Skip to main content

Topp 10

Topp 10 bästa löparlamporna och reflexerna

När du springer efter mörkrets inbrott bör du se till att ha på dig den bästa löparbelysningen och de bästa reflexerna. Under vintermånaderna mörknar det tidigare och det är mörkt fler av dygnets timmar. Oavsett om du föredrar att springa före eller efter jobbet blir det svårare att undvika att springa i mörkret. Det är viktigt att se till att du syns, både för dig själv och andra. En bra tumregel är: Hellre för mycket ljus än för lite. Här delar vi med oss av vår favoritbelysning. Tänd lyset och ge dig ut!

  1. 3 skäl att använda löparbelysning
  2. Våra tips kring löparbelysning och reflexer
  3. Hur många lumen behöver man när man är ute och springer?
  4. Topp 10 bästa löparbelysning och reflexer
Shoppa lampor för löpningShoppa löparkläder med reflex

3skäl att använda löparbelysning

Opsomming 1

Säkerheten framför allt

Under senare år har trafiken blivit allt tätare och snabbare. Med allt fler elcyklar och andra elfordon på vägarna är det nu ännu viktigare att synas i trafiken. Ibland kan det vara svårt att bedöma hastigheten hos sina medtrafikanter. Använd alltid belysning på löpturen, även när du springer på gång- och cykelvägar. Då kan andra trafikanter lättare se dig och bedöma när de ska sakta ner för att köra förbi dig.

Opsomming 2

Synlighet för din egen skull

Det finns olika typer av löparbelysning som kan lysa upp vägen framför och omkring dig så du ser bättre. Här har vi bland annat pannlampor och bröstlampor som lyser upp på ett sätt så att du kan orientera dig både i och utanför tätbebyggda områden. När du springer i skogen och liknande är det bäst att välja en pannlampa eftersom de i regel lyser starkare eftersom de innehåller fler lumen. Då kan du se stigen bättre framför dig.

Opsomming 3

Synlighet för andra

Många löpare väljer att springa sin dagliga träningsrunda på gångvägar i mindre parker eller utanför tätbebyggda områden där det är mycket tystare. Tänk på att de här vägarna också används av många cyklister och pendlare. Därför är det viktigt att ha både fram- och bakåtriktad belysning så att du alltid syns för andra. I det här fallet är en reflexväst mindre användbar, men du kan med fördel istället använda en väst med lyse.

"Använd hellre för mycket än för lite ljus, eftersom säkerheten alltid kommer i första hand."

Daan Glorie – Produktexperte

Våra tips kring löparbelysning och reflexer

Opsomming 1

Kombiniera

Välj en kombination av löparkläder med reflexer och en väst med inbyggd belysning. Då syns du både på mörka stigar och på gator med lite mer trafik. Använd till exempel ASICS Lite-Show kollektions kläder tillsammans med en Gato X Vest Reflective ljusväst.

Opsomming 2

Ha ett löpbälte

Vill du ha med dig mobilen och samtidigt synas väldigt bra? Då kan du med fördel välja det praktiska Gato USB Led Waterproof. Detta är ett midjebälte där du kan förvara din mobil eller sportnäring, och det har dessutom inbyggd belysning.

Opsomming 3

Löparkläder och tillbehör med reflex

Numera finns det många löpartillbehör med reflexer på. Här hittar vi bland annat mössor, kepsar, handskar och till och med strumpor. Vill du ha löparkläder med reflexer? Välj då ASICS Lite-Show eller kläder från Odlo Reflective-kollektionen. Här kan du handla alla löparkläder med reflexer.

Opsomming 4

Säker i trafiken

Tänk på andra som är ute på vägarna och gångvägarna och se till att rikta pannlampan eller bröstlampan nedåt när du bär den. Varumärket Gato har arm-, bröst- och pannlampor.

Opsomming 5

Mer är alltid bättre

Om du väljer armlampor bör du köpa två så att du kan ha en på vardera arm. Då behöver du inte tänka på vilken sida av trafiken du befinner dig på.

Hur många lumen behöver man när man är ute och springer?

Vet du hur många lumen du behöver när du är ute och springer? Lumen är ett begrepp för hur mycket synligt ljus en ljuskälla avger i alla riktningar. I tätbebyggda områden behöver du ha 100 lumen, men utanför tätbebyggda områden rekommenderar vi mellan 100-300 lumen för att synas på bästa sätt. Ska du springa i mörker? Då rekommenderar vi 300 lumen så att du kan se längre fram. Då ser du vägen mycket bättre framför dig.

Topp 10 bästa löparbelysning och reflexer

Här följer en lista över de 10 bästa löparlamporna. Löparbelysningen och reflexerna kommer inte i någon särskild ordning. För varje produkt beskrivs några av de unika egenskaperna så att du kan se varför du ska välja just den produkten.

Gato Led Vest

Gato Safer Sport Led-Weste USB

Vi är ganska förtjusta i den här reflexvästen med belysning. Västen är reflekterande i 360 grader och har fyra vita lysdioder framtill och fyra röda lysdioder baktill. Med den medföljande kabeln kan du ladda västen via USB. Denna reflexväst är justerbar och du kan bära den utanpå dina löparkläder.

Funktioner: Laddningsbar, 2 ljuslägen (lysande och blinkande), max. 5-6 timmars batteritid.

