Skip to main content

 

Løbertips

De 10 oftest stillede spørgsmål om løbesko

Du behøver faktisk kun et par løbesko for at være en løber. For alle løbere, uanset niveau, er løbesko alfa og omega. Uanset om du lige er begyndt at løbe eller målrettet træner op til et halvmaraton, vil løbesko hjælpe dig fremad. Tænk over komfort, dæmpning, men også det rette niveau af støtte. Med denne blog dykker vi dybere ned i løbeskoens verden. Hvor længe holder de? Hvordan vælger jeg den bedste løbesko? Findes der løbesko med ekstra greb? Læs med, så du kan få endnu mere sjov ud af at løbe.

Shop løbesko til damerShop løbesko til herrer

1o Spørgsmål og svar om løbesko

Opsomming 1

Hvorfor er løbesko vigtige?

Hver løbesko har tre funktioner, der gør, at de hjælper dig, mens du løber:

  • Dæmpning: en løbesko har en unik blød dæmpning, der reducerer belastningen på led og muskler.
  • Støtte: Hælkappen på en løbesko er ofte indvendigt forstærket og giver støtte til dine ankler. Hælkappen slutter tæt om dit hælben, hvilket også reducerer risikoen for at glide i skoen. Der findes også løbesko til overpronation. Disse modeller har en korrektionsblok eller et støttesystem, der forhindrer dine ankler i at synke indad under afviklingen af foden.
  • Ventilation: Overdelen er ofte lavet af syntetiske materialer, for at øge åndbarheden for dine fødder. Det holder dem tørre og komfortable under alle slags forhold. Der findes også vandtætte løbesko med en overdel i GORE-TEX (GTX). Det holder dine fødder tørre, selv i kraftig regn eller vintervejr.
Opsomming 2

Hvor længe holder løbesko?

Løbesko holder i gennemsnit mellem 600 km og 800 km. Hvor længe de holder afhænger af din løbestil, hvilket underlag du løber på, og hvordan du behandler skoene. Efter 800 km vil sålen være slidt, og stabiliteten vil være nedsat. Som et resultat vil du opleve øget belastning på læggene og skinnebenene. Vidste du forresten, at mellemsålen i løbesko kan tørre ud? Efter 1,5 år er dæmpningen virkelig opbrugt, hvilket belaster dine muskler og led mere. Udskift dine løbesko i tide, før du føler et behov for at tage til fysioterapeut.

Opsomming 3

Hvordan vælger jeg de bedste løbesko?

At vælge de bedste løbesko er ikke altid en super nem opgave. Nogle løbere går efter maksimal komfort, mens andre vil have den lettest mulige løbesko til deres konkurrenceløb. Vores Online Shoe Advisor rådgiver dig om det rette valg af løbesko baseret på nogle få spørgsmål og tests. Find først ud af, hvad dit mål er, da målet også kan være afgørende for, hvilken type løbesko der er perfekt til dig. For eksempel har en maratonløber generelt brug for lidt mere dæmpning end en begynder, der løber sine første 5 km. I sidste ende løber du meget længere under et maraton, og stødabsorbering er meget vigtigt.

Til Online Shoe Advisor
Opsomming 4

Hvordan bør jeg vedligeholde mine løbesko?

Der er forskellige måder, hvorpå du bedst kan vedligeholde dine løbesko. Husk altid, at du ikke må putte dine løbesko i vaskemaskinen! Og i samme ombæring må du heller aldrig stille dine løbesko på en radiator eller for tæt på en varmekilde. De tørrer hurtigt ud og mister deres dæmpningsfunktion. Tag regelmæssigt indlægssålerne ud af dine løbesko, for der kommer altid en masse sand, sten og andet snavs ind i skoene. Ved at fjerne indersålerne kan du ryste snavset ud, og du sørger for, at skoen kan ånde.

Køb plejeprodukter
Running advice
Running shoes
"Find først ud af, hvad dit mål er, da målet også kan være afgørende for, hvilken type løbesko der er perfekt til dig..”

