Skip to main content

Test

HOKA Skyflow – Ta din träning till nästa nivå!

HOKA Skyflow är HOKA:s nya allroundlöparsko som gör din dagliga träning lite roligare. Skon bygger på den välkända HOKA Clifton men tillämpar också den senaste tekniken som vi sett i Skyward X. HOKA har gjort allt för att göra din dagliga träning så smidig som möjligt. Vill du veta hur? Läs då vidare här i vår recension.

Se dammodellerSe herrmodeller

3skäl till att HOKA Skyflow är rätt löparsko för dig

Opsomming 1

Du tränar inför ett halv- eller helmaraton

Om du tränar inför en långdistans går det inte att undkomma: du måste ta dig igenom massor av kilometrar under dina träningsrundor. Med HOKA Skyflow får du den dämpning och det stöd du behöver när du springer riktigt långa distanser. Dessutom har ovandelen utformats för att ge dig en äkta premiumkänsla.

Opsomming 2

Du vill byta till en sko med lågt drop

Tidigare var det vanligt att allroundlöpskor hade ett drop (det vill säga skillnad i tjocklek mellan sulan i hälen och framfoten) på 12 eller 10 millimeter. HOKA var ett av de första märkena som började utforma skor med lågt drop. Förut var skillnaden väldigt påtaglig, men med dagens tjockare sulor och rocker i framfoten är det inga som helst problem att gå över till ett lägre drop.

Opsomming 3

Du vill ha komfort, men inte på bekostnad av stabilitet

De tjocka och mjuka sulorna på vår tids löparskor är självklart väldigt bekväma, men ibland kan det också gå ut över stabiliteten. Hos Skyflow har HOKA lyckligtvis tagit hänsyn till att du behöver mer stöd ju längre du springer. Tack vare Active Foot Frame (™) ligger foten nere i sulan och du märker framför allt det extra stödet i hälen.

"Skyflow är redan en av mina favoritskor för uthållighetslöpning. Stegavvecklingen blir underbart jämn."

Menno Munster – Produktexpert

Visste du att…

HOKA såg dagens ljus i de franska Alperna 2009, när två idrottare ville utforma en löparsko som fick löpning i utförsbackar att kännas som om de flög. Deras unika sko uppmärksammades snart av ultramaratonlöpare på elitnivå och det dröjde inte länge innan skon blev omåttligt populär. Och resten är historia, som man brukar säga.

HOKA Skyflow i detalj

Ovandel i Creel Jacquard Mesh

Fast passform

Reflexdetajer

För extra synlighet

SCF-EVA-mellansula

Mjuk och responsiv

Hållbar yttersula

Extra slitstark

3utmärkande egenskaper hos HOKA Skyflow

Opsomming 1

Snygg och bekväm ovandel

Skyflows ovandel är tillverkad i Creel Jacquard Mesh. Det här materialet känner vi från Mach X – ett robust material som samtidigt är mycket ventilerande. Den sluter tätt runt vristen och har reflekterande detaljer så att du även syns väl i mörker. Plösen är fäst på båda sidor av skon så att det känns extra stabilt kring mellanfoten, plus att den inte kan glida.

Opsomming 2

Bekväm och robust mellansula

Den nya mellansulan av SCF EVA-skum är mjukare och mer fjädrande än vanligt EVA-skum. I hälen får du extra stöd från Active Foot Frame (™) som också ger extra stöd på sidorna. Mellansulan är asymmetrisk för att även ge extra stöd åt fotens insida. Metarocker (™) gör stegavvecklingen snabb och smidig från häl till tå.

Opsomming 3

Hållbar yttersula

För att klara de många kilometrarna har man försett Skyflow med ett extra slittåligt gummi under yttersulan. Yttersulans utformning har hämtat inspiration från Skyward X. Gummimaterialet har inte placerats över hela sulan utan just på vissa strategiska ställen så att du får tillräckligt med grepp på alla typer av underlag.

HOKA Clifton eller Skyflow

HOKA Clifton är den mest kända och bäst säljande modellen i HOKA:s kollektion. Denna pålitliga allroundsko banade vägen för löparskor med tjock sula och har med tiden fått en stor fanskara. Med Skyflow har Clifton fått en lite lyxigare bror. Skummet i Skyflow är mjukare och erbjuder mer energiåtergivning, yttersulan är mer slitstark och ovandelen aningen bekvämare. Clifton, å andra sidan, väger några gram mindre och har ett lägre pris. För kortare löprundor mörker du ingen större skillnad, men när du är ute på längre löprundor är Skyflow snäppet bättre.

