få optimalt stöd runt vristen.”

Saucony Guide 16 Stride

Steg

“Skon känns ganska direkt, men jag gillar det. Man känner inte av stödet särskilt mycket, men det är bra för då slipper man får blåsor och irritationer av den korrigerande vadderingen. Speedroll-tekniken erbjuder ett behagligt rullande steg. När jag var ute på en lång uthållighetsrunda märkte jag att den fick mig att stampa lite vid mellanfotslandning, men om jag istället trampade ner på hälen upphörde det. Om du gillade Guide 15 kan du utan tvekan byta till Saucony Guide 16. Skon har framför allt fått en uppdatering av överdelen. PWRRUN-mellansulan känns lika bekväm som i den förra versionen.”

Saucony Guide 16 Comfort

Komfort

“Komfortnivån för Guide 15 är medelhög. För längre löprundor bör du leta efter en sko med mer dämpning. Tack vare den låga vikten kan man lätt öka tempot. Om du vill ha en sko med mer dämpning och stöd är Saucony Tempus perfekt för dig. Den här skon har nämligen PWRRUN PB-skum i hälen och framfoten. Saucony Guide kan lätt konkurrera med både Nike Structure och ASICS GT2000 då även dessa är allroundlöparskor med viss dämpning.”

Välkommen till Saucony-familjen

Saucony Guide 16 ingår i Sauconys kollektion av allroundskor. I den här kollektionen hittar vi löparskor för neutrala löpare och löpare med överpronering.  Vi tar en snabb titt på kollektionen.

Saucony Guide 16

Saucony Guide 16

Saucony Guide 15 för kvinnor är en allround löparsko för löpare med överpronering. Guide är en välkänd modell från Saucony och är en idealisk löparsko för din dagliga löprunda. Guide är också perfekt för långdistanslöpning. Den går smidigt. Det känns bra.

Saucony Guide 16 herrSaucony Guide 16 dam
Saucony Ride 15

Saucony Ride

Den neutrala motsvarigheten till Guide. Använder sig av samma material och teknik, men utan inslaget mot överpronation.
Se Saucony Ride

Saucony Tempus

Saucony Tempus

Löparsko mot överpronation med maximal dämpning. Har en PWRRUN PB-mellansula som erbjuder extra energiåtergivning.
Se Saucony Tempus

Saucony Triumph

Saucony Triumph

Den neutrala löparskon med maximal dämpning. Har PWRRUN+-material för att ge extra komfort vid vartenda steg.
Se Saucony Triumph 6

Slutspurt

Saucony Guide 16 har främst fått en mindre uppdatering av överdelen. I övrigt är sulan densamma som hos föregångaren. Guide 16 är trots det en väldigt pålitlig löparsko för löpare med överpronation. Den låga vikten är en klar fördel inom den här kategorin, men när det gäller dämpning är Guide 16 bara medelmåttig. För korta dagliga löprundor och löprundor i högre tempo är detta ändå en utmärkt sko.

Blev du lika intresserad som vi? Se då Saucony Guide 16 i vår webbshop. Har du några frågor? Kontakta gärna någon av våra produktexperter via vår kundtjänst.