Skip to main content

Test

HOKA Tecton X 3 – Trailskor med kolfiber för vinnare

Satsa på äventyr och maximal hastighet med HOKA Tecton X 3. Denna trailsko med kolfiberplatta är gjord för dina snabba trailrundor. Vi har redan sett skon som vinnare vid stora traillopp. Vill du också ta plats på prispallen? Spring då dina tävlingslopp i HOKA Tecton X 3.

Vad är nytt?

  • Integrerad trail-gaitor
  • Två lager PEBA superfoam
  • Kolfiberplatta med vingar
Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att HOKA Tecton X 3 är rätt sko för dig

Opsomming 1

Du springer långa distanser och ultratrails

Älskar du långdistans-trails? Då är HOKA Tecton X 3 din perfekta trailsko. Med de två lagren PEBA-skum plus en kolfiberplatta får du en mjuk landning med maximal energiåtergivning och framåtdriv. Oavsett om du ger dig ut på en 50 km eller 100 mile lång traillöpning bjuder HOKA Tecton X 3 på extremt mycket komfort.

Opsomming 2

Du letar efter en trailsko för tävlingar

Med HOKA Tecton X 3 har du den ultimata tävlingsskon på fötterna. HOKA har gjort allt för att dra ner på vikten och samtidigt ge dig en fartboost. En supertunn och stark ovandel i Matryx håller foten stadigt på plats medan de två lagren PEBA-superfoam tillsammans med kolfiberplattan ger dig driv framåt i både upp- och nerförsbackar. PEBA-skummet används flitigt i tävlingsskor för landsväg och erbjuder den allra bästa responsen.

Opsomming 3

Du springer främst tekniska trails

Kolfiberplattan har ändrats och har nu fått en vingformad konstruktion. Resultatet är att du får massor av energiåtergivning men också massor av stabilitet i sidled. Skon är perfekt för tekniska trails där du behöver klara både branta stigningar och vägar med mycket sten. Den uppdaterade ovandelen har dessutom en integrerad trail-gaitor så att du slipper få in stenar och skräp i skon.

"Letar du efter den ultimata tävlingsskon för traillöpning? Då kommer du att älska HOKA Tecton X 3. Med en kolfiberplatta och dubbla lager superfoam får du en rejäl fartboost."

Daan Glorie – Produktexpert

Visste du att…

Den professionella traillöparen Jim Walmsley hade en dröm om att som första amerikanska idrottare någonsin vinna UTMB (Ultra Trail de Mont Blanc). HOKA utvecklade den ultimata trailtävlingsskon för honom – en prototyp av Tecton X 3. Efter intensiva förberedelser och en perfekt genomförd tävlingsplan lyckades Jim vinna UTMB 2023 och dessutom slå rekord.

HOKA Tecton X 3 i detailj

Matryx-ovandel

som är lätt och snabbtorkande

Integrerad trail-gaitor

som håller borta grus och smuts

Kolfiberplatta med vingkonstruktion

för framåtdriv och ökad stabilitet

Vibram Megagrip Litebase-yttersula

är gjord för hastighet, grepp och fäste på alla stigar

Vad är historien bakom HOKA Tecton X?

HOKA Tecton X lanserades 2022 och var en av de första trailskorna med kolfiberplatta. Modellen hade två parallellt löpande kolfiberplattor gav skjuts framåt och samtidigt flexibilitet i sidled. När man springer på oasfalterade stigar är det otroligt viktigt att fotlederna och fötterna har full rörelsefrihet.

3utmärkande egenskaper hos HOKA Tecton X 3

Opsomming 1

Snabbtorkande Matryx-ovandel

Ovandelen på Tecton X 3 består av det speciella Matryx-materialet. Detta extremt lätta material är fukttransporterande, slittåligt och extremt starkt. Det ger bra skydd mot stenar, grenar och andra vassa hinder. Om du springer genom vatten transporteras fukten snabbt bort av materialet så att dina fötter håller sig torra.

Opsomming 2

Superfoam och kolfiberplatta med vingar

Tecton X hade tidigare två kolfiberplattor, men numera har skon bara en kolfiberplatta med en vingkonstruktion. Plattan ger dig framåtdriv och ökad stabilitet. Denna kolfiberplatta fungerar tillsammans med två lager PEBA superfoam. Vi känner igen det här dämpningsmaterialet från bland annat HOKA Rocket X2, den ultimata kolfiber-tävlingsskon för landsväg. Allt detta sammantaget gör att du får maximal energiåtergivning i vartenda steg, vilket är perfekt när du springer snabba trailrundor.

Opsomming 3

Vibram Megagrip Litebase-yttersula

Med Vibram Megagrip Litebase-yttersulan får du optimalt grepp och samtidigt en lätt känsla. Det handlar om ett högkvalitativt gummimaterial som gör yttersulan lättare samtidigt som du får absolut bästa grepp. Vibram Megagrip minskar yttersulans tjocklek med ca 40-50% och minskar vikten med ca 30%.

HOKA Tecton X3 eller HOKA Speedgoat?