HOKA Fly-kollektionen

Vill du välja den bästa HOKA-löparskon? Ta då först reda på om du är en neutral eller överpronerande löpare. Detta kan du enkelt göra med vår Shoe Advisor.

HOKA har olika typer av löparskor. Överlag kan man dela in dem i kategorierna Glide, Fly och Sky. I kategorin HOKA Glide hittar du allroundlöparskor för långsammare träningsrundor, exempelvis modellerna HOKA Clifton och Bondi. HOKA Fly-kategorin erbjuder skor som fokuserar på hastighet, till exempel Skyward X, Skyflow, Cielo X och Rocket X. Du som älskar traillöpning kan hitta det du söker i Sky-kategorin som är en kollektion av trailskor för löpning på stigar. Fundera på vilket mål du har med din löpning och välj en lämplig HOKA-löparsko för varje träning och tävlingslopp.

Exempel på skorotation med HOKA

Skorotation innebär att man växlar mellan minst två olika löparskor för att belasta kroppen på olika sätt och därmed undgå skador. Dessutom fyller varje löparsko ett specifikt syfte, nämligen att springa långt eller att springa snabbt. Nedan följer våra råd om du vill växla mellan olika löparskor från HOKA.

Allround – HOKA Skyflow
Tempo/intervall – HOKA Mach
Tävling – HOKA Cielo X

Test av HOKA Skyflow

Alla löparskor testas av våra egna experter. Här kan du läsa vad Menno Munster kommit fram till.

Menno Munster 21RUN

Menno Munster

Produktexpert

Tekniska specifikationer HOKA Skyflow

Typ av sko
Allround löparsko
Typ av löpare
Neutrala löpare
Drop
5 mm - 40 mm häl / 35 mm framfot (herr) , 38 mm häl / 33 mm framfot (dam)
Vikt
Ca. 244 gr dam / Ca. 280 gr herr
Typ av dämpning
Supercritical EVA-skum

Passform

Det som jag märkte av direkt är den smala passformen. HOKA Skyflow är mycket smalare än Clifton och Bondi. Som tur är finns Skyflow även i en bredare variant, så beställ den om du vet att du har lite bredare fötter. Ovandelen är mjuk och känns bekväm på mina fötter. Hälkappan är stadig, men överdelen är flexibel så att den inte pressar akillessenan. Dragöglan är användbar för triathlonidrottare och löpare som snabbt vill ta på och av skon.“

Löpsteg

Skyflow känns som en premium Clifton. Det nya SCF EVA-skummet gör att skon känns mycket mjukare, men även mer energiåtergivande. Dagen efter en intervallträning skulle jag till 100% välja Skyflow tack vare skyddet och komforten. Skons böjning gör den väldigt smidig. Jag tycker att Skyflow ändå är väldigt stabil trots den mjuka dämpningen. Detta beror på den breda basen och för att mycket gummi har lagts till.

Användning

Jag skulle främst använda Skyflow för lätta uthållighetslopp och några tempopass, till exempel i zon 2. Detta är pulszonen då du springer något snabbare än ditt vanliga uthållighetstempo. Skummet ger tillbaka tillräckligt med energi, vilket gjorde det lätt att behålla min stegrytm. Om jag vill öka till maratontempo eller 10km-tempo märker jag att det tar för mycket energi. Då skulle jag hellre välja HOKA Mach 6 eller Rocket X 2.

Slutspurt

HOKA Skyflow är en mycket bekväm träningssko och med denna tar HOKA ett rejält kliv in i denna kategori. Tidigare var HOKA kända för att ha de mest bekväma träningsskorna, men under senare år har andra märken tagit över på det här området. Skyflow är en av de bästa allroundlöparskorna just nu och placerar återigen HOKA i rampljuset.

Skyflow kan jämföras med Saucony Triumph och ASICS Nimbus. Också dessa är allroundlöparskor i premiummodell med massor av dämpning och stöd.

Är du lika förväntansfull som vi är? Ta då en titt på HOKA Skyflow i vår webbshop. Har du fortfarande frågor? Då är det bara att kontakta våra produktexperter via vår kundtjänst.