Skip to main content

TRE VIGTIGE KONCEPTER INDEN FOR LØB

Pronation, overpronation og underpronation – som løber er du helt sikkert stødt på disse udtryk før. De spiller en hovedrolle i beslutningen om, hvilke sko der passer bedst til dig. I dette blogindlæg vil vi komme ind på hvad disse tre udtryk betyder, og hvordan du kan bruge dem, når du vælger løbesko. I slutningen af ​​dette indlæg vil du være en sand ekspert indenfor løbesko!

Der kan være ret meget arbejde i det at lede efter nye løbesko. Som nybegynder kan det være pludselig være svært at se skoven for bare træer. Hvordan skal du finde de rigtige sko, når der findes hundredvis af forskellige par? Dette kan være overvældende for enhver løber, men især for de nye; nybegyndere er ofte ikke fortrolige med terminologien og ved ikke, hvad de skal være opmærksomme på, når de køber et par løbesko. I stedet for at fokusere på, hvilke der ser bedst ud, er din løbestil afgørende for, hvilken løbesko der passer bedst til dig. Men hvad er pronation, og hvordan ved du, om du har svag eller kraftig pronation? I det følgende afsnit kan du læse mere om disse tre forskellige løbestilarter.

Udforsk alle løbesko

NEUTRAL PRONATION

Foden lander på ydersiden af hælen og ruller derefter indad for at absorbere og jævnt fordele stødpåvirkningen fra landingen. Anklen forbliver lige over hælen. Dette er kendetegnene for en neutral løber, der ikke har brug for yderligere support. Denne type løber – som navnet antyder – anbefales helst neutrale løbesko.

Shop neutrale løbesko

OVERPRONATION

Foden rammer ydersiden af hælen og ruller derefter for meget indad. Dette lægger for meget pres på indersiden af foden og får også anklen til at kollapse indad. Dette er typiske kendetegn ved overpronation. Denne type løber har brug for ekstra støtte på indersiden af foden. Støtteniveauet varierer afhængigt af skoen. Stabilitetssko eller sko til overpronation er det rigtige valg til overpronerende løbere.

Shop stabilitetssko

UNDERPRONATION

Et andet navn for underpronation er supination. Ved underpronation lander foden på ydersiden af hælen og ruller derefter på fodens yderkanter. Dette lægger et stort pres på ydersiden af foden. Underpronation kræver ikke yderligere støtte, men generelt anbefaler vi sko med høj rotationsstivhed til underpronation. Denne type sko hjælper med at reducere risikoen for kun at løbe på ydersiden af skoen. Det første valg til underpronation er neutrale løbesko.

Shop neutrale løbesko

HVAD ER NÆSTE SKRIDT?

Som du har set ovenfor, kan vi konkludere, at hver løber har en form for pronation. Det er udelukkende graden heraf, der varierer. Denne forskel kan ofte forklares med forskelle i kropstype eller styrke, men kan også grunde i naturlig præference. De rette løbesko understøtter din løbestil og hjælper dermed med at forhindre overbelastning og skader. Før du køber løbesko, skal du først finde ud af, hvilken løbeprofil, der bedst repræsenterer den type løber du er. Hvis du har spørgsmål om dette, eller hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvilken type løber du er, så tøv ikke med at kontakte vores kundeservice. Vores løbeeksperter vil med glæde hjælpe og vejlede dig.

NEUTRAL VS. STABILITET

Hvis du ved, hvilken type løber du er, er du allerede et skridt tættere på at finde de ideelle sko til dig.

• Som en neutral eller underpronerende løber anbefales det at bruge neutrale løbesko. Disse sko giver ikke yderligere support på den mediale side (indvendigt).

• Som en overpronerende løber skal du vælge stabilitetssko. Disse løbesko giver mere stabilitet takket være en stabilitetsblok eller en pronationsstøtte på indersiden af skoen. Disse elementer absorberer og understøtter den indadgående bevægelse af foden. Dette reducerer effektivt risikoen for skader.

Neutraal vs. antipronatie

Als je weet wat voor type loper je bent, kun je gaan kijken welke schoenen voor jou geschikt kunnen zijn.

  • Als neutrale loper of onderpronerende loper kies je neutrale hardloopschoenen. Deze schoenen hebben geen extra ondersteuning aan de binnenkant van de schoenen.
  • Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.

LØBESKO DER PASSER TIL DIN LØBESTIL

Ud over graden af pronation er der endnu en vigtig faktor, der skal tages hensyn til, når du køber løbesko. Vi taler her om overgangen fra hæl til tå. Der er tre forskellige løbestilarter: Hæl-, forfods- og mellemfodsløbere.

LANDING PÅ HÆLEN

Foden lander på ydersiden af hælen og rulles ud vis mellem- og forfoden. Da foden har en komplet overgang fra hæl til tå, tager overgangen længere end ved en mellem- eller forfodsløber. Hælen udsættes for den største påvirkning. På grund af dette skal dine løbesko have tilstrækkelig støddæmpning ved hælen, og ideelt set også tilbyde en højere forskydning på 10 eller 12 mm. Forskydningen er forskellen i højden mellem hælen og forfoden.

LANDING PÅ MELLEMFODEN

Foden lander på ydersiden af mellemfoden og ruller mod forfoden. Når du lander på denne måde, ser det ud som om, at din fod rammer jorden fladt under landing. Foden går derfor ikke gennem en komplet hæl-til-tå-overgang, men springer over hællandingen. Overgangsprocessen går derfor hurtigere end når man lander over hælen. For mellemfodsløbere er en gennemsnitlig forskydning på 8 til 10 mm bedst.

LANDING PÅ FORFODEN

Foden lander direkte på forfoden. Foden går derfor næsten ikke gennem hæl-til-tå-overgangen – dette er den hurtigste landingsovergang i løb. Forfoden bliver her udsat for den største påvirkning. Derfor skal dine løbesko have tilstrækkelig dæmpning i området med tæerne. I dette tilfælde anbefales en forskydning eller fald på 0 til 8 mm.

FORSKELLIGE MÆRKER, FORSKELLIGE FORSKYDNINGER

Forskellige sko er derfor velegnede til forskellige typer overgange/landinger og forskellige løbestilarter. De fleste producenter af løbesko arbejder med forskellige forskudte højder (også undertiden kaldet drops eller fald). De fleste adidas sko har et fald på omkring 10 mm. ASICS-løbesko har normalt et fald på mellem 10 og 12 mm. Nike bruger to forskellige fald: 9 og 10 mm. New Balance bruger fald på 8 og 10 mm. Saucony sko har er fald på 8 mm. HOKA ONE ONE sko har ofte en ganske lav forskydning, der ikke overstiger 5 mm. Trænings- og racersko har altid en lavere forskydning, uanset hvilket mærke du ser på.

Udforsk alle løbesko

VEJEN TIL DE RETTE LØBESKO

At købe løbesko starter med at finde ud af, om du er en neutral løber eller om du over- eller underpronerer. Dette er det første og vigtigste skridt til at holde sig fri fra skader. Derudover er den måde, du går gennem hæl-til-tå-overgangen en vigtig egenskab at se på. Disse to faktorer gør det let at finde ud af, hvilke løbesko der passer bedst til dig. Andre ting at se på, når du køber sko, er selvfølgelig graden af dæmpning, løbeskoens reaktivitet og dine personlige præferencer. Vores 21RUN-team hjælper og rådgiver dig gerne. Kontakt vores kundeservice her for hjælp!