HOKA Tecton X 3 och Speedgoat passar båda utmärkt för ultratrails. Den stora skillnaden är att Texton X 3 har en kolfiberplatta och två lager superfoam för att ge maximal energiåtergivning under snabba träningspass och tävlingar. HOKA Speedgoat har mer allroundkaraktär vilket innebär att du kan använda den för alla typer av trails och träning.

HOKA:s kollektion av trailskor

Letar du efter en mångsidig trailsko? HOKA har ett brett sortiment av trailskor som du kan använda för alla typer av trail, oavsett träning du ger dig ut på. HOKA Speedgoat är den mest populära modellen med balanserad dämpning och bra grepp. HOKA Mafate Speed ger dig maximal dämpning under både korta och långa distanser. Om du föredrar en lätt och dynamisk trailsko ska du välja HOKA Zinal eller Torrent. Torrent ger lite bättre grepp medan Zinal är perfekt för kortare trailrundor. För de mest fanatiska trail-löparna har vi HOKA Tecton X, den snabbaste trailskon med kolfiberplatta för tävlingslopp.

Exempel på skorotation med HOKA

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från HOKA.

Allround – HOKA Speedgoat 6 / Mafate Speed
Tempo/intervall – HOKA Zinal
Tävling – HOKA Tecton X

Test av HOKA Tecton X 3

Alla löparskor testas av våra egna experter.  Här kan du läsa vad Daan Glorie kommit fram till.

Daan Glorie 21Run

Daan Glorie

Produktexpert

Specifikationer HOKA Tecton X 3

Typ av sko
Trailsko
Drop
5 mm (Sulans tjocklek herr: 40 mm häl / 35 mm framfot) (Sulans tjocklek dam: 39 mm häl / 34 mm framfot)
Vikt
Ca. 223 gr. dam / ca. 286 gr. herr
Typ av löpare
Neutral
Typ av dämpning
PEBA-dämpningsmaterial

Förväntningar

„ Jag gillade att testa och använda den första versionen av Tecton X under både träning och tävling. Jag hade aldrig någonsin tidigare upplevt en så lätt trailsko. Särskilt i stigningar och nedförsbackar upplevde jag enorma fördelar tack vare de två parallella plattorna. Det jag var mest nyfiken på var om kolfiber fungerar i trailskor, och HOKA bevisade att det absolut gör det. Jag hoppas att Tecton X 3 känns lite mer flexibel och även har lite mer dämpning. Under den närmsta tiden planerar jag att springa några traillopp i Nederländerna för att bygga upp styrka och kondition inför Valencia Marathon i höst.“

Test

Passform

„Denna ovandel känns fantastisk! Jag har aldrig sprungit i en trailsko med inbyggd gaitor d.v.s. vristbensskydd, men den sitter bättre än vad jag hade förväntat mig. Strumpan sitter väldigt smidigt runt fotleden och jag kunde enkelt ta på mig skon genom öglan framtill. Jag märker att framfoten är lite bredare än hos en genomsnittlig trailsko, men det är skönt när man springer lång traillöpning och ultradistanser. Hälkappan är väldigt mjuk och Matryx-ovandelen skyddar fötterna mot vassa föremål.“

Löpsteg

„När jag tog upp skon med händerna kändes den tung. Men när jag tog på mig den kändes den lätt som beror på tvålagers superfoam. Denna trailsko är mycket bekväm tack vare den tjocka, mjuka mellansulan. Jag märkte inte av kolfiberplattan och det är positivt, eftersom några kolfiberskor känns ganska stela då man springer med dem på asfalt. Kolfiberplattan gav mig ytterligare fartökning i både upp- och nedförsbackar. Dessutom märkte jag mycket stabilitet i nerförsbackar och löpning på single tracks. Jag tycker också att denna trailsko är lämplig för den mest tekniska traillöpningen tack vare den breda plattformen vid både hälen och framfoten.“

Tempo

„HOKA har med Tecton X3 gjort allt för att göra traillöpare snabbare. Två lager av superfoam och kolfiberplattan säkrar maximal energiåtergivning. Tecton känns bekväm i vilket tempo som helst och det är jag nöjd med, för de flesta kolfiberskorna är bekväma bara då man springer snabbt. Jag kan rekommendera denna trailsko för långdistanslopp. Du kan också använda den för träning, eftersom Vibram Litebase gummiyttersula är väldigt slitstark.“

Slutspurt

Stora förändringar ger stora resultat. Vi tror att HOKA Tecton X 3 kommer att bli en omtyckt tävlingssko för traillopp. Detta är en sko av toppkvalitet, rakt igenom. Integrerad trail-gaitor, kolfiberplatta, superfoam och Vibram litebase-yttersula – allt detta gör Tecton X 3 till ett riktigt tävlingsmonster. Prototypen har redan stått som vinnare i stora traillopp, så om du är ute efter det allra bästa bör du satsa på Tecton X 3.

ASICS Fuji Speed och Nike ZoomX Ultrafly är andra skor som påminner om HOKA Tecton X 3. Båda dessa är tävlings-trailskor med kolfiberplatta. Den största skillnaden är att Tecton har en integrerad trail-gaitor och en 40 mm tjock mellansula för extra dämpning och komfort.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Tecton X 3 i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då kan du kontakta våra produktexperter som du når via vår kundentjänst.