Daan Glorie – Produktekspert

 

Opsomming 5

Hvor rummelige skal løbesko være?

En tommelfingerregel med løbesko er, at købe 1 størrelse større end din almindelige størrelse du bruger i hverdagssko. Løbesko er lidt strammere omkring foden på grund af de syntetiske materialer. Når du løber, udvider din fod sig også og trykkes lidt sammen, så du har brug for lidt mere plads i længden ved tæerne. Når man løber lange distancer som halv- og helmaraton, udvider fødderne sig mere end ved 5 km, så tag højde for det. Plads i forfoden er også vigtig, fordi tæerne glider fremad på grund af afviklingen af fødderne. Hvis du vælger den rigtige størrelse, undgår du blå tånegle og irritation af nerver og sener i tæerne. På vores hjemmeside finder du størrelsesguide til hver løbesko. Mål dine fødder og læg 1 cm til for at bestille den rette størrelse løbesko.

Opsomming 6

Hvad er forskellen på neutrale sko og sko til overpronation?

I neutrale løbesko består hele mellemsålen som regel af et enkelt skummateriale. Det betyder, at støtten er ens under hele din fod, når du løber. I sko til overpronation er der en blok eller en særlig konstruktion i mellemsålen, som giver støtte. Normalt er denne blok lavet af et lidt hårdere materiale, så du oplever mere støtte her, når du løber. Løbere med overpronation vil have gavn af en sko specifikt til overpronation.

Opsomming 7

Skal jeg skifte løbesko?

Hvis du træner 3 gange eller mere om ugen, er det en god ide at løbe i forskellige sko. Vi kalder det også sko-rotation. Det er bevist, at du kan forebygge skader ved at skifte mellem forskellige par løbesko. Endnu en fordel er, at du ved at bruge forskellige løbesko giver kroppen en ny belastning, så den kan forbedre sig hver gang. Endelig er hver løbesko udviklet til et specifikt formål. Der findes overordnet 3 typer løbesko, nemlig:

  • Allrounders: Du kan løbe enhver form for løbetræning i disse sko.
  • Temposko: Løbesko til tempotræning og intervaller.
  • Konkurrencesko: Disse modeller er skabt til at slå personlige rekorder under konkurrenceløb.
Alt om sko-rotation
Opsomming 8

Kan jeg løbe hurtigere med bestemte løbesko?

Ja, absolut! Til dette formål er der tempo- og konkurrencesko med de bedste skummaterialer og ofte også en carbonplade. Dæmpningsmaterialet i disse sko er ekstra elastisk, så du får mere energi tilbage for hvert skridt, du tager. Carbonpladen gør skoene stabile og sikrer en hurtig afvikling af foden. Det giver dig mulighed for at løbe med højere hastighed og lavere puls end med et par almindelige løbesko.

Køb løbesko
Opsomming 9

Findes der løbesko med ekstra greb?

Ja, det gør der, og det er det, vi kalder en trailsko. En trailsko har en specialdesignet overdel med forstærkninger mod skarpe forhindringer som grene og sten. Nogle trailsko er vandtætte og har en overdel med Gore-Tex-materiale. Desuden har trailsko pigge under sålen, som giver dig bedre greb, når du løber på uasfalterede overflader.

Opsomming 10

Kan jeg bruge mine egne indlægssåler i løbesko?

I næsten alle løbesko kan indersålen tages ud. Der er dog en undtagelse, og det er konkurrencesko. I konkurrencesko er indersålen typisk limet fast, og kan ikke tages ud, eller man er nødt til at trække den ud med stor kraft.

Slutspurten

Efter at have læst denne blog håber vi, at du har lært noget nyt om løbesko, og hvad der er vigtigt, når det gælder udskiftning og vedligeholdelse af dem. Du har kun én krop, så pas nu godt på den. Udskiftning af løbesko i tide vil forhindre mange problemer.

Har du flere spørgsmål om løbesko? Eller vil du gerne vide mere om en bestemt model? Så er du altid velkommen til at kontakte en af vores produkteksperter via vores kundeservice.

Shop løbesko til damerShop løbesko til herrer