Craft Vest

Craft Active Run Safety Weste

Craft Active Run Safety Vest är en löparväst med reflexdetaljer på axlar, bröst och ländrygg. Meshdelen på ryggen är ventilerande, medan västens framsida skyddar mot regn och väder och vind. Med denna väst får du 360-graders reflekterande synlighet för andra trafikanter.

Funktioner: Lätt, ventilerande, reflekterande ränder och loggor.

Gato Chest Light

Gato Chest Light Adjustable

Vill du bli mer synlig för andra samtidigt som du själv ser bättre i mörker? Välj då Gato Chest Light – en kraftfull, justerbar bröstlampa kombinerad med röda lampor på ryggen. Bröstlampan har en justerbar ljusvinkel så att du kan lysa framåt på upp till 20 meters avstånd. Västen är vattentålig och har två ljuslägen.

Funktioner: Laddningsbar, 2 ljuslägen (lysande och blinkande), ca 5 timmars batteritid.

Gato Head Torch

Gato Head Torch USB

Denna budgetvänliga pannlampa har alla funktioner du kan önska dig. Den är lätt, laddningsbar och har lång batteritid. Med sina 115 lumen passar denna pannlampa bäst för träning i och i närhet av stadsmiljö. För traillöpning rekommenderar vi en pannlampa med lite fler lumen. Gato Head Torch USB har en praktisk rörelsesensor som gör att du kan tända och släcka pannlampan med en enkel handrörelse.

Funktioner: Laddningsbar, 3 ljuslägen, 115 lumen, ca 15 timmars batteritid.

Nathan Lightbender

Nathan Lightbender Mini R Unisex

Multifunktionell – det är en bra beskrivning av detta lätta armband med ljus. Nathan Lightbender Mini knäpps med kardborreband så at du kan ha armbandet på armen men också runt vristen. Eftersom benen rör sig mycket när du springer syns du väldigt bra i trafiken om du bär den kring vristen. Lampan har tre olika färginställningar: röd, grön eller blå.

Funktioner: Drivs med CR2032-batteri (medföljer ej), lätt, ca 30-48 timmars batteritid.

Ronhill Light Clip

Ronhill Light Clip

Vill du fästa en lampa på ryggsäcken, löparskorna eller något annat tillbehör? Välj då Ronhill Light Clip, eftersom denna LED-lampa enkelt kan fästas med ett clips där du vill ha extra synlighet. Den lilla lampan har 2 ljuslägen.

Funktioner: Batteridriven, vattentålig, ca 100 timmars batteritid

Nathan Luna chest light

Nathan Luna Fire 250 RX Chest Light

En bröstlampa som även kan användas som belysning på olika delar av din löparutrustning? Då är Nathan Luna Fire 250RX bröstlampa perfekt för dig. Den har ett clips så att du kan fästa lampan på valfritt klädesplagg under löprundan. Med en maximal ljusstyrka på 250 lumen är lampan förvånansvärt kraftfull för sin lilla storlek.

Funktioner: Laddningsbar, 250 lumen, 5 ljuslägen, cirka 25 timmars batteritid.

Ronhill Magnetic

Ronhill Magnetic Led Button

Den mest budgetvänliga löparbelysningen i denna topp 10. Lampan är magnetisk, så du kan fästa den på kläder så länge tyget är max 1 mm tjockt. Lampan släcks automatiskt efter 6 timmar.

Funktioner: lätt, liten, cirka 50 timmars batteritid.

Orbiloc Run Dual

Orbiloc Run Dual

Marknadens mest kraftfulla löparlampa. Den unika utformningen av linsen gör att du syns från alla vinklar på upp till 5 kilometers avstånd. Orbiloc Run Dual är vattentät, tål att utsättas för extrema temperaturer och kan bäras på armen eller på kläderna. Ett armband medföljer vid köp av en Orbiloc Run Dual.

Funktioner: lätt, 2 ljuslägen, ca 100 timmars batteritid.

Nathan Neutron

Nathan Neutron Fire RX Headlight Unisex

Letar du efter en kraftfull pannlampa med lång batteritid? Då ska du definitivt ta en titt på Nathan Neutron Fire RX – detta är ditt ljus i mörkret. Denna laddningsbara pannlampa har hela 250 lumen och klarar väder och vind. Sidorna på pannlampan kan ställas in på rött, grönt eller blått ljus.

Funktioner: USB-laddningsbar, reflexdetaljer, ca 6-50 timmars batteritid.

Slutspurt

Det är otroligt viktigt att använda löparbelysning när det är mörkt ute. Med löparlampor och reflekterande löparkläder ser du till att hålla dig synlig för dina medtrafikanter. Ha hellre för mycket än för lite ljus eftersom säkerheten alltid kommer i första hand. Se till att springa mot trafiken för då syns du bättre, och använd lampor på den sida som är vänd mot trafiken. På så sätt kan du springa säkert även när dagarna blir kortare och dygnet mörkare. Är du nyfiken på vad mer vi har att erbjuda inom löparbelysning och reflexer? Ta då en titt på vår löparbelysning och våra löparlampor i vår webbshop Har du frågor? Då är det bara att kontakta en av våra produktexperter via vår kundtjänst.

Shoppa lampor för löpningShoppa löparkläder med reflex