Skip to main content

Runninginfo

TOP 5 LAMPOR OCH REFLEXER FÖR LÖPARE

När du än springer, med den bästa löpbelysningen kommer du alltid att vara säker på vägen. Under de mörka vintermånaderna blir det tidigare mörkt och mörkret varar allt längre. Oavsett om du föredrar att springa före eller efter jobbet kan du inte undvika att springa i mörkret. Det är mycket viktigt att vara väl synlig under din löpning. Löpljus finns i alla former och storlekar. Tumregeln här är: bättre för mycket än för lite belysning. 21RUN har skrivit ner de olika typerna av belysning åt dig:

  1. Löparväst med belysning
  2. Armbandslampa
  3. Pannlampa
  4. Bröstlampa
  5. Reflexkläder

Här nedan förklarar vi alla fem åt dig. På så sätt vet du vilken sorts löpbelysning som passar dig bäst.

1.LÖPARVÄST MED BELYSNING

Löparväst med belysning är en av de mest populära formerna av belysning. En väst med belysning har både reflexer och lampor, vilket gör att du syns tydligt från alla håll och kanter. GATO Safer Sport Led Väst har justerbara band runt midjan och axlarna, vilket gör denna säkerhetsväst lämplig för alla. Den har fyra vita lysdioder på 

2.ARMBANDSLAMPA

Letar du efter ett prisvärt belysningsalternativ? Då är armbandslampan ett bra val. Den är lätt att använda och ofta budgetvänlig. De finns i olika färger samt med batteri och i uppladdningsbara versioner. Se till att du bär belysningen på den sida där trafiken passerar dig, då är du bäst synlig. Hos 21RUN kan du hitta armbandslampor från GATO, Nathan och Orbiloc. Orbiloc Run Dual är den starkaste eftersom den är synligt upp till 5 kilometers avstånd. Denna LED-säkerhetslampa kan även bäras på en tröja eller jacka tack vare dess clip.

Verlichtingshesje
Verlichting armband
Biolite hoofdlamp

3.PANNLAMPOR FÖR LÖPARE

Pannlampor ger synlighet för andra och för dig själv. Ljusstrålen ger dig bra sikt över vart du än är på väg i mörkret. Biolite pannlampor finns i olika ljusintensiteter från 200 till 750 lumen. Lumen indikerar hur mycket ljus en ljuskälla utstrålar i alla riktningar. Biolites pannlampor är justerbara och har även bakljus, så att du också syns bakifrån när du springer.

4. BRÖSTKORGSLAMPA

Om du inte bara vill vara synlig för andra utan också vill se i mörkret själv, då kan du välja en bröstkorgslampa. GATO har dessa i 3 olika versioner, nämligen Chest Light, Light Adjustable och Ultra Chest Light. Adjustable har en justerbar lampa som kan lysa både framåt och mot marken för optimal synlighet i mörker. Ultra är också utrustad med en justerbar lampa och har en större räckvidd på hela 25 meter.

”Det är bättre att ha för mycket än för lite belysning, för säkerheten kommer först. ”.

Daan Glorie – Produktexpert

5.KLÄDER MED REFLEXER FÖR LÖPARE

Ett annat alternativ är kläder med reflexer. Reflexvästar ser till att du är synlig så fort ett annat ljus börjar lysa på dig. En sådan väst har en justerbart kardborreband runt midjan och finns i olika storlekar. Vanliga löparkläder kan även utrustas med reflexdetaljer som tex. logotyp med reflex på tights eller jacka med reflexränder. På det sättet har nedanstående märkena gjort en speciell kollektion som gör dig mer synlig i mörkret:

Det är dock klokt att bära lampor tillsammans med dessa kläder.

ASICS LITE-SHOW

Varje år kommer ASICS med en Lite-Show-kollektion bestående av skor, byxor, skjortor och jackor med reflexer. Reflexerna är inbyggda på ärmar, bröstkorg och rygg så att du syns tydligt från alla håll. Lite-Show löparskorna har en ASICS-logotyp med reflex så att du syns bra i mörkret. Dina ben har ett stort rörelseomfång och därför sticker du ut ännu bättre i trafiken.

BÄTTRE FÖR MYCKE ÄN FÖR LITE

Att bära löpbelysning är mycket viktigt när det blir mörkt ute. Med lampor och reflexkläder säkerställer du att du är synlig för andra trafikanter. Det är bättre att bära för mycket än för lite belysning, eftersom säkerheten kommer först. När du springer, se till att du möter trafiken så att du sticker ut extra och bär belysningen vid sidan av trafiken. På så sätt, även när dagarna blir kortare, kan du fortsätta springa säkert och bekvämt!